Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,650 thoughts on “Persona

    arif said:
    July 13, 2015 at 8:55 am

    assalam,
    knp meter krta sya berkilip2..meter minyak,temperature pong x fungsi..
    adakah sbb betri da kong?

      BFL said:
      July 13, 2015 at 9:08 am

      meter rosak la bro. mana ada kena mengena dgn battery. lain la klu x boleh start, tu confirm battery. tapi klu start boleh, tapi meter je x ok, xde kaitan dgn battery ler..

    botak said:
    July 3, 2015 at 6:35 am

    salam, persona sy tahun 2013 dari awal beli kete slalu semput/enjin mati waktu trafic jam kawasan berbukit kalau jalan mendatar x ada masalah apa pon..sc pon x leh setel prob ni..disebabkn sy bukan tau sgt bab2 kete ni jd buat x tau je la sampai skrg, dah rasa cam fedup plak nk bawak kete huhu ~,~’

    Mohd Firdaus Jalil said:
    July 2, 2015 at 8:52 am

    Assalamualaikum & salam sejahtera

    Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

    Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
    – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

    Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

    Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

    Sila call / whatsapp saya..

    013-3992200 Firdaus Jalil

    Penghantaran di seluruh Malaysia..
    Geran asal tidak diperlukan

    yang penting.. harga menarik menanti anda

    jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

    PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

    call/msg/whatsapp sekarang !!!

    Mohd Firdaus Jalil

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent

    Tel : 0133992200
    Email : mfj.rich@gmail.com

    hayy said:
    June 30, 2015 at 12:40 pm

    Okey. Sekarang masalah nye kenapa minyak power steering saya Akan kering trap bulan. Dah htr proton tapi still xberubah lepas 2minggu pulak. Kereta pakai baru 7,8 bulan. Apa kereta pesona sv ada yg cam tu ker. Nak oder barang puye lama giler. Xtahu nak cite ngn siapa Kalo yg serves pon bela.

      jklmop said:
      July 1, 2015 at 12:13 am

      brg tu mari kutub utara, sbb tu lama1

    hairudin othman said:
    June 14, 2015 at 5:11 pm

    Hi guys…betul ke lampu brek led kalau nak tuko sebiji rm200

      bcdehi said:
      June 26, 2015 at 11:49 am

      Sorryyy….! Kalo x silap aku lampu brek belakang persona sebelah RM300/= Sb aku pnh tanya dlu kt Proton Center…!

        John said:
        June 26, 2015 at 12:10 pm

        Led brake light psona rm240 klu xsilap.. sebelah tau bkn 1set..haha

    zjerung m said:
    June 11, 2015 at 11:59 am

    itu problem nozzle..biasa 3 speed petrol flow..kena ejaz boh..pilih speed yg sesuai. sya biasa terkena…kdg kdg nozle rosak.. klau rosak jgn overflow isi petrol. harap info ini membantu..

    salihen said:
    June 2, 2015 at 10:14 pm

    Salam tuan mawi..ipoh kat area mana tuan..?

    MECHANICA AUTO SERVICES said:
    June 2, 2015 at 9:22 pm

    Kepada pengguna proton atau apa sahaja kereta yg tinggal di area Ipoh boleh hubungi saya di talian 012-4969635 (MAWI).
    Bengkel saya menyediakan khidmat servis dan juga repairing kepada anda yg berminat.Sekian Terima Kasih.

      oggy said:
      July 17, 2015 at 9:34 pm

      assalamualaikum bro…nak tanya…harga cermin depan bhgian pmandu brpa harga ya…keta sa kena pecah smlm..lau dpt tulung la…

    aisyah said:
    May 27, 2015 at 2:19 pm

    Saya baru beli pesona sv x Smpai sebulan..hari ni tiba2 bonet belakang x boleh buka dgn kunci..buka dr dalam boleh..sebelum ni ok je..pusing2 kunci takut Nnti x pasal2 bengkok..sape ada masalah ni?

      eina said:
      May 27, 2015 at 2:48 pm

      sama la mcm sy…bila pkai kunci pusing je bonet boleh buka..pastu kunci x mau keluar….adoii takut jgk masa tu…nasib suami godeh2 boleh keluar kuncinya…smpai skrg x berani buka bonet pkai kunci..buka dari dlm je….

