Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,176 thoughts on “Saga

    June said:
    June 23, 2017 at 1:36 pm

    Assalam.. sy pengguna Saga BLM (7thn) .. baru2 ni enjin kereta bunyi lain mcm..so sy x berani drive for long distance.. bole x recommend bengkel mn yg mahir utk cek enjin ni , if possible area di Indera Mahkota, TQ.. nk raya dh lusa nie 😦 😦 😦 hu3

      Campro rider said:
      June 24, 2017 at 5:10 pm

      Bunyi cmne tu kak?Cuba explain skit kot sya pernah alami. Bnyi iafm rsak ke?

    DD said:
    June 14, 2017 at 8:50 am

    Saga mmg harga mampu milik sesuai pndapatan rendah & ekonomik. Dri beli bezza baik saga lagi murah mampat skit dri bezza tpi bila problem hrga part2nya dah cm kereta import mahal bebenar lepas tu pling skit bila hntar SC pomen xpndai search problem secara tepat.

    Syazlan said:
    June 4, 2017 at 8:38 pm

    Hi korg. Sy penguna new saga. Baru 2 bulan. Just nak tany. Kalau tekan minyak tu. Dia lmbt ckit nak jalan. 2-3 saat baru gerak. Mmg cmtu ke ye.

      AJ said:
      June 5, 2017 at 10:18 am

      Selama 2bulan ni cm tu gak ke atau x? Klau cm 2 gak maknanya mungkin sistemnya cm 2 kot klau x sbelum ni ok ada something r 2.

        syazlan said:
        June 5, 2017 at 10:20 am

        dari awal mmg cmtu..tp skrg mcm kena pndai timing utk tkn minyak tu.. klu cpt sgt tekan dia delay sikit..
        actually ni second car. first car myvi 1.5 se. so mmg tekan minyak tu terus jalan.. mungkin jugak sisiten saga baru ni cmni kot kan

          Evolution@Revolution said:
          June 9, 2017 at 2:34 pm

          Msa beli xde test drive n dpatkan info lebih detail ke? Snang akan dtg xde r gelabah psal dh tau. Ye r vvt bukan cmpro dh huhu

            Fahmi said:
            June 14, 2017 at 12:00 am

            Tuan. . Proton vvt tu masih lg guna injin camprò. . .
            Cuma sistem yg berbeza. .
            Dulu campro iafm
            Lpas 2 campro iafm+
            Sekarang campro vvt

          Fahmi said:
          June 13, 2017 at 11:56 pm

          Saga vvt tranmisi cvt. .
          My v tranmisi convensional. .
          Kedua2nya auto
          Tapi berbeza. . .hara tuan dpt faham. .

            zack rider said:
            June 14, 2017 at 8:39 am

            Campro juga ke? Msa showroom iriz katanya dealer model baru enjin VVT hsil dri BOSCH syrikat pmbuatan enjin keretapi. Tgk dkt enjin pun cam xde tulis campro juz besi pas tu tulis VVT. Adakah saga & persona baru xsperti iriz atau dealer xtau info tpi main sebat je sebut? Huhu.

      risal said:
      June 9, 2017 at 12:42 pm

      aah sama la..minyak pun rasa cpt abis..jumaat dpn nak gi SC check..

        syazlan said:
        June 9, 2017 at 2:04 pm

        btul tu. SC tu servis centre kan..haha noob sikit. esok pun rase nk g SC gak selain tu ade bunyi detik awal bawak kereta..

        Fahmi said:
        June 13, 2017 at 11:47 pm

        Atas lebuh raya. . . 1 bar atas blh capai _+ 90km.
        Dalam bandar xdpt la . .

          zack rider said:
          June 14, 2017 at 8:45 am

          Fahmi,
          1Tank penuh berapa kena isi? Boleh smpai brapa KM? P.E sya asal 8.4/100km skang dah jdi 7.2/100km bermakna hrga mnyak RM2.05 utk 100km juz isi RM14.80 senang cte RM15.00 utk 100km so klau 1km juz 0.15sen je & utk tiap2 1liter boleh jlan 13.9KM/liter. Transmisi sya manual.

