Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora

Advertisements

3,314 thoughts on “Exora

    Rosna Osman said:
    May 23, 2018 at 9:46 pm

    Saya pengguna exora bold manual tahuñ 2016. Mohon penjelasan kepada masalah saya. Enjin berbunyi agak kuat dan berdengung lebih2 lagi semasa membelok ke kanan di dalam kelajuan anggaran 50/60km sejam. Terima.kasih kepada yang sudi membantu.

      Excel said:
      May 24, 2018 at 8:41 am

      Klau msa start enjin ada rsa gegaran kuat tu tndanya mounting enjin/GB tpi klau xde rsa gegar msa starting enjin juz kuat & degung semasa ambil slekoh kena check part2 lain yg mngkin bkaitan cntohnya steering rack/lain2.

    norashidi said:
    May 23, 2018 at 5:53 am

    2 ke 3 hari ni tiba tiba bila on aircond datang bunyi bising dari engine. Nampak belt aircond dan ada crack. Tanya kat Proton SC dia kata kos dalam RM340…saya tanya kat kedai sparepart belt aircond hanya sekitar RM80 sahaja tak termasuk upah pasang. Minta pandangan kenapa dekat Proton SC lebih mahal dan apakah penyelesaian yg lebih bagus samada saya beli sendiri dan suruh bengkel pasangkan atau terus ke Proton SC dgn harga yg lebih mahal itu?

      Zack said:
      May 23, 2018 at 8:26 am

      Tepuk poket tanya diri. Klau ada bjet nk buat gak ngan SC sbab tkut rsau pe2 tpulanglah. Sya last free service labour dah hntar dkt luar dah. Cari bngkel yg mahir je. Pda sranan sya nk raya ni buat je dkat kdai luar. Sya beli di sparepart baru RM55+upah psang RM30 total xsmpai RM100.

      Jang said:
      May 23, 2018 at 8:39 am

      Kalau ikutkan harga di SC agak tinggi sedikit berbanding di kedai luar. Tapi masalah tuan ni memang harganya terlalu tinggi. Baru-baru ni saya ada buat pertukaran timing belt sekali dengan belt aircond di SC. Kos kesemua barang2 termasuk upah area RM620++ sahaja. Terdapat SC yang ok dimana harga dengan bengkel luar tidak jauh lari. Saya guna EB Cfe tahun 2013 dan skrg ni masih refer SC untuk kerje2 penyelenggaraan kereta.Alhamdulillah kereta tiada masalah sehingga sekarang. Setiap kali servis refer buku panduan untuk penggantian alat2 yang perlu ditukar sekiranya dah sampai tempoh masanya. Tiada masalah sekiranya bertukar bengkel luar sekiranya pomen bengkel tersebut mahir dan boleh dipercayai.

    Jang said:
    May 22, 2018 at 2:12 pm

    Brake Pad jenama apa yg sesuai kalu nk tukar utk exora bold cfe..harga yang berpatutan…

      Excel said:
      May 24, 2018 at 8:43 am

      Bendix. Sekitar bwah RM130 sepasang.

    Ali@Gee said:
    May 22, 2018 at 9:42 am

    Saya guna Exora 2011.
    Nak tanye simbol hndbreak menyala semasa tengah b’jalan. Masuk ni dh 1 tahun simbol tu menyala.. stat tahun lepas tukar break baru tapi tetap menyala juge hingga kini.

      Yozz said:
      May 22, 2018 at 9:58 am

      Tuan tukar brek depan ngan belakang sekali?

        Ali@Gee said:
        May 22, 2018 at 10:08 am

        Yaa.Depan belakang sy tukar..

    Sahrul said:
    May 21, 2018 at 9:04 pm

    Saya bercadang nak beli exora bold 2nd hand tahun 2015. Tp tak tahu macam mana nak check kereta ada masalah ke tak. Ada sesiapa yg kenal pomen sekitar Sg. Petani yg boleh tolong tengok kondisi kereta?

    Fendi said:
    May 12, 2018 at 1:17 am

    Exora executive plus cvt ade problem x? Baru pk nak beli exora..

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:36 pm

      klu tnya prblem susah nk trangkn mlaikan ad tnda2 mslah, klu tanya cara penjagaan bleh le bgi tips2.

    shamsul said:
    May 9, 2018 at 6:42 am

    Saya penguna exora H line cps.(2010).bila naik
    Bukit takda pickup(auto)bunyi berdegung..jln lurus ok…ape masalah..

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:25 pm

      auto clutch plate sudah nipis

    Mohd sani said:
    May 8, 2018 at 11:06 pm

    Assalam en nak bertanya kereta exora cps bila start enjin boleh,tapi bila tempreture naik 3 bar kereta terhenti kipas pun x bergerak mohon penjelasan en apa masalah tu?

