Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


3,700 thoughts on “Persona

    Pak ngah said:
    July 23, 2017 at 6:20 pm

    Tumpang tanya kpd pengguna persona sv..fog lamp da pasang.. Wayar da sedia ada kat bumper depan tapi masih jg tak menyala.. Kwn2 ckp persona sv utk fog lamp suis ikut lampu kecil.. Tapi masih jg tak menyala.. Mohon keterangan lebih mendalam.. Apa yg patut d perbetulkan.. Sbb kat kotak fius da ada fius n relay utk fog lamp..

      sate said:
      July 24, 2017 at 9:30 am

      Boleh ikut suis lampu kecil/besar bang. Dua2 boleh. Tpi biasanya kdai aksesori ni pkar. Bnda yg xde pun boleh jdi ada so rsanya boleh diaorg satelkan tu. Sya pkai foglamp alza msuk ke elegance ok je bang diaorg buat. Juz tmbah relay n trik wayer je.

    inazureen said:
    July 19, 2017 at 4:00 pm

    Assalammualaikum…saya baru 5bulan guna persona baru. Baru-baru ni saya ada hantar kereta untuk servis.tapi 2hari selepas servis saya mengalami masalah, selepas brek untuk corner bila tekan minyak jadi kosong,kereta tak bergerak. Biar sekejap dan tekan minyak balik baru ok. Apa masalah sebenarnya ye?

      COCM said:
      July 20, 2017 at 8:05 am

      Sebelum ni pernah terjadi perkara sebegitu/x? Klau sbelum ni ok kena refer balik dkt SC. Klau boleh suh dia test drive n ikut skali msa test tu. Ajak lalu di laluan yg dirasakan perkara tu biasa tjadi. Sperti cntoh klau stiap kali diselekoh ajak test di kwasan slekoh.

        inazureen said:
        July 20, 2017 at 4:40 pm

        Sebelum ni tak pernah jadi. Jadi lepas saya buat servis yang kedua. Dah bawa kat pusat servis…dia dah check, katanya ada masalah pada sistem. Saya dah test drive ok jer. Sampai kat rumah jadi lagi sekali dan saya bawa balik ke pusat servis. Dia kata check kat komputer ok, tak ada masalah. Dah dua hari ni saya bawa ok, tak ada lagi masalah tu. Tapi saya rasa agak pelik lah, sebab kereta baru kot kenapa dah ada masalah macam ni. Ada tak pemilik kereta persona baru yang hadapi masalah macam sy ni…

    Campro Owner said:
    July 19, 2017 at 9:20 am

    Klau msa nk start smua lampu dekat meter xnyala & xboleh start ada caranya.

    1)Cabut negatif kabel bateri (5-10mnit)
    2)Sentuhkan sdikit kabel tdi ke terminal negatif bateri tadi (sentuhkan skit sbnyak 2x dlm kiraan 2saat)
    3)Pusingkan kunci pada kdudukan ON bukan start sebanyak 2x (On Off On Off)
    4)Psangkan semula negatif kabel tadi dengan cermat
    5)Start enjin 10mnit

    *Klau masih xboleh start kmungkinan bateri/alternator telah kong. Boleh bawa ke kdai utk check keadaan bateri/alternator tsebut.

      Campro Owner said:
      July 19, 2017 at 9:21 am

      Semoga tips bermanfaat

        COCM said:
        July 20, 2017 at 8:10 am

        True tips. TQ CO.

    Pelbagai Nick Name said:
    July 6, 2017 at 9:15 am

    Minta pada sesiapa yg dah bertanya ni maklum balas balik ye kalau dah dapat tunjuk ajar/sharing dari owner lain. Jangan tanya tinggal cam tu je. Nak senang bagi nombor je. Sesiapa yg ada pengalaman nak share amat di alu2kan. Maklumkan sikit pengalaman tu camne cara selesaikan, Buat dekat mana, no.fon pomen kalau ada & harga berapa. Terima kasih.

    p/s- Maaflah sebab selalu gak bagi detail bantu2 share pengalaman tpi xde feedback hihi.

    ahmad said:
    July 5, 2017 at 11:31 am

    Minta pandangan. saya pakai persona lama h-line. Nak tukar 2 bijik tayar depan dah haus side luar. belakang macam ok lagi. jimat2. sekarang pakai ecopia 195/65/15. Ada cadangan tak nak tukar tayar apa yg okay. bajet rm200-230 sebiji.