            Fahmi said:
            July 13, 2017 at 10:06 am

            Isi penoh tank dlm 40lit.

            Fahmi said:
            July 13, 2017 at 10:17 am

            Kepada owner saga vvt 2016. . . Kalu ble mai kita kongsi pengalaman
            Wasap saya 0164124234.
            Ble kita tukar2 pengalaman guna kereta ni. . .

        zack rider said:
        June 14, 2017 at 8:40 am

        Cpat hbis psal transmisi auto

      Fahmi said:
      June 13, 2017 at 11:44 pm

      Saga vvt guna tranmisi cvt. . Memang cm tu . . Tapi lbh baik dr cvt yg sebelum ni. . . Contoh pada preve.
      Untuk pemanduan lebih lancar. . Adalah baik slps angkat brake. . Biar kreta tu bergerak cikit. .(dlm 2ke3 sec.) Xlama pn. . Pas tu baru tekan pedal minyak. . Anda pasti puas ati. . Harap cuba la. .

      Fahmi said:
      July 12, 2017 at 11:41 am

      Gear cvt memang mcm tu . . Xkira apa jeniskereta asalkan guna cvt tranmision mcm tu la. .

    adam said:
    May 15, 2017 at 2:38 pm

    salam..nk tanya dkat bangi mana bgkel yg kualiti dan murah..nk tuka clutch..clutch da abis la..

    Hussein said:
    May 12, 2017 at 8:23 am

    Setahu saya first.. saga blm tak ada filter untuk gearbox.. sebab dia direct line trus.. and then.. saya selalu tukar minyak gearbox sebelum 40,000 km berlalu.. tapi still pelik ada benda2 gitu bole jadi…

    Azad said:
    May 3, 2017 at 10:18 am

    Masalah saya. Saga lama 1.5 Automatic. Bila bawak.tidak boleh menukar gear.bila bawak. Rpm jadi tinggi gear tak tukar2.

    yan said:
    April 4, 2017 at 8:19 am

    masalah kereta saga sy, bila masuk gear reverse ada bunyi kuat macam bearing dekat gearbox. bila masuk gear D kurang sikit. adakah ini perkara biasa. risau gearbox rosak saja.. sebab sudah tukar gear oil tetapi still sama bunyi. boleh bg pendapat..

      Mika said:
      April 4, 2017 at 11:14 am

      Tmbah skit ngn oil treatment gearbox.

      yan said:
      April 6, 2017 at 1:16 pm

      oil treatment jenis apa tu ?

        Mika said:
        April 6, 2017 at 2:44 pm

        Cari brand yg boleh dpercayai khas treatment utk mencegah & merawat gearbox

          Mika said:
          April 6, 2017 at 2:47 pm

          Cuba search google oil treatment gearbox jnama JV-ATF 1004/jnama STP oil

      Fahmi said:
      June 13, 2017 at 11:52 pm

      Gear reverse agak kasar cikit. . Mana kreta pn sama. . Elakkan dr reverse laju.

    Master Campro said:
    March 1, 2017 at 11:57 am

    Dkt mudah yg bwah rm300 kbnyakan jnis vdo cm wira tpi ada gak satria neo pnya rm250. Biasa secondhand dlam rm250-500. Yg Preve rm1.7k 2 jnis racechip set stock lumba. Try r check dlu n servey2 apa yg patot.

    zam said:
    March 1, 2017 at 11:46 am

    Mira.
    Cuba search mudah. Bnyak jual elektronik@Ecu secondhand ni pda hrga bwah RM300.00 utk model proton. Klau jnis Preve CFE jnis baru RM1.7k je. Cuba check dlu kreta masalah sbnar baru tnyata btul baru search dkt mudah.

