Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona

Advertisements

3,858 thoughts on “Persona

    azam said:
    November 17, 2017 at 12:55 pm

    assalamualaikum saya nak tanya macam mana nak check meter speex ,temp,minyak meter kalau x hidup…kereta pesona yang lain semua on

      azam said:
      November 17, 2017 at 1:07 pm

      biasa kalau on suis pesona lampu pada meter hidup. jarum meter enjin gerak. jarum mnyak temp naik.sekarang semua keempat ni tak hidup.yang lain semua hulidup yang 4 ini saja x hidup.

        Fitri said:
        November 18, 2017 at 2:14 pm

        cuba check fuse, kemudian buat reset ecu.

      kana said:
      November 20, 2017 at 1:07 pm

      hi, nak check i punya kereta persona tahun 2011.
      hari itu temperature turun sampai bawah dan tiba2 kereta berhenti.
      formen kata gasket berlubang.dah tukar gasket.bateri pun baru.tapi stil lambat nak start

    Cik Cda said:
    November 15, 2017 at 7:24 pm

    Sy de masalah ttg tanda seru (!) yg sentiasa kelihatan pada skrin desboard kete tu… Pi bengkel, pomen check disc break n pad brek still tebal lg, minyak brek pon dh topup… ada sesiapa tau masalah ni…? Risau sbb pi selalu ulangalik keje mmg tempuh jem

      edi78 said:
      November 16, 2017 at 1:24 pm

      tanda tu utk BRAKE..handbrake dan minyak brake..kene check klu ada leaking pada caliper brake..minyak bleh kurang atau release handbrake x proper..maybe situ ada masalah..

      Fitri said:
      November 16, 2017 at 8:54 pm

      klu fluid dh topup, pad xda mslah, msih menyala… kna wat reset ecu.

    mohd halim Suardi said:
    November 12, 2017 at 2:47 pm

    Salam semua..saya ada masalah dgn persona saya…kereta model 1.6 auto 2013..masalah leaking minyak hitam…leaking dr bearing kat timing belt..masalah masih berlaku walaupun saya dah tukar set timing belt baru..pomen ckp kat head ada crak sikit…dia ckp dia dah gam ngan welding sikit…tp skrg ni still ada leaking…adakan saya perlu tukar head?agak2 berapa kos tu ekk…

      zack said:
      November 13, 2017 at 8:19 am

      Ada nmpak x crack tu atau pomen je inform tpi awak xnmpak? Klau btul maknanya tpaksa tukar sketul r. Cari di halfcut. Brang asal boleh pkai lagi juz tukar chasing je.

        zack said:
        November 13, 2017 at 9:18 am

        Sekitar RM400 ke atas utk head kosong

          zack said:
          November 13, 2017 at 9:19 am

          Chasic head

    irwan said:
    November 7, 2017 at 2:34 am

    salam bro..sy pnya persona 2013.prob nye..bile park lma dgn bkk aircond lbh kurg dlm 10-15 minit temp nek lbh dr 90┬░..bile keter gerak..temp akn trun ke.paras normal balik..apekah msaalohnye itu tuan..??

      nurulazwan said:
      November 7, 2017 at 6:25 am

      check radiator. pastikan isi air penuh dlm radiator dan tank air..

      Rosli said:
      November 7, 2017 at 8:46 pm

      Ola irwan, cuba check kipas utk radiator juga sbb persona pkai 2 kipas, 1 tuk enjin 2nd tuk aircond… Klau jln jd normal means kipas enjin jln dgn baek so masih bole support aircond radiator n then radiator aircond kt dpn so die sjuk dulu kne angin dr dpn haha

        Mr. Persona said:
        November 8, 2017 at 8:21 pm

        Aik.persona 2 kipas ke?

          Rosli said:
          November 9, 2017 at 12:12 am

          Oh klau persona elegance mmg ade 2 kipas.. persona baru 1 je kot

          zack said:
          November 9, 2017 at 4:24 pm

          Klau model CPS 1 kipas je cam Gen 2 tpi model elegance 2 kipas. 1 utk aircond 1 utk radiator.

    Peningkepala said:
    November 3, 2017 at 12:06 am

    Assalam persona sy Baru tukar bateri tp tak leh start….pomen kata ECU mungkin Ada problem….harap┬▓ Ada yg bantu

      Fitri said:
      November 3, 2017 at 12:51 am

      Detailkan lagi? engine start xda bunyi? engine start motor berfungsi tapi xhidup? engine start tpi motor & solenoid lemah?

