Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,991 thoughts on “Persona

    Cucu jklmnop said:
    August 21, 2016 at 1:01 am

    Saga flx sangat menawan

    Adnan said:
    August 13, 2016 at 8:58 pm

    Radio dan viper persona saya tak function..
    check fuse semua dalam keadaan baik… tiada yang putus..
    ada tak yg pernah alami masalah yg sama.. dan camne nak settlekan masalah nie…

      adha said:
      August 13, 2016 at 9:28 pm

      Adnan: Biasa kalau viper tak hidup atau radio masalah pada fius.. kalau dah check fius pun ok. Cuba check cabeling takut longgar atau putus sebab dimakan tikus. Kalau cabel pun ok fius pun ok maknanya radio dan viper dah rosak.. perlu tukar..

        Adnan said:
        August 15, 2016 at 6:49 pm

        tq.. bro

      Apatku said:
      August 19, 2016 at 11:47 am

      Cara nak buka arm rest ?

        adha said:
        August 26, 2016 at 2:46 pm

        Apatku : dalam arm rest ada screw .. dari sana boleh buka arm rest

    Jklmnop said:
    August 8, 2016 at 2:04 pm

    Nk kentut

    ahmad said:
    August 6, 2016 at 2:20 am

    saya dah pakai PE dri 2010 sampai skrg..dah nak habis hutang pon..Alhamdulliah so far x ada apa2 masalah yg serius semasa penggunaan. cuma masa kali ketiga tukar batry baru tau masalah yg kalau x amek perhatian akan mencemaskan kita. batry saya dah kong and call brother pomen utk hantar btry. sementara nak tgu pomen dtg sy cabut batry dan lock kereta cara manual. sekali langsung pintu x boleh bukak. pakai manual pon x boleh..dia jadi jem terus. nasib baik bonet boleh bukak dan terpaksa seluk tangan utk tarik pin dari seat belakang. bahaya kalau ada budak dalam kereta waktu mcm tu. yang lain x ada apa2 masalah.

    isya aliesya said:
    August 5, 2016 at 2:41 pm

    assalamualaikum….hye persona user…ok mcm ney sy baru je 3 hari keluarkan kereta persona manual tahun 2007( 2nd Hand )… nk tanya perlu ke sy teros hantar servis n kalau hantar tu servis ape yg patut sy buat… so far bwak xde ape masalah sbb kereta owner lama banyak dh modified…cume sekarang mcm biasa alarm yg jadi masalah…, tekan button LOCK kt kunci tp kereta still dlm mood kunci tp keluar bunyi tit tit(kne jugak pkai manual nk bukak LOCK)… berbalik pada soalan sy kt atas perlu ke sy hantar servis teros n servis ape yg perlu sy buat…tq pada yg mejawab =)

      isya aliesya said:
      August 5, 2016 at 2:46 pm

      mohon pencerahan ye kengkawan

      adha said:
      August 5, 2016 at 2:59 pm

      Isya aliesya : biasa kereta second hand kena tukar minyak engine, filter angin, filter minyak engine, minyak gear box, filter minyak gear box, timing belt dan brake pad depan dan belakang. Tapi boleh tengok sticker next service minyak engine , minyak gear box serta timing belt. Kalau kilometer dah sampai atau terlebih digalakkan tukar atau tarikh lebih dari 6 bulan. Kalau timing belt dekat2 masanya tukar sekali timing belt dan water pump siap air coolen.. pasal alarm tu biasa cabut dulu kepala bateri negetive tunggu dalam 10 minit lepas tu pasang balik.. pastikan nak buat benda2 nih kunci tarik keluar dulu takut terlock..

        isya aliesya said:
        August 5, 2016 at 3:39 pm

        ok boss…….

    adha said:
    August 4, 2016 at 4:14 pm

    Salam nak tanya boleh.. pada PE .. persona saya auto.. bila jalan dari gear 1 nak kedua ada macam free sedikit baru boleh masuk.. 3 dan 4 ok … kenapa ye?.. minyak gb dah tukar tapi penapis tak tukar. Kata kedai spare part kalau tukar penapis.. kereta kena setting balik.. jadi hanya tukar minyak gear box sahaja.. boleh tahu apa sebab free

    Kunang2 said:
    August 4, 2016 at 3:59 pm

    Patotnya tuan forum jika tahu psal msalah yg di hadapi eloklah tinggalkn no fon snag bgi pengguna2 btnyakan masalah di hadapi sebab stiap laman blog jrag buka lepas dah huraikan permasaalahan.Kesian mreka btnya shingga lamanya tidak di jawab. Di sini sya ltakkan nombor utk ptnyaan.Jika mna yg tau akan di jawab/tnjuk ajar. (Ayie Koko@0122934957)

      Kunang2 said:
      August 4, 2016 at 4:05 pm

      Jika tiba2 kreta xboleh start tpi lampu meter smua myala dh pusing kunci xboleh start & xde bnyi apa2 bolehlah cuba sebegini.
      1.Masukkan kunci dan pusingkan sehingga kedudukan ON(lampu meter smua myala)
      2.Cabut wayar negatif@hitam pda bateri selama 10-20saat
      3.Psangkn semula & start.

