Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


989 thoughts on “Saga

    rosnah said:
    August 11, 2015 at 4:13 pm

    1) kos tukar bearing depan sebelah kanan berape ye selalu?
    2) tayar mane and jenis ape ok untuk rim 15? nak lalu air ke jalan kt bandar ke.
    3) kos tukar absorber depan dan belakang berape ye selalu? siap pasang.
    4) bengkel mane yang ok kat area Muar, Melaka dan Bandar Baru Bangi?

      Alisa said:
      August 19, 2015 at 12:24 pm

      1- xtau
      2- sime tayar pn ok sy gune 3 tahun ok lg smpi skrg
      3- klu blkg je dlm 350
      4- kt muar dpn masjid tanjumg gading, melaka kat bengkel dori2 area mitc.

    Aim said:
    August 10, 2015 at 4:11 pm

    Salam semua, aku nak tanya apa masalah eh kereta saga flx model sv(auto) tahun 2014 ni, masuk gear, jalan slow mcm reverse atau ke dpn ada bunyi semacam, mcm bergesel (bunyi besi), puas aku fikir bunyi dari mana nk p check kat SC tak sempat2 lagi sibuk kerja, servis minyak hitam on time, ada lg satu masalah tp ni kadang2 terjadi, bila start mengaum terus tp pedal bkn aku tekan pun pastu dia turun sendiri, ada yg hadapi masalah mcm ni ke, minta pendapat, tq

      Jumar said:
      August 19, 2015 at 11:25 am

      Saga Flx pakai wire drive… so mmg pkara besa law ada lagg…. hehehe…

        jklmnop said:
        August 19, 2015 at 3:22 pm

        DBW = Drive by Wire

    heri said:
    July 16, 2015 at 3:05 am

    salam raya..bole x mix or tambah saje minyak power stering yg da kurang?

      jklmnop said:
      July 16, 2015 at 7:37 am

      Klu selama ni x penah servis, flush tukar baru jelah. Tp klu penah servis, dan baru lg, campur jelah. Myk power steering dgn myk auto sama je.

      aaaa said:
      August 10, 2015 at 6:01 pm

      salam, sama sebijik masalh mcm aku. tu masalah gearbox. ko kne antar semula kat proton service and suh dia tuka make sure warranty ada la means buku service ko cop penuh service proton klu x ko kne tuka sndiri gearbox mau gugur bulu rambut beribu.

    Sagaowner said:
    July 6, 2015 at 4:05 pm

    Kita tny sbb mmg nk tw jwpanny,bkn nk sj2 bt ramah nk tny.len kali cuba bljar jg hati org len sama..

      elly said:
      July 6, 2015 at 7:19 pm

      Jaga hati org, bagus la, faham pun….bearing rosak ada bunyi bising, kalo nak tau lebih lanjut, pi bengkel,

      jklmnop said:
      July 7, 2015 at 6:44 am

      Google ada kan? Google la. Tu mat saleh siap buat video lg kat youtube tunjuk mcm mana tukar bearing. Tgk la. Belajar. Dah tau x reti. Study la sket2. X kan pakai kete ni Xtau tu Xtau. Nak depends pd org tolong bg jwpn je.

        aaaa said:
        July 7, 2015 at 8:29 am

        kalau mcm tu xde guna la block ni kan?boleh delete la block ni…xpayah la kita semua post pengalaman dan pertanyaan kalau bila kita post ada sebilangan kecil pengguna block yg kurang dan ceteknya akal marah2 dan suruh kita pergi belajar. Masalahnye blok ni pun salah satu sumber dan tempat pencarian ilmu juga dan tmpt kita BERKONGSI ilmu. So apa salah kita berkongsi ilmu bukan nye bila org lain bertanya, kita suh pi belajar tmpt lain…So apa fungsi blok ni kalau bukan untuk berkongsi dan bertye pndpt tentang PROTON? ilmu org lain2 so jgn belagak bila kita ada sesuatu ilmu. Kongsi je.! xnk tolong duk diam

          bcdefghijklmnop said:
          July 7, 2015 at 9:46 am

          block?? blok?? meh sini aku kongsi ilmu, BLOG!

