Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona

Advertisements

4,114 thoughts on “Persona

    Amir g said:
    May 23, 2018 at 5:09 pm

    Salam semua, sya drive kereta persona 2017 auto. nk tanya knp kereta saya jerking apabila enjin tak panas, hingga boleh mati time stop traffic light ktka nk masuk D dri N. problem takda ketika enjin dh panas lepas lama bawak dan akan ada blik klu kereta dlm keadaan sejuk cthnya tgh malam atau hujan. dh pergi 2 SC tp masih belum tahu apa punca. Sapa2 ada masalah ni?

      Excel said:
      May 24, 2018 at 8:49 am

      Kalau pngalaman sya pernah alami sama ada msalah sensor (knock sensor) atau petrol pump. Biasa klau petrol pump SC mmg xdapt detect sbab bleh scan guna kmputer katanya kena check cara manual tpi kereta awak ni baru lagi xkan pula tpi xsalah mnta check.

    MOHAMMAD IZYAN BIN NAN said:
    May 23, 2018 at 12:33 pm

    salam nak tanya kalau nak buat flushing coolant agak agak berapa botol ye coolant?tq

      Excel said:
      May 23, 2018 at 2:18 pm

      Flushing radiator biasa flush xguna coolant. Guna air biasa dlu nti dah kluar kladak2 smua bru buh coolant. 1btol (1liter) pun dah ckup juz utk licinkan pergerakkan waterpump & halang karat serta elak air mendidih tpi nak best guna 2btol. 1 1/2 (1.5L) btol buh dlam tngki radiaotor & 1/2 (500ml) lagi buh dkat water spare tank.

        Zack said:
        May 23, 2018 at 2:24 pm

        60k millage digalakkan servis flush radiator especially guna air paip/suling. Klau guna coolant boleh lajak2 skit. Klau air RO+coolant pun boleh lajak2 skit. Sya guna 2btol coolant (2liter) + air mineral spritzer 3 btol (4.5liter) utk tank radiator & spare tank.

    mayat said:
    May 21, 2018 at 9:08 am

    assalam
    sye ada masalah TB da tukar len tp stay padel minyak kdg2 respon kdng2 x respon,bile respone time masok gear D or R terus xde respon padel minyak…ape perlu sye buat lg ye

      mayat said:
      May 21, 2018 at 9:14 am

      Reset Throttle Body da buat,.Reset ECU/ECM (Engine Control Unit/Engine Control Module) pon buat da, tp stay sama jugak

        Zack said:
        May 23, 2018 at 8:27 am

        Tukar jnis apa? Local heh? Klau ori second sblum psang kena service dulu pastu tuning blik sistem baru ok.

    Amir said:
    May 18, 2018 at 11:38 am

    Slmt Berpuasa
    Cuma nk tanya sikit utk komfom
    Mnyak persona
    Kalau isyarat minyak tu mula berkelip
    Brp jauh lg dia boleh gerak?
    Tkasih..

      Fitri said:
      May 19, 2018 at 12:20 am

      klu lmpu wrning mnyk menyala & bacaan — ad bal 5liter, bleh p brpa km brgntung pada berapa rpm memandu. klu anggaran speed 80km mngkin 25km bleh p.

      Zack said:
      May 23, 2018 at 8:29 am

      Tekan button dekat meter tu. Ada 2 button hitam tu. Tekan yg blah kanan smpai kluar bcaan minyak berapa KM lagi boleh drive.

    Hazwan said:
    May 14, 2018 at 12:12 am

    Assalamualaikum dan salam sejahtera… sy naj tanya keta sy dh 2 kali jd masalah air bertakung dkat tempat letak kaki… kali pertama dulu sy antar proton utk check dan kptsannye air aicond yg bertakung berpunca saluran air aircond tu tersumbat, kali ni jd lg skli air bertakung, knpa mesti jd mcm ni, sedangkan sy pakai kereta proton wira sblum ni xde langsung msalah spt ni… sbb bila air dh bertakung pnuh bru la prasan, pastu dh satu hal nak keringkan tu kna buka smua karpet…

      Azahar shah said:
      May 14, 2018 at 11:46 am

      basah time hujan atau tidak?
      Klau time hujan,better cek getah bumbung atau pintu/cermin depan

    Zack said:
    May 3, 2018 at 2:41 pm

    Selesai diy servis & reset TB sndri. Nanti set balik bacaan liter/KM tu tgk dpat pnurunan sdikit dri asal ke x.

