Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


947 thoughts on “Saga

    gustam said:
    May 5, 2015 at 4:53 pm

    nak bertanya sikit baru2 ni kete buat hal gear 5lepas klu klu pijak throttle dlm2 ape yg rosak ye? n berapa cost repair? saga blm manual tahun 2010

    pa_yusre said:
    April 27, 2015 at 5:39 pm

    Salam
    Saya penguna BLM dah selama hampir 7 tahun..tinggal lagi beberapa bulan jer nak abis hutang.Tapi masalah yang saya hadapi skrg ni kereta dah start meragam..masa berjalan rpm drop..kete macam semput2..Saya dah hanta pergi bengkel dan abis gak la almost 2.5k…tapi keadaan berulang balik selepas 5 bulan.Boleh bagi advise sikit apa yang tak kena agaknya..

      drsagablm said:
      May 4, 2015 at 3:48 pm

      rpm drop dan semput2 .. cuba check spark plug / cabel mungkin api x sampai..satu lagi mungkin oil pump tidak berfungsi dgn baik dan menyebbkan penyaluran minyak tidak dan mungkin menyebabkan enjin semput.. kos 2.5k sebenarnya kurang munasabah untuk saga.

    kama said:
    April 12, 2015 at 7:35 pm

    salam.. Area shah alam/klang dan yang berdekatan dengannya.. boleh rekomen bengkel yang bagus 1)tuning LMST (kereta kebal) nye kereta carburator.
    2)Bengkel yang bagus untuk repair aircond
    3)Berapa angaran compressor caru SP10/UCM (x nak recond,2nd , kejap sahaja blh bertahan)
    Terima kasih
    email :kama.mafz@gmail.com

    Syimir said:
    April 12, 2015 at 1:59 pm

    Nk tanye, saya baru pakai saga dlm 1 week. Hari tu time hujan ade terkena batu kecik dkat cermin windscreen tu then die crack skit. Now crack die makin pnjang. So kalau cermin kereta saga without insurance selalunya berape ye ? N kalau kite apply insurance then claim boleh ke ? TQ

    Hazizan Mat Zin said:
    April 9, 2015 at 6:10 pm

    saya pakai Proton BLm auto tahun 2010, sampai sekarang kereta ni tak ada masalah. Setiap minggu ulang alik dari KL ke Kota Bharu. Boleh pecut sampai 170km/h.

      BFL said:
      April 10, 2015 at 8:07 am

      Wow laju tu. Nak dapat 170 tu berapa lama dan berapa jauh baru boleh smpi. Pada aku, top speed x pntg, yg pntg berapa cepat kau capai top speed. Japan spec sume 180 je, subaru ke civic type r ke, evo ke, tp less than 20 secs la dah smpi 180. Kita duk termenung lg.

        gustam said:
        May 5, 2015 at 4:43 pm

        bgun la bro jgn tdo lg, klu x brani boleh tgk kt youtube, cuma mmg ambik masa nk smpai lebih 170, n biasenye org pepah kt highway

          BFL said:
          May 6, 2015 at 10:01 am

          kau panggil aku ke, klu kau panggil aku, kiranya aku la yg x berani ni? klu kau nak kata aku x berani sbb kes 170 tu, rasanya xperlu la kot. sbb kete aku capable of 220km/h dan aku biasa cruising at top speed. rekod terpantas aku KL-Terengganu 2 jam 50 minit dgn speed 180-220, average speed 190. karak 120-140, genting sempah 140-190. ke aku tido lg?

    amirul said:
    April 4, 2015 at 10:24 am

    Kipas radiator saga blm aku xmau berhenti walau dah matikn enjin.. cabut fuse baru berenti.. kenapa ye…?

      drsagablm said:
      May 4, 2015 at 3:50 pm

      wiring kete ko ada masalah.. gi kedai wiring rm20 jer

    Abe Waa said:
    March 29, 2015 at 10:08 pm

    saya guna proton saga BLM Gear Auto, nak tanya masalah apa kalau kita mati kan kereta dalam masa 10 minit dan kita start semula kereta dan pandu gear jadi susah naik bila dah pandu lama baru lah gear naik elok ?

      drsagablm said:
      May 4, 2015 at 3:52 pm

      itu tanda gear box sensor dah kurang berfungsi..kos tukar dalam rm150je…pertukaran gear jadi x lancar dan akan makan minyak yang banyak…

    Apis said:
    March 19, 2015 at 2:03 am

    Salam,
    Nk tanya bila bwak pda gear D then bunyi dengung kuat mcm moto enjin boat dah check kat pc area bukit jalil tpi dorg suh pegi cek kat glenmarie nye pc and dorg ckp yg ni problem pada gearbox. Kalau problem geabox tpi xleh claim waranty mmg abes la aku nk jual la keta ni xpon campak masuk lombong hahaha…. Beriban plak nk pkai duit sendiri nk tuka.

    nora said:
    March 9, 2015 at 12:00 pm

    nak tanya minyak ron 95 atau ron 97 yg mana ok utk saga 1.3 auto?. kalau guna ron 97 tak ada masalah kan?