      Qaixer said:
      March 1, 2017 at 2:42 pm

      Try swap dlu elektronik kereta awak dengan kereta member/keluarga/spe2 jnis yg sma juga. (Xksah blm ke fl ke flx ke sv ke se ke jnji saga 2009 ke atas kcuali saga 1.6/saga 2016) Swap biar jnis sama transmisi. Klau auto ngn auto n klau manual ngn manual sbab elektronik lain2. Pas dh swap tukar skali cip dkt kunci skali. Dh slesai kedua2nya swap try start. Xyah reset2 trus start pas dh siap psag swap td. Klau boleh start guna eletronik n cip yg telah di swap 2 maknanya mmg btul elektronik awak yg problem. Hrga tukar klau ori baru dlam rm700-1k manakala scondhand rm300-400 jnis yg sma.

    mira said:
    March 1, 2017 at 9:26 am

    Maaf nak tanye siket.. Baru 2 tahun pakai saga flx.. Tbe2 keta mati tak boleh stat.. Stat tak hidup.. Bile bawak gi proton die ckp elektronik rosak.. Harga nye mencecah 4k lebih.. Cam mane yer.. Btol ker sampai 4k?

      Bob said:
      March 1, 2017 at 11:28 am

      Btul ke puncanya dri elektronik? Ada SC tnjukkan bukti kerosakkan dri elektronik? Mungkin punca dari ini. Biasa elektronik@ECU ni boleh REMAP@RESET blik klau xmelibatkan kerosakkan teruk n hrga pun rsanya bwah RM200.00 je 2 pun kne cari kdai yg mahir. Klau xmahir/malas nk trus untug biasa r diaorg akan ckap tukar baru tpi hrganya xmunasabah pula. Klau kdai luar pun jnis EVO scondhand baru RM900 je. Baru pun xlebih RM2k. Klau mmg btul dh kong try cri yg secondhand dkat kdai halfcut. Xsmpai RM800 biasanya jnis proton ni. (Cari halfcut yg besar skit atau kedai yg ada simpan kreta proton scrap.Biasanya mereka ada simpan n jual.) (Kalau punca dari elektronik cuba baca No.10.)

      . -BATERI

      Sebab utama adalah bateri. Memang biasanya bateri la punca tak boleh hidup. Samada bateri lemah atau dah habis terus. Bateri ade 2 jenis, Free maintenance dan bateri dengan air. Yang guna air ni kene la selalu periksa, biasa kalau servis setiap 5000km tu periksa airnya cukup ke tak. Bagi bateri yang dah berusia 2-3 tahun keatas kerap la sikit periksa airnya, biasanya jangka hayat bateri pun beberapa tahun je. Bagi yang free maintenance pulak periksa indicator kat atas bateri tu. Kalau ok warna dia hijau, kalau ade cincin hitam tu dah mula lemah, kalau hitam dah sampai masa nak tukar baru.

      -Gear LEVER bukan pada P
      -Minyak petrol tak sampai

      Ni pun biasa berlaku, pusing kunci enjin boleh crank tapi crank sampai besok pun tak hidup jugak enjin tu. Mungkin minyak petrol anda habis dah, tapi kalau banyak lagi dan anda pasti, mungkin ada masalah pada pam petrol anda atau penapis petrol yang membuatkan minyak tak sampai. Kalau anda tahu kat mana fuel rail tu, buka fuel rail dan crank enjin, kalau minyak tak terpancut tu memang la bermasalah. Yang tak tau buat jangan buat-buat tau. Minta pertolongan pakar.

