Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona

Advertisements

3,969 thoughts on “Persona

    sham said:
    January 22, 2018 at 4:09 pm

    salam…nk tanye skt..persona sy mati mengejut d trafik light…bila di start berbunyi ttpi tidak hidup enjinnya…mintk pandangan..sahabat sekalian..bateri ok..

      Ida said:
      January 22, 2018 at 5:07 pm

      Sy hadapi masalah yg sama selepas 2 hari memandu kereta baru..nasib baik bkn kat trafic light, lepas 5 minit cuba start br idup blk..bw p SC technician ckp x der apa2..lagi 1 enjin bau hangit pun x der apa2 kan pelik tu kereta br kot.. bkn bli 2nd.. x fhm btl lah..pastu layan customer mcm kt ni bli basikal..adoyai..mmg patut bg rate 3 masa wat servey hr tu..kecewa sgt2

      Fitri said:
      January 22, 2018 at 6:56 pm

      model baru atau lama? dh berapa tahun guna? lampu check engine ad menyala? lepas engine mati berapa lama engine nk hidup semula? manual atau auto?

    Ida said:
    January 20, 2018 at 8:48 pm

    Assallam..sy baru pki persona executive vvt.1st bw jee bunyi enjin kuat dari dlm. Mmg begitu ker?..lagi 1 siaran radio jam kerap reset sendiri setiap kali mati kan enjin..minta bantuan kat mana perlu setting atau radio rosak?

      Fitri said:
      January 21, 2018 at 6:46 pm

      radio tu check dgn proton, klu engine bunyi kuat tu cuba upgrade mnyk 4t fully synthetc.

        zack said:
        January 23, 2018 at 8:25 am

        Biasa kereta baru service di SC mmg guna fully smpailah millage dah lebih 60k dia akan bgi plihan nk fully/semi

          edi78 said:
          January 23, 2018 at 11:45 am

          errr..kete baru suma guna semi..x guna fully..fully mahal..

            zack said:
            January 23, 2018 at 2:14 pm

            Ye ke? Kereta saya service dekat SC dulu dia bgi mnyak SHELL HELIX ULTRA (Tong Hitam) kan fully tu. Servis dkat SC smpai voucer free labour dah xde baru g servis dkat luar. Servis dkt luar pun msih guna fully smpai millage dah lebih 80k barulah sya guna semi plak sbab xthan hrga smakin tnggi helix ultra ni. Skang castrol magnatec je. Mybe zman sya masa tu 2013 SC bgi fully kot zman skang ekonomi tnggi ada GST tu juz guna semi je kot. Huhu.

      edi78 said:
      January 22, 2018 at 8:48 am

      klu kete ada warranty, jgn segan silu p Proton SC…g check smpi puas hati..ajak pomen tu naik kete sekali..dgr dan lihat sama2.

      klu x nk buat, snap gambor pomen dan buat aduan ke HQ..psl majoriti pomen SC ni buat keje cincai je.yg kecik2 dia mls sgt buat..maklum la untung kecik..

    Pengguna Persona SV 2014 said:
    January 20, 2018 at 6:30 am

    Assalamualaikum semua.. nak tanya.. kalau upgrade sistem ekzos dari standard nk kasi kuat sikit, adakah mempengaruhi penggunaan bahan api? Jenis sistem ekzos yg mana ok dengan persona..

      Fitri said:
      January 21, 2018 at 6:42 pm

      ekzos klu lawas lebih jimatkn mnyk tpi kurang mesra alam skit dri stndard.

        Pengguna Persona Sv 2014 said:
        January 22, 2018 at 7:17 am

        Oo maksudnya kalau upgrade ekzos boleh jimatkan mnyk?

          edi78 said:
          January 22, 2018 at 8:44 am

          ni soklan subjective..klu upgrade ekzos, bunyi dah sedap, engine dah ringan compom bawak laju..maklum la darah satria..bwk laju sure minyak kuat..kikiki..

      zack said:
      January 22, 2018 at 11:37 am

      Tukar blakang kasi kuat je xckup. Mnyak kuat. Nk bgus tukar extractor ngn bullet skali baru mantop. Sya punya manual tukar 4-1,bullet n pkai straight flow. Pick up ok top end lambat. Tukar blik S Flow stndart. Pick up ok tpi xskuat straight flow tpi top end mmg mantop cpat naik.

