Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,059 thoughts on “Saga

    cuad said:
    May 1, 2016 at 1:15 pm

    Nak tnya sikit masa naik kereta atas Ram untuk tukar minyak hitam, naik ikot belakang rives. Tiba2 kereta bau mcm clutch terbakar.. tp kereta tahun 2012 saga flx xkn dh nak habis kot… test dengan kereta baru flx pon untuk cek clutch ada xda masuk gear 5 lepas clutch pelahan-lahan jalan gak kereta… sama ja dgn kereta sy.. so apa masalahnya… bawa ok ja…

    Norhafiza said:
    April 24, 2016 at 12:29 pm

    Sy pakai keta saga blm tahun 2009..selama guna xde mslh..dh nk hbs2 byr ni byk plk mslh..xpelh…nk tnye ni bro..kenapa keta sy bl start enjin dan pns ada bnyi tik..tik..tik..walaupn dh tutup bonet…mslh apa tu…pah sy guna minyak hitam shell yg 10ribu warna kelabu…ok ke x minyk tu tuk keta sy..harap leh bg penjelasan..

      Ramasamy said:
      April 26, 2016 at 4:12 pm

      Jgn risau dgn bunyi tik tik tuh. Tapi adik kena risau bila ada bunyi krang krung krong. Boleh je guna minyak tu. Guna lah minyak yang paling mahal adik mampu beli.

      hafiz said:
      May 2, 2016 at 3:43 pm

      tu bukan pasal minyak..tu dia punya iafm dh rosak…de kedai leh repair, tp tk bnyk..paling senang tukar je..benda tu terletak kt intake manifold

    hafiz said:
    April 23, 2016 at 7:48 pm

    Nak kentut

    yati said:
    April 21, 2016 at 11:24 am

    saga flx tahun 2011..bila start enjin dah bunyi mcm kasar, tanya bengkel manifold problem.. agak2 anggaran sekarang berapa harga ye? tempat mana murah?
    area dengkil sini cecah sampai rm640+ (belum upah pasang lagi) rabak2…

    aizu_zainudin@yahoo.com

      hafiz said:
      April 23, 2016 at 1:16 am

      iafm dia rosak kot, mahal tu…member beli hrtu, rasanya bwh rm400

      Ramasamy said:
      April 26, 2016 at 3:52 pm

      Ya, IAFM dah rosak. Kena tukar inlet manifold. Tukar pun tak guna. Tak lama lepas tu dia berbunyi semula. Ni lah hadiah istimewa daripada Proton utk pembeli Saga dan yg sewaktu dgnnya.

    Tab said:
    April 20, 2016 at 9:15 am

    Saya beli Proton saga BLM saya ni bulan July 20096. Well maintain. Baru sekarang ada masalah…Hari tu tiba2 mati kat tengah jalan. mekanik cakap kemungkinan spark plug rosak, jadi beli spark plug baru. Tapi masih x dapat start, xda current ke spark plug. Kalau kereta jenis lama, masalah ni ialah xda contact ataupun kalau motasikal xda CDI. Tp saga BLM, saya x tau pulak bagaimana…Mohon bantuan kalau sesiapa tau apa masalah ni…

      Tab said:
      April 20, 2016 at 9:20 am

      pembetulan July 2009 (Typo error..sori)

      hafiz said:
      April 23, 2016 at 1:19 am

      crank angle sensor kot

        Tab said:
        April 25, 2016 at 1:36 pm

        Thanks. Ok, nanti cuba periksa…

    Matakaji87 said:
    April 14, 2016 at 4:42 pm

    Assalamualaikum geng2… Aku nak tany kepada sapa2 yang tau pasal lower arm saga blm ’09’.. Masuk hari nie aku dah 3 kali tukar.. Tapi masalah lain xpernah lagi jadi.. Setakat nie lower arm aku je problem… Sapa2 blh bg solution.. Aku rasa tension bila mekanik kata lower arm pnya bush keras la.. Srku jem la… Yg baru2 nie bila break tayar lari… So geng2 boleh jawap.. Jgn kecam saya…

      hafiz said:
      April 23, 2016 at 1:23 am

      rs bukan hal lower arm, kalau brek lari.. antr sbb kmgkinan brek de bocor, sudut kmber tk betul pd taya atau absober sebelah dh rosak

    kairul said:
    April 11, 2016 at 5:45 pm

    Gearbox CVT adalah teknologi terkini..Namun tiada gunanya teknologi itu jika bermasalah.. ambil contoh jenama T yg org selalu kondem kerana ketinggalan zaman.di kecam hebat kerana model V nya yg terkini tampil hanya dgn rekaan fizikal sahaja tp gearbox masih menggunakan teknologi 10thn lalu..ok what..4speed je..ne laju pun..gear 3 auto blh g stakat 160-170km/hour..ha3 gear 4 out meter 220km/hour

