Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..

Advertisements

1,205 thoughts on “Saga

    PNC said:
    November 1, 2017 at 11:48 am

    Salam, Jika saya baru pakai saga selama 2 bulan dan saya ingin menukar sport rim ,adakah warranty untuk kereta saya akan terbatal?

      TT said:
      November 3, 2017 at 8:11 am

      Sportrim xde kena mengena ngan void warranty pun sebab tu juz dkt bhgian tyar je klau ada problem bhgian lain & SC ckap dah btal tu maknanya diaorg ngada2 je tu. Ngada2 g SC lain pula.

      Fitri said:
      November 7, 2017 at 9:11 pm

      bukan semua part ada warranty hanya yg tertentu shja.

    Zack said:
    September 30, 2017 at 1:14 pm

    Hai..saya nak taye..kalau nk pam tulang rangka kereta saga flx 1.3 berapa RM??
    Kalau tukar tulang rangka pulak berapa.?
    Mohon jawapan..; )

      budin said:
      October 2, 2017 at 8:03 am

      Tulang rangka yg mne 1?

    Wahida said:
    September 13, 2017 at 8:38 pm

    Assaalam…sy pengguna kereta saga blm tahun 2008…bila mula2 nak gerak…bila kereta da park lama…bila saya tukar gear dr P ke D…break dan tekan minyak nk grak…ada bunyi hentakan kuat..(duk).. Tp lepas tu ok je…kereta gerak mcm biasa….wpun sy tukar gear dr D ke gear 3 atau gear N…xde bunyi…cuma ada bunyi bila mula2 kenderaan nk gerak setelah park lama…bole sapa2 bg pandangan x…tu masalah ape

      adin said:
      September 14, 2017 at 8:11 am

      Wsalam. Auto mmg cmtu stndart akan bnyi cm tu msa mula2 nk start drive psal dah skian lama dlam 4hri ke atas mmg bila nk start akan bnyi cm tu kcuali klau msa tu mnyak GB baru tukar. Bnyi tu xde pe2 krosakkan je jnji lncar msa drive oklah. Bnyi psal mnyak GB tu dok lama bertakung tu bila starting bnyi cm tu. Jgn kata auto MT pun kdang sma gak adakalanya nk2 kereta yg berusia ni gear agak keras skit tpi lama2 oklah. Jgn risau tu stndart mula2 starting je sbab dah lama park.

    Orkid said:
    August 30, 2017 at 10:03 pm

    Sy pengguna saga blm 2008..masalah kete sy
    -bar minyak yg kedua dr atas x menyala dh..ilang itamnya
    -nombor bacaan meter pon yg kedua last hilang
    Nk buat cmne eh..kwn2 tolong..
    Takut bar tempature pon hilang nti..tak pasan lk kete dh panas

      Ben said:
      September 1, 2017 at 8:37 am

      Tgklah sma ada fius dkat box eletronik dpan/dkt meter yg problem. Buat scanner tool utk lbih cnform

    Hussein said:
    August 12, 2017 at 3:06 pm

    Salam semua, saya pengguna SAGA BLM tahun 2009.. saya dah pakai kereta dalam lingkungan 7 tahun.. saya nak tanya.. untuk compressor aircon.. bole tolong tak sesiapa yang tahu… kalau magnetic clutch compressor ada effect tak kalau tak ganti dalam masa yang lama.. and harga untuk skali buat tu dalam berapa erk? Kalau ganti magnetic clutch compressor tu kena ganti bearing tak juga?

      zack said:
      August 14, 2017 at 8:22 am

      Saya baru kena pada. Rsanya klau xgnti ok je tpi aircond xboleh digunakan lah sebab xsejuk dah n akan bnyi bsing n boleh myebabkan seketul kmpressor bleh rsak. Clutch tu boleh ganti tnpa gntikan kmpressor. Jnji ngam boleh bfungsi. Saya kedai msukkan jnis material besi sebab klau yg stndart cmpuran getah n besi. Hrga sya kena tmasuk upah RM180.00 mybe awak boleh dpt lebih murah dri saya. Tgk kedai mne yg awak dpat tpi pastikan kdai mbaiki n servis aircond bukan aksesori/kdai biasa yg ada buat repair aircond sbab mereka selalu suggest tukar kmpressor seketul yg berharga RM400-600 tpi klau specialist aircond kereta diaorg akan ikut bajet n boleh tukar satu2 tnpa mnukar seketul kmpressor.

