Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


3,465 thoughts on “Persona

    wan said:
    March 24, 2017 at 11:50 am

    kereta pesona…ada bunyi macam tikus bahagian bellting…so tukar bellting baru…bunyi hilang…dlm 2 bulan bunyi dtg lagi…ape masalah….

    ejenb134 said:
    March 22, 2017 at 1:12 pm

    So far dah pakai 9 tahun (2008 auto m line model). Apart from power window problem, just auto locking problem recently. I try to follow regular preventive maintenance… simpan duit untuk beli exora tahun depan untuk ganti 2006 Toyota Avanza — azraee mamat

      AJ said:
      March 22, 2017 at 4:23 pm

      Wah untung r pkai dh hbis loan dh. So far ok r awak guna selama 9thun xde apa2 major problem. Klau owner saga byak complain nak2 kluaran FLX,SV, jnis auto cam2 prob. Problem yg wajib CVT/msalah RPM tnggi. Persona kurang skit mslah. Sya guna model P.E ambil thun 2013 & ni kreta proton ke 3 slepas satria mivec & wira 1.6xli ni skang P.E n so skang msuk thun ke 4 pkai. Alhamdulillah major juz intake IAFM je enjin xde pernah apa2 problem. Millage dah 160000km. Loan lagi 5thun hbis lah. Lpas ni nk amik accord 2.4 scondhand dlam thun 2009 ke atas dlam bwah RM55k plak nk try honda. Kreta P.E masih guna lagi r juz tmbah lgi je r.

    Ct said:
    March 21, 2017 at 5:28 pm

    Tolong bantu saya..

    Persona tahun 2011.. alhamdulillah sampai tahun 2016 tak meragam.. lepas kene hentam dgn teksi dia reverse sampai no plat sy patah.. tgk dr luar okay.. rupanya dalam dah pecah.. radiator bocor. Bln 12 2016 tukar radiotar seketul. Lepas tu bunyi mcm2 keluar sampai la 3,4 kali masuk bengkel. Last 2 weeks.. tiba2 aircond mati dan suhu naik mendadak.. rupanya host air longgar.. time tu baru 3 hari keluar bengkel. Peronda lebuhraya suruh pergi bengkel ketatkan balik.

    Dah di cajnya kita pulak.. lepas tu bunyi crek crek kalau lalu bumper dan jln tak rata.. absorber pulak nak ganti.. tp sy musykil sebab kat KL ni bengkel tak semenggah.. dr satu bengkel ke benhkel lain mesti ada tak kena.. nak minta pendapat dan nasihat otai2.. perlu ke tukar absorber tu dan kereta akan kembali seperti biasa dan tolong bagitau bengkel mana yg jujur di KL ni.

      ben said:
      March 22, 2017 at 8:52 am

      Malangnya. Patot klau planggaran 2 kuat kena check dlaman skali. Klau area KL ada 1 pomen yg jujur nmanya encik arshad. Blog mekanik kereta adalah blog beliau. Cuba call/whatsup tnyakan di mana lokasi beliau. 0173023492 atau boleh tnya otai2 campro di bawah ikut area tdekat msing2. Sya biasa tnya qaixer han.

      Kepada Pengguna Kenderaan Proton Enjin Campro
      (Persona/Gen2/Waja Campro/Neo/Blm,Fl,Flx/Exora/Preve/Suprima S)
      -TB service & respon
      -Paddle respon
      -IAFM repair
      -Minor service / wayering
      -Major service
      -ECU scaning (PDT)
      -Parts sale
      -Modification car
      -Other
      Service yg ditawarkan bagi yg berminat atau sedang mengalami masalah kenderaan atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi wakil kami ikut kawasan anda. Jika ingin membuat sebarang tempahan boleh membuat temujanji bersama wakil kami.