    Azahar shah said:
    January 14, 2018 at 12:06 pm

    saya baru beli persona premium (radio & sportrim baru)
    1. haritu ada masalah radio tiba2 kuat dan slow sendiri. skrg xde dah.
    2. bila tekan padel minyak,mmg akan ada rasa tak berapa nak pegi pastu baru rasa pergi @ laju?
    3. Selepas masalah radio,saya ada perasan bunyi mcm skru tanggal di dalam dashboard. bergetar bila jalan dan berbunyi mcm skru vibrate

      Fitri said:
      January 14, 2018 at 8:43 pm

      screw tu kna check le bkak dashbord, model proton baru skrng pick up mmg lmbt.

        Azahar shah said:
        January 15, 2018 at 10:30 am

        kalau dah kena bukak dashboard risau lepas tu ade je yg longgar la,bergegar la.

      edi78 said:
      January 15, 2018 at 11:43 am

      check balik la kt kedai yg ko psg radio tu..ckp ada bende longgar..mcm skru..ajak pomen accessories tu naik kete sekali..

        Azahar shah said:
        January 16, 2018 at 8:26 am

        radio original proton,tggu servis pertamam 1k km

          edi78 said:
          January 22, 2018 at 8:50 am

          kete ada warranty pe nk risau..problem skit je tros g hantor SC..hihi..

    azyari said:
    January 12, 2018 at 11:14 pm

    Persona saya x nyala lampu enjin warna jingga n enjin x boleh start kenapa ya.buntuuuuu

      Fitri said:
      January 14, 2018 at 8:40 pm

      cuci crank sensor, tukar spark plug dgn reset ecu.

      Azahar shah said:
      January 15, 2018 at 4:25 pm

      radio original proton,tggu servis pertamam 1k km

    Sam KB said:
    January 12, 2018 at 6:19 am

    Salam nk tanya ,saya pakai persona manual 2008 time bwa laju ada keluar bau yg xmenyenangkan mcm bau dlm seloon rambut je nk tahu sb ape? Cek enjin xpula myk bocor.

      edi78 said:
      January 12, 2018 at 7:55 am

      cuci la aircond cabin filter atau tukar baru..lg cun cuci blower aircond sekali..

      Fitri said:
      January 14, 2018 at 8:39 pm

      off kn suiz aircond kitaran angin dlman yg tengah2… bgy angin bru msuk, bau dri aircond vapor bau sbb gas sejuk mengejut.

    Persona Putih said:
    January 8, 2018 at 7:11 pm

    Kereta saya ada masalah autolock.. Bila kereta hidup dan nak berjalan kita tekan brake atau lepas handbrake kereta akan lock mcm biasa tapi bila kita tekan break lagi kereta unlock balik.. dia jadi berulang2.. kadang kadang bila kereta dah park dan kita lock guna alarm kadang2 dia unlock balik tp alarm still on.
    Masalah ni kadang2 berlaku kadang kadang x.. adakah masalah autolock atau masalah alarm.

      Den said:
      January 9, 2018 at 10:31 am

      Try reset button alarm dkat dashboard tgk cmne. Klau masih sma kena bwa check ke aksesori je mlainkan klau msih wrranty bwalah ke pusat servis proton.

        Persona Putih said:
        January 11, 2018 at 6:08 pm

        Kes selesai.. cabut salah satu connector dekat actuator pintu driver.. actuator tu yg problem

          edi78 said:
          January 12, 2018 at 7:53 am

          brape harge actuator pintu tu?psl aku punye pon dah start buat hal plak..

            Persona Putih said:
            January 13, 2018 at 1:32 am

            Ori proton dalam RM70
            Universal punya dalam RM10 tp pasang leceh..

    Arm said:
    January 6, 2018 at 11:10 am

    Salam,
    Knapa bila start rpm naik mendadak smpai nak cecah 8-9?

      Fitri said:
      January 6, 2018 at 2:17 pm

      Fuse ignition trbkar pon rpm jadi 8k, tpi klu engine bleh hidup, crank sensor bermasalah,

      edi78 said:
      January 8, 2018 at 8:00 am

      wsm..dah ramai kene camni..punca dia CRANK SENSOR..

