Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,937 thoughts on “Persona

    mary porcelaine said:
    June 23, 2016 at 5:42 pm

    salam.. nak tanya pendapat. kereta pesona 1.6 tak lasak sgt pun. sekarang ni km dah 95k. haritu p servis time keta 90k km. owner kedai cakap kena tukar timing belt. so tanya, average pengguna pesona tukaq timing belt waktu bile? boleh p sampai brpe agak2? kalau boleh cuma nk tukaq lepas raya ja. nak balik utara- kelate raya ni. ke memang dah wajib tukar ? jangan kecam. sy tanya. sape sudi suarakan pendapat tolong habaq sat.

      adha ahmad said:
      June 23, 2016 at 6:06 pm

      Biasa timing belt biasa 100k.. tapi kita tolak engine jalan tapi kereta tak jalan dalam 20k.. bagi saya wajib tukar.. tukar jenama timing belt gates pun ok baru dalam rm130 mcm tu. Sama je 80km nanti tukar balik.. biasa kalau tukar timing belt org tukar water pump sekali

    Mylie es nem said:
    June 16, 2016 at 11:17 am

    Saya memiliki persona ni dri 2009..baru ni buat pertama kalinya meragam tetiba injin mati serta merta semasa pendakian kepuncak Genting Highland . Ini dah melebehi 10 kali laluan merentasinya…rehat selama 30 minit…START..hidup dan truskan perjalanan hingga kini dan harap selamanya baik….APA MASALAHNYE kekawan…??

      emee al amin said:
      June 28, 2016 at 3:25 pm

      haha aku dh kena,asal kat polis smpadan or round about genting je mati,so aku servis throttle body n tuko petrol filter,alhamdulillah setel

    liana said:
    June 10, 2016 at 5:03 pm

    salam.. nk tnya sy bru bli kete persona elegance-line auto. kete second la.. kete thn 2011.. enjin, dlmn semua ok.. tpi sy rasa mcm minyk kuat.. sbb isi minyk full.. pstu minyk turun setakuk dgn jarak perjalanan 110km.. klu cmtu mnyk kuat ke tak..

      haji sanusi said:
      June 11, 2016 at 7:14 am

      ish kuat ka mcm tu? cuba buh balik full, berapa RM untuk 110km tu. biasa saja untuk kereta sedan 1.6..

      Mylie es nem said:
      June 16, 2016 at 11:23 am

      Isshhh..standart la mcm tu..1.6 guna aircond lg..over 110 kmj…isi full…baru tau pengunaan petrol tu..

    zoro said:
    June 9, 2016 at 11:00 pm

    Salam nak nyampuk sikit….aku pakai kereta pesona bline…tahun 2009…dari mula beli sampailah 2016 masaalah sentiasa ada..dari depan sampai belakang…haram jadah.tapi aku tetap sayang pesona ni sebab dia kebal langgar babi pun dia tetap bole jalan lagi…fuel pump dia dah 4 kali tukar..aifm 2 kali tukar..absober depan belakang dah tukar tapi uuuuueeeeèkkkk euuuuukkkkk tetap bunyi….kira ok la kereta malaysia bukan senang nak ada bunyi..

      Zarith Zameri@Zack said:
      June 12, 2016 at 3:24 pm

      Sape kisah

    wan said:
    June 4, 2016 at 8:46 am

    Air masuk dr pintu. Sy pernah alaminya.

      joe bingai said:
      June 12, 2016 at 3:14 pm

      Tak tanya pun.

    Aziz said:
    May 27, 2016 at 1:55 am

    Saya pengguna persona elegance tahun 2010. Mengapa tiba2 radio, lampu depan dan lampu meter off dlm masa split second? Kemudian ia on semula. Bende ini berlaku dlm beb kali semasa memandu. Keadaan ok setelah saya on semula. Tapi keadaan serupa akan berlaku lagi pd masa akn dtg.

      adha ahmad said:
      May 31, 2016 at 5:44 pm

      Aziz, kebarangkalian ada masalah pada computer box .. check system pada computer box untuk tahu bahagian mana yang rosak.. diagnose kereta tu

