Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona

Advertisements

3,758 thoughts on “Persona

    zack said:
    September 15, 2017 at 8:30 am

    Hari ni tbe2 sportlight xnyala plak. Fius dah 2x tukar check pnye check wyar ptus sebab dlu msa tmbah sportlight kedai buat ngam2 so bila dah lama wyar mula nk reput. Nsib baik ada pngalaman skit2. Cari wayar lain modified skit n buat blik satel. Fius pun dah stndby beli dkt DIY utk kes2 kcemasan. Kena tau serba skit wlpun xde pngalaman kerja dkt bngkel tpi kena rajin tgk msa diaorg buat dkt bngkel/tnye org/tgk youtube utk bljar DIY sndri kang klau smua hntar kdai dri RM2 dah jdi RM20 plak huhu.

    Arif said:
    September 14, 2017 at 9:51 am

    Assalammulaikum sahabat permotoran..kereta persona (manual) tahun 2009.. kereta saya bila kat simpang masa tekan clutch..drop gear enjin mati & stereng jd berat..tp bila start enjin balik (ok)..masalah ni jarang² jadi tp bile jd kelam kabut dibuatnya. mohon pencerahan abam²

      CR said:
      September 14, 2017 at 9:59 am

      Waalaikumussalam. Dah pernah servis n tuning throttle body? Airfilter ktor sgt x? Petrol filter pernah tukar? Spark plug dah lama x? Petrol pump ok? Klau smua ok n pernah buat cuba scanning/reset ecu kereta blik. Mybe tu blom prnah buat kereta pun dah 8tahun.

        Arif said:
        September 14, 2017 at 10:30 am

        Jujurnya saya selama 8 taun ni

        xpernah tuning throttle body

        Airfilter baru 2x tukar

        Petrol filter (yg kt bawah tayar belakang tu kan) pernah tukar sendiri

        Spark plug ok

        Petrol pump xcheck lg…

        Semalam saya pegi sc penang..buat inspection..pegawai khidmat pelanggan tu ckp ada 2 kemungkinan..
        1)masalah setting ecu (depa dah settle)
        2) clutch

        Part & Kos ganti clutch
        1.clutch cover – rm198.63
        2.bearing clutch realease – rm83.57
        3.clutch dift – rm199.88
        4.oil seal (rear) – rm33.09
        5.upah – 190.00

        Clutch? Setahu saya susah clutch nak problem? Apa pendapat abam2?

          CR said:
          September 14, 2017 at 11:29 am

          Ecu dah reset@scanning tu oklah tolak bab ecu tu sebab dah satel. Throttle body tu elok servis n tuning dlu sebab kebiasaannya setiap 50-60,000km mesti servis atau setidak2nya msa tukar taiming belt. Klau petrolpump problem tnda2 awal ssah start/jerking bila enjin dah pnas lebih 30mnit. Airfilter stndart jnis kertas tu elok tukar tiap2 20-30,000km. Klau guna stainless steel yg after market tu lain r juz servis bersihkan bila kotor je. Hrga baru RM25 je yg stndart tu. Petrol filter yup yg bwah tyar blkang tu. Tukar sma tmpoh ngn taiming belt. Clutch bukan puncanya. Klau drive gear asyik slip ssah msuk baru msalah clutch. Aku yg baru guna persona hmpir 4thun ni pun diaorg ckap clutch problem pastu diaorg suh tukar ngn kos RM1.3K tau. Aku tnye kdai luar siap psang barang jnis yg sma ori gak baru bwah RM700 tpi clutch aku mmg masih ok lagi pomen luar ckap. Hti2 ngn SC ni. Xsmua SC pkar/btul. Kdang ada yg makan komisen bila cus tukar part (makup hrga) Ada pomen luar cte sbab abg dia kje ngn proton ada budak kdang bila time tukar coolant patotnya msukkn coolant 4-5btol (1liter tiap 1) tpi diaorg juz masukkan 1-2 btol pastu slebihnya cmpur ngan air je & baki coolant yg xmsuk tu diaorg jual untung atas angin dkt org luar. Dkat resit mmg tulis chager utk 4-5btol tpi hakikatnya cam tulah. Kadang aktiviti kje pomen SC ni bukan supervisor/incharger dpt pntau stiap gerak geri kje anak buah diaorg pun tu yg byak cmplain psal kereta hntar asyik berulang je rosaknya. Dlu pun petrolpump aku yg problem ditukarnya knock sensor kesudahannya aku g bngkel luar tukar petrolpump. Dah ckap ngn SC suh check dlu sblum tukar tpi degil xnk pas tu bila jdi hal suh kita tnggalkan kereta bberapa hari. Xnk aku. Aku bukan nk brukkan SC proton lah. SC kereta2 lain pun sma je kdang2 n ada gak SC proton yg jujur n kje tip top juz kita ni jgn mudah percaya sgt bulat2 serahkan pda mereka. Klau boleh bwa ke beberapa tmpat utk check dlu. Persona ni utk pngetahuan kereta yg xbnyak kerenah. Klau nk long distance high RPM dari JB-KL pun xde hal. Aku bnyak tnya info psal persona dari Zordaq Motorsport bro qaxier Han. Mmg servis n kje n info tbaik.

