Juara

Apa Komen Anda Tentang Proton Juara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Juara


987 thoughts on “Juara

    Husaini said:
    July 12, 2014 at 9:06 am

    Salam nak tanye pada otai2 juara,juara saya bila dr gear 1 nak masuk gear 2, kuat sentap die,tp bila dah jalan agak lame atau myk dalam tangki banyak die ok..adekah pressure myk?fuel pump ape yg sesuai utk sang juara ni..mtk tlg,..

      PakSyed said:
      July 13, 2014 at 12:29 am

      Gear 1st ke 2nd menendang sbb lowbrake clutch dan kickdown band takdpt pressure yg cukup menyebabkan kickdown drum tak lock. Byk kemumgkinan. Spring lowbrake clutch patah,solenoid valve bocor,bodyvalve kotor, dsbnya. Simptom ini klumdia biarkan akan rosakkan gigi kickdown drum,clutch blh terbakar, dan penyebab bencana pada gearbox. Gearbox takkan boleh bertahan.

    Pak Syed said:
    July 3, 2014 at 12:44 am

    Sebab² kipas tak nak pusing dan terpaksa bypass ialah sbb thermostat tak pakai, klu pakai termostat temp naik, pastikan radiator tak sumbat servis radiator..klu masih naik, check kebocoran bahagian waterpump pipe, klu takde bocor, gasket head bocor sbb head bengkok. Walaupun tak pakai termostat temp tetap akan naik bila naik bukit jangkamasa lama,

    Bidan said:
    July 2, 2014 at 9:00 pm

    Salam tuan. Sekarang kita dah buka fb. Jom kita kongsi pertanyaan dan jawapan di sana. https://www.facebook.com/groups/mycjc/

    jambul said:
    July 2, 2014 at 8:44 pm

    Salam semua pemilik sang juara…sy selesa dipanggil jambul…nak tanya pak said,sy punya juara ada masalah skit..1)kipas radiator sy kena direct klu tak temp naik..2)timming sy rendah sgt klu baru start..adakah throttle body yg rosak..minta bantuan…

    BudakBaru said:
    June 30, 2014 at 11:57 pm

    Tumpang tanye abg2 geng proton juara… Blh recomend kn x bengkel area banting or klang yg blh seatel kn problem overheating juara saye ni.??

      Pak Syed said:
      July 3, 2014 at 12:47 am

      Kalau banting sure kamu kenal Zrbenny juara kuning jumpa dia apa yg patut dilakukan. Minta nasihat dia klu ada tempat yg sesuai utk selesaikan masalah overheated

    Ikhsan said:
    June 30, 2014 at 11:09 am

    Salam Pak Syed dan rakan2, sy punya juara ade masalah GB.

    Simptom dia pagi, kene panaskan enjen lelama baru boleh masuk gear, itu pun kadang2 masuk, kadang2 tak, drop gear ngn masuk gear R pun sama juga.

    Bila dah jalan macam tersentak2, boleh pegi 70kms je RPM 5k-6k, sy syak gear 4 tak masuk.

    Masa drive gear indicator berkelip dekat N.

    Hantar bengkel, dorg cakap masalah sensor ngn computer box je. Adakah masalah yang tu atau memang GB dah kong?

    Thanks.

      Pak Syed said:
      July 3, 2014 at 12:49 am

      Scan dulu ikhsan..pressure minyak tak cukup pun mungkin penyebabnya

    Ikhsan said:
    June 30, 2014 at 10:55 am

    Salam semua, saya pemilik proton juara nak join juara club…search dekat FB tak dapat.. minta tolong sesapa invite. FB saya fb.com/ikhsan.roslan… thanks…

