Juara

Apa Komen Anda Tentang Proton Juara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Juara


938 thoughts on “Juara

    ayob said:
    April 22, 2014 at 8:35 am

    salam semua … juara kawan menghadapi masalah …
    1. engine “bobok” macam tak semua piston jalan semasa “idle”
    2. dah test tukar “coil plug waja” engine running ok semasa “idle” tapi kalau “rev” engine rev tak smooth
    apa masalahnya ye…..

    aizat said:
    April 18, 2014 at 1:36 am

    Salam…sape nk jual juara pm sy..

    P said:
    April 10, 2014 at 8:37 am

    Ayob: engine pajero jr gearbox tak sama dn takboleh pakai gearbox pakai yg asal recond dan upgrade utk ketahanan

    ayob said:
    April 9, 2014 at 4:58 pm

    salam..adakah dengan menukar engine proton juara kepada engine mini pajero, GB tukar juga?

      Man Toya said:
      April 9, 2014 at 6:23 pm

      kita tunggu Pak Syed menjawapnyer…

      Pak Syed said:
      April 10, 2014 at 8:40 am

      Ayob: engine pajero jr gearbox tak sama dn takboleh pakai gearbox pakai yg asal recond dan upgrade utk ketahanan

    osman said:
    March 25, 2014 at 5:43 pm

    Boleh dapatkan nombo telefon pok syed proton juara tak ??dan ada tak group proton juara di facebook ke ??? Bolehh maklum balas ,, sahabat2 smuee ,,,

      Man Toya said:
      March 26, 2014 at 11:25 am

      Paksyed 0193022261; ada grup JC kat fb tp “invisible” sket…

    Pak Syed said:
    March 10, 2014 at 4:28 pm

    Osman: call 0139859856 maizatul.. Rasa PS dia nk jual

    osman said:
    March 10, 2014 at 9:14 am

    Sorryy silap ,,, ada sesiapa yg nk jual proton juara tak ??? Kalau nk jual nnt pm saya ,,, 0127965177

    osman said:
    March 10, 2014 at 9:11 am

    Ada juara nk proton juara x ,, enjin ok ,, cantik,, nnt pm saya no 0127965177

    Kei imago said:
    March 1, 2014 at 12:19 pm

    salam. sy minat kt proton juara. tp sblm tu nk kaji baik buruknya dulu. mcm mane nk join fb proton juara? sbb dah search tp x jumpe.

      X-Juara owner said:
      March 3, 2014 at 1:38 am

      fb proton juara dia ghaib sikit…hehe, x nak kasi org len baca, hanya yg btol2 interested jer boleh masuk kot….ntah ler. Kelebihan Juara pasal dia mini mpv yg simple and futuristic, bentuk yg kotak sebenarnya memberi kelebihan dari segi keluasan, yg kutuk peti sejuk bergerak lah bagai tu mmg bodoh. Kelebihan ruang belakang kerusi boleh lipat memberi keluasan terutama utk masuk barang, byk barang boleh masuk….dulu pakai wat isi barang audio system, speaker besar…muat jer. Pintu tepi sliding kiri kanan memudah kan nak wat masuk barang ikut sebelah mana pon boleh.
      Kekurangan Juara….spare parts susah, kena tahu pomen yg biase buat, x semua pomen tahu repair juara…silap repair parah laa.
      Sebenarnya bergantung pada tujuan nak guna Juara utk apa…utk jalan2? atau bawak brg meniaga?
      Dua-dua tuh pon xde hal punye kalau kondisi baik, dulu naik turun Klang – Kota Bharu lebih dari 6 kali no problem jer, naik bukit takde hal lah, Gua jual Juara dulu konon nak beli van lagi besar tapi skrg semakin merindu lak kat janda gua…kih kih!! Rasa nak sambar balik la, tgk kat mudah.my ada byk lagi…hmmm….nak bawak org lebih seat blkg tukar masuk seat blkg kenari boleh masuk….ada sape2 nak jual murah2….hehe

    bidan said:
    February 27, 2014 at 7:49 am

    Assalamualaikum. Sebagai pengguna juara saya thunb up. Antara kenderaan yg saya sayang dan suka memandunya walaupun ada kenderaan mewah. Harga walau pun munkin mahal tapi keistimewaan tiada pada kenderaan mpv lain. Makanik juara kami dah ada. Masalah juara tak ada lagi. Semua boleh buat. Engine pun boleh tukar dan ada dijual. Sapa2 nak info leh call 0173789717 leh sambungkan no tel makanik tu.

      Man Toya said:
      February 27, 2014 at 8:55 am

      AB mantoppp

    halimi said:
    February 25, 2014 at 3:12 pm

    Salam semua..sy sgt2 minat ngan juara ni..igt nk cari sebijik n buat modified cantik2..ad.tp terfikir gak tkut juara ni byk masalah..kot x berbaloi beli..ad sape2 leh bagi pencerahan..