        Peningkepala said:
        November 3, 2017 at 9:11 am

        Bila start bunyi tat…tat..tat…bateri vol cukup

          TT said:
          November 3, 2017 at 9:21 am

          Starter masalah tu. Klau kereta manual senang tolak msuk gear 2 tgk boleh start x. Klau boleh mmg starter problem klau x alternator problem. Klau kereta auto xdpat nk buat kena towing lah.

          Fitri said:
          November 7, 2017 at 8:30 pm

          boleh buat full service cuci stater motor sbb dh bnyk habuk carbon dlm stater motor atau tukar stater motor baru klu bnyk duit, dan nk lagi murah buat jumper relay solenoid, bila dh lama selalu jadi battery 12.2v – 12.5v bila start power smpi kt solenoid jadi 10.2v – 11.0v so power magnet xkuat nk tarik sbb tu ad bunyi cm tu.

      TT said:
      November 3, 2017 at 8:17 am

      Reset balik ECU satel. ECU bukan mudah nk problem. Ngada2 je SC ni. G jumpa otai campro. Dkt laman blog ni & kereta lain ada. search google pun ada.

    mad said:
    November 2, 2017 at 10:05 am

    salam,nk tnya tayar apa yg elok dan murah utk persona.

      TT said:
      November 3, 2017 at 8:21 am

      Wsalam. Sya cdangkan hankook. Klau hankook kirnegy utk saiz 195/55/R15 RM155.00 klau hankook ventus mahal skit dlam RM175.00. Tgk kdai kdang ada jual mhal ada jual murah. Tu hrga pling murah sya dpat dkat kdai tyar MK Senawang. Hankook kelas kedua dlam tayar. Senyap,lembut & lambat haus. Permukaan tyar bsah cengkam. Lebih baik dari Falken & Silverstone M5.

        mad said:
        November 3, 2017 at 9:12 am

        tahan berapa tahun tayar tu eh?

          TT said:
          November 3, 2017 at 9:25 am

          Ikut pengunaan & gaya pemanduan. Bawa cermat than lama lah. Klau selalu drive jauh2,suka main brek emergency,suka buat spin tyar, jarang aligment & balancing,jarang tpup/check angin tayar,suka drive laju2 mmg xsmpai 1thun pun boleh hbis. So far sya dkt 3tahun pkai masih ok lagi bunga tyar ada lagi 30-35% lagi.

          zack said:
          November 13, 2017 at 9:19 am

          Sya pun baru tukar hankook ventus 195/55/15 RM145.00 blom msuk GST

    mohd azim said:
    November 1, 2017 at 1:40 am

    Saya punya soket 10A untuk charger tak berfungsi…rasanya fius kot..tapi sy xtahu mana nak check!,,boleh bantu saya.

      edi78 said:
      November 1, 2017 at 8:15 am

      bro..ko jenguk fuse box bawah dashboard belah driver..guna torchlight psl gelap gulita..kasi bace circuit diagram dan tuko la fuse yg rosak..aku baru je kene..hihihi..10A ni warna PINK x silap aku..

      zack said:
      November 1, 2017 at 8:16 am

      Tgk dkt box fius yg warna hitam dkt dpan

    Thiagu said:
    October 31, 2017 at 4:23 pm

    Kereta persona at bunyi tek tek tek…. Ngeri
    Workshop inform manifold inlet rosak. Kat mana tempat sesuai tukar dengan harga patut. I duduk subang

      edi78 said:
      November 1, 2017 at 8:13 am

      bunyi IAFM..ni common for persona..ramai pomen modified supaya x berbunyi lg.

      zack said:
      November 1, 2017 at 8:15 am

      Search FB yus manifold.Google pun boleh. Area balakong/subang.

    julien said:
    October 26, 2017 at 10:22 pm

    saya pun guna persona jg. bila dh jalan selama 2 jam,keta akan stop tetiba. kena tggu 5 minit bru dpt start balik. tp tak lama.slpas drive 10minit pasti stop lg. alternator dh tukar.battery pun dh tukar.fuel filter pun dh tukar. tp msh jg masalah yang sama….kenapa??

