Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,541 thoughts on “Persona

    Ustaz Salim said:
    March 26, 2015 at 7:21 pm

    proton persona… saya beli tahun 2007(first model) auto baseline..sampai sekarang dah lebih 7 tahun x pernah ada major/minor problem … mileague dah seratus ribu lebih.. mungkin first model punya condition adalah terbaik..

      44 said:
      March 27, 2015 at 9:08 am

      Pergh! Mantap la ustaz! Menyesal x beli persona!

    k.rol said:
    March 24, 2015 at 2:13 pm

    salam bro…
    jika berminat utk beli iriz boleh hubungi saya..
    KHAIRUL ajen sah proton edar dari seri kembangan
    Call /sms/whatsapp : 0173556060
    saya menawarkan door step service.
    free gift 15 items

    tq…

    sham said:
    March 22, 2015 at 7:59 am

    as salam,nk tanya pada yg otai,keta sy pesona
    auto 1.6.,bila start enjin dan xsmpi 5 minit kadang2
    rpm jadi tinggi macam pedal myak dtekan..
    apa sbenarnya punca nya,adakah perlu dituningkan semula ya,harap ada yg sudi membantu

      Ustaz Salim said:
      March 26, 2015 at 7:25 pm

      kemungkinan throttle body… selalu berlaku pada enjin 1.6.. repair murah jer

        44 said:
        March 27, 2015 at 9:10 am

        Selalu berlaku pd enjin 1.6? Enjin yg mana? Boleh specify? Dan mcm mana nak repair? Boleh bgtau?

    Yan said:
    March 19, 2015 at 4:40 pm

    salam

    nak tanya sikit kalau masuk air belakang macam maner nak solvekan ye sabab saya dah hantar kat sc pun sama je.

    thanks

      jiwakacau_persona said:
      March 23, 2015 at 4:52 pm

      Air masuk memang standart..tukar getah ke,ketatkan getah dengan silikon ker..sama saja..SC sendiri yang bagitahu persona memang fav. masuk air..

    orked said:
    March 19, 2015 at 12:39 am

    persona sv baru pakai sebulan dah calar pintu kiri depan belakang. terlanggar planter box :(( ada sesiapa tahu kat mana bengkel bole dipercayai sekitar kl?nak cat n ketuk mmg xde harapan da.kene tukar kulit pintu terus. tekopek. thnk youu

    naresh said:
    March 17, 2015 at 3:55 pm

    Bro saya Baru BEli persona 2nd …manual campro,..tapi kereta tak cukup power sebab kalau saya masUK gear 2 pun tak boleh naik bukit–I ingat clutch plate tapi I Dahl tukar pun Sama juga..tolong share bro

    bcdehi said:
    March 17, 2015 at 2:04 am

    Aku pakai Persona Elegance tahun 2011. Aku pula sekarang berhadapan dengan masalah IAFM…! Masalah apa lagi… masalah bunyi ketukan yg cukup membosankan telinga di awal pagi untuk menghidupkan injin kereta. ‘Benda’ tu tak lah mahal sangat dalam RM300 – RM400 aje…! Masalahnya, kenapa pihak Proton sendiri yang perlu bertanggungjawab didalam menangani permasalahan tersebut…? Daripada maklumat yang aku perolehi… masalah IAFM ini walaupun telah diganti yang baru, ia tetap akan berlaku selepas beberapa tahun yang akan datang…! Nampak nya… IAFM ini juga terketegori didalam bajet maintenance kita sebagai pemilik PERSONA…!!!

      bcdehi said:
      March 17, 2015 at 2:14 am

      MAAF, KESILAPAN…!!!
      – MASALAHNYA, KENAPA PIHAK PROTON SENDIRI TIDAK MAHU UNTUK
      BERTANGGUNGJAWAB DIDALAM MENANGANI PERMASALAHAN TERSEBUT…?

    kamsah sayuti said:
    March 13, 2015 at 6:30 pm

    Yang betultu ejaan kamu. Ejaanku salah.

    kamsah sayuti said:
    March 12, 2015 at 7:28 pm

    Kalau ikut buku manual topup minyak compressor 30,000 sekali. Minyak dalam botol metal kecik aje. Sebotol dalam 35rm. Sebotol cukup. Ada juga makanik yang suruh 2 botol. Dua botol pun kalau kompressor nak lelah dia akan lelah tak peduli sapa.
    Kalau tukar gas harga 8Orm. Gas lain minyak lain. Kalau dah 180. tu harga

    Hafiz Hashim said:
    March 11, 2015 at 8:34 pm

    Sesiapa yg lebih arif…sy nk tnya..berapa harga kos tukar minyak cmpressor persona?sy survey rm180.00 ..adakah betul kos sekitar harga tersebut?

      BFL said:
      March 12, 2015 at 10:29 am

      masa sy pakai Campro dulu, sy tukar RM60. (3 tahun lepas)
      based on link kat bwh, harga still maintain RM60. sy buat dengan orang yg sama mcm link di bawah.

      https://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=2036842&hl=

      kamsah sayuti said:
      March 12, 2015 at 7:45 pm

      Silap 30,000km bukan 60,000km.

    arin said:
    March 11, 2015 at 1:37 pm

    sy baru beli persona elegance auto second hand tahun 2011 tp minyak kuat sgt..mcm air laju..sebelum ni sy pakai honda eg..tp minyak tk la kuat sgt..cmne nk solve ye..tq

      Ustaz Salim said:
      March 26, 2015 at 7:35 pm

      pengalaman saya guna persona auto minyak tak lah kuat sangat kira ok la… isi 25 liter = rm50 boleh jalan sampai 320km… compare dengan saga blm auto 1.3 rm50 x sampai pun 250km… elok sedara pegi sc buat tuning engin..mungkin membantu

    JOHN said:
    March 4, 2015 at 6:45 pm

    Ak bli Persona Elegance hujung bln 5 2012 B line. Awal2 pkai tu lmpu check enjin mnyala. Bw ke SC pastu setel, katanya xda apa2 mslh mgkin short. Pernah skali cermin tingkap blkg ak prob, turun pastu xmo naik dh, cuak gak ak last2 tarik guna tgn ja, p SC claim warranty. Skang dkt 3 taun ak pkai persona, mslh yg kerap ak ngadap ialah Coil Plug. Slalu sgt rosak bila nk tukar plug. Mileage keta ak dh 170k dh xsmpi lg 3 thun haha.. Rocker cover head pon xtahan lma, 60k km kna replace sbb leaking. IAFM dh tukar skali. Tp apa2 pon Persona masih lg best bg ak, sbb kos baiki yg mampu milik. Kpd yg berminat utk join club, meh la join club PPOC, tua muda bujang kawen suma da lam club nii..

    PPOC “mencari member & berkongsi ilmu” dari kalangan pemilik Persona , Persona SE , Persona Elegance & Persona SV

    Sham said:
    March 2, 2015 at 2:15 pm

    Assalam tuan2.. kereta saya persona M line 2008 bila pijak throttle.. rpm x mau pi lebih 2000rpm & kereta jadi semput/jerking2 & kadang2 alami throttle kosong walau dah pijak throttle pedal hingga ke lantai.. mohon nasihat teknikal apa yg yg rosak & cara pembaikan kereta saya ini.. tq didahulukan..

      khirul said:
      March 25, 2015 at 10:19 am

      Assalam. Mcm mn masalah. Dah ok ke. Sy pn mslh same ni ha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s