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:28 pm

      engine trlbih panas, ganti coolant baru elak guna air shja… air shja cpt hakis.

    Ismail Sahidan said:
    May 7, 2018 at 11:34 pm

    Saya baru pkai exora turbo 2018..masalah saya ialah stereng exora die x center.. Die lebih ke arah kanan.. Baru lagi pkai.. Ke mmg mcm tu

      Excel said:
      May 8, 2018 at 8:16 am

      Hantar semula ke centerlah minta check sama ada aligment lari ke atau ada something prob pada bahagian lain cntohnya getah@bush steering rack ke. Apa2 masih dlam warranty.

      Kalish said:
      May 11, 2018 at 5:28 pm

      Cepat pergi untuk buat alignment di mana mana center atau pon di kedai tayar biasa. Pengalaman saya buruk lepas tidak menghirau hal seperti yang kamu sebut. Lamam tayar akan makan sebelah( dalam) dan last sekali bearing dalam satu set steering rod akan rosak. Cepat gi alignment. Tak tau la macam mana boleh Proton lepas quality macam ini kepada customer.

    Karim lanusu said:
    May 7, 2018 at 11:55 am

    batteri exora kat mana yang murah. Boleh guna NS70L ke?

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:29 pm

      bttry baik ikut brand

    Mior Ahmad Rashidi @ Ampang said:
    May 6, 2018 at 2:13 am

    Saya pemilik exora cfe 2013 – baru baru ni (baru tak baru la….tapi sebulan lebih dah) ada bunyi kat bahagian depan ala ala kat tayar…saya hantar SC, depa check dan kata gearbox exora saya rosak. Tapi setakat ni tak de mengganggu pemanduan saya. Tukaran gear seperti biasa, semua nya biasa…yg “luar biasa” cuma berbunyi bising bila exora tu bergerak. Mcm bunyi wheel bearing rosak. Dah saya tukar. Ada sesapa pernah kena gitu ?

      Kalish said:
      May 11, 2018 at 5:32 pm

      Kemungkinan BESAR tayar kamu rosak. Cuba pinjam tayar dari member dan test jalan.

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:30 pm

      klu berdegung ad mslah bearing tayar.

    Yozz said:
    May 3, 2018 at 11:31 pm

    Tukar Mounting Exora CPS brp rm?

      Excel said:
      May 4, 2018 at 9:19 am

      Mounting absober ke enjin? Klau absober pnye jenama Samcho sepasang bwah RM120.

        Yozz said:
        May 4, 2018 at 9:38 am

        Engine Mounting

          Zack said:
          May 4, 2018 at 2:54 pm

          Klau brand mitsubishi part RM190/set (4Pcs) Area Jenjarom, Selangor. Nama kdai Fastlink Pro Trading. 019-6481223. Klau original proton part RM300/set (4Pcs), Tom Auto Part. No.23, Jln Datok Hj Eusoff, Wisma Damai Off Jln Ipoh, KL.

            Excel said:
            May 4, 2018 at 2:59 pm

            Haa lbih kurang cmtu hrganya. Tgk pda brand. Nk cri material silicon utk mounting ni agak ssah yg ada bush steering rack je kbyakkannya.

            Yozz said:
            May 4, 2018 at 3:23 pm

            Ok bro… Terima kasih

    Jang said:
    May 3, 2018 at 2:16 pm

    Assalam warga exora, just nk bertanya berkenaan penukaran timing belt proton exora cfe..Anggaran kos tukar barang dan upah biasa sekitar berapa kalu di SC? harap tuan2 dpt membantu…

      Fitri said:
      May 14, 2018 at 11:33 pm

      RM500 lbih kurang, slbihnya bgntung pda budibicara dgn tokey.

    Mfawzy.Hamzah said:
    May 3, 2018 at 7:42 am

    Bila perlu buat tuning utk exora bold, lepas tukar timing belt kena buat ke… perlu penjelasan

      Excel said:
      May 3, 2018 at 2:28 pm

      Tuning utk apa? Klau servis & tuning TB buat tiap2 60,000Km atau 3thun skali pun boleh.

    Akmal said:
    April 27, 2018 at 5:48 pm

    Assalam bang exora saya cps lampu engin menyala ja sensor dh tukar tork overhaul dh buat water pump dh tp still menyala lagi apa masalah dia ek ?? Mohon pencerahan

      Fitri said:
      April 28, 2018 at 11:11 am

      apa punca utama lmpu engine mnyala? masa nk start engine, masa drive, atau lain2… sensor apa yg dtukar? slpas dh srvis semua ad buat reset ecu?