        Hussein said:
        August 14, 2017 at 4:48 pm

        Harga tu memang total skali dgan gas aircon ker.. ? Atau tak just tukar barang saja.. klu kat servis centre mesti lagi mahal kan..

          zack said:
          August 14, 2017 at 4:52 pm

          gas masih ada lagi so juz tukar magnet clutch kmpressor je. Klau gas pun xde n msuk baru tmbah lagi rm80 je

            Hussein said:
            August 14, 2017 at 5:07 pm

            Klau gas dalam 20 bar jer.. itu bukan effect dri magnetic clutch tu ker?

            zack said:
            August 15, 2017 at 8:23 am

            Biasanya klau gas kurang disebabkan ada kbocoran pda paiping aircond. Klau magnet clutch problem gas masih ada lari dlam tngki smpanannya sebab clutch magnet problem aircond xrasa sjuk dsebabkan gas xdpat di mampatkan oleh kmpressor utk myejukkan kabin dalam kereta. Mybe gas awak kurang dsebabkan dah smpai tmpoh utk tmbah/flush baru agaknya kebetulan clutch magnet awak plak rsak. Aircond ni seeloknya flush je jgn asyik refiel je sebab nti boleh buat kmpressor cpat kong. Klau refiel je skitar RM30-40 tpi klau flush lagi bbaloi juz RM65-70 diluar Dan RM80-85 di service center. Tukar setiap 50-60000km atau 1thun stgah

            hasni said:
            August 30, 2017 at 8:32 pm

            Salam…sy pengguna proton saga BLM tahun 2008….kereta saya ada masalah nombor meternya angka yg kedua last dh xde..dia terpadam..dan bar untuk minyak yg kedua dari atas pon hilang…

            Mcmna nak repair semula ye??ada sapa2 tau?

            Takut bar dekat tempature pon hilang nti. On 15 Aug 2017 08:23, “Blog Kereta Nasional {Proton}” wrote:

            > zack commented: “Biasanya klau gas kurang disebabkan ada kbocoran pda > paiping aircond. Klau magnet clutch problem gas masih ada lari dlam tngki > smpanannya sebab clutch magnet problem aircond xrasa sjuk dsebabkan gas > xdpat di mampatkan oleh kmpressor utk myejukkan kabin da” >

    Bazli Yusoff said:
    August 11, 2017 at 3:56 pm

    Hi semua, saya ada pertanyaan. Untuk Saga LMST 1.3 2016 sesuai tak nak pakai tayar size 195/55/15 ? mohon advise 🙂

      er said:
      August 11, 2017 at 4:07 pm

      Saga LMST ada ke thun 2016? Hihi sje tnye. Boleh je ruang bay tyar stakat saiz 195/55/15 ok je klau 195/50/15 cntik skit. Klau nk msuk 205/45/16 pun ok klau nk saiz besar lah. huhu

        Bazli Yusoff said:
        August 11, 2017 at 4:33 pm

        *Tahun 2006. maaf typo. Thanks fr info 🙂

    Hussein said:
    August 7, 2017 at 11:12 pm

    Saya pengguna saga blm tahun 2009.. saya nak tanya untuk siapa yang pernah mengalami.. extension dkat pulley untuk belting.. kalau ada masalah extension bearing contohnya.. klu hidupkan suis aircon.. adakah extension bearing akan ada bunyi bising berlaku.. mohon pencerahan.. sebab masalah sekarang bila saya on suis aircon ada mcm bunyi bearing.. saya suspek extension bearing atau pun compressor bearing air con yang ada masalah..

      zack said:
      August 8, 2017 at 9:04 am

      Aah klau problem mmg ada bnyi. Tensioner belt@bering addjuster belt kena tukar stiap 2x tukar taiming belt. Klau yg ori asal kilang smpai 3x tukar pun msih than. Klau bnyi dari belt msa belt running tu gesekkan lilin skit dkt belting tpi hti2 jgn smpai tgan tsangkut plak. huhu

        Malik Rahim said:
        November 16, 2017 at 2:42 pm

        dekat mana bengkel encik? saya nak repair aicond.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s