          org PEMALAS mmg wujud. bkn kat sini la. kat tmpt lain. sini rajin2 belaka.
          ni pemalas jenis nak kena SPOON FEED. nak kena suap. tak reti mkn sndiri. mcm budak kecik.
          kau beli kete, dtg dgn manual, selama kau pakai kete katakanlah 5 tahun, penah baca? kau mgkn baca la, tp org lain ada je x baca, pastu tanya. padahal ada je jwpn dlm tu. tak PEMALAS namanya? tak IGNORANT namanya tu? tanya pasal viscosity engine oil la, ATF jenis apa la. benda ada tulis kan. tanya natang apa lg.
          jgn la jd bongok. even aku jwp bunyi bearing camne pun, aku tulis pjg2 pun, kau boleh imagine? sbb tu aku suruh study, bila kau tgk video, benda tu ada audio + visual. baru kau lg sng nak fhm. sbb tu aku ckp jgn jd bongok. ibarat org tanya, eh apple mcm mana bentuknya eh? kau pg jwb, bentuk dia camni camni. kan sng tgk gambar. sbb tu org jawa ckp, PICTURE SPEAKS THOUSAND WORDS.
          soalan yg memerlukan jwpn yg complex, mana mungkin boleh jwp dgn cara penulisan. aku ulang lg sekali, jgn jd bongok. kau reply mcm ni, kau nak tunjukkan apa? yg kau pandai? yg kau ni jenis prihatin? dah klu prihatin sgt, jwb la, tak pyh la nak tulis komen mcm tu sbb aku tak jumpa jwpn pun dlm post kau tu.
          kau mana tau apa contribution org lain kat sini. kau perasan yg org lemah lembut mcm kau ni contribute kat sini. padahal org lain lg byk contribution. takde ckp byk pun.

            aaaa said:
            July 7, 2015 at 2:13 pm

            kalau nk mmbantu sila blas dgan jawapan..kalau xnak mmbantu sila berambus…jgn memenuhkn blok ni dgan masalah peribadi…and sila share tentang proton ye…sini bukn tmpt melepaskn kemarahan

          jklmnop said:
          July 7, 2015 at 2:58 pm

          brader, aku xde bg jwpn ke? dia tanya bunyi bearing rosak mcm mana, aku jwb bunyi kan? pastu kau nak aku buat bunyi mcm mana? sbb tu aku suruh tgk youtube. AUDIO + VISUAL supaya dia lebih fhm. ape ke bongok ckp bhs melayu x phm. klu kau nak membantu sgt, kau bg la jwpn.
          blog ni (bkn block bkn juga blok) bkn kau atau family kau punya nak suruh org berambus. dan aku byk nickname kat sini, dan aku byk contribute dekat enjin2 S4PH & 4B11. dan jwpn2 aku ada yg bdk2 sini share di FB under club2 kete. so kau tak pyh byk ckp dgn aku. kau rasa terror, kau bg jwpn. kau tak pyh bising dgn aku. ni dr tadi aku tgk kau tak bg jwpn pun pasal hal tu. lepas tu org duk tanya kat tempat lain, jwb la. ke kau ada nickname lain mcm aku, tu mgkn la kan. kau rasa aku tau automotive, kau bg jwpn, setakat kau nak komen cara aku jwb tanpa bg jwpn, jgn jd bongok duk reply benda yg sama.

            aaaa said:
            July 7, 2015 at 4:20 pm

            ye jawapan yg iklas kepada yg ingin mmbantu…bknnye jawapan dan disertakan mnda2 yg boleh but org marah…

          jklmnop said:
          July 7, 2015 at 6:23 pm

          Cakap mcm tu terasa. Pompuan ke apa. Ni automotive la bang. Bkn bidang fesyen. Kau pg lepak dgn org2 automotive, kau tgk bahasa dieorg mcm mana. Kau biasa lepak dgn dieorg? Bknnya dieorg kedekut pun, mmg style mcm tu. Kau x masak lg dgn benda2 ni. Setakat ckp mcm tu touching, g main jongkang jongket lg bgs.