      AJ said:
      July 5, 2017 at 12:03 pm

      Tyar hankook je bro. Kumpulan kedua dalam siri tyar. Mhal & berkualiti. Cuba search dkt google jenis tayar dan jenama di seluruh dunia. Pngalaman sya. Sime tyre (astar) pkai 6bulan bngkak dekat side tepi. 2 pun pomen check gtau. Silverstone kruizer RM210.00 sbiji pkai smpai 50000km dah haus. Keadaan jlan bsah boleh thanlah. Kurang degung gak tpi silverstone ni kumpulan ketiga dlam siri tyar. Falken pkai 1thun dh mula haus,keras,jln lcin xbpe grip. Guna hankook dh 2thun++ msih ok bunga tyar wlapun selalu drive guna kreta hari2. Xdegung,jln lcin msa hujan grip,layan lap cengkam. Hankook ni asal korea tpi kilang di indonesia. Hrga klau hankook kinergy ex RM165-180 ikut saiz ketebalan tyar klau hankook ventus RM190-210.00 pun ikut ketebalan gak. Makin tebal makin mahal lah. Sya guna hankook kinergy ex type H (210km/j limit tyar) klau ventus type V (240km/j limit laju tyar) Sya guna 195/60/15 RM165.00 sbiji. klau 4 biji dptlah murah skit serta free aligment balancing. Klau nk jenama lain bristone bukan brigestone atau dunlop RM190 sbiji. Elakkan beli tyar jenama naken/linglong yg tgah offer skang ni.

        AJ said:
        July 5, 2017 at 12:09 pm

        Pesanan sya bro, klau nk best biar 4 bji jnis yg sma/seakan sma bru best semasa drive apa jua keadaan jlanrya & cuaca. Klau ada bjetlah klau xde nti dlu & klau dah lama guna nut tmpat msuk angin dkt tyar 2 dri jnis getah dh lebih 4 thun elok tukar skali kpda jnis besi. RM10 stiap 1 than lebih lama dri getah stndart.

          ahmad said:
          July 6, 2017 at 9:53 am

          Ok noted bro. mmg terbaik info yang diberi. ofismate pun suruh try hankook atau achilles. nanti la kumpul duit dulu untuk tukar 4 tayar brand hat tu. TQ

            AJ said:
            July 6, 2017 at 2:52 pm

            Tyar ada 4 kelas. Terlalu mahal & berkualiti, mhal & kualiti, sederhana murah & kualiti sderhana serta murah & tiada kualiti. Hankook lebih baik kualiti dari archilles bro psal archilles ni kelas ketiga,hankook kelas kedua tpi nk kekalkan brigestone yg bro tgah pkai ni lagi bgus psal kelas pertama dlam tyar. Dalam keadaan bro yg tgah bajet nk tkar 2bji je elok pkai dri brand yg sma bru hndling sma2 mantap.

      Campro Owner said:
      July 5, 2017 at 2:39 pm

      Bro, dah pkai brigestone ecopia nk tukar pkai jelah jenis sma juga. Rsa aku hrga bwah RM220.00 boleh dpt. Oklah tu kategori first dlam kelas tayar ni. Nk jimat skit tukarlah kpda saiz 195/60/15 psal asal 195/65/15 kan so xde r ketara sgt tngginya kcuali r tyar 2 biji 195/65/15 lagi 2 biji tukar baru 195/55/15 tu beza byak tu. beza stiap ketebalan pun dlam RM10-20 je stiap biji. Klau beli tyar 2016 mnta diskaun 20% klau 2015 40% klau 2014 60% 2013 80% 2012 free tpi biasa kdai jual 2016-2017 je huhu.

        ahmad said:
        July 6, 2017 at 9:57 am

        Bro pakai brand ape? Ok kan ecopia tu..sbb aku pakai selama ni pun sedap je layan selekoh kurang main break. kira grip jugak la. ke aku je perasan. haha. Baru tahu pasal ketebalan. logik jugak tu. noted. bila beli nanti aku tanya kedai gitu.