    Shaharuddin said:
    May 26, 2016 at 2:11 pm

    Teksi proton pesona sya mengunakan ngv.masaalahnya setiap pagi susah start.fuel pam dah di tukar baru.total body sudah di servis.plug juga sudah di tukar.sya mengambil masa selama 1/2 hingga 1 jam utk di hidupkan.dimanakah kerosakan lain harus sya baiki.

      adha ahmad said:
      May 31, 2016 at 5:38 pm

      En Shaharuddin, atas pengalaman saya ngv ni ada dua jenis satu automatic change petrol dan gas bila start, ada pula manual change. Anggap la manual change, pagi2 nak start engin tukat pada petrol dulu.. selepas panas engin dan nak bergerak … time bile bergerak tujar kepada gas. Sebab gas pada awal pagi kadang2 setengah kereta tak boleh start sebab power @ pembakaran tak cukup nak tolakkan engine untuk hidup .. jadi saya syor kan tukar kan petrol dulu dah berjalan baru tukar gas.

    Intro said:
    May 22, 2016 at 2:51 pm

    Info: kepada semua pengguna kereta made in malaysia la kan. Boleh tak jangan ubah suai. Design bodoh2, bunyi mcm bahalul tolol, slow plak tu, kalau laju mcm f1 tu ok la jgk. Dengan ditambahnya soyok2 macam reban ayam BURUK BODOH. Selalu tengok orang dalam kereta yang ubah2 suai kereta malaysia ni sakai2, kampung2, jakon2 orgnye.

    wan said:
    May 20, 2016 at 6:59 am

    Pernah jd kat persona sy
    Pintu belakang cuma kena betulkan lock kt besi tu shj sbb besi pengunci tu dah terkunci wlaupun pintu xditutup.tarik bahagian yg kunci di besi tu.shj.

    ayuaida said:
    May 17, 2016 at 3:37 pm

    assalam semua.2 hari lepas pesona sy tahun 2010 meragam.pintu depan penumpang xleh tutup…besi kt pintu tu tak tau kenapa menghalang pintu tu dr tertutup.bwk wkshop kene 120.00 tukar seketul besi dia ckap spring patah….adui keretaku syg.

      poksu hadi said:
      May 20, 2016 at 1:03 am

      penah jd kt exora…pintu depan xleh nk tutup rapat..bila check balik skru yg ikat cangkuk kt body tu longgar.. ketatkan balik je gna skru driver..

    adha said:
    May 17, 2016 at 12:27 pm

    salam nak tanya mana nak beli cover lampu belakang punya nut plastik kereta proton pesona 2007.. cover lampu belakang tu ada screw tapi nut plastik tak ada .. puas tanya kedai spare part tapi tak jumpa..

    HAMZAH said:
    May 17, 2016 at 10:46 am

    SAYA NAK BERTANYA, KENAPA LAMPU SIGNAL KERETA PERSONA SAYA DIBAHAGIAN SIDE MIRROR KEJAP BERFUNGSI KEJAP TIDAK?? ADA KAH SEBAB WIRING??

      Zarith Zameri@Zack said:
      June 12, 2016 at 3:26 pm

      Bukan. Sebab xletak biskut mini chipsmore kat dalam lampu tu.

    dee francis said:
    May 13, 2016 at 9:22 am

    APA AGAKNYA YANG MENYEBABKAN LOWER ARM TERKETUK PADA DRIVE SHAFT KETIKA MELALUI JALAN TIDAK RATA? PENCERAHAN OTAI2

      adha ahmad said:
      May 31, 2016 at 5:41 pm

      Dee francis, kebanyakkan rata2 masalah pada tulang anjing atau getah pengikat exzorber di bahagian atas atau exzorber. Suruh pomen check dulu bahagian tu.. getah dah haus

    jklmnop said:
    May 10, 2016 at 7:56 pm

    Perhatian: korang tahu betapa hodohnya kereta yg diubah suai dengan kerawang2 lagi bersoyok2 ni. Lagi ekzos bunyi mcm kentut babi hutan. BURUK BODOH KERETA MCM TU. BURUK LAGI HODOH & SANGAT BAHLUL LAGI TOLOL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s