    Pak Syed said:
    June 26, 2014 at 10:54 am

    Zas: sebaiknya berkongsi terus no telefon mekanik masing² utk kesenangan bersama. Senang bagi penguna² juara.. disini pun ramai mekanik² yg mahir dan berminat utk mengetahui masalah² bila berkongsi lagi banyak masalah juara dapat diatasi.. – pk syed( car overhaulin engineering ttdi jaya)

    bidan said:
    June 22, 2014 at 4:25 pm

    Telefon paksyed. Masalah panas pasti selesai. Abg bidan punya champy dah tiptop

    Sarinah Ahmad said:
    June 22, 2014 at 1:27 pm

    Sy mmg jatuh hati ngan juara nie…. mcm ner nk masuk group nie.. tk dpt nk cari kt fb…. tlg lh….

      bidan said:
      June 22, 2014 at 4:33 pm

      Admin club juara tak open. Ahli kena invite baru boleh. Admin kurang active. Bagi no telefon saya invite kat whatapps dulu. 0173789717 abg bidan

    baba said:
    June 20, 2014 at 12:43 pm

    salam semua ahli kelap juara semua, saya baru beli juara second dari member , nak Tanya kalau geng2 yang tau apa masaalah juara ni bila start injin susah nak hidup, bateri , plug, semua ok, bila dah hidup
    tiba2 injin mati sendiri bila nak start balik susah, jika dah hidup kena press minyak dalam 1 atau 2 second
    baru ok, bila dah jalan injin tiba2 off sendiri, adakala sukar hidup adakalanya senang hidup.
    Boleh kawan2 tolong bantu apa masaalah juara saya ni. Terima kasih. Didi

      Pak Syed said:
      June 22, 2014 at 11:34 am

      Camshaft sensor problem / wirinh

    nbahar said:
    June 17, 2014 at 7:44 pm

    masalah juara saya cepat panas sebab selinde head rosak, saya minta bantuan dimana saya boleh dapat selinder second yang boleh pakai.tq

      Pak Syed said:
      June 22, 2014 at 11:40 am

      bukak semua valve dan camshaft trade in head kosong dgn head yg dah siap PS buat nnt grindvalve balik, valve clearence 15,20..head gasket pastikan pakai jenis carbon.. Call PS 0193022261

    Rizal Ali said:
    June 17, 2014 at 10:36 am

    Assalamualaikum..champions sekalian..my yellow champion nak buat air cond..agak agaknya kedai mana yg boleh buat yellow champion saya…piping aircond dah banyak bocor..karpet pun dh melekat-lekat…igt nk tuko…body pun dah karat2…ada yg dah reput pun…saya dh pakai ini yellow champion dah dekat 11 tahun..any place yg boleh repair khas untuk this box champs…

      Bidan said:
      June 17, 2014 at 10:50 am

      Saya AB. Lokasi mana tuan. Saya buat ekon dgn kawan saya di Setia Wangsa area AU3. Setakat ni ekon saya masih bekerja dgn baik hasil dari pembaikkan yang dia lakukan. Kalau Area Shah ALam cantik sebab Pakar Jua Kami Pak Syed boleh bantu.No tel AB 017-3789717, Tq

        Rizal Ali said:
        June 17, 2014 at 11:07 am

        Lokasi saya area taman cheras utama…boleh tau berapa arga kos..senang nk buat bajet…lagi satu kat mana bole bikin champion ni jadi osem…

    bidan said:
    June 15, 2014 at 12:50 pm

    Kalau dah beli kasi la intro di proton juara club di fb

      Man Toya said:
      June 15, 2014 at 7:08 pm

      i like AB….

      nbahar said:
      June 17, 2014 at 7:48 pm

      Assalam, Tuan boleh dapat ke selinder head yang baik saya nak beli berapa harga siap hantak ke kota kinabalu.TQ

    Zira Ramli said:
    June 15, 2014 at 12:44 pm

    As salam…saya pun minat juara dah beli pun harap leh kongsi pengalaman

    Ismadi said:
    June 14, 2014 at 11:30 pm

    As Salam… Saya Ismadi/Kluang/Johor.
    Masalah saya : Lepas saya tukar minyak auto, juara saya sukar untuk bergerak (seakan2 melompat) tetapi pada waktu mula-mula nak jalan terutamanya waktu pagi. Bila dah jalan tiada apa2 masalah. Jika tidak keberatan bantu saya untuk menyelesaikan masalah ini.

