Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,572 thoughts on “Persona

    naam said:
    May 21, 2015 at 1:15 pm

    Salam, minta advise dari otai2 persona.
    kereta persona saya dah sebulan incident dilebuh raya. skrg dlm process repair kos advise by takaful hanya sedikit utk bg elok.akan tetapi sy mahu kan ia total lost.Apakah saya patut lakukan?

    Faiz said:
    May 15, 2015 at 11:58 pm

    Kenape campro persona x de tranmision CVT?……

      Faz said:
      May 17, 2015 at 9:45 am

      Best ke klu ada CVT

    Amir Muzaki said:
    May 14, 2015 at 5:21 pm

    Salam Semua,
    Pertanyaan saya pd post sblm ni masih tiada feedback. Tak per, saya ulang semula:
    Kenapa setiap kali ketika saya mengisi minyak di mana2 petro pump, saya tidak boleh utk lock pump nozzle tersebut. Apabila saya lock nozzle tu pasti dia akan tendang dan stop pengisian, then kena tekan semula. Pendek kata, saya perlu memegang shj Nozzle tersebut sampai pengisian selesai dan itu pun saya tidak boleh menekan kuat (press maximum) kerana nozzle akan tendang semula. Ianya hanya berlaku apabila saya mengisi minyak ke kereta Persona saya dan saya telah mengalaminya dari tahun 2011.
    Apakah pengguna Persona yang lain juga mengalami situasi yang sama seperti saya?
    Mohon response dari Persona owner yang lain. Terima Kasih.

    cik misi said:
    May 14, 2015 at 12:44 pm

    Salam…
    nak tanya.. saya baru beli kereta.. mileage brpe ribu kena servis….skrg dh 3000 lebih…maaf lah mmg tak tahu pe2 ni..

      exnash said:
      May 14, 2015 at 1:22 pm

      first service 1000KM..kalau dan smpai 3000KM nie memang dah terlajak lebih nie..first service patut kena buat on time sbb minyak enjin kereta baru mungkin ada kotoran dari enjin baru.. cik misi patut refer bila patut kena service dalam Manual book..

      44 said:
      May 14, 2015 at 5:03 pm

      1st service 1000km. ni dah 3000km, habislah cik misi…warranty void la mcm ni…
      masa beli dulu sales advisor tak bgtau ke warranty kete mcm mana, service booklet dkt mana, nak hantar service bila etc2?

    Nick Hagemaru said:
    May 10, 2015 at 9:54 pm

    Saya menghadapi masalah lampu meter minyak bernyala walaupun minyak dah di isi penuh. . . Kereta saya Persona 1,6 manual tahun 2007. . . Apakah punca masalah ini. . .? Saya pernah bhenti ditgh2 highway sbb tak sedar kehabisan minyak. . . Kalau repair g workshop, brpa agak2 kos nak repair lampu minyak meter tu?? Mohon perjelasan. . . Terima kasih. . . Nick dr Kuching, Sarawak.

    addam said:
    May 7, 2015 at 3:52 pm

    bunyi enjin bising …feedback pomen cover bush di manifold tercabut betul ker?

    AFC said:
    May 7, 2015 at 11:54 am

    Assalamualaikum.Saya bakal nak merisik Persona terpakai around years 2007-2010.Selalunya apa major checking yang betul2 saya kena check bila dekat used car nanti ? Dan apa jugak selalunya masalah Persona ni ye? Terima kasih.

      taufiq said:
      May 8, 2015 at 4:58 pm

      sy guna pesona tahun 2007… H line auto… jaga minyak2 dia, cukup tempoh tukar. tp servis kat kedai luar, ngan proton mahal. rasenya cukup best guna pesona. balik KT boleh bwk 110km/j–160km/j tampe rase segan silu di LPT. mmg berbaloi. mase beli cakap kat kereta,’jd kereta yg baik2,awk dah jd sebahagian dr keluarga sy, jgn buat hall, sy nii gaji cukup2 mkn jee kat KL nii,’… syukur, sampai skrg x de masalah…

    anuar ibrahim said:
    May 6, 2015 at 2:59 pm

    Assalamualaikum
    sy pengguna persona dari tahun2011~April 2015 (beli 2nd mfg date 2006)
    2 tahun pakai OK, timing belt,clutch sy tukar baru masa mula dapat kereta
    start tahun ke 3, masalah bermula
    antena kunci rosak…
    fuel pump rosak, da ganti pon rosak lagi…kadang mati tengah jalan, pas2 tunggu 10 minit boleh hidup balik
    temperature naik(piping radiator merekah), tukar radiator baru
    meter minyak rosak, xboleh isi penuh tangki
    bertimpa2 masalah dalam 2 tahun
    beribu2 habis
    last problem timing belt putus (padahal baru 60k km), spec 100k km
    buat top overhaul, pas2 trade in amek preve
    sebenarnye persona best, pickup n hadling memang terbaik, minyak pon OK
    tapi maybe sy dapat batch yg kurang OK, n sy pon x jaga maintenance sangat
    rindu nak bawak persona…sob sob sob…
    kepada sesiapa nak beli persona 2…cek la betul2 n jaga maintenance…sebb enjin campro ni manja sikit
    sekali rosak, mungkin akan bertimpa2…
    sayonara persona…

      BFL said:
      May 6, 2015 at 4:25 pm

      dan ingat sket preve pun pakai campro samada CFE atau bkn CFE. jd klu dah tau tak maintain kete dgn baik masa pki persona dulu, baik ubah masa pakai preve ni.

        anuar ibrahim said:
        May 7, 2015 at 12:53 pm

        ok boss…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s