    Jimmi said:
    January 2, 2018 at 2:20 pm

    Assalamualaikum…nk tanya..jika rakan-rakan dapat membantu…
    1. saya pakai persona baru dah 7 bulan…skrg ada masalah bila tekan minyak ketika kereta bergerak ada masanya jadi kosong..kereta tidak bergerak…saya pernah masa hendak overtake xdapat overtake kerana tiba2 kereta macam hilang power..tekan pedal minyak kosong sahaja….bila dpt tekan kereta tiba2 meluncur laju sgt dgn rpm naik tinggi…

    2.kereta saya juga ada bunyi pada bahagian belakang sebelah kanan..bunyi mcm ada benda longgar bila kita lalu kawasan yang tidak rata tp jika lalu dikawasan jalan yang ok..bunyi akan hilang…

      edi78 said:
      January 2, 2018 at 2:46 pm

      wslm..

      kes 1: saya sarankan utk check CRANKSHAFT SENSOR dan PEDAL MINYAK.
      kes 2:check tulang anjing yg pendek..bush getah selalu haus..

        peroc said:
        January 9, 2018 at 2:22 pm

        7bulan getah bush dah haus prah tu. Sya dkat 4thun guna millage 160k+++ bru tukar. Tukar sbelah je masa tu jnis waja kdai xde stok RM60 pkai dlam 7-8bulan msa nk tukar tyar kdai lain tgur bnda alah tu xssuai buat tyar mkan sbelah. Ada bjet msa tu trus tukar 2 set. 1 set kiri & kanan yg pnjang & pndek. dpatlah hrga diskaun msa tu RM280. Original part persona model mitsubhisi.

      Fitri said:
      January 3, 2018 at 7:28 pm

      berapa speed km masa tekan padle minyak kosong.

        Jimmi said:
        January 5, 2018 at 9:16 am

        20kmj hingga 40 kmj kerap berlaku….kdg2 berlaku juga semasa kereta 80kmj…tiba2 tekan minyak jadi kosong n kereta jadi slow smpai org belakang hampir terlanggar saya….

          Fitri said:
          January 5, 2018 at 9:19 pm

          mslah mcm ecu cut off throttle body, kna buat scan computer untuk lebih detail…

    Amran Hamzah said:
    January 2, 2018 at 12:25 am

    Kenapa bonet belakang tak boleh buka guna kunci?

      Fitri said:
      January 2, 2018 at 11:59 am

      sbb mngkin dh ketat atau kotor bghian dlm lo k kunci tu..

    Gmail said:
    December 29, 2017 at 12:48 pm

    As slm dan selamat pg…. masalah keta Pesona berulang kembali selepas hampir setahun guna. keta bunyi menderu sebelah belakng. SC dah ambil tindakan selepas komplen kali pertama selepas 5 bln guna dgn menukar tayar baru dan arm. Minggu ni masalah timbul semula….

      Fitri said:
      January 2, 2018 at 11:55 am

      check absober mungkin dh lembut, klu nk elok sikit pasang bar bhgian bawah & dlm bonet.

    mamart said:
    December 25, 2017 at 11:44 pm

    Assalam!
    Aku pakai persona 2010. Baru2 ni service aircond, lama x service kene la tukar cooling coil. Tapi bila dah siap, 2 hari lepas tu kete meragam. Masuk gear reverse jerking pastu jln cuma engaged 1 gear aje x au gear brp sbb kat meter indicator tunjuk minus. Aku bwk balik kat kedai aircond tu. Lepas cek dia kata ada shorting, ecu aku kong plak… Seminggu kete aku tersadai kene RM700 utk wiiring dan ecu. Dahla aircond kene RM700. Dapat kete bateri kong. Aku tukar la bateri baru RM250 lagi. Baru sehari x jalan bateri kongx leh start. Lepas buat jump start bawak jumpa mekanik. Cek2 alternator ok ada charging… Pening2…
    Sesapa pernah jadi tolong bagi advice…..

      Fitri said:
      January 3, 2018 at 7:30 pm

      battery brand apa?

    Roslan said:
    December 25, 2017 at 12:17 pm

    Betul ke persona selalu ada masalah leaking di rocker cover head?

      edi78 said:
      December 26, 2017 at 3:08 pm

      pastikan gasket rocker cover tu guna yg ORIGINAL PROTON..klu guna yg murah2 mmg bese akan cepat bocor balik..

      Fitri said:
      December 26, 2017 at 6:47 pm

      leaking head gasket tu bkn selalu, jangka hayat gasket tu dlm 5 tahun sja, klu nasib baik pnjang le sikit jngka hyat gsket tu… klu tukar baru buh sekali grey silicone untk elak cpt leaking.

      peroc said:
      January 9, 2018 at 2:31 pm

      Smua kereta pun ada mslah cm tu juz sma ada prasan/x atau lambat/cepat berlaku je. Pngalaman sya baru guna kereta 3 thun dah leaking psal gemar speeding high rev dlu. Dlu kje jauh dari umah ke tmpat kje pergi blik 220KM jraknya kena plak hgway mne xspeeding juz skang je kje dah dkt dlam 12KM pergi blik so xde r leaking2 tu lagi. Dah pernah tukar 1x dlu dkat SC. RM51.00 je siap psang. Msa tu nk tukar intake iafm tukar skali rocker cover head gasket tu & cannister purge valve msa tu. Skang alhamdulillah.