        Campro Owner said:
        July 6, 2017 at 2:35 pm

        Aku pun pkai hankook gak bro sma cam bro AJ kinergy Ex gak tpi bro dh pkai ecopia bguslah psal brigestone bgus cam hankook gak. Bro pun pkai layan corner ok truskan je lah psal bro juz nk tukar 2biji je klau 4biji boleh try hankook. Kng tukar 2bji lain 2bji lain xbest plak corner2 huhu.

          ahmad said:
          July 6, 2017 at 3:21 pm

          Tu la, tukar ecopia je la dulu. kumpul duit dulu. TQ bro CO and AJ. Majulah persona untuk proton.

      nicerule said:
      July 19, 2017 at 9:18 pm

      2 Biji tayar baru…sepatutnya pasang di depan or di belakang…? Apa kata pakar..?

        COCM said:
        July 20, 2017 at 8:08 am

        Depan. Sebab bhgian depan lebih byak menampung berat didalam bay enjin & depan menggunakan handling.

    My first persona said:
    July 2, 2017 at 10:31 pm

    Kenapa radio kereta saya hidup tapi xbunyi ye? Masa first on enjin kereta hanya bunyi macam ‘angin’ je dekat dalam radio tu..Pakai usb pun sama..tapi dekat display tertera lagu apa yg sedang dimainkan..minta pencerahan drpd pakar2..tq

      zack said:
      July 3, 2017 at 9:17 am

      Ada terusik setting radio tertekan mute@senyap ke?Cuba tgk setting dkt bhgian tuner 1 per 1. Klau nk senang try reset balik je cabut fius radio jap pastu psang blik.

        My First Persona said:
        July 4, 2017 at 2:22 pm

        mungkin ada tertekan kut…cuba dah check setting dekat tuner tu, semua rasanya xde masalah..yg bahagian cabut dan pasang balik fius tu belum try lagi..nntie cuba yg tu plak..terbaik

    geeLasT said:
    June 30, 2017 at 10:00 pm

    kalau dah di duga dgn masalah… tngok la cara bawak kereta tu mcmna… x pun muhasabah diri… mungkin ade buat salah kat tuhan n org sekiling… karma kan

    maria said:
    June 19, 2017 at 10:02 am

    salam. persona sy tahun 2012. bila mula drive akan keluar bunyi nyaring macam besi bergesel. sama juga bila bawa slow ataupun lepas selekoh atau pusing stereng cth time nak keluar parking. sebab apa ya? nak p bengkel tapi tanya sini dulu. bila perempuan drive kereta, tahu bawa je. huhu. sekadar untuk tambah pengetahuan ttg kereta, dan juga nak kira bajet. ;’D
    yang sudi jawab. tq ye

      zack rider said:
      June 19, 2017 at 3:09 pm

      Klau msa drive bunyi bgesel di depan biasanya brake pad disc. Klau time corner bnyi bgesel/pusing steering xpasti plak bnyi cam tu. Biasanya akan bnyi tak tak tu tndanya drive shaft/tie rod end/lower arm/steering rack yg problem.

        maria said:
        June 19, 2017 at 3:23 pm

        Terima kasih zack rider. kalau brake pad disc tu bajet dalam brapa ye?

          zack rider said:
          June 20, 2017 at 7:48 am

          Tgk brand apa awak nak. Kalau bosch RM90 sepasang klau mintye RM80 sepasang.

      Mattstereo said:
      June 23, 2017 at 9:50 pm

      Try tgk minyak power steering dlu

    ady said:
    June 18, 2017 at 7:11 am

    kat mana saya boleh tukar manifold iafm murah…

      AJ said:
      June 19, 2017 at 8:21 am

      SC proton jelah bro murah siap upah psang & tuning baru RM630 tmasuk GST pling rendah. Tpi kena servey SC juga sebab sya call 5 SC proton ada yg RM650, RM670 ada RM730 sya bandingkan dlu hrga SC2 ni barulah sya buat kputusan. Sya dpat yg tmurah di antara smua RM630 siap smua. Warantty 6bulan atau 10000km. Ada kedai sparepart jual dkt mudah RM450 tpi pk2 blik sma je klau tmsuk upah psang n tuning smua RM600 gak kcuali kita ni psang sndri. Bab intake IAFM ni sya cdangkan buat di Service Center jelah psal nti dia akan reset balik apa yg bkenaan. Klau luar ni sya xpasti cmne kcuali klau kdai yg specialist. Ada pngguna lain guna intake iriz/preve pda saga flx hrga pun murah dri intake iafm tpi jngka masa pnjng xpasti cmne psal sistem lain wlapun materialnya sma juz jgn guna intake besi psal taiming mmg akan iddle n ssah nk setting blik.

