Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,097 thoughts on “Saga

    mafz said:
    September 27, 2016 at 10:13 am

    Assalammualaikum, dah selamat sejahtera, ingin tanya permasalan kereta LMST (kereta kebal),
    lampu indicator handbrake di meter sentiasa menyala, Tindakan yang telah saya ambil
    1)check wayar hand brake (ok)
    2)minyak brake (diparas yang sepatutmya)
    Lampu handbrake di meter masih menyala.
    Minta bantuan sesiapa yang ada pengalaman seperti ini, terima kasih.

    Aily Jay said:
    September 15, 2016 at 10:39 am

    Assalam semua.
    saja nak share pengalaman guna iswara a/b 1.3cc MT keluaran tahun 2001. sy beli tahun 2006. kereta 2nd je. Alhamdulillah sehingga ke hari ini, kereta xde problem sgt pun. setakat tukar part2 biasa, tapi bukanlah setiap bulan. paling major pun buat top overhaul. kalau nak cerita pasal body kebal ke x, rasanya dah 2-3 kali kena hentam. kemik biasa @ lampu pecah. sbaliknya kereta yg langgar (wira & FLX) yg barai kat bumper depan. walaupun sy dah beli FLX plus tu (nak juga rasa auto. hehe! tapi itu yg mampu), tapi kereta ni masih ulang alik jln jauh. kdg2 slamba je lorong paling kanan tu. Alhamdulillah. kereta kesayangan ni. Ada kawan sy guna preve. blm 3 thn pun guna, tapi overheat memanjang. ulang-alik SC, pun x setle2 gak. lastly trade in ganti honda jazz baru tu. kesimpulannya semua kereta ni bergantung pada $$$, maintenance & nasib juga. dapat yg elok, elok la juga. attitute pmanduan pun penting gak. kemudian doa2 la sblm naik kereta tu. In Shaa Allah dipermudahkan olehNya🙂 TQ

    jklmnop said:
    September 11, 2016 at 11:44 pm

    Saya sayang saga flx

    Abg jklmnop mashey said:
    September 10, 2016 at 7:57 pm

    Berita tergempar!!!
    Saga FLX sangat cantik sekali

    Abg jklmnop pung pung said:
    September 3, 2016 at 11:44 am

    Saga flx sungguh hebat

    Abg jklmnop pung pung said:
    September 3, 2016 at 11:42 am

    Saga flx sangat hebat

    asy said:
    September 3, 2016 at 6:02 am

    Sy pakai saga flx 2012. Enjin bunyi kuat kadang2 sampai rasa bergegar stereng n pintu sebelah driver. Gegeran memang terasa apabila pusing kereta ke kiri atau kenan. Apa yg perlu sy lakukan. Atau memang begitu saga flx. Tq

    Hussein Lampuyan said:
    August 24, 2016 at 9:29 am

    Bro.. Bole tanya.. Saya punya kereta saga blm ( 2009 ).. Saya ada masalah dgn gearbox sikit.. Saya dah tukar minyak tapi still lambat masuk gear.. And saya tanya kat proton di orang bagi tahu.. Saga blm tak ada filter auto.. And sekarang masalah.. Kalau saya nak tukar dari gear P ke gear R ada hantakan yang kuat.. Bole abang2 yang hebat bagi tahu tak.. Apa masalah dan macam mana nak solve benda ni?

    Orkid said:
    August 8, 2016 at 12:21 pm

    Sy amik saga blm..bln 12/2008…cuma masalah enjin bunyi tik tak tik tak..pastu..tip top sampai skrg..1 malaysia sy dh redah…milage pon nk 300ribu km lebih…nk abis baya dh..

    ASMAWI mahmad said:
    August 8, 2016 at 2:46 am

    Auto folder saga blm kena tukar tak …

      ASMAWI mahmad said:
      August 8, 2016 at 2:47 am

      Auto filer

    ASMAWI mahmad said:
    August 8, 2016 at 2:31 am

    CVT … tak perlu risau … Tapi service tip top hantar proton service dealer atau branch lantikan sah dari proton. Bahagian after sale 3s or 4s … Minyak CVT wajib ditukar pada kilometer 500km sebelum sampai 60k atau jika kilometer anda tidak jalan banyak atau kurang mileage nya perlu ikut tempoh masa 36 bulan atau 3 tahun yang mana datang dulu … Follow service booklet anda jika saya silap … Telah terjadi pada pemilik kenderaan SAGA FLX 1.6 CVT .. DIMANA BELIAU TELAH HANTAR UNTUK SERVICE DI KEDAI LUAR YANG MANA MINYAK YANG DIGUNAKAN ADALAH BUKAN MINYAK CVT .. SERTA TIDAK MENUKAR FILTER AUTO GASKET .. SEBAB MAHAL .. DISEBABKAN DEMIKIAN BELIAU TERPAKSA MEMBELANJAKAN 11,000 untuk gear box baru … Kerana warranty claim dia automitcally void … Hati hati… refer dengan proton … Moral of story .. Delivery your car to the service centre
    Kejadian diatas berlaku kepada mamat penang … Diceritakan oleh mekanik proton butterworth… Sekian

    natasha said:
    August 7, 2016 at 11:55 pm

    Salam..
    Sy pengguna saga blm auto..
    semasa pemanduan stabil je..bila berenti..dlm 5mnt enjin gegar mcm nak mati..dlam masa sama rpm jatuh kepada 500 cm tu..dlm 10saat stabil semula..kdg terus mati enjin..tp free gear..bole start smula..n jln sperti biasa..knp ye..ada hbung kait dgn relay fuel pump ke?

    Mohd Zaini said:
    August 3, 2016 at 7:10 pm

    Assalamualaikum. . Saya pakai kereta proton saga 1.5s tahun 1991. Bulan lapas cable clutch kerata putus, selepas tukar yg baru gear undur jadi susah masuk dan gear 5 pula jadi free ketika lepas pedal minyak.. Saya sudah ejas pada cable clutch tetap sama juga.. Kenapa ya?

    black jack said:
    August 1, 2016 at 11:29 pm

    Aku pakai saga lama ok je. X ada masalah. Time ujung minggu bukak bonet buat checking.. Alhamdulillah masih tegap di jalanan. Sekarang sudah hemsem jadi fiore c12 fully. Tapi still pakai logo proton.. SAGA SEGA SAGA….

    mrlalang?? said:
    July 18, 2016 at 12:14 pm

    assalamualaikum..nak tanya…situasi aku sekarang mcm lalang dah? antara proton saga flx plus cvt dengan produa axia auto se.mana lagi ok??? pening jugak aku…..keretapertama#

    Zarith Zameri@Zack said:
    June 12, 2016 at 3:23 pm

    Kalau kentut kat air mcm mana bunyi dia?

    awang said:
    June 7, 2016 at 3:23 pm

    Kereta jalan tak lancar dan mudah mati enjin. Setelah bawa ke bengkel, dikatakan masalah ignition coil. dan plug. Harga ignition coil RM185 dan plug RM48. Betul ke harga begitu?

    joe said:
    June 4, 2016 at 4:46 pm

    Saya memang bodoh lg sengkek. Saya sedar. Ok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s