Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,887 thoughts on “Persona

    MERC Brother said:
    April 22, 2016 at 7:55 pm

    Info: kepada semua pengguna kereta made in malaysia la kan. Boleh tak jangan ubah suai. Design bodoh2, bunyi mcm bahalul tolol, slow plak tu, kalau laju mcm f1 tu ok la jgk. Dengan ditambahnya soyok2 macam reban ayam BURUK BODOH. Selalu tengok orang dalam kereta yang ubah2 suai kereta malaysia ni sakai2, kampung2, jakon2 orgnye.

    Roystar said:
    April 11, 2016 at 10:38 pm

    Cd player msalah kenapa bila kita masuk kan cd die kuar balik lepas terus tukar radio

    Krul said:
    April 10, 2016 at 1:14 pm

    Assalamualaikum…..sy nk tnya mengenai lampu check engine tu…cmne nk buat dia padam ye…ke mmg ada problem kat kereta….sy pakai persona sv….

      user said:
      April 11, 2016 at 9:17 am

      kene pg workshop/sc minta dorg diagnos pakai computer tgk ade error code apa…br bleh tau masalah apa…

        Krul said:
        April 12, 2016 at 6:32 pm

        Oooo….ok bro….tq….

    Firdaus Jalil said:
    April 5, 2016 at 3:52 pm

    Assalamualaikum wbt

    ROADTAX EXPIRED??? RENEW ROADTAX ???

    -> Harga Insurans / Takaful mahal??
    -> Inginkan pulangan tunai 15% jika tiada tuntutan??

    Tidak ramai yang mengetahui mengenai fakta bahawa Takaful Malaysia menawarkan tawaran terbaik di Malaysia.

    Takaful Malaysia adalah pengendali Takaful PERTAMA & SATU-SATUNYA yang menawarkan 15% PULANGAN TUNAI.

    NCD + 15% Rebet Tunai = MEMANG BERBALOI!!!

    -> Perbaharui roadtax & takaful kenderaan anda bersama kami
    -> Servis penghantaran ke rumah / office tanpa sebarang caj tambahan khas untuk pelanggan kami.

    *** FREE QUOTATION!!! ***

    Kita perlu berbincang & bandingkan harga kami

    Call / SMS / WhatsApp / Telegram :
    013 – 3992200 (FIRDAUS)
    013 – 3994400 (FAIZAH)

    Harga menarik menanti anda

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent
    MFJ RICH ENTERPRISE (MA0181802-T)

    jklmnop said:
    April 3, 2016 at 11:21 pm

    Rasa nak kencing kat muke khairul la. Pencerahan pleasee..

    pamie said:
    March 29, 2016 at 12:07 pm

    assalamualaikum geng, kete ayah saya ritu over heat dek lupe tutup penutup air lepas check air. dr sg.petani hngga ke tol sg. dua bru perasan temperature naik kemudian stop kete matikan enjin. lepas beberapa min or jam try topup air tp enjin xbleh start. plus mai tgok..depa habaq head bengkok.
    nak tanye harga repair bape ye? anggaran RM bpe? tq..

    Ihsan said:
    March 28, 2016 at 12:16 am

    Salam. Tumpang tanya kawan2.

    Tayar dah tukar, tulang anjing sudah, absober pun sudah tuko baru.
    Tapi ad satu bunyi dekat pintu/tayar belakang belah penumpang. Aku syak macam getah pintu tak kemas. Tapi entah leeee. Puas dah meneka. Hahahaha. Ada yang pernah mengalami?

    *Bunyi dia kerekkkkkkkk kerekkkkkkkk. (mcm ada benda bergesel antara getah.) Bukan bunyi besi!

    Tolong lahhh saya. Hahahaha

      Rosli2242 said:
      March 28, 2016 at 10:42 pm

      Kes kau sama mcm persona aku..hari pertama dpat keta dh bunyi dkt pntu depan sebelah driver krek3..boring gile.. bunyi ni akn dengar bila tingkap naik rapat. Bila turun kn sikit xda bunyi.. pegi ke sc bnyi tu disebabkan oleh getah pintu.. so sc tukar getah baru. Tp yg pelik pintu dh jd ketat atau rapat sgt. Kena tolak kuat baru pintu rapat.

      Apis said:
      April 2, 2016 at 11:49 pm

      Waalaikumusalam…aku kene bnde yg same,bunyi tu dtg dr handle stabilizer (besi bentuk L )bersebelahan tabung ekzos warne hitam ade crack kt situ….spare part aku cari xde jd try la kt proton genuine…

    danny90 said:
    March 26, 2016 at 5:37 am

    salam,
    nak tanya kenapa persona h-line (auto) saya pickup lambat dan gear lambat tukar.
    tq.

    BokBom KuBa said:
    March 25, 2016 at 3:45 pm

    Salam..

    Urgent nk tnya.kereta sy lampu door menyala,kereta x boleh lock pakai remote dan manual ape masalah ye?tolong please.kdai yg terdekat dlm 200km.

    Please help..

      user said:
      March 25, 2016 at 5:08 pm

      suis sensor pintu cuba cek…takut suis sensor rosak

    Adzman said:
    March 20, 2016 at 9:53 pm

    Persona sy tiba² hilang kuasa, enjin hidup tp bila tekan minyak, kosong te…x funtion, rpm x naik…cukup utk bergerak perlahan kalau gear D tanpa tekan minyak…kalau matikan enjin, biarkan dlm 15 -30 minit, stat, dah ok semula…stress, kat highway tiba² x de power…ada sesapa tau ke puncanya….kata pomen pedal minyak, dah tukar, mcm tu jgk

      BokBom KuBa said:
      March 25, 2016 at 3:47 pm

      Kereta sy pn mcm tu jgk.pomen ckp protonbody mslh.tp x try lg tukar cuma tambah toyo atau org pgl mini turbo.skang ni dh ok da x de jd mcm tu lg.

    farhan said:
    March 8, 2016 at 1:26 am

    Kenapa ye masa nk start enjin tu tiba2 ade bunyi letup. Pastu semua dah xboleh on even lampu pun tak boleh. Central lock pun xleh. Knp ye ?

      mhy said:
      March 12, 2016 at 12:50 pm

      mcm ade shortiñg wiring jer…

    aril said:
    March 7, 2016 at 10:37 pm

    nak tanya?.. harga getah bhagian pintu brpa yaa?.. sebab klao hujan air msuk dlam..