        aisyah said:
        May 28, 2015 at 12:54 am

        Td sy cuba buat lagi..mmg kene pulas kuat lagi..Tp takut gak bengkok kunci..lain kali kene hati2..lagi satu kalo kita bawak dlm 100 dan ke atas..bunyi mcm kita x tutup tingkap rapat..angin mcm masuk..x syok btol

          Nilfaizal said:
          July 13, 2015 at 4:58 pm

          Assalam puan, saya pernah alami situasi ini.. Saya hantar ke SC jer.. dia repair.. katanya bahagian panel kunci kat bonet tu masuk tak betul.. terus dia betulkan.. sekarang dah ok dah :D

      oggy said:
      July 17, 2015 at 9:30 pm

      sama ngan kerta sa…bla nak buka bonet blkng gna kunci..x dpt nak buka…

    naam said:
    May 21, 2015 at 1:15 pm

    Salam, minta advise dari otai2 persona.
    kereta persona saya dah sebulan incident dilebuh raya. skrg dlm process repair kos advise by takaful hanya sedikit utk bg elok.akan tetapi sy mahu kan ia total lost.Apakah saya patut lakukan?

      bcdehi said:
      June 26, 2015 at 11:51 am

      “TARUK BOM DLM PERSONA KO TU…!!!”

        jklmop said:
        June 27, 2015 at 1:15 pm

        pandai! bubuh C4!

    Faiz said:
    May 15, 2015 at 11:58 pm

    Kenape campro persona x de tranmision CVT?……

      Faz said:
      May 17, 2015 at 9:45 am

      Best ke klu ada CVT

      bcdehi said:
      June 26, 2015 at 11:55 am

      Lain kali beli laa SAGA FLX…!

        jklmop said:
        June 27, 2015 at 1:15 pm

        Punch CVT = SH*T

    Amir Muzaki said:
    May 14, 2015 at 5:21 pm

    Salam Semua,
    Pertanyaan saya pd post sblm ni masih tiada feedback. Tak per, saya ulang semula:
    Kenapa setiap kali ketika saya mengisi minyak di mana2 petro pump, saya tidak boleh utk lock pump nozzle tersebut. Apabila saya lock nozzle tu pasti dia akan tendang dan stop pengisian, then kena tekan semula. Pendek kata, saya perlu memegang shj Nozzle tersebut sampai pengisian selesai dan itu pun saya tidak boleh menekan kuat (press maximum) kerana nozzle akan tendang semula. Ianya hanya berlaku apabila saya mengisi minyak ke kereta Persona saya dan saya telah mengalaminya dari tahun 2011.
    Apakah pengguna Persona yang lain juga mengalami situasi yang sama seperti saya?
    Mohon response dari Persona owner yang lain. Terima Kasih.

      zari said:
      June 11, 2015 at 11:23 am

      sama le dgn kes saya. bila pam minyak kena tekan noozle dia. klu tak dia tendang.

      bcdehi said:
      June 26, 2015 at 11:58 am

      Supaya bila isi minyak jgn dok p merayap merata2… nk ke toilet la… nk beli air ke makanan dlm shop stesen… isi minyak dh la ckit,pi merayap lama kemain… org kt belakang nk isi minyak jga sampai tertidoo… nunggu ke awk abis isi minyak…!!!

        jklmop said:
        June 27, 2015 at 1:16 pm

        hahaha betul tu! sy sokong!

      Nilfaizal said:
      July 13, 2015 at 5:00 pm

      Jawapan dia senang saja.. Jangan masukkan Noozle tu terlalu dalam.. tarik sikit ke luar… sebab tekanan gas tu… Tarik kat luar sikit dah boleh buat dah tu :)

    cik misi said:
    May 14, 2015 at 12:44 pm

    Salam…
    nak tanya.. saya baru beli kereta.. mileage brpe ribu kena servis….skrg dh 3000 lebih…maaf lah mmg tak tahu pe2 ni..

      exnash said:
      May 14, 2015 at 1:22 pm

      first service 1000KM..kalau dan smpai 3000KM nie memang dah terlajak lebih nie..first service patut kena buat on time sbb minyak enjin kereta baru mungkin ada kotoran dari enjin baru.. cik misi patut refer bila patut kena service dalam Manual book..