      Ramasamy said:
      April 26, 2016 at 3:56 pm

      Lebih baik guna model M je

    addi said:
    April 1, 2016 at 4:33 pm

    saya ada guna saga fl..masalah saya..gear lima tak dapat masuk..mcm tersekat je..gear reverse plak tiap2 kali masuk bunyi krukk..krapp..kdg2 ssh nk masuk..kenapa ye?kalau nk repair berapa kerugian?sbb kete dh habis warranty..

      hafiz said:
      April 23, 2016 at 1:24 am

      chek minyak pump clutch, a

      wellny well said:
      April 25, 2016 at 3:03 pm

      Sy pun Prnah kena mcm tu.gear 5 susah nak masuk ngn reverse.pastu sy check handle gear dlmnya patah.so sy buka dan welding

    Dom said:
    March 22, 2016 at 3:28 pm

    Ada sesiapa tahu apa masalah dome light dengan lampu bonet saga BLM tak dapat on ka? hari tu ada masuk longkang kemalangan masuk air sebelah pemandu?

    jklmnop said:
    February 28, 2016 at 11:54 pm

    Nak kentut boleh tak?

    ahmad shah said:
    February 16, 2016 at 11:48 am

    Mekom bro kipas saya tak henti la biar pon mati enjin

      jklmnop said:
      April 14, 2016 at 11:07 pm

      Mekom? Pkataan apa tu. Salam ke tu. Kepala bapak kau bodoh ke apa bg salam mcm tu. Bodoh.

        farahsyahidah.cantik said:
        April 24, 2016 at 12:35 am

        ahahaha… sama mcm kepala hotak badap kau juga bodoh.. wakakaka

    sukry said:
    February 3, 2016 at 6:53 pm

    saya guna saga BLM 2009. mmg ok terbaik… tapi masalah pada enjin yang berbunyi pada atas head. bunyi tu IAFM. bila tukar kt HQ bunyi balik. sama je bila nk tukar kat kedai lain. mekanik kata x payah tukar. kalau tukar,rugi,memang bunyi balik. kenapa ?

      Ramasamy said:
      April 26, 2016 at 4:01 pm

      Ko tanya kenapa? Sebabnya itu adalah trademark Proton.

    Adry said:
    January 2, 2016 at 10:47 am

    Wira aeroback 1.5 1997 best.. Dulu harga 54k..😀
    Sampai skrg guna masih best.
    Gearbox auto 2009 baru tukar minyak.sbb dulu tak tahu kena tukar rupanya.tu pun kawan tegur.😂
    Cuma pernah 2-3 rosak radiator kipas.
    Enjin ok blum pernah masalah.
    Panas sbb kipas tak pusing je.

    2010 beli ford ranger xlt auto 89k..
    2012 gearbox masalah.😰
    Repair kat area klang 12k..
    Tanya kat SC minta 14k..😱

    Harap jgn asyik kondem je produk malaysia.👋🏻👋🏻
    Ford yg terkenal dalam dunia pun ada masalah jgk..💔

      Ramasamy said:
      April 26, 2016 at 4:06 pm

      Gbox Ranger tu bukannya tak elok. Cuma ko tak pernah tukar minyak GBox nya macam yang ko penah buat kat Wira tu. Wira tu kira nasib baik je tu.

      peja said:
      May 11, 2016 at 10:35 am

      saya pn pakai wira se 1.5 sampi sekarng enjin ok. sebab masa tu dia pakai enjin mitsubishi lg.