      Zas said:
      June 16, 2014 at 12:03 pm

      As salam En.Ismadi, masalah tu kene check gearbox, saya baru repair gearbox, skrg dah ok, cantikkkkk, jalan pun dah best. Kalu nak tau kat mane repair yg bagus dan specialist, email pd saya.
      Kete kesayangan hamba…..Juara

        Ismadi said:
        June 26, 2014 at 2:04 am

        As Salam E. Zas, tolong bagi akaun email atau beri alamat tempat repair yang speialist tu. Tq.

    bidan said:
    June 1, 2014 at 9:28 am

    Masalah heat mmg tak akan jadi lagi jika kita rajin jaga. Selepas potong blok oleh PS. Dah guna 1 kipas shj.. radiotor kena cuci.

      4wdt6yap said:
      June 9, 2014 at 11:55 pm

      Tak payah cuci dah tangki, kalu ada duit terus tukar semua pakai tembaga 3 line ok sokmo, kipas satu dah cukup tu, cuma kena tukar motor 4 wire la, double speed ma…

        Pak Syed said:
        June 11, 2014 at 9:24 pm

        Masing² semua dh pakai radiator copper, fan motor APM sama dgn GEN2/Waja..tak perlu pakai 4 wire juara original dah variable speed..

    Hairi161 said:
    June 1, 2014 at 2:01 am

    Salam Padu kerabat TownBox. Sy hairi/shah alam/pemilik kotak hitam.
    Lapor diri.

    Good : mesin ini sangat bervisi tinggi
    Bad : overheat + overheat + overheat
    Kesimpulan : saya ttp sayang beliau (kotak hitam) , jika x keberatan, harap dpt lebih meyakinkan sy lagi dgn jentera ini sblm perasaan mengalah sy menebal.. Hehe

      Pak Syed said:
      June 3, 2014 at 11:03 am

      Hairi:lokasi awak dh dekat tu… Dtg jumpa PS atau hasbullah di taman ttdi jaya shah alam.. One Stop Car Service Centre, No 11, Jln Saujana Indah 6, Taman Perindustrian Saujana Indah 40150 Shah Alam, 0173799836 hasbullah (bull) atau 0193022261 (PS).

      Man Toya said:
      June 15, 2014 at 7:07 pm

      apa lg…truz aje bw ke COE jumpa PS or Bull, jika ikut cakap pasti xkeciwa n puas hati…jgn berlagak pandai sgt sudah…

      Zas said:
      June 16, 2014 at 12:09 pm

      Hairi, sayangila TownBox anda aka Juara, sebelum ni saya hadapi masalah yg sama….cuba check sensor kat radiator fan tu function ke tak pas tu radiator kalu bolih jgn bagi karat sebab hose terlalu banyak d gunakan untuk Juara juga ada tabung hitam radiator juga d panggil chamber, kene check takut leaking bolih menyebabkan overheating……anything email saya. tq ZAS

    Matjohancina said:
    May 23, 2014 at 2:26 pm

    :D

      Matjohancina said:
      May 23, 2014 at 2:29 pm

      Assalamualaikum….saya dah jatuh cinta dgn proton juara………dr kuala lipis,phg….

        4wdt6yap said:
        June 9, 2014 at 11:59 pm

        Bagus tu beli cepat-cepat, lagi pun kereta ini bukan mahal…

    danny710 said:
    May 15, 2014 at 7:07 am

    Salam semua… Sy baru nk join guna juara ni… Harap2 dpt kongsi pengalaman.. Tq

      4wdt6yap said:
      June 10, 2014 at 12:01 am

      Bagus tu, ada apa curah kat sini, nanti kita tolong jampi la…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s