Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,859 thoughts on “Exora

    Khairani said:
    May 19, 2017 at 2:08 pm

    Salam. Sy ada mslh ngan exora bold 2014. Ujung thn lepas dah kena paip oil pressure tembak. Bln ni kena lg. Kali ni bru je lepas tukar paip pressure oil dlm 10 minit dah tembak lg. Mcm mana nak atasi mslh ni

      ewanz said:
      May 19, 2017 at 4:45 pm

      OCH kan bang?kalau tembak lagi OCA kena bukak cuci..mungkin dah tersumbat tu..dan digalakkan buat d SC..hose dijamin dan ada tool/spec nk ikat hos tu.

      Ben said:
      May 22, 2017 at 3:29 pm

      klau masih buat hal gak wolcome to GSR clun bang huhu

    din said:
    May 14, 2017 at 10:16 pm

    aku sebenarnya nak beli exora,sebab anak dah 7 campur laki bini dah jadi 9.tapi sana sini cakap banyak problem nya

      Max Drive said:
      May 15, 2017 at 8:52 am

      Kata2 org bukan 100% boleh percaya bos. Kadang mybe nsib pda diaorg xbpe luck/cara pnjagaan xberapa cermat sebab campro CPS & CFE ni berbeza & part pun agak berbeza wlapun model sma sebab sistem lain2. So far klau MPV yg selesa bagi saya EXORA lah. Tempat duduk belakang agak luas saiz dewasa, aircond setiap baris tempat duduk pun ada, kelajuan pun boleh than lebih2 model CFE. Better exora lagi berbaloi dari

      1) Alza (sempit seat belakang aircond pun xde utk blakang)
      2) Livina 1.8 (Sama juga cam alza)
      3) Wish (Aircond depan je tgah n belakng xde)
      4) Avanza den xpasti tpi rsanya better exora lagi

      p/s-Exora lebih kurang sama cam innova bagi toyota r. Klau bro nk MPV model lain dari proton rsanya xpasti sebab bos 9 keluarga MPV biasanya klau 8 org dh ckup better Van toyota hiace ssuai.

        Long said:
        May 15, 2017 at 9:22 am

        Betul aku pun rsa yg pling sesuai van toyota hiace. CC pun ada besar skit aircond pun rsanya smpai blkang siap 10seat boleh duduk lagi silap2 11 pun boleh klau ada anak kecik sorg pangku depan pas 2 boleh melaram skit msuk skirting n bumper alphard huhu

    din said:
    May 14, 2017 at 8:52 pm

    Hampeh …….tak jadi beli exora,buat naya kawan

    Fikri said:
    May 9, 2017 at 11:27 am

    Penukaran rim,

    Exora saya dah 8 tahun dah. Bila nak tukar rim banyak perkara kena tengok rupanya. Ikut oengalaman saya benda yang penting sekali;

    PCD – diameter skru rim tu, Exora 114.3
    Centre Bore Hole – Ni saiz lubang kat tengah yang support rim + tayar, Exora 67.1
    ET/offset – Jarak antara belakang muka rim dengan garis tengah rim, Exora 46

    Kalau salah satu tak kena sure akan ada masalah gegaran, geseran, dan sagatan.

    Ada sesiapa nak kongsi benda ni.

      Max Drive said:
      May 9, 2017 at 2:35 pm

      Betul mmg byak kena tgak perkara penting & perlu igt juga klau saiz rim stndart 16″ klau nk tukar jnis sport pastikan ianya sma saiz ngn yg asal klau nk tmbah saiz pun biar jrak 1 inci je cth 16″ upgrade 17″ tpi seeloknya biar ikut saiz stndart sebabnya bila tukar kpda saiz yg lebih besar dri asal akan dtag pelbagai mslah sperti berikut :-

      1)Knderaan lmbat pick up sebab rim berat & besar
      2)Kuat makan minyak psal berat
      3)Memendekkan jngka hayat absober,spring absober,mounting absober hadapan,bering tayar & lain2 yg sewaktu dgannya.
      4)Tempoh aligment & balancing mjadi pndek. Dri tiap2 10k millage jdi 5-6k millage
      5)Myukarkan handling/slekoh terutama ketika jln bsah/waktu hujan dsebabkan mgambil lajak yg agak lebih dari asal serta brek sukar cengkam dengan baik.

      Kesimpulannya jika nk tukar rim saiz asal kpda lebih besar cth 16″ kpda 18/19″ pastikan perkara2 ini turut diteliti terlebih dhulu utk xmembebankan serta merbahayakan pda msa akan datang. Nsihat sya jika ingin tukar ikutlah saiz asal atau penambahan 1inci dri asal shaja. Sekian.