            Arif said:
            September 14, 2017 at 12:00 pm

            Tqvm CR atas perkongsian ilmu..aku pun ragu² jugak bile sc detect clutch problem. Nampak gaye kene survey bengkel luar pulak

            CR said:
            September 14, 2017 at 12:23 pm

            Sama2 kembali. Hati2lah SC ni. Dekat bhgian bwah ni ada superbb postkan pakar2 model campro ikut kwasan. Ada nmbor & FB diaorg. Qaxier Han (Farhan@Paan) mmg tip top.

    Mat said:
    September 11, 2017 at 10:10 am

    Pengalaman (Kereta 2hand dua2 beli secara cash)

    Satria 4G13P (karburetor telah di upgrade oleh owner lama kpda fully injection)
    Buatan : SOHC 12V 1995
    Beli : 2011 (Saya second owner. Millage dlam 100k++)
    Tempoh Guna : 2011-2013
    Harga : RM10.5k (Beli) RM6.5k (Jual atas tangan)
    Upgrade : Bodykit part,sistem ekzos (4-2-1 & center bullet), throttle body & clutch 1.6 Head 1.5
    Max speed pernah perolehi : 190KM/J
    Part pernah tukar (major) : Grunball head (1st guna kereta xpndai check lagi msa tu t.belt ptus. Hbis valve
    bngkok,dll bhgian head tpi camshaft dll ok.)
    : Piston 1 bobos. Nk ley blok makan msa 3-4hari. Trus tukar 1biji enjin kosong. Enjin
    sma kapasiti juga.
    -Lain2 kerosakkan sperti driveshaft,lower arm,lower link,alternator,kabel plug dll xmsukkan skali psal wear n tear.
    -Telah disunting org utk dijual pda 2013.Jual psal dah ada wira n persona elegance nak park xmuat dah.

    Wira 1.6XLI 4G92P
    Buatan : SOHC 16V 1998 (Daftar 1999)
    Beli : 2013 (Saya second owner. Millage 80k++)
    Tempoh guna : Mei-September 2013
    Harga : RM12.3k (Beli) RM7.3k (Jual kedai user car)
    Upgrade : Full bodykit evo & Sportrim 16″. Lain smua msih standart.
    Max speed pernah perolehi : 205KM/J
    Tiada major part juz spanjang 5bulan guna cuma tukar driveshaft n service sperti t.belt,belting,myak htam dll je.
    -Jual di user car sebab yg sma sperti satria. Snag jga 1je sebab wife pun belum ada lesen.