        zack rider said:
        June 20, 2017 at 10:03 am

        Sistem enjin lain fungsi klau main sumbat dri sistem kenderaan lain tkut problem akan dtg plak nanti. Mmg intake plastik yg pling mhal adalah IAFM sebab IAFM ni je intake ada butterfly lain smua kosong je tu hrga murah. Ada pngguna inform intake iriz pick up slow dri iafm tpi jimat mnyak. Intake preve plak ada pngguna inform juga pick up agak cepat & minyak biasa je. Ada gak buat bypass@modified@repair buang butterfly asal iafm pick up kuat skit mnyak pun kuat skit tpi bnda2 ni smua xpasti effect pda msa akan dtg pda enjin sma ada baik atau sebaliknya tkut ada error sensor pda sistem enjin plak psal intake ni xberfungsi sperti asal dlu cuma intake besi baik elakkan psal kurang ssuai akan myebabkan timing ssah nk reset@setting serta kosnya yg mmg mahal hmpir RM1.5k jnis yg baik.

      Mattstereo said:
      June 23, 2017 at 9:52 pm

      Pergi kt fb taip nama yus manyfold yus manyfold

        Campro Owner said:
        July 19, 2017 at 9:08 am

        Apa perbezaan IAFM asal yg ada intake dengan yg telah dibuat bypass ye? Kata ssetengah org mmg lagi pick tpi dri segi pnjimatan cmne heh? Utk jngka msa pnjang ke atas enjin ada apa2 tekanan x? Nk tau gak klau lagi tbaik npe pngeluar cipta intake ada butterfly ye? Plik plak. Mybe nk nmpak lain dri yg lain dlam stiap modelnya juga kot.

    AJ said:
    June 15, 2017 at 8:45 am

    Pengalaman dulu. Silverstone Kruizer (standart asal dari kilang) 50000km dah haus. Jarang plak tyar ikut millage biasanya ikut thun huhu. Falken baru pkai 1thun lebih dah mula haus pas tu keras. Sime tyre pkai xsmpai 1thun tukar psal bengkak2. Ni hankook dah lebih 2 thun bunga msih ada 35-40%.

    Susah juga nak cari tayar jenama Hankook di kedai2 semua jual Nexun,Viking, n jenama apa ntah cm jrang dengar pas tu ckp tyar tu sma level ngn yokohama pdahal tyar2 tu level 3 ekonomi sederhana kualiti & murah. Hankook yg level 2 baik segi kualiti & harga mahal tpi boleh dpt pda hrga berpatutan dri tyar2 tsebut tu.

    Mohd Hidayat Syazemi Zaidi said:
    June 8, 2017 at 9:06 am

    Assalam…semua…persona M-Line saya menghadapi sedikit masalah reverse sensor x berbunyi… lampu bonet belakang tidak menyala dan lampu reverse mati adakah ianya berkaitan mana2 sensor atau fuse ?

      AJ said:
      June 8, 2017 at 9:22 am

      Wssalam.
      Reverse sensor xbunyi pernah terjadi pda sya. Pnyelesaiannya tukar sensor reverse yg berada di atas gearbox. Boleh je klau nk tukar sndri tpi kena ada spanar saiz 17″/19″ r. Kalau risau suh kedai psang upah rm10 je. Sensor tu sya beli di sparepart RM25 je guna dri model wira smpai skang dah 2 thun ok je xde apa2 problem.

      Lampu reverse pun sma je kaitan ng reverse tu. Dh tukar nyala r tu. Klau xnyala gak mybe msalah mentol/fius dkt box dpn tu.

      Lampu bonet tukar mentol je rm5 klau baik pnye rm10/15

      aboy said:
      June 22, 2017 at 10:06 am

      ni pun sma

    Hafiz said:
    June 6, 2017 at 2:50 pm

    Assalamualaikum sy pakai persona auto, prob ssy nk tye gear problem skrg, gear lain ok ber fungi cume msk ke 4jadi ko song free xde fungainly da mcam gear N. Why?

    cikpesona said:
    June 5, 2017 at 3:41 pm

    assalam all…kereta sy ada masalah bila drive je ade bunyi area tayar belakang…mcm bdengung macam bunga tayar kasar.sy search2 mungkin bearing tayar rosak…btol x?harga biasa berapa ye nak tukar bearing tayar beelakang kereta persona

