Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,512 thoughts on “Persona

    azmi said:
    February 27, 2015 at 4:29 pm

    Assalamualaikum.sy nk bertanya masalah psal proton persona.masalah air cond kadang2 xsejuk.bila bwk sorang@2 org msih sjuk.tp bila penuh dlm kreta dh xsejuk sgt bila bwak laju.dh bukak blower plng laju pn xsejuk..lagi 1,bhgian hdapan bunyi kuat bila melalui jalan tak rata.

    Waney Razak said:
    February 25, 2015 at 8:38 pm

    Salam….nk tnya sikit ttg kete pesona elegant nie…maaflah yer sy mmg tdk tahu lngsg pape psl kete just tau bwak,isi mnyk n cuci kete tu je….sy ad 3 soalan n hrap mn yg tau ttg kete nie dpt membntu sy selesaikn masalh kete sya..first knpa tetiba alarm kete bnyi sndri biarpon pntu kete dh ditutp kemas? Yg kdua cermin driver bila nk naekkn dia bnyi krik2? Ktiga bila nk start enjin lmpu dekt meter tu tidk berfungsi tapi bila dh bwk kete tu kehulu kehilir brulah lmpu tu mnyala….hrap sgt2 owg yg pro tlg jwbkn soalan sy nie….tq

    Mohamad said:
    February 19, 2015 at 10:48 am

    Hi saya nak Tanya
    Saya ADA MASALH dengan Kunci proton preve
    Terlepas atau patah

    Sky Juice said:
    February 13, 2015 at 1:03 pm

    Asalamualaikum.. Sy bercadang utk mbeli kereta persona thn 2008.. Transmisi manual.. Nak tya, model persona keluaran thn 2008 ni ok x? Hrp shbt2 dpt mbantu..

    Sujen Rajagopal said:
    February 8, 2015 at 6:11 pm

    Hi all, i baru ambik Persona SV Auto 2 minggu yg lalu. Antara masalahnya ialah;
    1. Bila sangkut kat traffic selalu rasa jerk macam bawa kereta manual.
    2. Bonet x boleh buka dengan menggunakan kunci.
    3. Steering pulak rasa berat tapi yg ni i x kisah sangat sebab mungkin kereta ni lebih berat berbanding kereta yg kecil macam myvi. Tapi i risau pasal ‘jerk’.
    Harap membantu.
    Terima Kasih..

      Faz said:
      February 8, 2015 at 10:05 pm

      Sujen, u refer pada service centre. Address pada mereka problem kereta u. Last resort, kalau SC tak boleh solve, u pergi workshop specialist campro.
      1. Dori2 – Shah Alam (search FB for address)
      2. G Car Care – Taman Sri Manja PJ (near Kg. Dato Harun along NPE) can search FB
      3. Teknik Kosmo, also in Taman Sri Manja

        Sujen Rajagopal said:
        February 9, 2015 at 4:21 pm

        Thank you Faz. I kat pulau pinang. Kalau SC x boleh solve masa first service, i akan try cari worshop yg lain kat area pulau pinang. ;)

    ak47 said:
    February 6, 2015 at 2:37 pm

    Assalamualaikum wbt n salam sejahtera. Saya bercadang nak membeli proton Persona SV. Ok ke keta nie. Saya confius bila baca mcm bnyk yg buruk dari baik. Kalau saya dh beli apa yg perlu saya lakukan kepada kereta nie. Aksesori dn sebagainya. Bercadang nk upgradekan bagi sama mcm Persona exec. Fog lamp dn sebagainya. Harap membantu saya yg newbie nie.

      hisyamnmn said:
      February 15, 2015 at 9:17 am

      Blh je u nk beli…tp pki dgn cermat n follow schedule 4 servie…

    syamz said:
    February 3, 2015 at 11:16 am

    nak tanya , biasa major service 80000km berapa habis, persona elegence?

    muadz said:
    January 29, 2015 at 10:07 am

    Sy Nak Tanye Normal Kan Kereta Apa2 la Kan Tapi Fist Kereta Persona Elegance 2011 A 1.6 Kan… Mcm Mne ye Jika Sy Menunggu Seseorang Still On Enjin Tanpa Tutup Dalam 4-5 Jam Takpe Ke…Or Ada Effect?? Boleh Jelas Kan?