    Saga Buruk said:
    December 26, 2015 at 7:41 am

    terbaik.. pakai keta sampai lingkup pas2 jual tak repair.. anaiya org lain yg membeli nya.. memang sifat terpuji sungguh.. bru pkai proton belum pkai honda.. kena pakai honda dpt masalah sama mau meleleh air hinggus.

      jklmnop said:
      December 26, 2015 at 3:14 pm

      X betul tu. Proton ada yg parts mahal mcm Inspira yg sume dr mitsubishi. So klu dia pki proton pun tp pki Inspira aku rasa bkn meleleh hingus, tp cirit kambing. Original driveshaft SEBATANG RM 3xxx. Original headlamp sebiji RM 16xx. Lower arm original sebiji RM 6xx

        Saga Buruk said:
        December 29, 2015 at 9:17 pm

        tkda la bang.. saya kata skadar biasan jer.. bro yg dok kondem saga tu dlu pkai saga..blh ja nk kongsi apa mslh tentang saga.. tp cra tgk mcm kondem jer.. dlu msa pkai saga bt keta bgai nk rak.. konvoi sana sini.. TT sana sini.. Dia la King dia la RARE.. tp bla dh tk pkai saga kondem plak..pas2 jual nama PROSBOC.

          jklmnop said:
          December 30, 2015 at 9:20 am

          Aku fhm kata2 kau.

          Owh dia ni king rupanya. Juara Campro la ni? Otai la? Uish hebat ni geng2 shaiful dori2, g car care, teknik kosmo sume ni. Hebat rupanya.

          Modify kete mcm nak rak? Pergh. Bubuh stroker kit, pastu taruk lg BOT, dgn hicam lg, dgn standalone sume? Hebat tu (setakat tukar sport rim, bubuh spoiler tinggi x pyh sembang la)

          TT? Wow. Aku sungguh admire bdk2 yg suka TT ni. Masing2 berlagak sembang kete bikin tu bikin ni bubuh sticker (bubuh sticker blh naik 20hp). Pastu duk main handpon smpi kul 3 pagi.

          Konvoi? Ni lg hebat. Siap polis escort sume la? Wow. Hebat.

          Skrg pki apa? BMW ke.

            Saga Buruk said:
            December 31, 2015 at 12:15 am

            hahahahaha rasanya mcm tu la bam.. Fight..Respect..Attitude.

    Nyamuk said:
    December 23, 2015 at 11:05 am

    Aku dah pakai saga blm b-line auto tahun 2008. Perjalanan sehari ulang alik 130km dari umah ke pejabat. Pjalanan amik masa 2 jam. Its been almost 8 years. Alhamdulillah aku xde komplen ngan proton. Xpernah kluar modal besar2 utk enjin atau apa2. Just service on time.

      jklmnop said:
      December 24, 2015 at 8:53 am

      Keje bwk taxi ke

    hyrol said:
    December 16, 2015 at 12:34 pm

    Pengalaman aku guna saga ni permulaanya(2008)adalah sgt berbangga..yelah org kata sokong buatan MALAYSIA.Selepas 5thn tak bangga dh ha3 thn ke4 tu connecting rod patah(top overhaul rm5k)
    pastu keta start meragam bagai dgn bunyi mcm2 ada kat enjin he3..
    iafm je 4x tkr antara thn 2010-2014..maka bermulalah pengalaman ngeri dgn kereta saga ni.thn ke 5 gear box manual rosak..tkr gearbox plak RM3500..ingt ok dh..tp tiap bulan pulak gasket bocor..jap2 bocor.mana boleh tahan tu tiap2 bulah ada je sakitnya.masuk thn ni 2015 bln 6 ritu aku jual keta saga ni..hidup PROSBOC..

      jklmnop said:
      December 24, 2015 at 9:02 am

      Nasib kau. Sedekah byk sket supaya harta x diambil dgn cara mcm tu.

        farahsyahidah.cantik said:
        April 24, 2016 at 12:47 am

        ek elehh… kau pn sembang lebih… kau tlg laa kitaorang skali sedekah .. amcm?? betemanu kelot paa plug bom..