      -Steering lock!!
      Lupa atau tak sedar steering tu kene lock? Sebab tu kunci tak boleh pusing, pusing sikit steering tu sambil pusingkan kunci, baru la boleh hidup enjin tu!
      -Spark plug bermasalah
      Susah nak hidup tapi boleh crank, atau dah hidup tapi semput-semput. Mungkin masalah Spark plug yang kotor atau basah akibat leaking atau patah ke atau apa saja.
      -Ignition coil bermasalah
      Lebih kurang je simptom macam spark plug rosak.
      -Starter bermasalah.
      Sebelum starter rosak sepenuhnya ia pasti akan memberi amaran dulu. Contohnya bile nak crank rasa kosong je. Pernah tak anda terlupa yang enjin tengah hidup dan anda crank lagi sekali dan kemudian ada bunyi macam besi bergesel? Bunyi macam tu la yang akan terhasil bila starter dah mula haus. Sebelum tak boleh hidup lansung enjin anda, baik tukar.
      -Timing belt bermasalah.
      Kalau boleh crank tapi bunyi pelik atau gegar enjin lain macam, hentikan berbuat demikian, dikhuatiri timing belt anda longgar atau putus sewaktu crank. Bunyi tu agak menakutkan macam ade besi tengah meloncat-loncat dalam enjin. Minta bantuan pakar untuk mengenalpasti masalah tersebut.
      -Aircond compressor jammed
      Kalau kompressor aircond tersangkut atau jem, ia boleh menyekat enjin untuk hidup. Jadi kalau nak jalan jugak kene potong belting aircond dan power steering tu, Jadi takde aircond la. Sampai ke bengkel tukar kompressor dan belting baru.
      -ECU bermasalah.
      ECU atau komputer atau otak kepada kereta anda bermasalah. Kadang-kadang kapasitor dalam tu pecah dan bocor lalu menghasilkan asid yang boleh mencairkan board ECU tu. kalau ECU tu yang rosak cepat-cepat hantar baiki, Kalau orang tu pandai dia boleh cuci balik board tu dan tukar kapasitor baru melainkan kalau dah lama jadi dan asid tu dah makan board tu. Tapi pada yang tak berapa pandai nak tukar kapasitor tu diorang suruh beli ECU baru je yang mahal!

        zam said:
        March 1, 2017 at 11:36 am

        Bercampur plak artikel ni. Baca yg bab ECU tpi kena check juga mungkin punca dri lain2 bukan ECU. Sya dh prnah kena dah ngan SC petrol pump rosak tukarnya knock sensor yg xrosak. Sya hangin suh check tpi xnak katanya kmputer xboleh detect klau petrol pump rsak so suh check scara mnual xboleh. Kesudahannya 2x modal sya kena kluarkan. 1x tukar knock sensor yg xrsak dkt SC =RM210.00 n 1x g bwa bngkel luar tukar petrol pump =RM445.00 total RM655.00. Boleh je bngkel luar check scara manual. Pomen SC ni kbanyakkn malas n try n error je bukan pkar sgt tpi smua r juz yg peliknya bila xkje ngn SC kje bngkel luar pndai plak.

    Kj said:
    February 18, 2017 at 9:29 pm

    Tu ah boss. 1k. Byk tu. Keta dia org hold sbb nk sy agree utk byr dlu. Mcm tkde option dh. Monday nk try call Proton Customer Service mtk tlg. Sbb kerosakan mmg jd lps bukak pasang dashboard. Klu dia org tk blh tlg, hope tkde kerosakan len lak lps tu. Nk buat camna. Tk larat sewa keta rm80 sehari.

    Kj said:
    February 12, 2017 at 9:07 pm

    Dah. Semalam hantar. Sc ckp kna chk wiring bawah carpet. Kereta kena simpan. Hope ok, esk siap and tkde charges.

    Kj said:
    February 9, 2017 at 9:41 am

    Saya dah call proton gi tau. Dia org ckp tkde kna mengena.

      Boy said:
      February 10, 2017 at 8:11 am

      Kdag SC ni pkra btul pun dia ckap xbtul. Cam sya prnah hntar psal jerking suh dia check bukan dia check btul2 pun apa yg jerking juz trus tukar knock sensor je tpi msih sma gk jerking. Pas 2 sya suh try check fuel pump diaorg xnk katanya fuel pump xboleh dtect ngn kmpter last2 sya fdup trus g bngkel luar suh pomen check fuel pump mmg btul fuel pump yg prob sbnarnya. Kdag nk jumpa SC yg btul2 mahir nk kena try hntar 1 per 1 tgk mne lgi tbaik cara tagani mslah kreta ni.