      IAFM 2013 said:
      October 27, 2017 at 8:20 am

      Senggut2@semput2 x? Sma ada petrol filter/petrol pump mula nak kong

      Fitri said:
      October 27, 2017 at 10:43 am

      ada check temperature meter?

      rzack said:
      October 27, 2017 at 3:21 pm

      Klau istilah motor ni org pnggil jem panas. jem panas biasanya pada motor 2T klau kereta ni jem panas kena check dkt meter kalau ada kluar simbol check enjin/bacaan tolok meter suhu meningkat ke line merah. Sbelum lebih melarat kalu terjadi biarkan seketika diyakini enjin xpanas sgt bolehlah check air radiator tkut xpernah tmbah check air/lama xtukar tu jadi cm tu.

      edi78 said:
      October 27, 2017 at 3:47 pm

      fuel pump cam nk kong.

    zul said:
    October 25, 2017 at 7:14 pm

    Sy tak tahu lah knpe alarm sy tibe2 x berbunyi mse lock ngn unlock krete…selalu bunyi je…cmne nk buat bunyi balik ye..

      Fitri said:
      October 26, 2017 at 12:33 am

      cuba buat reset, pergi dkt fuse box cabut fuse memory… kemudian pasang semula… atau ckeck kt ruang engine buzzer ad lagi atau x, mna tau ada org cbut.

      NS said:
      October 26, 2017 at 2:18 pm

      Ni mesti kunci dlam poket time dduk thimpit@tertekan button mode silent dkt knci/ada yg gtal tgan g usik silent mode. Snang je. Tekan dua2 button dkt remote kunci secara serentak smpai mode remote btukar dri silent kpada buzz.

    Persona user said:
    October 24, 2017 at 7:03 pm

    Kereta saya persona juga.. Masalah yang saya hadapi ialah knapa setelah enjin dimatikan, kipas radiator dan aircond masih berpusing…slepas 1-3 minit mcm tu baru kipas tersebut berhenti.. Knape eh? Nak ckp enjin terlalu panas tidak juga..kedudukan jarum Heat meter masih di bahgian tengah. Please help me guys..

      IAFM 2013 said:
      October 25, 2017 at 10:25 am

      Aku pernah kena dulu tapi lain skit. Bnti dkat RnR g toilet jap dlam 5mnit pas tu dlam pjlanan nk pergi ke arah kereta alih2 tdengar kipas radiator bbunyi sndri. Cuak msa tu igt ada org cntrol dari jauh nk curi ke dah tu call SC n diaorg ckp model IAFM mmg cm tu. Klau suhu radiator masih pnas kipas scara auto akan on sndri dlam 1-2mnit utk sjukkan. Katanya lah tpi so far skang ok je xde plak dngar bnyi cm tu mybe sbab park lama kot tu xdngar bila kipas tu on sndri.

        Persona user said:
        October 25, 2017 at 11:59 am

        Ye ke.. Ok.. Terima kasih

      edi78 said:
      October 25, 2017 at 3:29 pm

      coolant kurang..ada leaking..check coolant dan cari mana leaking..

      Fitri said:
      October 26, 2017 at 12:28 am

      itu normal, sbb kipas automatic berpusing ikut suhu panas yg perlu disejukan… walaupon kunci dh off… coolant topup klu kurang atau flush coolant lama & isi yg baru.

    Azhar said:
    October 24, 2017 at 7:02 pm

    Kereta saya persona juga.. Masalah yang saya hadapi ialah knapa setelah enjin dimatikan, kipas radiator dan aircond masih berpusing…slepas 1-3 minit mcm tu baru kipas tersebut berhenti.. Knape eh? Nak ckp enjin terlalu panas tidak juga..kedudukan jarum Heat meter masih di bahgian tengah. Please help me guys..

      edi78 said:
      October 25, 2017 at 3:21 pm

      bro.cube check air coolant..kebiasaanyer coolant kurang so lambat utk sejukkan engine kete..mungkin ada coolant leaking..

        Persona user said:
        October 25, 2017 at 3:33 pm

        Ok bro.. Coolant ke radiator yang bocor bro?

          edi78 said:
          October 25, 2017 at 3:56 pm

          bro..leaking ni sometime bleh spot time tu gak tp rajin tgk2..paling senang check coolant ko dlu..check reservoir tank..kasi full isi..buka cap radiator..kasi masuk coolant+air..kasi full..start engine..kasi check bawah engine..ada air menitik tak..tunggu la lama skit psl kekdg tu leaking kecik je..

          check coolant leaking bukan cam check minyak engine psl coolant mix air dan akan kering cepat lagi2 klu engine panas..minyak itam plak akan basah area bawah engine or lantai..tu psl nk blah g keje check lantai umah or tpt parking..ada basah means tu minyak engine leaking..serius ke tak itu je..