    Persona Elegance 1.6 (Loan Kereta)
    Buatan : DOHC 16V
    Beli : September 2013
    Upgrade : Dpan Elegance/SE lips,blkang R3 bumper, sistem ekzos (4-1 & center bullet),automax, reset TB respon & ECU.
    Max speed pernah perolehi : 210KM/J (Sebelum upgrade. Smua stndart kilang) 220-225KM/J Selepas upgrade sperti di atas.
    Major part juz intake IAFM. Lain2 minor part (petrolpump,reverse sensor (atas GB tu), lower link sbelah, mounting absober,brake disc pad. Knock sensor pernah tukar 1x tpi xrosak SC benggong try n error jerking psal petrolpump bukan knock sensor.

    So far tu jelah pngalaman saya spanjang 2011 hngga kini dengan proton. Akan datang dalam perancangan tgok cmne.

      Info said:
      September 12, 2017 at 3:09 pm

      Wah setia ngn proton.

    Zul said:
    September 11, 2017 at 2:43 am

    Saya dah pakai pesona elegance selama 7 tahun. Alhamdulillah, hanya tahun lepas baru tukar absorber dan radiator.
    Tetapi radiator rosak sbb salah sy sendiri x jaga betul2 air.
    So far, sy rasa mmg sgt2 berbaloi pakai persona.
    Sepanjang pakai selama 7 tahun, hanya sekali je sy hantar proton service itupun 1000km pertama. Selepas tu, semua servis di kedai luar guna minyak enjin jenama total.
    Sy xde apa nak komplen dgn pesona saya. Everything was good and mmg kereta terbaik bagi saya. Kalau ada pun nak komplen, cermin sisi pemandu rosak. Itupun stlh 5 tahun.
    Skrg tgh bercadang nak ambik pesona baru. Tetapi ragu skit sbb bukan platform persona asal tapi iriz.
    Sebagai pengguna setia proton (dr proton wira ae 1.5, waja 1.8, gen2 1st gen), persona elegance bg sy mmg terbaik.

      CD said:
      September 11, 2017 at 8:32 am

      Persona baru ni xpasti cmne. Apa2 pun baik tnye pngguna iriz bkenaan bodynya & msalahnya sma ada lebih rumit/biasa2 je.

      Info said:
      September 12, 2017 at 3:08 pm

      P.E mmg tbaik. Otai campro dari zordaq motorsport pun ckp model Persona mmg tbaik. Speeding 210km/j dri KL-JB GB ok je than lasak sbab GB persona buatan dri mitsubhisi. Xbnyak kerenah persona ni dibandingkan model lain/jenama lain. Model baru xpasti.

    mijieaborm said:
    September 10, 2017 at 1:33 pm

    baca masalah dlm ni menyebabkan aku was-was nak beli persona. nak beli kete import xmampu

      CD said:
      September 11, 2017 at 8:29 am

      Xsmua bro. Jgn letakkn nsib kita xbaik sperti mereka yg kurang bnasib baik. Kalu bro nk pkai kreta import tpi kurang bkemampuan belilah dlu secondhand. Accord thun 2003-2008 2.0cc byak bwah RM45k. ada yg RM25k pun ada. Vios mhal skit dri accord. City idsi adalah bwah RM20k. Sentra 2006 1.6 belas2 ribu je. Plihlah dimana plihan. Klau nk bli bru mmg mhallah n pattern pun dh brubah2. Klau yakin ngn kereta import lbih baik amik scondhand dlulah klau blum mampu lagi. Buat prsonal loan n bli cash je. So far sya dari satria body mivec,wira 1.6xli n elegance ok je. Elegance pling major pun intake je tu pun bila millage dah 100k ke atas tu pun psal ntah nk cuci TB terusik apa ntah trus bbunyi je dkt intake. So far dah tukar bru pun n ok je.

        Info said:
        September 12, 2017 at 3:10 pm

        Yup correct

    ariel sasuke said:
    September 2, 2017 at 10:33 pm

    aku pakai pesona baru 10 bln..dah jahanam..keta x boleh start..lampu semua x menyala..aku ingt battery rosak..cuba tukar pn sama juga semua lampu d dashboard x menyala n x boleh start..bawa p sc dia kata battery rosak.. compressor prob..n mcm2 lagi..sedih ooo..
    soalan aku adakah kerosakkan barang2 yg aku nyatakan d atas under warranty..dah 4 hari kat sc..