      Max Drive said:
      June 7, 2017 at 12:24 pm

      Sebelum nk tukar bering double conform dlu sma ada bnyi berterusan degungnya atau ada msanya je degung. Klau bering problem makin laju makin kuat dengung tpi sbelum tu kena pastikan tyar ok sebab kdang tyar mgeras xkenyal/tyar problem pun boleh bnyi dengung gak. Kena pastikan bnyi arah depan/belakang. Klau depan kmungkinan absober pun ada gak mgeluarkan bnyi dengung tpi xde r sperti dengungan bering problem. Double check balik. Klau bering cuba jek tyar yg dpastikan bnyi 2 pas 2 pusing tyar kuat2 serta letakkan tgan di bhagian spring absober untk rsa gegarannya. Jika semasa pusing tyar yg jek tu ada bnyi & rsa gegaran maka sah mmg bering problem. Hrga utk jnis biasa di sparepart bwah RM80 utk 1 unit. Sepasang RM150-160 klau original mybe tnggi skit.

      aboy said:
      June 22, 2017 at 10:07 am

      yg ni pun. Baik xyah tnya

    Capol said:
    June 1, 2017 at 11:17 am

    Sy menghadapi masalah angin masuk kedlm melalui pintu penumpang di side mirror.. Klu pintu pnye getah..da buat tmbhn getah diluar..tp tetap bunyi..adakah perlu tukar getah cermin?

    Amiruddin bin Mohamad said:
    May 25, 2017 at 7:18 pm

    Masalah Proton persona saya bermula bila masuk tahun ke 5. Lampu check engine menyala bila check dia timbul coolin sensor low power masalahnya dah 3 kali tukar coolin sensor setiap kali tukar dia ok 2,3 hari lepas tu lampu ECU menyala lagi sekarang saya biarkan tanpa buat apa-apa dan lampu ECU padam sendiri lepas tu dia menyala semula sekarang dah berapa kali dia menyala dan padam.
    Adakah bateri boleh jadi puncanya sebab masalah ni bermula tak lama selepas saya tukar bateri

    Amiruddin bin Mohamad said:
    May 25, 2017 at 7:12 pm

    Masalah Proton persona saya bermula bila masuk tahun ke 5. Lampu check engine menyala bila check dia timbul coolin sensor low power masalahnya dah 3 kali tukar coolin sensor setiap kali tukar dia ok 2,3 hari lepas tu lampu ECU menyala lagi sekarang saya biarkan tanpa buat apa-apa dan lampu ECU padam sendiri lepas tu dia menyala semula sekarang dah berapa kali dia menyala dan padam.
    Adakah bateri boleh jadi puncanya sebab masalah ni bermula tak lama selepas saya tukar bateri

      AJ said:
      May 29, 2017 at 8:13 am

      Dduk area mne bos

        Amiruddin bin Mohamad said:
        June 9, 2017 at 3:40 am

        Bandar sri damansara

          AJ said:
          June 9, 2017 at 7:45 am

          Kepada Pengguna Kenderaan Proton Enjin Campro
          (Persona/Gen2/Waja Campro/Neo/Blm,Fl,Flx/Exora/Preve/Suprima S)
          -TB service & respon
          -Paddle respon (Ni yg anda mahukan)
          -IAFM repair
          -Minor service / wayering
          -Major service
          -ECU scaning (PDT)
          -Parts sale
          -Modification car
          -Other
          Service yg ditawarkan bagi yg berminat atau sedang mengalami masalah kenderaan atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi wakil kami ikut kawasan anda. Jika ingin membuat sebarang tempahan boleh membuat temujanji bersama wakil kami.

          Bro Qaixer 0167308748 (B,Pahat/J.B)
          Nizwan 0126063426 (S.Alam/TTDI Jaya)
          Zulhazim 0162206344 (Cheras/Ampang)
          Firdaus 0139101043 (Terengganu/Subang Jaya)
          Khairol 0162641670 / Amy 01126564814 (Perak)
          Fakhrul 0133562796 (Temerloh/Mentakab)

          *Nota – Pakar bab campro. Otainya Qaxier Han. Try deal tgk mne yg dekat ngn area tmpat bro.

            ady said:
            June 18, 2017 at 7:10 am

            kat kl tak ada ke

            AJ said:
            June 19, 2017 at 8:03 am

            KL kena tgk area mne yg berdekatan ngn KL

            Dashing Active said:
            June 19, 2017 at 8:24 am

            Qaxier Han ni ada upload video dkt youtube psal repair,service n bnyi ekzos kereta dia kan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s