      44 said:
      May 14, 2015 at 5:03 pm

      1st service 1000km. ni dah 3000km, habislah cik misi…warranty void la mcm ni…
      masa beli dulu sales advisor tak bgtau ke warranty kete mcm mana, service booklet dkt mana, nak hantar service bila etc2?

      bcdehi said:
      June 26, 2015 at 12:00 pm

      X paa… lanjutkan lagi ke 5000km! Maklumkanlah… terlupaaa…!!!

    Nick Hagemaru said:
    May 10, 2015 at 9:54 pm

    Saya menghadapi masalah lampu meter minyak bernyala walaupun minyak dah di isi penuh. . . Kereta saya Persona 1,6 manual tahun 2007. . . Apakah punca masalah ini. . .? Saya pernah bhenti ditgh2 highway sbb tak sedar kehabisan minyak. . . Kalau repair g workshop, brpa agak2 kos nak repair lampu minyak meter tu?? Mohon perjelasan. . . Terima kasih. . . Nick dr Kuching, Sarawak.

      bcdehi said:
      June 26, 2015 at 12:01 pm

      Ikut bengkel laa… dpt murah ke mahal…! skg ni kna GST plk!

        jklmop said:
        June 27, 2015 at 1:18 pm

        GST = gua suka tipu

    addam said:
    May 7, 2015 at 3:52 pm

    bunyi enjin bising …feedback pomen cover bush di manifold tercabut betul ker?

    AFC said:
    May 7, 2015 at 11:54 am

    Assalamualaikum.Saya bakal nak merisik Persona terpakai around years 2007-2010.Selalunya apa major checking yang betul2 saya kena check bila dekat used car nanti ? Dan apa jugak selalunya masalah Persona ni ye? Terima kasih.

      taufiq said:
      May 8, 2015 at 4:58 pm

      sy guna pesona tahun 2007… H line auto… jaga minyak2 dia, cukup tempoh tukar. tp servis kat kedai luar, ngan proton mahal. rasenya cukup best guna pesona. balik KT boleh bwk 110km/j–160km/j tampe rase segan silu di LPT. mmg berbaloi. mase beli cakap kat kereta,’jd kereta yg baik2,awk dah jd sebahagian dr keluarga sy, jgn buat hall, sy nii gaji cukup2 mkn jee kat KL nii,’… syukur, sampai skrg x de masalah…

      bcdehi said:
      June 26, 2015 at 12:03 pm

      Beli aje laa… Nk tau apa2 problem biar ada kejutan menanti anda bru OK!

    anuar ibrahim said:
    May 6, 2015 at 2:59 pm

    Assalamualaikum
    sy pengguna persona dari tahun2011~April 2015 (beli 2nd mfg date 2006)
    2 tahun pakai OK, timing belt,clutch sy tukar baru masa mula dapat kereta
    start tahun ke 3, masalah bermula
    antena kunci rosak…
    fuel pump rosak, da ganti pon rosak lagi…kadang mati tengah jalan, pas2 tunggu 10 minit boleh hidup balik
    temperature naik(piping radiator merekah), tukar radiator baru
    meter minyak rosak, xboleh isi penuh tangki
    bertimpa2 masalah dalam 2 tahun
    beribu2 habis
    last problem timing belt putus (padahal baru 60k km), spec 100k km
    buat top overhaul, pas2 trade in amek preve
    sebenarnye persona best, pickup n hadling memang terbaik, minyak pon OK
    tapi maybe sy dapat batch yg kurang OK, n sy pon x jaga maintenance sangat
    rindu nak bawak persona…sob sob sob…
    kepada sesiapa nak beli persona 2…cek la betul2 n jaga maintenance…sebb enjin campro ni manja sikit
    sekali rosak, mungkin akan bertimpa2…
    sayonara persona…

      BFL said:
      May 6, 2015 at 4:25 pm

      dan ingat sket preve pun pakai campro samada CFE atau bkn CFE. jd klu dah tau tak maintain kete dgn baik masa pki persona dulu, baik ubah masa pakai preve ni.

        anuar ibrahim said:
        May 7, 2015 at 12:53 pm

        ok boss…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s