    Nazrics said:
    December 5, 2015 at 3:49 pm

    Slam sejahtera Saudara/saudari
    Kalau nak tambah sistem brake ABS + EBD proton FLX berapa kosnya. Dan kat mana boleh buat.

      hyrol said:
      December 16, 2015 at 12:20 pm

      jgn bazir duit k..elok simpan duit tu utk masa hadapan ataupun buat duit tu utk tabung kereta sbnya saga ni akan meragam bagai kelak.aku dh kena dh..

      jklmnop said:
      December 24, 2015 at 9:05 am

      Mula2 beli dulu x fikir psl safety ke? Skrg ni bkn abs, ebd je, tp org dah pakai stability control, traction control. Beli la kete yg dah ada benda2 ni mcm preve, suprima s. Good for family. Sekali bila emergency baru tau pentingnya stability control

    UnSong Hero said:
    December 3, 2015 at 6:34 pm

    As Salam….saya ada sebuah Proton Saga BLM tahun 2009. sekarang dah mula problem transmisi Manual ni. Cadang nak convert ke Auto. masalahnya semua tempat dah tanya untuk convert gearbox Auto tp smua kos 3K ke atas. ada tak mana2 tempat yang boleh solve this problem dgn cepat dan kos agak berpatutan. Mana2 mekanik yang pakar dalam gearbox minta pandangan segera. Kalau gearbox saga FLX Auto agak2 berbeza tak dgn Gearbox Auto BLM biasa?

      hyrol said:
      December 16, 2015 at 12:18 pm

      Standard mmg dlm lingkungan harga tu..aku dh kena dh gearbox meragam..tp aku x repair pun aku jual dh keta saga aku tu..meragam bagai.

      jklmnop said:
      December 24, 2015 at 9:09 am

      BLM auto = conventional automatic transmission

      FLX = CVT (continuous variable transmission)

      Sila Google utk maklumat lanjut

      Jgn spoon fed sgt

    tashafarhana said:
    December 3, 2015 at 3:21 pm

    Salam, nak tanya. kereta tak boleh start. bila tekan minyak, rasa kosong, dah tekan habis. kenapa eh?

      hyrol said:
      December 16, 2015 at 12:16 pm

      Jual je kereta tu..ha3 mcm aku buat..meragam bagai saga aku tu..jual dh..nyesal pakai PRTOTON

        jklmnop said:
        December 24, 2015 at 9:17 am

        Mcm aku ckp sblm ni. Nasib kau. Org lain abuse kete proton dia, elok je. Kau pki biasa2 pun jahanam. Jadi sila bersedekah byk sket. Aku akan ulang benda ni selama mana aku nmpk kau kondem proton as general. Sbb benda tu pd aku x adil. Aku penah pki Neo harga 50k, 6 tahun, no problem at all. Aku abuse kete tu every single day. Dgn kete tu rekod aku KL terengganu 3 jam 30 minit masa LPT2 tak wujud lg. Aku redline 7200 rpm hari2. Aku x tau mgkn kau redline dia kat 9000rpm agaknya. Kau ni bkn bdk motorsport pun. Org motorsport bantai kete hari2, bwk pg track, ok plak. So bila kau ckp mcm ni, seolah2 mcm proton as a whole, teruk. Sbnrnya tu mmg ketentuan masing2. Kau umur berapa ni?

          proton user said:
          December 24, 2015 at 3:04 pm

          Btul2 tepulang kang rezeki masing2… tpi mmg sebenarnye kereta proton nk nye yg keluaran terbaru ni kebanyakan nye quality low…klu nk compare ngan proton dlu2…kne pndai pilih kereta la contoh nye satria neo mmg high quality tgok harga la…tpi ce tgok proton saga baru nk nye yg sv haha mmg sng hancur..,klu nk beli proton beli tuh yg harga mahal2 tu mmg quality..tpi certain org ckp klu dah mahal baik beli brand lain nmpak mahalnye haha..,

          btw rezeki masing mcm bro ckp…klu ada tu adalah tpi klu xde tu maknenye rezeki lmbt sket tpi bilan xda, ada lah hikmahnye….

            jklmnop said:
            December 24, 2015 at 6:02 pm

            Sbb dia ckp con rod rosak, gearbox rosak. Mostly engine & transmission. Neo aku dulu pun Campro dan manual dr manufacturer yg sama gak. Kita x nak compare interior/fit & finish. Aku respon bab enjin & gearbox. Aku pikir benda ni rezeki org. Kau punya x ok x semestinya org lain punya pun x ok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s