        Kj said:
        February 12, 2017 at 9:12 pm

        Tu ah. Kat puncak alam tekena skali. Skrg glenmarie lak. Anta ok. Amik, ada je yg osak. Tk kn nk kna record video sblm anta so tht diaorg bertanggungjwb

    Kj said:
    February 7, 2017 at 9:13 pm

    Salam, saya baru lepas repair cooling coil kt proton servis centre. Kena buka dashboard. Bila ambil, steering berat, alarm tk jalan, central locking tk jln, brake lembik dan lampu handbrake tk nyala. Terlalu byk kerosakan utk kebetulan. Apa yg boleh menyebab semua ni rosak bila buka or pasang dashboard?

      Boy said:
      February 8, 2017 at 10:37 am

      Xhntar smula suh checking blik?Rsanya ada wyar yg ttinggal lupa nk psag/xreset semula ecu system.

        Kj said:
        February 12, 2017 at 9:14 pm

        Dah. Semalam hantar. Sc ckp kna chk wiring bawah carpet. Kereta kena simpan. Hope ok, esk siap and tkde charges.

          Bro Qazier said:
          February 15, 2017 at 10:17 am

          cmne KJ problem dh satel?

            KJ said:
            February 15, 2017 at 4:26 pm

            Belum bos. Ssh gi blk keja and ank sekolah. Dia org ckp harness. 1000 lbh gak. Tp tk tau punca. Tk agree sy utk byr amount tu. Mgkn sbb masa dia org bukak pasang dashboard benda tu jd.

            Boy said:
            February 16, 2017 at 8:09 am

            Perit ni smpai 1000. Kdang 2 lah bila pomen tgan gatal usik bnda lain atau pomen 2 sndri xcekap smpai mslah baru timbul myebabkan owner plak tpksa menanggung kos yg mmg bukan msalah dtg dri owner tpi kcuaian pomen 2 sndri tpi hti2 gak kdag ada gak yg sje2 usik ckp bnda2 ni problem ngn kos skian tpi pdahal xrosak pun juz plug n play blik apa yg diaorg cbut 2 pas 2 kos yg kita byar diaorg untug atas angin. (Bukan nk nuduh juz mnta hti2 sbb prnah kena. Ssah klau kena tnggalkan kreta lama2 ni kdang ada brag yg kita xnmpak dia tukar ngn part lain alih2 1 2 bulan kmudian rsak plak yg lain pula)

      Stone said:
      February 10, 2017 at 8:31 am

      Suh SC tsebut double check semula

    Roy said:
    January 24, 2017 at 9:48 am

    Forum saga lama,tiara,juara bukan rmai pkai lagi dh zaman skag ni part pun ssah nk jmpa, tukar je kpda forum waja,perdana n wira (1.3-1.8cc). Satria 2 buat all bukan khas GTI je. Suprima pun xrmai yg guna klau rmai pun diaorg blog lain. (Arena boleh join forum wira n putra join forum wira/perdana)

    emmy pomen said:
    November 22, 2016 at 3:00 pm

    Ada sesuatu ni tu semua blog komen bagai maki2. Mesti saling kenal mengenali ni tapi tak payah kot libatkan mak bapa bagai ni. Kalau betul2 kenal jumpa depan2 je bincang tak payah jadikan blog untuk maki2 semua.

      WOW said:
      December 1, 2016 at 8:13 am

      Ntahnye memokak je maki2 dlam blog bnda2 xspatutnya. Org nk bncag psal pgalaman guna knderaan proton bukan nk dgr maki caci bagai ni

    Tina said:
    October 21, 2016 at 8:34 am

    Saya mahukan pendapat yang baru beli saga & pesona yg terbaru- dlm 2 bulan lepas. Kalau boleh whatsapp 0176112197

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s