      BFL said:
      March 9, 2015 at 12:29 pm

      saga u minimum requirement ron apa? saya pasti bukan ron 97. so tak perlu ron 97. lain la high performance car nak pakai ron 97.

    hisyamnmn said:
    March 7, 2015 at 8:11 pm

    masalah starter tu..

    nizam said:
    March 5, 2015 at 11:30 am

    Hai, nak tanya size pcd utk rim saga magma berapa ya…?

      44 said:
      March 6, 2015 at 11:40 pm

      114.3

      hisyamnmn said:
      March 7, 2015 at 8:08 pm

      114

      2000 said:
      March 8, 2015 at 1:03 pm

      Saga, Iswara, Waja, Perdana, Gen2, Persona, Neo – PCD 4×114.3
      Wira, Satria, Putra, Saga BLM/FLX – PCD 4×100
      Inspira, Preve, Suprima S, Exora – PCD 5×114.3

    hani said:
    February 19, 2015 at 1:59 pm

    nak Tanya sikit la..baru2 ni Kat depan enjin ketw tu mcm ada bay hangit sikit…tp bukan bau minyak..tp mcm bau wayar terbakar…especially bila naik bukit…bau tu masuk ikut aircond lak..ada sesapa boley bg tau Knp x?,apa puncanya ek??

      hisyamnmn said:
      February 21, 2015 at 7:05 pm

      bau klac tbakar 2..

    hisyamnmn said:
    February 17, 2015 at 1:32 am

    Sebarang pertanyaan permasalahan kereta saga iswara blh hubungi sy (nmn_rctech@yahoo.com) dr kuantan pahang. Sy ada menubuhkn 1 group saga iswara yg bertujuan utk menambah kenalan dr serata negeri..tiada sebarang yuran dikenakan..kpd sesiapa yg bminat utk mjdi rakan baru dlm group sy..dipersilakan..

      Azhar said:
      February 23, 2015 at 1:13 am

      Saya nak tnya.mcamana cara nak buka pushrod auto choke kaburetor.yg dalam tu boleh cabut.yg belakang tu boleh cabut ke.boleh tunjukan cara tak sifu

        hisyamnmn said:
        March 7, 2015 at 8:10 pm

        tarik keluar mcm 2 je..

    hisyamnmn said:
    February 14, 2015 at 12:29 am

    ini masalah rutin pd setiap model saga..dimana karat mudah timbul pd tempat yg tdapat gam pd body..caranya kena grinder tmpt yg bkarat tsebut smpi blubang n nmpk besi..sapu cat yg ada anti karat n biarkn kering sepenuhnya. tampal tmpt bkenaan dgn fibre..n gosok smpi rata..baru la disimen..

    Fuad othman said:
    February 10, 2015 at 12:09 pm

    Salam bro.. Nk tnyalah kpd otai2. Pernah tak ada prblem keta x mati walaupon x tekan mnyak dekat jlan rata. Just lpas cluch jer bolehbjlan smpai gear 3 enjin x mati. Pergi pomen dia ckp system semua ok dan dia lata maybe cluch plate dah lama. Ye ke bro? Mnta pendpat skit bro.

      hisyamnmn said:
      February 14, 2015 at 12:23 am

      Ada kemungkinan betul kata pomen tsebut sbb keadaan kereta tuan seolah2 mcm keta auto..

    rock said:
    February 5, 2015 at 4:55 am

    Saya punya saga flx mt tahun 2012 dah meragam. Mileage baru 30k semalam start tak boleh hidup. Baru berhenti 2,3 minit nak start xmau hidup dah. Dah try jumper and tolak still x mau hidup. Hantar sc diorang pun xtau lagi ape masalahnye. Sekarang kereta dekat sc lagi.

      Ahmad said:
      April 28, 2015 at 11:16 am

      Saya pakai Saga FLX 2014. Pun problem sama.
      Hantar SC banyak kali masih macam tu jugak. SC cuma reset computer error aje.

      yamasa said:
      May 1, 2015 at 12:56 am

      saya saga flx pun sama kadang tu baru je mati enjin kadg2 start balik tak nak hdup.pnah kena kat pum minyak sekali. malu juga dibuat nye.kat parking shoping selalu la kene.sampai 10 minit start2 bru hdup. tlong kawan2 jlaskan apekah masalah nye.

    sagatua said:
    January 13, 2015 at 10:03 pm

    assalam cm na nak atasi gelembung @ jerawat pada bodi saga magma? pening dibuatnya, dah pi kedai solder semua, cat balik keta, then nek lak kat spot len, kat pintu n roof slalu jadi gini, nak trade in jual keta, sayang, body accident free, enjin pon baik g, mohon pendapat, saga saya yg saga lama, magma 12valve 1988

    amylia said:
    December 25, 2014 at 9:26 pm

    Salam..warranty utk kete proton bpe lame yer??sy bru je bli tp kete da start problem…ade ke surat pape yg pusat jualan bg sbb sy cume dpt voucher utk servis sje…mohon penjelasan

    Ben said:
    December 24, 2014 at 4:10 pm

    Siapa nak jual BLM auto boleh tinggal e-mail dekat ben_artzam@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s