    persona hijau said:
    May 2, 2018 at 12:53 pm

    nak tumapang tanya sket la..kalau tayar kereta ada cam lubang2 dekat area rim tu kenapa ya?

      fiqri said:
      May 2, 2018 at 1:59 pm

      Pkai tayar jenama apa? Lubang dekat tepi tayar/dekat tepi sportrim?

        persona hijau said:
        May 2, 2018 at 2:40 pm

        tayar pe tak ingat la..kat tepi sportrim gak la…ke sebab tayar tu x masuk abis kat sportrim?

          fiqri said:
          May 2, 2018 at 2:48 pm

          Klau tayar xmsuk hbis angin dah kluar dah. Pam berkali2 pun xnaik tu. Better tnye blik tmpat yg ditukar sblum kjadian tu blaku.

            persona hijau said:
            May 5, 2018 at 2:22 pm

            ada kaitan dgn x tukar absober x?

            Zack said:
            May 7, 2018 at 4:38 pm

            Tukar absober xde kaitan ngan lubang2 tepi tayar. Seeloknya bawalah ke kdai tsebut smula utk pmeriksaan puncanya.

    khairul said:
    April 29, 2018 at 11:38 am

    prsona sy lmpu meter, lmpu dlm bonet blakag, lmpu dlm yg kt bumbug tu, radio, x hidup… so fius mne yg tbkr ye??-sbb time sy tukr mntol kt dlm bonet blakag tu mcm de spark skit.. dh ltih sy cek fius smua tp mcm ok.. pe msalh ye

      Lejen said:
      April 30, 2018 at 3:24 pm

      Kdai aksesori je bro. Diaorg skjap je dapt scan mslah tsebut. Cm sya hri tu lah nk tukar bulb ada currant plak trus lmpu sportlight xnyala. Bawa ke aksesori diaorg scan skjap je detect. Fius spare yg shot. Tukar fius tu trus ok. Pling mhal pun RM5 je klau nk murah g DIY dpatlah bwah RM3 utk 10 fius. Huhu

      Fitri said:
      May 2, 2018 at 7:45 pm

      fuse memory terbkar, klu fuse memory ni dy ad cover yg lekat skli dgn fuse.

    Hazidin said:
    April 23, 2018 at 9:33 am

    Salam.Saya pakai Persona baru.Nak tanya tips save minyak. Sebab kuatlah makan minyak. Tak pernahnya dapat 5.6l/100km.Kalau ikut dashboard 7.3l/100km.Dah cuba tips maintain eco mode,kurang pakai brek.Tp still sama.

    Channel radio asyik lari.pg sc proton dia kata radio tu mode auto search . lepas dh off auto search baru okay.

    tingkap pulak dah start jem mcm problem proton lama. kena tolak dgn tangan baru boleh tutup. sangkut2 je kalau tak. pg sc proton dia cuma tambah minyak je 😥😥

      Ida said:
      April 23, 2018 at 9:52 am

      Anyway sy hadap problem yg sama.persona 2017 radio prob.auto reset setiap kali start enjin.send kat sc ckp masalah vendor then tggu sebulan utk detect prob..lps sebulan pasang blk radio masalah yg sama..radio reset sendiri.. pun ckp vendor ye prob..ini lah masalah proton bkn nak downgrade product sendiri tp masalah kecik pun x blh nak settle.tp bila org komen p lah tukar radio then apa makna beli kereta baru tapi nak kua modal lg tukar radio..fkr lah sendiri..

        lejen said:
        April 23, 2018 at 2:31 pm

        Ni fitri komen r tu suh beli baru

        bro dayat said:
        April 25, 2018 at 12:04 pm

        Saya dah jual persona.. Jual sekali dgn masalah2 dia.. Skrg dah jiwa tenang aman dgn keta brand lain..

          Alpha Gayat said:
          April 25, 2018 at 2:35 pm

          Aik bro, baru satelkan semua msalah pda komen 16 April 2018 hri tu dah jual dah? Oo mslah slesai ngn cara jual sja ye? Bgus2. Moga brand lain xmndatangkan mslah pda awak ye sbab kereta ni bukan pda model je tpi pda cara pengurusan, penjagaan & gaya pemanduan. Bab rezeki xperlu di jelaskan lah. Tu smua tahu msing2 pnye bhgian. ;-D

        Azahar shah said:
        May 6, 2018 at 2:57 pm

        sama la sy punya..sebelum ni prob auto high volume pastu dah ok tukar soket katanya..now problem tombol volume xde slowdown..kiri dan kanan highvolume..ckp masalah vendor..kene tggu lg..hurmmm