      Nizmo said:
      February 27, 2014 at 7:21 am

      Kalau dapat Juara bawah RM6-7K berbaloi kot…nak repair kena standby at least RM4-6K, mungkin RM10K…haha. Belum campur duit nak modify lagi, skrg pon org beli Juara utk bisnes jer, kalau utk bergaya dah takde dah, Pilihan lain seperti Daihatsu Gran max, nampak dah ada masuk yg window van type, cuma rege dalam RM65K jer la. Van lain macam Juara ada dari China, Brand DFSK…yg masuk sini skrg cuma panel van jer, window van tak tahu bila masuk, tp google tgk DFSK V27 nampak macam menarik gak tp semua manual transmission.

      Kalau tgk kat mudah masih ada yg nak jual Juara harga dalam RM14K, berani ker? Umur semua dah lebih 10 tahun…sparepart paling kritikal. Nak dapatkan disk rotor pon susah giler, lg satu kena ada kenal dgn pomen yg jenis pandai modify parts kasi adjust masuk barang dari kereta lain, kalau nak harap parts yg ada kat kedai memang parah laa…last time compressor aircond pon lebih RM800, ntah ada lg ke x.

      Tapi Juara sememangnya best…steering ringan, senang cilok, senang parking, power window one touch up down, kerusi leh lipat pastu taruk tilam boleh tido sampai nyamuk penuh masuk lepak sekali. Nak angkat barang pon senang, Rasa nak beli tapi pikir pada sparepart…aduhaiiii!!!

    pak syed said:
    February 23, 2014 at 8:03 pm

    Yaptengsoun: tiada apa yg blh dibantu melainkan recond balik dan upgrade..byk yg PS recond balik dari owner yg katanya dh di recond oleh specialist. Mmg betul diorg recond tapi kalau recond tak di upgrade masalah itu akan dtg balik selepas direcon, dan diaorg tak berani nk bagi warranty 1 tahun sebagaimana PS ..diaorg kasi hanya 3bln..dan kalau dgn PS jika ada masalah dlm masa 6bulan PS akan extend warranty utk dijadikan setahun semula. Tanggalkan gearbox sahaja..bawa ke shah alam utk PS recondkan..range harga antara 1.5k-3.5k..

      Man Toya said:
      February 24, 2014 at 8:28 am

      berbaloi…

    yaptengsuon said:
    February 22, 2014 at 8:23 pm

    saya dari kelantan pernah baik pulih gb dgn mekanik yang specialist tentang gb pada bulan november 2013,.tapi belum sampai 5000km@january2014 dah meragam macam dulu juga macam tak buat apa-apa’katanya banyak dah tukar tapi tak jadi juga’harap dapat bantu,,

    pak syed said:
    February 21, 2014 at 8:05 pm

    Augustine: gearbox lagi baik direcond dan upgrade lebih tahan dr yg asal.. Kosnya bergantung pd kerosakan serta parts yg perlu ditukar.., utk lebih jelas call Paksyed 0193022261

      Man Toya said:
      February 21, 2014 at 8:46 pm

      saya dah buat dgn PS…mmg torbaekkk…

      Nizam said:
      February 23, 2014 at 3:06 pm

      Boleh ke kalau gb auto proton juara tukar dengan gearbox manual, ada ke mana2 gearbox manual yg boleh masuk Juara? Ada pernah buat tak Pak Syed? TQ

        pak syed said:
        February 23, 2014 at 8:06 pm

        Nizam: ada 2 issue utk tukar gearbox ke manual..1 kena dptkan gearbox model townbox model 660 ..2 kene dapatkan rear axle utk manual..sbb rationya berbeza dgn rear axle auto gearbox ..

          Nizam said:
          February 24, 2014 at 11:20 am

          Thanks for the reply…byk keje ler…igt just swap cam tuh jer….orait…puas ati dgn jawapan

    Augustine Ak Albert said:
    February 21, 2014 at 11:36 am

    slamat tengahari kwan2 juara..nak minta tlong kat mana nk cari gear box juara 1.1E auto..sya dri miri sarawak..

      Man Toya said:
      February 21, 2014 at 1:10 pm

      ha…buka gb yg lama hantar ke Pak Syed d Shah Alam utk dibaikpulih n upgrade….

    alfian said:
    January 28, 2014 at 12:24 pm

    salam

    bidan said:
    January 27, 2014 at 9:16 am

    Masalah ni sama seperti yg saya hadapi. pernah ganti minyak yg baik ok lama juga. Sekarang jadi balik. Kami berkumpul di juara club fb. Munkin tuan request friend.

      Man Toya said:
      February 21, 2014 at 1:12 pm

      terbaik la reply AB tuh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s