    Rosli2242 said:
    March 7, 2016 at 8:46 pm

    Nak minta pendapat saudara dan saudari Saya baru beli persona SV auto. Bila dlam drive mode, Terasa keta terhenjut2 bila kipas aircond berpusing samada keta baru bergerak atau pn nak berhenti Risau jugak sbb baru sebulan beli.

      nurulazwan said:
      March 7, 2016 at 8:53 pm

      kalo enjin berhenti, kipas akan berpusing sendiri sekiranya sensor kesan temperature naik.. jgn risau.. ia cuma sebhg dr sensor automatik detection…

      Saiful@saga said:
      March 10, 2016 at 4:58 pm

      kes kau sama mcm keta persona SV aku. Aku complain kt proton SC dia org ckp persona guna compressor besar sebab tu bila aircond on keta ada rasa terhenjut2 kedepan kebelakang. Sebab load pd compressor yg jadi punca terhenjut2 tu. Kadang2 siap ada bunyi zek zek zek bila terhenjut2 tu. Kadang2 jadi kadang2 ok. Tapi bg aku la sepatutnya benda ni tk jadi kt keta yg baru beli. Aku dari mula beli persona SV ni thn 2014 sampai sekrg still ada masalah ni. Nak cita kat proton SC pun jawpn dah bole agak.. compressor besar sebab tu jd terhenjut2. Nk repair kt mana pun aku tak tau la.

        Rosli2242 said:
        March 12, 2016 at 8:39 pm

        Ya btul2..terasa mcm pelik jugak… mungkin kena tunggu lingkuo tukar compressor jenama lain ok kot masalah tu. Tp frust beli keta baru pn terhenjut2.. ada lg masalah persona tu.bila tutup tingkap rapat ada bunyi krek krek dkt pintu. Bila turun kn sikit baru diam.. huhu. Proton oh proton

        ilsor78 said:
        March 15, 2016 at 10:52 am

        by default sepatutnya xde mslh ni kcuali akn jd pd mase enjin blm ckp pns shj tp klau rs over smpai terhenjut2 tu mmg prob aa sbb sy pkai persona dr 2011 smpai skrg xde mlsh ni. klau kete baru mesti report ke SC klau SC tu xbole solve cari SC laen, disarankn cari SC yg beso at least 3 Star (yg sy anto SC level Paltinum) sbb yg beso bnyk experienced n leader foreman bnyk skill.

        sy sarankn update ECU box tuk dptkn setting terkini, klau under warranty ni FOC jek
        cuba pkai grounding cable.. cari yg bgus skit lg tebal lg baek. benefit die bnyk klau pkai lampu ade terang skit, aircond makin sjuk skit, kete pickup skit, batt thn lama skit, radio bunyi sdp skit, klau ade enjut2 tu rs bole ilang.

      mhy said:
      March 12, 2016 at 12:52 pm

      computer box ac kene cek…

        rosli2242 said:
        March 12, 2016 at 8:42 pm

        mhy said..
        Oo benda ni bleh solve la.. tq2.ingt mmg pesyen henjut2. Sbb bila pi sc takut bnyk plak alasan dia bagi..

          jklmnop said:
          April 3, 2016 at 11:21 pm

          Tipu2

    Boy said:
    March 3, 2016 at 8:41 pm

    Nak tnya korang…persona bru lepas batrry weak…pabila tukar batery baru…tak dpt start la pulak..bunyi starter tek tek tek tek..padahal sblum ni ok jerkk..

      Zaini747 said:
      March 4, 2016 at 9:03 pm

      Starter problem atau immo problem tu…try jump starter..

      Desperado said:
      April 18, 2016 at 10:19 pm

      Blh jd kabel katod- @ starter sensor.

    Olllaaaaa said:
    March 3, 2016 at 8:04 am

    Enjin tetiba xboleh start.. Bila pulas Kunci Ada bunyi takkk… Takk .. Takkk … Apa masalah nye ye? Mints bantuan sesapa yg pakar

      Boy said:
      March 3, 2016 at 8:42 pm

      Eyhh…masalah kita sma bro…nape ekk?

      Apis said:
      April 2, 2016 at 11:52 pm

      Starter or bateri kong la tu

        jklmnop said:
        April 3, 2016 at 12:38 am

        Mana pulak. Cube try korek hidung dulu sebelum pulas kunci. Benda senang pun. Kacang je

        Desperado said:
        April 18, 2016 at 10:20 pm

        Blh jd kabel katod- @ starter sensor.

    habib nie said:
    February 29, 2016 at 4:26 pm

    Mati tibaa ditengah jalan ni…enjin pesona….sape tatu nak cek ape yer….tolong jap…lampu abs menyala

      Zaini747 said:
      March 4, 2016 at 9:01 pm

      Alternator problem tu

      mhy said:
      March 12, 2016 at 12:55 pm

      kawan sy pernah kene mcm ni kete tetiba mati tgh jalan…last2…tukar computer box baru br settle…

    jklmnop said:
    February 28, 2016 at 11:50 pm

    Nak kentut boleh tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s