    Riyyan said:
    January 27, 2015 at 11:06 am

    P xtau la.. Npe mlaysia ni kluarkn kereta mcm kereta mainan… Pas2 mahal lagi.. Huuu

    Riyyan said:
    January 27, 2015 at 11:05 am

    Huhuhuh… Xtau la npe mlysia kluarkn keret mcm keluarkn keret mainan.. Pas2 mahal lagi..

    RIZAL said:
    January 24, 2015 at 7:55 pm

    saya dah pakai persona 4thn. Dr beli sampai skrg alhamdulilah kereta dlm keadaan baik tiada masalah. Baru2 ni bateri kereta kong. Blh ke kalau nak upgrade ke bateri yg lebih besar dari din55R.

      Faz said:
      January 25, 2015 at 10:24 am

      ada keperluan untuk upgrade? klu xde, then stick to what manufacturer has designed.

    sah mad said:
    January 19, 2015 at 8:44 pm

    Ruang dalam kereta masuk air, ati ati lo.
    Kalau banjir dalam kereta yang tenggelam mungkin grid wayar. Kalau selalu selalu wayar boleh reput. ecu(engine control unit) mungkin dapat maklumat salah. Lampu chek enjen
    boleh hidup. Meter rpm rebah ke no 8.
    Enjen boleh tak boleh start. Silap silap kena tarik ke sc.

    Kerani kat depan sc kena tanya betulbetul

    tech21321 said:
    January 19, 2015 at 12:08 pm

    Nak tanya semua la,cahaya headlamp kereta persona tuan/puan ok x?ada sape2 yang hadapi cahaya kurang terang?

      Faz said:
      January 25, 2015 at 10:26 am

      upgrade headlamp bulp. either Philips or Osram. jangan pakai HID pada stock reflector headlamp tu dah la.

        ak47 said:
        February 6, 2015 at 2:48 pm

        Faz nampak macam berpengalaman dengan persona nie. Boleh bantu saya.

          Faz said:
          February 6, 2015 at 10:18 pm

          Saya tak pandai sgt pasal persona.

    zulfadlee said:
    January 19, 2015 at 11:42 am

    Saya mengalami masalah autolock lock dengan sendiri tanpa tekan brake… apakah puncanya?? Perkara begini bahaya apabila kunci kereta berada dalam kereta, sapa2 ada pengalaman menyelesaikan masalah begini sila kongsi dengan saya…

    persona2015 said:
    January 18, 2015 at 3:41 pm

    Masalah bunyi getar bahagian lock pintu sebelah pemandu.Semakin lama semakin kuat bunyi..apa masalahnya ek?

      zulfadlee said:
      January 19, 2015 at 11:44 am

      Cuba check power window motor, kadang2 skru/bracket motor tersebut patah, saya pernah mengalaminya..

    yati said:
    January 14, 2015 at 12:54 pm

    Kos ke dua2 overhaul (t’msuk tkr brg msa overhaul ) dh cecah belasan ribuan.

      yati said:
      January 14, 2015 at 1:01 pm

      Sori, ni reply untk faz (24 dis 2014)

        Faz said:
        January 15, 2015 at 10:38 pm

        Sy dah pun reply, cuba cari komen sy.

      kamsah anak sayuti said:
      January 19, 2015 at 7:24 pm

      Kereta lama aku 400,+++k baru buat ovehaul.
      Ini berapa kilo dah buat 2 overhaul.