            aaaa said:
            July 8, 2015 at 4:16 am

            haha apa2 la kowg…aku doakan yg terbaik ye…mlas nk lyn…just jdilah org yg mmbantu bukan mmbuntukn lgi org lain….and klu nk bgi idea or pendapat just mintak tlg jga adap dan cara percakapan supaya org lain x terasa offensive ye. Selamat berpuasa

          jklmnop said:
          July 8, 2015 at 8:32 am

          Tak payah remind jd org membantu bkn membuntukan org lain. Kau tu duk sini pg tlg org. Byk section saga iswara neo Inspira etc. Hampir setiap hari org tanya. Jwb la. Dah duk saja buat apa. Duk tgk je? Diri aku, aku tau setakat mana contribution aku dlm blog ni, forum2 automotive lain mcm lowyat.net, zerotohundred etc, fb etc. Xpyh remind. Mmg aku biasa buat. Org yg sopan santun ni bkn nak tlg mana pun. Sbb santun sgt. Tp nasib la jumpa org manja (malas plak tu), kena troll atau bash, kecik ati.

    Mohd Firdaus Jalil said:
    July 2, 2015 at 8:53 am

    Assalamualaikum & salam sejahtera

    Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

    Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
    – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

    Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

    Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

    Sila call / whatsapp saya..

    013-3992200 Firdaus Jalil

    Penghantaran di seluruh Malaysia..
    Geran asal tidak diperlukan

    yang penting.. harga menarik menanti anda

    jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

    PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

    call/msg/whatsapp sekarang !!!

    Mohd Firdaus Jalil

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent

    Tel : 0133992200
    Email : mfj.rich@gmail.com

    MECHANICA AUTO SERVICES said:
    June 2, 2015 at 9:23 pm

    Kepada pengguna proton atau apa sahaja kereta yg tinggal di area Ipoh boleh hubungi saya di talian 012-4969635 (MAWI).
    Bengkel saya menyediakan khidmat servis dan juga repairing kepada anda yg berminat.Sekian Terima Kasih.

    reay86 said:
    May 31, 2015 at 11:56 pm

    assalammualaikum kwn2 smua,,,,,nk tnya skit pasal spring myvi ble msok kt saga blm???

    blm saga said:
    May 31, 2015 at 6:05 pm

    oooii kemungkinan lah.. sebab tak ikut spec.. minyak gaerbox proton sesuai cuma ATF SP3 jer ke.?? bro saya rasa ini bukan kemungkinan cable wiring auto dia tak bermasalah ke???

    blm saga said:
    May 30, 2015 at 2:53 am

    salam bro.. nak Tanya bro.. apa masalah saga blm baru jer tukar minyak gear lepas tu susah nak masuk gear..??? dan apa bila bawak laju paking jer kereta tu dah susah nak masuk gear… tolong. saga blm auto..

      syah said:
      May 31, 2015 at 11:48 am

      ikut spec x?? biase proton guna atf SP3

      syah said:
      July 7, 2015 at 7:13 am

      campro auto gn sp3…ade buku manual refer dlm tu..rajin2 baca

        aaaa said:
        July 7, 2015 at 8:27 am

        Shah, kalau mcm tu xde guna la block ni kan?boleh delete la block ni…xpayah la kita semua post pengalaman dan pertanyaan kalau bila kita post ada sebilangan kecil pengguna block yg kurang dan ceteknya akal marah2 dan suruh kita pergi belajar. Masalahnye blok ni pun salah satu sumber dan tempat pencarian ilmu juga dan tmpt kita BERKONGSI ilmu. So apa salah kita berkongsi ilmu bukan nye bila org lain bertanya, kita suh pi belajar tmpt lain…So apa fungsi blok ni kalau bukan untuk berkongsi dan bertye pndpt tentang PROTON? ilmu org lain2 so jgn belagak bila kita ada sesuatu ilmu. Kongsi je.!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s