    Roslina said:
    April 22, 2018 at 10:06 am

    Salam..sy pakai exora auto tahun 2009..lately bila sy matikan enjin..enjin atau kipas masih berbunyi..adakah itu normal..tkasih kpd yg sudi menolong saya

      Fitri said:
      April 22, 2018 at 2:32 pm

      berapa minit kipas rdiator on lepas engine di off?

        Roslina said:
        April 22, 2018 at 5:19 pm

        lebihkurang 10 minit jgaklah

          Fitri said:
          April 22, 2018 at 8:58 pm

          coolant yg lama flush semua smbil cuci & buang karat2 yg ad dlm tu, kemudian isi coolant yg baru lbih kurang 4L untuk rdiator shja… lepas tukar monitor dlm 1 bulan msih jadi lgy atau x kmudian bru buat check part lain klu jadi lagi.

            Roslina said:
            April 23, 2018 at 11:21 am

            terimakasih encik..sy akan cuba buat

    Siti Zainab said:
    April 21, 2018 at 1:43 pm

    Salam, sy dh pakai exora cps bold dh msk tahun ke 6. Lately ni bila sy start enjin, ada mcm bunyi kasar dan mcm benda tersumbat…..enjin pun agak kasar, agak2 kenapa ya?

      Fitri said:
      April 21, 2018 at 5:03 pm

      mungkin ad mslah dgn tabung exzos.

        Siti Zainab said:
        April 22, 2018 at 9:28 am

        owh….ok2, nanti nk mntk husband cek, pastu nak tany lagi……bila saya buat pusingan, d bhgn tayar tu mcm ada bunyi….absober ke kalau camtu?

          Fitri said:
          April 22, 2018 at 2:35 pm

          check mounting absber bhgian atas dri spring, klu dh guna terlalu lama baik ganti yg baru.

    Hamzani said:
    April 17, 2018 at 9:39 am

    Salam

    Boleh tk sy tukar front L&R lower arm bushing shj tanpa beli set lower arm(rm350)

    Area mana (Selangor & KL) yg buat tukar bush shj utk front lower arm?

    Harap dpt bantu, terima kasih

      Excel said:
      April 17, 2018 at 10:09 am

      Boleh je. Bajet kita keluarkan kedai ikut je. Ni bngkel pakar campro area KL & Selangor. Surveylah mne terdekat.

      TS Auto Mechanic
      No.67 Jalan SS3/29, 47300 Petaling Jaya, Selangor

      Contact Person : 0192152701 (Peter), 0172408885 (Heri)

      G Car Care
      No.22-1 Jalan Pjs 3/59, Taman Sri Manja, Jalan Klang Lama, Petaling Jaya Selangor. (Central)

      Contact Person : 0166991346 (Ziman)

      Wazi Motorsport
      No 7, Jalan Anggerik Mokara 31/45, Section 31, Kota Kemuning, Shah Alam, 40460, Selangor.

      Contact Person : 0196400304 (Cupin)

      ABR Garage
      Seksyen 15, Dataran Otomobil, Shah Alam, Selangor.

      Contact Person : 0123944231 (Mr Perrut)

      Auto Speed Quest
      No.3, Jalan Kemuning Prima, C33/C, Seksyen 33, Taman Kemuning Utama, Shah Alam.

      Contact Person : 0199159185 (Aman)

      DNT Tune
      21, Jalan 9/23E, Taman Danau Kota, 53300 Kuala Lumpur.

      Contact Person : 0126548794 (Choman)

      Pro Auto Motorsport
      A-011.VIsta Shop, Jalan Pju 10/3D, Damansara Damai, 47830 Petaling Jaya, Selangor.

      Contact Person : 0193832954 (Ady)

      Krypto Motorsports
      No.8, Jalan Keluli AN/7AN, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

      Contact Person : 0166456717, 0333625442 (Shahrir Hisham)

      BK Motorsport
      No.2A, 67 Batu 14, Jalan Cheras, 43000 Kajang, Selangor.

      Contact Person : 0126510085 (Busu)

      Z1Racing
      No.2A, 67 Batu 14, Jalan Cheras, 43000 Kajang, Selangor.

      Contact Person : 0196691051 (Kamal) , 0123946518 (Azlan)

      Dori’s Racing
      No.8 Jalan Nilam 1/3, Subang HiTech Industrial Park, Batu 3, 40000 Shah Alam, Selangor.

      Contact Person : 0162708995 (Shaiful Nizam)

      18+ Garage
      No.11, Jalan Pjs 1/32, Jalan Jasa 1, 46150 Petaling Jaya, Selangor.

      Contact Person : 0133366022 (Spagh)

      Zordaq Sdn Bhd
      G-01-02, Jalan SM2, Taman Subang Mas, 47620 Subang Jaya, Selangor.

      Contact Person : 0356143030 (Office), 0179591868 (Zaki), 0126063426 (Nizwan)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s