      Campro Owner said:
      September 3, 2017 at 6:33 am

      Dah kena tipu tu bro. Sbnarnya kes cmni juz reset blik je. Ada bro tu ajar aku klau kes cmni ko juz cabut negatif kabel bateri. Pastu pusingkan kunci ke arah on bukan start sbnyak 2x (on off on off) pastu psang blik kabel bateri tdi n start.

        Campro Owner said:
        September 3, 2017 at 6:38 am

        So far aku ada buatkan dkt viva ada org tu cmni r n bjaya juz setting dkt meter cam jam dll akan lari je r tpi boleh set blik. Smua kereta tkini yg guna eletronik box@sensor boleh buat. Kereta lama cara lain pula. Kena tmbah step sentuhkan kabel yg cabut tdi ke terminal negatif sbnyak 2x dlam kiraan 5 saat. Tpi bro dh hntar ke SC dlu bru tnya xdpt nk bntu dah. Tpksa twakal je r. Kdang bila cmni dah jdi bila.dah siap tkut akan bjngkit bnda lain pula nti. Hrap smua ok je.

        Info said:
        September 12, 2017 at 3:12 pm

        Yes boleh lakukan jika mengalami keadaan segala signal amaran & lampu di meter tidak menyala & tiada kdengaran bnyi starter & xboleh start wlpun kunci telah dpusingkan ke kdudukan start.

    Gmail said:
    August 28, 2017 at 3:50 pm

    As slm…. sy baru guna Pesona 5 bln…..tp keta bunyi menderu sebelah belakng. Bila check tayar belakang makan sebelah…SC suruh rujuk tempat tayar Selverstone…tp foreman tayar Selverstone kata masalah pada arm kereta. Macam mana tu

      Gmail said:
      August 28, 2017 at 4:16 pm

      walaubagaimanapun tkasih kpd pihak SC yg ambik action masalah sy….dan cuba claim pd Proton….masih menunggu jawapan dr HQ…Harap ada penyelesaian yg terbaik

      Info said:
      September 12, 2017 at 3:16 pm

      Tyar blakang mkan sbelah kmungkinan msalah terlebih addjust toie in/out semasa aligment. Mnta selaraskan semula. Cari yg speciallist/jika msih wrranty rujuk ke SC. Tyar silverstone kelas ke 3 dlam kelas2 tyar. Boleh rujuk senarai tyar di malaysia. Lpas tmat tmpoh pnggunaan tyar try tukar jnama hankook/dunlop. Hrga 1biji utk saiz 195/60/15 RM170.

    hanis said:
    August 28, 2017 at 10:48 am

    minta pendapat.minyak gear box auto sepatutnya kena tukar berapa km sekali…..sebab 20000km sy dh tukar di SC…..keta persona sv baru setahun lebih pakai.

      CR said:
      August 28, 2017 at 12:11 pm

      Minyak GB auto bnyak jnis. Ada yg tiap2 20,000km tkar ada yg 25,000km tkar & ada yg 30,000km tkar. Pling minimum tiap2 20,000km lah klau pling max 30,000km. Ikut buku servis je snang cte. Klau GB auto CVT ni xpasti ada filter CVT mcam inspira ke x sebab klau inspira tukar mnyak CVT kena check skali filter CVT klau ktor kena tukar tpi model persona baru ni xpasti juz yg pastinya tukar mnyak GB auto sperti yg sya katakan tdi.

        Info said:
        September 12, 2017 at 3:17 pm

        Ikut panduan servis SC

    superbb said:
    August 28, 2017 at 10:00 am

    bengkel yg mahir dgn enijn CamPro:
    Senarai2

    ———————– (Central Region) ———————

    PTS Auto Mechanic
    No.67 Jalan SS3/29, 47300 Petaling Jaya, Selangor

    Contact Person : 0192152701 (Peter), 0172408885 (Heri)

    G Car Care
    No.22-1 Jalan Pjs 3/59, Taman Sri Manja, Jalan Klang Lama, Petaling Jaya Selangor. (Central)

    Contact Person : 0166991346 (Ziman)

    Wazi Motorsport
    No 7, Jalan Anggerik Mokara 31/45, Section 31, Kota Kemuning, Shah Alam, 40460, Selangor.