    hapsah said:
    January 2, 2015 at 9:49 am

    Saya ada masalah dgn keta persona yg dimasuki air apabila hjn lbt. Mybbkn lantai d sblh pemandu dgenangi air. Mslh ini mula berlaku 1 thn yg lalu. Sy nk tau bgmn hdk mgatasi mslh ini…

      exnash said:
      January 13, 2015 at 1:39 pm

      sama laa nasib kita..bila hujan masuk air belah driver..pergi hantar COSE dia suruh tinggal keta lam 2-3 hari..sebab nk bukak dashboard amik masa..macam hampeh jer..suspect air masuk melalui cermin depan..maybe seal cermin tu dah kopak..kereta baru 2 tahun dan kopak..mcm haram jadah jer…masalah break bunyi dah masuk 2 tahun masih x setel jugak…dah tukar break pad..tukar disc pun sama jugak..apelaa nasib

      persona2015 said:
      January 14, 2015 at 12:54 pm

      Saya dah lama hadapi benda macam ni..sebenarnya (ni kajian saya la) air bulan masuk celah cermin..air sebnar masuk melalui pintu.pastu air panjat getah pintu.if p kedai or sc diaorang just lekatkan balik getah pintu ngan gam yang kuat.tapi sebnrnya air tetap masuk.satu lgi solution (tapi sy xcuba just tanya pomen) plastik dalam kat door trim perlu dikemaskan.ada pasang speaker depan x?if ada berkemungkinan besr plastik yg dibuka tidak dilekatkan dengan kemas.

        exnash said:
        January 14, 2015 at 1:54 pm

        saya dah pergi SC..dia buka pintu tgk plastik tu ok jer..siap sembur air pun xde nampak air masuk melalui plastik dan celah pintu tu pun..mmg pelik..kawan yang pakai persona pun cakap kena camni jugak..bila hujan siap bertakung air..mmg masalah biasa bagi Persona nie masuk air hujan…nak biar lama2 lagi risau sebab air nie boleh buat body kereta jadi berkarat..lagi bahaya..

          persona2015 said:
          January 18, 2015 at 3:39 pm

          Saya just tanya pomen jer.tapi xpulak saya cuba.malas nk pk dah sebb banyk benda dah buat.duit pon bayk melayang tapi sampai sekrg air masuk juga..jem la macam ni..

          tech21321 said:
          January 19, 2015 at 10:27 am

          Tuan boleh mencuba “air sealed rubber soundproof”just tampal jer.air dah xmasuk lagi.

            exnash said:
            January 19, 2015 at 10:33 am

            terima kasih..tapi nak tampal sealed rubber tu kat mane?? kat plastik putih dalam pintu tu ker??

            tech21321 said:
            January 19, 2015 at 12:05 pm

            bukan kat plastik.lekat sekitar pintu.macam getah pintu.kat kedai aksesori ada jual.senang je DIY.ala2 macam double tape la.

          syamz said:
          February 3, 2015 at 11:19 am

          -persona sy selalu masuk air bila hujan lebat?, banjir bhgian pemandu, penumpang hdpan dan penumpang blkg sebelah kiri, mcm nk resolve?

            Ginger2015google said:
            February 15, 2015 at 10:17 am

            en.syamz, try lekatkan guna “air sealed rubber soundprof”.

        anwar said:
        January 29, 2015 at 4:28 pm

        saya da 7 tahun pakai pesona ..antara kereta proon yang terbaik..handling superb!! jun ni last instalment..plan nk amik iriz 1.3.. :)

      sah mad said:
      January 21, 2015 at 1:32 am

      Kalau hujan dan ada banjir air boleh boleh simbah bahagian enjen. Antara ruang enjen dan ruang penumpang ada lubang untuk kabel lalu. Kalau ada yg tak tutup rapat mungkin air boleh mencuri masuk.

    KHUZAIRI said:
    December 30, 2014 at 4:20 pm

    Gen 2 saya bila tekan brake, alarm dia bunyi, door light menyala, radio off, angkat brake dia ok plak… SESAPA TOLONG SAYA….

      exnash said:
      January 13, 2015 at 1:39 pm

      sama laa nasib kita..bila hujan masuk air belah driver..pergi hantar COSE dia suruh tinggal keta lam 2-3 hari..sebab nk bukak dashboard amik masa..macam hampeh jer..suspect air masuk melalui cermin depan..maybe seal cermin tu dah kopak..kereta baru 2 tahun dan kopak..mcm haram jadah jer…masalah break bunyi dah masuk 2 tahun masih x setel jugak…dah tukar break pad..tukar disc pun sama jugak..apelaa nasib..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s