    Osman haili said:
    December 23, 2017 at 5:14 pm

    Assalamua’laikum. Sy ada 1 je msalah dgn persona ni,nape ek clock(jam) n setting player dia slalu reset. Sy guna model executive dgn double-din player. Dlam smggu,ade la 2 3 kali reset,nape ye?. Yg lain,tip top..,myak pun jimat.

    kadir said:
    December 20, 2017 at 9:53 am

    Nk tau alarm reverse keta persona 1.6 baru (2016) bunyi perlahan sangat,kalau buka radio perlahan pun langsong tak dengar,nk tanya boleh tak nk kuatkan bunyi

      Fitri said:
      December 20, 2017 at 7:46 pm

      tukar buzzer bawah dasboard sebelah penumpang.

    Mad said:
    December 15, 2017 at 10:42 pm

    Kunci persona dah Tak menyala lampu dia.tapi still boleh lock/unlock gna manual.kna tkar stu knci ka

      Fitri said:
      December 16, 2017 at 7:30 pm

      tukar slim battery dlm kunci 2 pcs 3v + 3v… battery saiz yg paling nipis… klu nk tahan lama brand energizer.

        mad said:
        December 16, 2017 at 9:48 pm

        dh tukar.tapi lampu kt knci xmnyala.rsa board dlm rosak kot.

          Fitri said:
          December 17, 2017 at 8:25 am

          pastikan battery jgn terbalik, klu xmau jgk guna kunci yg ke2… sngt jrang rosak kecuali masuk air.

          edi78 said:
          December 20, 2017 at 11:05 am

          kdg2 tu bukan pasal bateri tp tpt selit bateri tu yg patah atau contact dah x cun..x pun component remote tu ada yg dah rosak..

    Muhamad Faisal said:
    December 12, 2017 at 2:57 pm

    salam ada pertanyaan sedikit tentang proton persona bila sy bawa jalan bila rpm dekat 3 terus naik ke 8 dan kereta jadi mendak penghawa dingin sistem pon jd tak sejuk…apakah punca sebenarnya?

      ilsor78 said:
      December 12, 2017 at 3:35 pm

      aku penah kene simptom ni n yg problem sensor bwh enjin, klau xsilap nama die crank sensor. now rpm tu kekal jd 8 ke klau tgh drive.. klau btul sma la n aircond jd xsjuk sbb system da bypass aircond, die detect enjin jlan xbtol n nk kurangkan beban die cut off aircond.. kete jd berat n x bole laju kn.

    Anacronz said:
    December 10, 2017 at 11:14 pm

    Nk tanye kereta proton persona manual saya ada masalah lampu kecil depan(dim) dan lampu belakang(tail) menyala walaupun sudah off engine. Sudah mcm mcm saya cuba contoh tukar mentol, check fius dan suis on/off , resetting … adakala ia berjaya. Tetapi ia menyala balik selepas beberapa jam kemudian… Pelik …
    Selepas itu saya pun cabut wayar bateri kereta takut esok batery habis. Tetapi pada keesokkan hari saya pasang balik wayar bateri ia jadi normal. Sampai saya habis kerja balik rumah dan parking… ia menyala sendiri selepas beberapa jam..
    Ada sesiapa yang pernah mengalami masalah yang sama saya dan cara penyelesaiannya!?

      Fitri said:
      December 11, 2017 at 1:49 am

      check jgk relay untk lampu, tukarkan dgn relay yg sblah mcm relay hon atau lain2… lmpu kcil depan tu ad tukar dgn led t10? atau mentol biasa?

    izwan said:
    December 3, 2017 at 4:05 pm

    salam, nak tanya, saya pakai kereta persona baru. masalh sekarang ni bonet blkg tak boleh bukak. biasa tekan je blkg tu terus bukak. kene tukar lock blkg die ke camne? @ ade something tersangkut. saya persona standard spec

      Fitri said:
      December 3, 2017 at 11:30 pm

      kna adjust besi lock pada body kereta secara sanget, supaya besi penendang rapat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s