        Max Drive said:
        May 9, 2017 at 2:39 pm

        So far sya juz DIY spray sportrim asal kpda wrna yg lebih menarik utk menampakkan lebih sporty serta mjimatkan kos. Klau tukar sportrim lain nk kena cri yg baik supaya xberat & than sebab klau sportrim cap ayam atau made in taiwan bukan ori japan lnggar lubang boleh bngkok/sumpik & klau nk yg ori japan kosnya mestilah besar baru puas hti so sya DIY sja rim asal BOLD kpda wrna lebih grang n sporty. Huhu.

          Yozz said:
          May 9, 2017 at 2:49 pm

          Lanje la gambau

            Max Drive said:
            May 9, 2017 at 3:57 pm

            xboleh upload klau boleh dh blanje dah haha

      fikri said:
      May 9, 2017 at 2:54 pm

      Ada juga alternatif lain rasanya. Guna rim OEM Proton seperti Exora BOLD SP, Preve, Suprima atau Inspira.

        Max Drive said:
        May 9, 2017 at 3:58 pm

        Ada tpi kosnya r. Tukar dah berapa pas 2 plus aligment balancing smua baik DIY je sportrim asal spray wrna sporty atau shinening huhu

    Machoman said:
    April 26, 2017 at 2:39 pm

    Bro ewanz, apa cte kes tukar enjin asal CFE kepada 4G93T? Update r skit status skang? Berbaloi x kos ngn kepuasan atau nk kena tmbah lain2 lagi?

    p/s- 4G93T(190hp) msuk dkt kreta kompak max speed dpt 260km/j klau sedan max speed 250km/j klau mpv 230km/j

      Ben said:
      April 27, 2017 at 4:46 pm

      Xde r. 4G93T (192HP) klau satria max dlam 240km/j je sedan dlam 230/240km/j gak mpv dlam 210/220km/j je kcuali mix brang2 lain baru boleh capai lebih 250km/j

      ewanz said:
      May 3, 2017 at 11:07 am

      Torbaik machoman..tekan pedal muka senyum je..sy masuk standard je xde tambah atau upgrade apa2 lg..max penah try skang 190km/j je..tekan dia nk pegi lagi cuma hati xkering sangat sebab bawak anak bini..

        Max Drive said:
        May 9, 2017 at 9:31 am

        Yolah psal kena plak MPV body tnggi tkut melayang plak kng break mgejut klau sedan senang nak handling skit. Wah skang stakat vellfire dok blkang 2, cviv 1.8 pun boleh main2 ni. 210km/j boleh naik 2 ilap2 max 220km/j

    Wan Supian said:
    April 25, 2017 at 2:35 am

    Saya pakai exora CPS. Semasa memandu enjin kereta mati. Setelah berhenti sy cuba start enjin dalam 5 – 6 kali. Enjin tidak hidup. Apa masalah…adakah sensor

    akusukabukuu said:
    April 4, 2017 at 3:05 pm

    Ada sesiapa boleh bantu, saya punya P Exora 1.6(A) 2009, ada problem kdg2 enjin hilang power dan senggut2 bila mula bergerak atau mendaki. Dulu pomen kata plug problem dan bila dah tukar jadi OK. Skrg lps 2 bulan ada masanya datang balik masalah. Faktor umur ke atau ada penyelesaian lain? – Din, Segambut.

      Boy said:
      April 4, 2017 at 4:19 pm

      2009 hngga kini 2017 so 8thun gak lah. Klau selama ni servis smua jga xde mslah sgatlah. Power 2 mybe kurang skit tpi nk kata xde power lnsung xjuga klau servis jga baik tip top msih power lagi wlaupun dh lebih 10thun pun juz xde r sepower baru lah kcuali byak dh tukar baru huhu. Ok ada beberapa tip utk dpatkan blik kuasa wlaupun x 100% tpi ianya sgt membantu dri kehilangan byak kuasa.

      1)Servis throttle body (1thun 1x atau tiap2 50-60000km)
      2)Tukar oil filter (1thun 1x atau tiap2 60000km)
      3)Air filter (Ori tukar tiap2 20-30000km atau ckup sekadar bersihkan jika x terlalu kotor)
      4)Utk knderaan lebih 6thun di galakkan msukkan skali oil treatment utk gearbox skali
      5)Klau sensor problem mybe akan nyala lmpu warning light enjin. Tukar sensor jika tdapat msalah.
      6)Buat reset ecu sma ada DIY atau di SC. Cra DIY :

      i)Cabut 3 fius@relay ecu & pusingkn kdudukan kunci pda ON tpi jgn start selama 20 saat ckup kmudian OFF semula & psangkan semula ecu tsebut kmudian start enjin dlam 10mnit.

      ii)Cabut negatif kabel bateri kmudian ON kan enjin & sentuhkan sdikit wyar negatif tdi ke bateri. (sentuh 2x dlam kiraan 5 saat) kemudian OFFkan semula & psagkan semula wayar negatif tdi & start enjin selama 10mnit.