      Bro Qaixer 0167308748 (B,Pahat/J.B)
      Nizwan 0126063426 (S.Alam/TTDI Jaya)
      Zulhazim 0162206344 (Cheras/Ampang)
      Firdaus 0139101043 (Terengganu/Subang Jaya)
      Khairol 0162641670 / Amy 01126564814 (Perak)
      Fakhrul 0133562796 (Temerloh/Mentakab)

      *Kepuasan Anda Keutamaan Kami.

    ahmad said:
    March 21, 2017 at 4:53 pm

    Saya pakai persona elegance 2011 secondhand. 3 bulan lepas baru tukar timing belt dengan aircond belt. Dalam 3 minggu ni, enjin kereta bunyi kasar dan tengok check, timing belt kendur. pergi ketatkan tapi bunyi gak. makin ketat timing belt makin kasar bunyi enjin. Meknanik tak sempat buka check sebab time tu nak balik cepat. Dia kata maybe cylinder head rosak. betul ke? dah la mahal kalau nak ganti. lagi satu bila tekan pedal minyak, bunyi krik krik. kereta tak pick up bila bawah rpm 2, nak naik atas 2 tu susah gila, bunyi mengaum. apa problem eh? please help.

      ben said:
      March 22, 2017 at 8:41 am

      Kena hntar semula check dkt kdai yg tukar timing belt 2. Mybe msalah tensioner. Biasa klau timing belt problem yakni putus skalipun blom smpai tempoh hyat boleh claim baru n klau buat enjin rosak pun boleh claim warranty pda pmilik bngkel/pngeluar timing belt

      Qaixer Han said:
      March 22, 2017 at 4:33 pm

      Gile ckp piston rosak. Timing belt silap marking mybe terusik cam pulley. Mnta kdai tsebut btanggungjawab blik. Jika x adukan pda TTPM jika tdpat unsur ksilapan bngkel xnk tanggungjawab.

    sha said:
    March 21, 2017 at 2:01 pm

    Kereta saya bunyi alarm mcm x tutup lampu secara berterusan samada tgh memandu atau berhenti dh cabut kunci…apa masalah eh

      Ben said:
      March 22, 2017 at 4:28 pm

      Boleh cuba reset balik ngn cara cabut negatif kabel 10mnit kmudian psangkn blik negatif kabel kmudian start semula enjin selama 10mnit juga.

    akmal hilmi said:
    March 20, 2017 at 5:09 pm

    Hai all,

    aku ada masalah dengan persona baru. lately aku punya driver sit window macam sangkut and slow je naik. sampai satu tahap tu elok lak naik laju.

    lepas tu kalau aku turunkan window belah driver separuh then aku tutup pintu, nanti ada bunyi mcm something tercabut je kat dalam pintu tu.

    agak2 apa masalah?? aku pakai baru sebulan. huhuhu

    then radio LCD ada probs. pernah sekali dia hang then pernah jugak dah on then takda suara. even aku tutup secara normal before turn off engine pun sama.

    advise weyh??

    persona full spec

      qham said:
      March 21, 2017 at 8:29 am

      Persona baru enjin VVT ni? Nasib bkaitan tngkap n radio klau lain dri 2 mybe xsma. Smalah bab tngkap 2 tpi aku pnye bila drive lalu dkt jln xrata akan bnyi gegar pda tngkap tpi aku juz tekan button trun n naikkn tngkap 2 blik je n ok. Tpi bila next bnyi lagi aku buat pkra yg sma smpai bila. Mybe getah tngkap xbpe feet atau mybe kdudukan tngkap lari sdikit dri kdudukan asal. Bkenaan rdio cuba msa enjin off try cabut fius@relay utk radio pas 2 psangkan smula n try on tengok cmne atau cabut negatif bateri 20saat n psangkan blik n start. Klau was2 tgk buku pnduan mnual psal rdio/sistem kreta.

      din vvt said:
      March 22, 2017 at 6:04 pm

      Psl radio persona vvt , aku pn ada masaalah jak..selalu hanggg
      Aku just cabut memori kad, biarkn 5mnt pastu pasang balik, engine kna off dulu, masaalah terbaru skrang nie…minyak petrol meleleh kat hose penyambung ker tank, cuba korang chk kereta korang, isi minyk pnuh dulu…bahaya woooo..blh tebakar keta

        Qaixer Han said:
        March 23, 2017 at 8:34 am

        Nsib nmpak lebih awal. Buatnya msa drive isap rokok pas 2 buang ptung kluar tbe2 tbkar hbis woo.. Claim blik warranty sbelum apa2 blaku lebih bruk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s