Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..

Advertisements

1,262 thoughts on “Saga

    Azahar shah said:
    May 24, 2018 at 12:57 pm

    kenapa ye bila gear reverse,enjin mcm nak mati & pernah mati. kereta auto dah pernah tukar minyak gear dengan timing belt.

    Mohd Mahir said:
    May 21, 2018 at 10:43 am

    Salam nak tanya sikit;
    Kunci BLM sya hilang. Kunci spare chip juga hilang. Kereta xboleh jalan. Kat mana n bgaimana boleh sya rujuk utk tempah chip baru. Tkasih

    Mohd Mahir said:
    May 21, 2018 at 10:41 am

    Salam nak tanya sikit;
    Kunci BLM sya hilang. Kunci spare chip juga hilang. Kereta xboleh jalan. Kat mana n bgaimana boleh sya rujuk utk tempah chip baru. Tkasi

      Excel said:
      May 23, 2018 at 8:10 am

      Service center/pakar kunci

    Samantha Mei Lee said:
    May 12, 2018 at 1:48 am

    Salam kpd semua.
    Saga blm 2010..malam ni bila on air con kete..enjin depan pasti ada bunyi mcm geseran tp lepas off air con..bunyi tu langsung dh hilang…sblm ni mekanik ada ckp air con kompresor nk rosak dh…kos repair rm1k++..
    Sy pulak xpasti bunyi tu mmg dr kompresor air con atau enjin…
    Nk minta pendapat semua ye.
    Terima kasih.

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:47 pm

      klu air cond baik cpt buat flush gas & isi baru, mslah geseran biasa dtg dri tensioner atau pulley altntor.

      fiqri said:
      May 15, 2018 at 8:18 am

      Mhalnya nk cekau duit smpai RM1k++. Persona sya pomen ckap baru RM600 je. Awat saga lagi mhal plak? Tgk org lurus skit mula r nk bedal. Aah btul fitri cakap tu sebab sya pun alami msalah tu gak bpunca sbab asyik tpup gas & lubricant aircond je tu buat magnet clutch kmpressor xcun bfungsi ngan baik. So flush smua gas & msukkan yg baru. Msalah slesai. Modal xlebih RM80.

    Azahar shah said:
    May 8, 2018 at 9:55 am

    berapa ya anggaran harga kos nk tukar timing belt saga BLM? mileage dah 9+K KM

      Excel said:
      May 8, 2018 at 10:55 am

      Harga beli sendri dekat sparepart klau T.Belt Kit Set brand mitsubishi RM150-180. Upah psang antara RM100-160 ikut bngkel. Tukar skali Belting klau tiap kali tukar T.Belt ni. Kos upah pun jimat. Kos jenama mitsubishi@mitsuboshi ni RM50-60. Waterpump, tensioner belt check je. Biasa original kilang ni than 2-3x ganda dari T.Belt. Millage sya 192K msih original kilang. Msa nk tukar T.Belt nti kali ke 4 baru tukar skali sbgai lngkah bjaga2.

        Excel said:
        May 8, 2018 at 10:59 am

        Lupa nk inform. Sya tukar T.Belt tiap2 70-72k millage je tu pun klau dah standby bajet tu yg nk msuk T.Belt ke 4 tu. Klau biasa boleh than smpai 90K tpi 85k disarankan tukar dah.

          Excel said:
          May 8, 2018 at 11:01 am

          90k dari 100k. 85k check tgk ok lagi x tpi jgn lbih 90k sbab tolak runing enjin wktu pagi, jem, dll.

            Azahar shah said:
            May 11, 2018 at 9:14 am

            tula. kos tinggi jugak tu..dah macam2 bunyi keluar ni. ok tq

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:48 pm

      nk lgi baik brand dayco usa

    samad said:
    April 28, 2018 at 10:50 am

    salam otai2, nak tanya pintu iswara tu muat tak kalu pakai kat saga lama? pnp ka atau kena modified? ada kata muat ada kata x.. dah bingung ni…

      mayat said:
      May 21, 2018 at 3:04 pm

      sama shaje bos samad said

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s