    Rahman said:
    August 3, 2016 at 12:05 pm

    Tuan mask Tanya sikit fuse 100amp blow.dah tukaq sama juga.

    nahid said:
    July 29, 2016 at 10:01 pm

    asaalam.. geng pesona…
    sayada ada masala problem.. pesona sv saya hari tu saya pandu.. terlupa isi minyak..
    kereta mati tepi jalan..
    lepas tuang minyak RM10 kat kereta.. sampai dah masuk 5hari tak boleh hidup enjin kereta ni… tolong geng.. tq

      adha said:
      July 29, 2016 at 10:34 pm

      Nahid: Isi lagi rm20 minyak petrol.. lepas tu switch on kunci dalam 10 sec lepas tu start.. buat 3 atau 5 kali.. kalau tak boleh gak takut injections pump tak jalan. Boleh tu

    azlan said:
    July 24, 2016 at 3:20 pm

    salam..nk tnya minyak enjin apa yg ok ya utk persona elegance?
    satu lg nk tnya ada sapa2 tau tk aksesori atau alat utk penjimatan minyak persona ni?

      adha said:
      July 24, 2016 at 3:37 pm

      Pakai je jenis semi punya 10-40w janji bukan recycle punya sudah.. bagi saya tak ada istilah penjimatan minyak pun.. sebab engine 1.6 kapasiti besar.. kalau nak jimat boleh .. pastikan tayar tak kempes pam 220.., minyak hitam semi atau fully. Pakai ron 97. Pastikan bebanan tidak banyak. tekan pedal minyak sedikit demi sedikit sehingga kereta mendapat momentum baru la tingkatkan kelajuan. Tidak memasang spoiler belakang yang berat.. persona direka khas dengan kelajuaan sehigga 190km. 6.2 liter /100km adalah terbaik.. tukar termostat 78*c supaya engine memberikan penyejukkan maksimum.. minyak gear box pastikan ditukar 20k km .. insyallah minyak petrol ada jimat..

        azlan said:
        July 24, 2016 at 6:56 pm

        ok2 tq…

        PE said:
        August 4, 2016 at 3:44 pm

        Tp personaku pernah capai 210 tnpa modified apa2 juz jga srvis & pkai pnjimat mnyak & pnambah kuasa dari cosway.Myak jimat shingga 25% kuasa tmbah shngga 20%.Ikut cara pnjagaan.

          PE said:
          August 4, 2016 at 3:46 pm

          Mnyak GB klau kreta bwah 5thun klau auto tukar 20k/30k jika mnual boleh tukar 50-60k sebaiknya 40-50k r sebab mnyak GB mnual juz bwah rm50 je

          adha said:
          August 4, 2016 at 3:49 pm

          Kalau kereta baru keluar dan spec high maybe boleh capai 210km/j tapi rasanya tak lalu nak tekan pedal minyak. Persona kalau boots kosong bawa 180km/j ada kemungkinan boleh melayang atau terbabas.. 130km/j – 190km/j dah ok la sangat.. speed trap pun 111km/j kat malaysia nih..

    asmida said:
    July 22, 2016 at 7:00 am

    Lampu alarm berkelip-2 , tak bole lock keta . Bilaa tekan dekat alarm untuk lock dia keluar kecemasan

      adha said:
      July 23, 2016 at 4:10 pm

      Asmida : cuba tengok button emergency pada dashboard ada tertekan tak?.. hari tu anak saya tekan button tu.. bila lock
      . Keluar lampu kelip2 emergency..

    liana said:
    July 15, 2016 at 12:14 am

    satu lg nk tnya knp bila kita tekan kunci nl lock,kete x kluar bunyi tiitt tu.

      PE said:
      August 4, 2016 at 3:49 pm

      Alarm persona ada 2 fungsi.Satu klau tekan bila open/lock dia akan berbunyi satu lgi senyap.Juz tekan kedua dua button secra srentak utk pilih setting open/lock kreta.

    isma said:
    July 14, 2016 at 12:08 pm

    Saya baru nak beli persona sv.. tapi bila search kat google ni mcm2 cerita jadi mcm seram lak.. sebab hati ni nak pakai alza.. tp bajet tak cukup lak…
    sebenarnya persona sv ni ok ke x??

      adha said:
      July 14, 2016 at 12:28 pm

      Isma : untuk pengatahuan isma, biasa org.ckp proton ni dia manja sikit. Jadi kalau pakai perodua dia.tahan sikit. So far utk air cond proton pegang la sebab compressor besar. Perodua air cond tak kuat. Dari segi tingkap proton cepat problem manakala perodua ok. Engine dua dua pun ok..

        PE said:
        August 4, 2016 at 3:50 pm

        betul sperti di nyatakan tpi xrisau ke kes2 terbaru perodua yg berlaku bila electric streeng dia lock sndri semasa memandu?

          adha said:
          August 4, 2016 at 4:04 pm

          So far baru 1st time dengar perodua mcm tuh.. tapi bagi saya proton terbaik.. sebab proton tak ada abs mcm persona .. dulu pakai perodua sekali itu abs rosak rm4000 standby weii.. banyak yang tanya proton tak bagus.. bagi saya ok je sebab pakai ikut masa dan service.. rosak terus tukar.. ini pakai macam berok , peraturan pun main langgar mmg kereta tak tahan la.. lepas tu kondem ckp proton tak bagus.. support buatan malaysia.. tak tahu pakai kereta pakai la basikal kan senang..

    man said:
    July 13, 2016 at 11:05 pm

    Saya guna persona elegent tahun 2011 manual…so far persona saya x de masalah mcm yg saudara saudara alami…power window ok..injin pn x mkn minyak injin..service ikut jadual…gear ok…setakat ni saya dh tukar minyak gear 2 kali..dh tukar absober belakang…dr mlk ke kuala terengganu minyak RM130 pergi balik..tukar brake lining n pad tu biase lh….cuma saya teringin nk tukar gear manual kepada auto..apa pendapat saudara saudara..

      PE said:
      August 4, 2016 at 3:54 pm

      tpulang ikut diri & kemampuan msing2.Jika kerap tempoh jem elok tukar pda auto tpi msti ingt auto pnjagaan kne lebih sebab klau rosak kreta jem xboleh tolak cm manual kne pkai towing gk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s