    Contact Person : 0196400304 (Cupin)

    ABR Garage
    Seksyen 15, Dataran Otomobil, Shah Alam, Selangor.

    Contact Person : 0123944231 (Mr Perrut)

    Auto Speed Quest
    No.3, Jalan Kemuning Prima, C33/C, Seksyen 33, Taman Kemuning Utama, Shah Alam.

    Contact Person : 0199159185 (Aman)

    DNT Tune
    21, Jalan 9/23E, Taman Danau Kota, 53300 Kuala Lumpur.

    Contact Person : 0126548794 (Choman)

    Pro Auto Motorsport
    A-011.VIsta Shop, Jalan Pju 10/3D, Damansara Damai, 47830 Petaling Jaya, Selangor.

    Contact Person : 0193832954 (Ady)

    Krypto Motorsports
    No.8, Jalan Keluli AN/7AN, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

    Contact Person : 0166456717, 0333625442 (Shahrir Hisham)

    BK Motorsport
    No.2A, 67 Batu 14, Jalan Cheras, 43000 Kajang, Selangor.

    Contact Person : 0126510085 (Busu)

    Z1Racing
    No.2A, 67 Batu 14, Jalan Cheras, 43000 Kajang, Selangor.

    Contact Person : 0196691051 (Kamal) , 0123946518 (Azlan)

    Dori’s Racing
    No.8 Jalan Nilam 1/3, Subang HiTech Industrial Park, Batu 3, 40000 Shah Alam, Selangor.

    Contact Person : 0162708995 (Shaiful Nizam)

    18+ Garage
    No.11, Jalan Pjs 1/32, Jalan Jasa 1, 46150 Petaling Jaya, Selangor.

    Contact Person : 0133366022 (Spagh)

    Zordaq Sdn Bhd
    G-01-02, Jalan SM2, Taman Subang Mas, 47620 Subang Jaya, Selangor.

    Contact Person : 0356143030 (Office), 0179591868 (Zaki), 0126063426 (Nizwan)

    ———————– (Southern Region) ———————

    Fast Work Garage, No.24 , Jalan Permas 1/2, Bandar Baru Permas Jaya , 81750 Masai, Johor.

    Contact Person : 0197701817 (Wan), 0197273320 (Saiful)

    Ajie Autoworks
    No.32, Jalan Seremban Tampin, 70450 Seremban, N9.

    Contact Person : 0126219408 (Mohd Rafi)

    Dori’s Racing (Melaka),
    No.53, Jalan TU 41, Taman Tasik Utama, 75450 Air Keroh, Melaka.

    Contact Person : 0176061332 (Jai)

    ———————– (Nothern Region) ———————-

    MZH Utara
    Jalan Baling – Kuala Ketil, 93000 Kuala Ketil , Kedah.

    Contact Person : 0194329333 (Ady), 0164469771 (Adam)

    G Car Care
    789, Kawasan Perusahaan Ringan Juru, 14000, Jln Tok Kangar Juru, Pulau Pinang. (Northern)

    Contact Person : 045023067 (Zura)

    ———————– (East Coast Region) ———————-

    Undertree Pro Tuner, Most Wanted Auto Garage
    Jalan By Past Kuantan – Pelabuhan, Kuantan Pahang.