      -Cara ringkas shaja.

        akusukabukuu said:
        April 4, 2017 at 5:05 pm

        terima kasih banyak boy atas panduan dan tip.

          Boy said:
          April 5, 2017 at 8:03 am

          Sama2 tpi silap pula bukan oil filter tpi fuel filter@penapis petrol hihi

      Khai said:
      April 30, 2017 at 2:17 pm

      Tukar cable plug..

    Sham said:
    April 3, 2017 at 3:01 pm

    Minta pandangan.. Lepas ganti motor kipas air cond.exora rely masuk 2kali blow.. Apa problem?
    Adakah kena buat penambahan relay motor kipas?

      Mika said:
      April 4, 2017 at 11:13 am

      Kmungkinan relay xdpat support spnuhnya. Tukar bukan sndart ke? Solutionnya tmbhan relay

      Sham said:
      April 5, 2017 at 7:10 am

      Original motor kipas aircond. Relay pun ori proton. Tq bagi pandangan en. Mika

    Tokmat said:
    March 16, 2017 at 6:28 pm

    Tula pasal….diaorg xckp ape pun. Dia syak oil pump prblem je…..Nk bwk sc lain lah pulak.Kt mner baguih?

      Mus said:
      March 17, 2017 at 9:22 am

      Seremban ke? Kalau seremban yg bagus dkt jlan lobak dkt kwasan industri lombang emas atau seremban 2. Dua2 ni panel servis kreta polis

    Jie said:
    March 16, 2017 at 11:26 am

    wsalam. Secondhand apa2 kreta pun kebarangkalian jika nsib yg baik dpt tip top oklah klau nsib xbaik dpt yg kurang baik mmg jadi mslah majorlah. Seeloknya kreta scond amik transmisi manual snag jga n snag kesan krosakan dgan kos yg lebih murah dri auto. Saranan sya klau nk puas hti bwa pomen / otai yg btul2 bpngalaman klau nk bli kreta scondhand ni. (Bwa org yg boleh dpercayai jgn jdi cam sya dlu msa first beli kreta satria secondhand bapa sedara kautim ngn pnjual kreta hbis smpai ptus timing belt dkt hgway dh kena angkat head total kos dkt RM1k)

      qham said:
      March 16, 2017 at 4:46 pm

      yup btol 2

    daam said:
    March 16, 2017 at 4:59 am

    salam..nk minta pndapat otai2 kt sni..ok x nk agkat exora 2nd ni..byak major problem x?kalau minor sy masih sanggup nk hadap

      Jie said:
      March 16, 2017 at 11:27 am

      wsalam. Secondhand apa2 kreta pun kebarangkalian jika nsib yg baik dpt tip top oklah klau nsib xbaik dpt yg kurang baik mmg jadi mslah majorlah. Seeloknya kreta scond amik transmisi manual snag jga n snag kesan krosakan dgan kos yg lebih murah dri auto. Saranan sya klau nk puas hti bwa pomen / otai yg btul2 bpngalaman klau nk bli kreta scondhand ni. (Bwa org yg boleh dpercayai jgn jdi cam sya dlu msa first beli kreta satria secondhand bapa sedara kautim ngn pnjual kreta hbis smpai ptus timing belt dkt hgway dh kena angkat head total kos dkt RM1k)

        daam said:
        March 17, 2017 at 3:08 pm

        tq bro..tp ad xsesapa otai yg bleh tlg tu..area kajang..kalau ad sy sgt hargai jasa baik tuan..0148029394

          Qaixer Han said:
          March 17, 2017 at 3:14 pm

          Bro daam, amik no di bawah ni cuba try runding ajak slah sorang dri di bawah ni. Rsanya area kajang try deal ajak Nizwan ni.

          Kepada Pengguna Kenderaan Proton Enjin Campro
          (Persona/Gen2/Waja Campro/Neo/Blm,Fl,Flx/Exora/Preve/Suprima S)
          -TB service & respon
          -Paddle respon
          -IAFM repair
          -Minor service / wayering
          -Major service
          -ECU scaning (PDT)
          -Parts sale
          -Modification car
          -Other
          Service yg ditawarkan bagi yg berminat atau sedang mengalami masalah kenderaan atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi wakil kami ikut kawasan anda. Jika ingin membuat sebarang tempahan boleh membuat temujanji bersama wakil kami.

          Bro Qaixer 0167308748 (B,Pahat/J.B)
          Nizwan 0126063426 (S.Alam/TTDI Jaya) – Try jumpa yg ni.
          Zulhazim 0162206344 (Cheras/Ampang)
          Firdaus 0139101043 (Terengganu/Subang Jaya)
          Khairol 0162641670 / Amy 01126564814 (Perak)
          Fakhrul 0133562796 (Temerloh/Mentakab)

          *Kepuasan Anda Keutamaan Kami.

            daam said:
            March 18, 2017 at 12:51 pm

            bro qaizer..tq for the info..sgt2 mmbantu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s