          Azahar shah said:
          May 22, 2018 at 12:38 pm

          just recieve call from SC dia kata vendor tak kasi bukak part volume radio tu,dia ganti radio baru terus

      lejen said:
      April 23, 2018 at 2:34 pm

      5.6L/100km? Tu cm dah thap 1300cc ke bawah bro. Saga stndart pun klau FLX 6.5 atau 6.3L/100km. Persona standartlah cc 1600cc. Kira oklah tu baru 0.15-0.16sen per KM dri sya punya 7.5L/100km 0.17sen lagi tpi oklah dri asal beli dlu 8.4 ke 8.6L/100KM tpi model Elegance r. Huhu.

        Hazidin said:
        April 23, 2018 at 3:39 pm

        kalau ikut claim 5.6l/100km.tahu itu keadaan ideal. tp nyk beza tu 5.6 dgn 7.3.

          zack said:
          April 24, 2018 at 7:55 am

          Try reset balik button yg liter/KM tu kpda 0.0 balik pastu drive ke kwasan yg xsesak sperti hgway/jln kg tgk brapa dpat kdar bcaan terbaru.

      fiqri said:
      May 2, 2018 at 2:51 pm

      Saya pun alami perkara sama tpi pelik je r situasinya. Isi minyak caltex bcaan 7.4L/100KM tpi bila isi petron jdi 8.8L/100KM. Xtau mslah meter indicator ke atau mnyak dari petron tu buat kereta makan myak bnyak xpastilah.

        Excel said:
        May 2, 2018 at 2:58 pm

        Sya punya asal msa kluar kilang 8.6L/100Km klau xsilap guna produk fuel saver tisi mnyak petronas trun 7.6L/100Km. Guna Petron pling rndah dpat 6.8L/100km pastu buat hal gak naik dan makin naik smpai 7.8L/100Km ni guna caltex ok skit maintain lama skit dlam 7.6L/100km. Nanti ada bjet try tukar petrol pump baru plak tgk cmne sbab meter mnyak pun hang skit jap naik jap trun bcaan mnyak.

    Eddy said:
    April 23, 2018 at 1:50 am

    Salam bro,Sy ade mslh dgn persona sv2014 sy,smlm kipas yg sebelah kanan tu hangit dan berasap,bl bukak cek tgk die pnye motor dh terbakar,apa puncanya?dgn kipas skali cair,blh tlg x..

      Fitri said:
      April 24, 2018 at 8:01 pm

      motor fan ori atau prnah tukar brand lain? punca mungkin dsbabkan crbon brush dh abis atau patah… nk tukar cari yg jnis denso elok.

        Eddy said:
        April 26, 2018 at 1:31 am

        Terima kasih Fitri,dh tukar brand Denso,first time kne panic jgk bl satu kete bau hangit hahaa

          Fitri said:
          April 28, 2018 at 10:57 am

          alright, cun cun

    Muhammad Nur Atif Bin Mohamad Nosais said:
    April 21, 2018 at 12:42 am

    Salam .siapa2 tahu tak market harga coil plug persona skrg?

      Fitri said:
      April 21, 2018 at 5:00 pm

      RM70 satu pcs

    anuar said:
    April 20, 2018 at 1:35 pm

    salam semua…nak tanye …kenapa kereta persona sy time panas berbunyi…apa yg perlu saya buat…adoiiii pening ar

      zack said:
      April 20, 2018 at 2:58 pm

      Alarmnya ke yg berbunyi? Cuba tengok alarm sensor yg psang dekat pintu tuh. Kadang2 klu benda tu rosak, time panas dia akan malfunction. Boleh ganti. Kos tak sampai RM50.

        anuar said:
        April 20, 2018 at 3:19 pm

        ye tuan …alarm nye berbunyi….bnyak kali dah jd…pening btuii…ok2…nti sy cek kat pintu punye sensor plk…trimaksih tuan

    Azahar shah said:
    April 18, 2018 at 2:08 pm

    anyone know what is IP kits? hntr service center faulty noise on dashboard.
    order 2 weeks tp no call until now,dah more than a month. pastu radio punya volume tak betul,kiri dan kanan high volume,no slowdown.

    Alucard said:
    April 18, 2018 at 1:49 am

    Hi macam mana nak save minyak? 30 liter pergi tak sampai 300..

      bro dayat said:
      April 18, 2018 at 8:12 am

      Cari keta eng & body yg lebih kecil..

      Fitri said:
      April 18, 2018 at 8:08 pm

      guna produk fuel saver

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s