            Persona user said:
            October 25, 2017 at 4:20 pm

            Ok bro.. Dah chck tdi.. Rasanya ada leaking bro aku punya radiator.. Tpi mekanik tu ckp, klau slalu refill x apa.. Dlam 2 hari skali refill air dia ckp bro.. Ok ke mcm tu..

          edi78 said:
          October 25, 2017 at 3:59 pm

          radiator jrg bocor tp slalu tersumbat..yg slalu bocor ialah HOSE RADIATOR dan UPPERCAP RADIATOR/LOWER CAP RADIATOR..warna hitam cam platik tu lah..tpt cucuk hose radiator..bese ada small crack kt situ..

          edi78 said:
          October 25, 2017 at 4:28 pm

          giler ko bro..mekanik ok la..kete separuh nyawa x de hal lagi..pandai tackle n troubleshoot..elok g la repair..lagi cepat lg bagus..jenuh slalu isi air ni..sekali lupe masak ko..jgn buat main klu kene OVERTEMP..beriban nanti duit habis..

          skit tips..ubahkan sikap menggunakan air direct dr paip..guna air filter klu bleh..sebab dia??air paip kotor..tu psl radiator sumbat..

            Persona user said:
            October 26, 2017 at 8:41 am

            Ok bro.. Tq atas nasihat bro.. Klau ada bajet lebih nanti repair trus..

    Sha86 said:
    October 14, 2017 at 11:15 pm

    Saya ada mslah dgn kereta persona sy. Dh 4 tahun pkai..bru2 ni kereta tak idup, so tukar bateri sbb igt btri kong..pastu lps tkr bateri, tak lama kmudian, kereta tak idup plk..apa masalah ek sebenarnya? Satu lg mslah, radio sy kdg ter’on’ sndri..kdg tu kereta tak stat lg, tp radio dh berbunyi..adakah masalah radio sbnarnya yg effect bateri kereta sy?sbb bila satu hari tak stat enjin, keesokan hari msti kereta tak akn hidup..bila dh jumper, hidup balik…so, apa ptt sy buat?apa yg rosak?radio@bateri@alternator?plis tlg sy, sy tkut kene tipu nti

      CR said:
      October 16, 2017 at 8:30 am

      Bos, klau radio ter’on’ sndri tu biasa sebabnya msa ‘off’ enjin xtekan button off radio & trus je matikan enjin so bila nk ‘on’ enjin blik radio mmg akan on sndri scara auto melainkan mmg dah off radio sblum of enjin tapi radio tibe2 on sndri msa nk start enjin tu mmg ada something wrong.

      Klau msalah bateri biasanya msa nk start lampu bateri di panel meter akan berkelip msa nak start enjin. pusing kunci ke start je xde bnyi juz tek3 & lampu bateri dkat meter akan berkelip cam tu gak klau alternator problem. Klau starter yg problem msa pusing knci ke start xde bnyi apa2 langsung. Kosong je. Saya rsa sma ada alternator/starter dah problem. Klau kereta manual tolak msuk gear 2 enjin boleh start maknanya stater yg problem tpi klau alternator yg problem mmg xkan hiduplah enjin tu.

      Fitri said:
      October 23, 2017 at 7:09 pm

      Klu tukar bttry sruh check alternator sekali, untuk sendiri snang check beli volt meter yg jenis plug cucuh rokok kereta, bleh check bacaan volt untuk tahu keadaan bttry & alternataor, engine off 12.2v-12.5v , engine start 13.8v-14.3v … radio xda masalah tpi rajin2 kn diri off sebelum matikan engine.

        edi78 said:
        October 25, 2017 at 3:27 pm

        x perlu soh pomen or sesape check alternator kete..sendri bleh buat..

        1.start engine kete..
        2.buka hood dan tanggalkan negative terminal/kabel hitam kat bateri..merah positive..hitam negative..
        3.Klau engine kete masih idop, then alternator masih ok tp kalau mati, alternator ada problem..
        4.Gunakan voltmeter (bleh google) or multimeter utk check voltage yg alternator produce setelah engine kete idop..bawah 13V, akan ada problem..normal atas 13V.

        sedikit tips utk ari ni..harap membantu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s