    Contact Person : 0139562609 (Aspa)

      superbb said:
      August 28, 2017 at 10:05 am

      Di sini ada senarai bengkel yg mahir dengan model campro sma ada minor,major/nk tukar GB/Enjin bngkel2 ni mmg mahir. Klau ada apa2 msalah boleh call/wsup mereka ikut kwasan yg berdekatan tmpat anda. Gunakan info ni sbaiknya. Xperlulah kita nk bertanya msalah dlam blog ni smpai 1mnggu pun xberjawab baik kita trus dairet kepada mereka2 ni. Sekian, semoga bermanfaat.

      janz said:
      September 12, 2017 at 3:21 pm

      Klau ajie autoworks ssah nk bjawab. Share ilmu pun cm kdekut. Zordaq motorsport bro qaixer tbaik. Info smua ptnyaan pasti djawab.

    AkmalCDU said:
    August 27, 2017 at 1:27 pm

    Salam geng. Aku pakai Persona baru standard auto. So far, dh hampir setahun pakai takde masalah major.

    Cuma, ada 1 je minor problem yang aku pening skg, bila bawak dlm 110km/h ke atas, bunyi angin masuk dalam cabin terlalu kuat. Mcm tak tutup tingkap. Ada yang alami masalah sama dan dapat selesaikan?

    Mohon bantuan. 🙂

      Info said:
      September 12, 2017 at 3:22 pm

      Check getah di tepi pintu/bingkai kereta bhgian yg berbunyi

    suzanna said:
    August 21, 2017 at 8:24 am

    Salam,
    Saya pakai persona M-Line dan dah 5tahun pakai, tingkap saya berbunyi bila nk tutup. kadang2 tak bole tutup. Kena tarik baru boleh tutup. Saya ada baca dalam website proton. Power Windows of Proton has lifetime warranty – 10tahun atau 250000km (which one come first). Utk makluman,selepas saya dah habis warranty untuk servis yang setahun tu, saya servis kereta di luar. Untuk kerosakkan tingkap 1st time jadi sepanjang guna 5thn ni. Minta pandangan rakan2.

    Masih boleh claim warranty di proton servis lagi x?

      TT said:
      August 28, 2017 at 8:44 am

      Xboleh psal dah kira tbatal buat di luar

    yan said:
    August 12, 2017 at 8:23 pm

    kreta baru 3 tahun guna ..nak tanya masalah proton persona tidak boleh dihidupkan..dah tukar battry, dah tukar fuel pump,dah tukar icm relay..masih lagi tidak boleh dihidupkan.nak start langsung tiada crank..(start kosong) stater & altranator smua ok…mnta bantuan kwn2 apa masalah x boleh hidup…

      zack said:
      August 14, 2017 at 8:26 am

      Klau msa nk start smua lampu dekat meter xnyala (kosong) & xboleh start ada caranya.

      1)Cabut negatif kabel bateri (5-10mnit)
      2)Sentuhkan sdikit kabel tdi ke terminal negatif bateri tadi (sentuhkan skit sbnyak 2x dlm kiraan 2saat)
      3)Pusingkan kunci pada kdudukan ON bukan start sebanyak 2x (On Off On Off)
      4)Psangkan semula negatif kabel tadi dengan cermat
      5)Start enjin 10mnit

        Info said:
        September 12, 2017 at 3:23 pm

        Correct

    AZIZ said:
    August 11, 2017 at 4:35 pm

    Ok tk bb

    AZIZ said:
    August 10, 2017 at 11:59 pm

    Persona saya tahun2010. Bekalan elektrik radio dan aircon terhenti beb saat..selps tu ok balik. Apa sbb ye. Alternator baru tukar.

      zack said:
      August 11, 2017 at 2:57 pm

      Check relay@fius dkt fius box dpan. Klau boleh reset ecu blik. Search cara nk reset secara manual.

        AZIZ said:
        September 10, 2017 at 2:24 pm

        Alamak…kena semula. Aduh

          Info said:
          September 12, 2017 at 3:25 pm

          Check semula relay berkenaan. Jika tbakar/ptus tukar yg baru vol yg bsar skit. Cntoh jika dlu saiz relay 15 upgrade kpda 20

            AZIZ said:
            September 14, 2017 at 10:46 am

            Tk krn sudi reply. Ok dah selesai. Mekanik pasang wayar earth dr battery ke body. Setakat ini dah ok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s