Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,918 thoughts on “Exora

    nicerule said:
    July 19, 2017 at 9:02 pm

    Salam sejahtera to Exorian, saya baru je beli Exora CFE Improvement model…1July2017. Semoga dpat berkongsi pengalaman dgn Exora nie kelak. Harap segala komen n feedback penguna awal Exora..benar2 diimprove oleh Proton. Setakat nie tiada apa2 yg tak kena….selepas turun trailer…alignment pun ok. Ada sikit je dengan pintu tengah…kena tutup kuat sikit…jika tak rapat…lock baru mcm tu . Dan single kusyen ketat sikit nak full flip…bila nak acess last row. So far anak2 ceria sokmo…..bapa pun sebab ada package 5 years free maintenance….Adios

    93's said:
    July 15, 2017 at 3:43 pm

    Saya dah 8 thn guna exora cps. Syukur alhamdulillah setakat ni baru tukar arm link wiper sebab joining patah, motor wiper dan baru semalam engine light warning nyala. Diagnos pagi td cuma motor fan aircond malfunction….nak kena tukar kot? Cuma sy nak kepastian betul ke lower arm boleh myebabkan buniy kruk2 pada enjin? Sebab dlm dua 3 bulan kluar plak bunyi tu….rasa serabut dan malu bila kat traffic light.

    Boleh bagi saya pandangan dr sahabat2 semua…

    Tqvm.

      Er said:
      July 15, 2017 at 7:11 pm

      Lower arm yg bhgian tyar tu heh? Biasa bnyi tak tak msa buat u turn/mbelok je xde kaitan ngn bnyi dlam enjin. Lower arm,tei rod end & driveshaft mmg bnyi tak tak

        93's said:
        July 15, 2017 at 7:55 pm

        Masa start enjim dan aircond dah ON, fia kluar bunyi mcm sangkut2 walhal nelting dah tukar masa 85k km. Km sy baru 104,500.

          er said:
          July 17, 2017 at 9:43 am

          oo kira bunyi tu msa on aircond baru kluar bnyi tak tak ke? Klau cam tu sma cam sya dlu r. Bila on aircond ada bnyi tak tak tu bwa g kdai biasa dia ckp magnet dkt cmpressor aircond mula nk problem. Bila on dia lekat2 tpi sya xtukar pun cmpessor psal mhal dkt RM600 so sya bwa ke SC diaorg juz tukar dlu lubricant aircond. Flush totally yg lama & masukkn lubricant & gas yg baru. Hasilnya ok tbaik smpai skang xde bnyi n harga juz RM80 je. Diaorg ckp biasanya lubricant cmpessor & gas aircond ni elok flush tiap2 50000km atau bila terasa aircond kurang sejuk elok flush yg lama jgn asyik tmbah2 je sebab lubricant cmpessor yg lama + baru xbgus gak utk jngka msa lma. Klau g kdai biasa pun minta mereka flush yg lama n gntikan yg baru.

    Lusmays said:
    July 15, 2017 at 1:55 pm

    Tombol aircond kereta apa yg sesuai utk exora?

      Campro rider said:
      July 15, 2017 at 7:08 pm

      Ada yg tukar dri jnis kereta ford agar nmpak cntinental skit. Cuba search blog rotor master dri exora group.

    Allan said:
    July 9, 2017 at 11:50 pm

    Sya pengguna exora cps AT.. Masalah sekarang adalah masuk gear R dri P . .. Masih juga simbol P.. Reverse masih juga dapat. .. Tukar pergi N .. Masuk lagi R .. Simbol N juga .. Adakah switch gear rosak / gear box..

    May Adam said:
    July 7, 2017 at 8:30 pm

    boleh ke kita beli timing belt sendiri dan pegi workshop suruh dia pasang? Kalau boleh, Kat mana nak beli timing belt exora turbo? Thank you :))

      Campro rider said:
      July 10, 2017 at 2:21 pm

      Boleh je. Bli di sparepart tpi nk dpt yg ori campro susahlah klau ori mitsubhisi ada lah. Upah psang di bngkel luar skitar rm120 pling murah & rm200 pling mhal

    Zackzainal said:
    July 6, 2017 at 2:45 am

    Salam satu malaysia….saya pengguna exora cfe tahun 2012…..nak bertanya….kenapa saya masuk gear reverse dan wiper belakang terus on…dan wiper depan saya terus x boleh berfungsi…..tolong berikan penjelasan dan apa yang boleh saya buat…..swkian teima kasih….

      May Adam said:
      July 7, 2017 at 8:44 pm

      Zack, bila your wiper is in on mode… memang wiper belakang auto on bila reverse car.. Front wiper tak jalan.. Sebab you tengok belakang kann, bila you masuk gear drive, wiper belakang stop and wiper depan pulak berfungsi.

    Cammitsu said:
    June 30, 2017 at 8:53 am

    Inspira 1.8 MT ni GB dia buatan AISIN sama cam toyota cuma yg model 2.0 CVT Exec/2.0 CVT Premium/2.0 Super Premium Smua buatan JATCO. Saga pun ada yg JATCO model BLM,FL,FLX yg baru je buatan PUNCH & sma cam Preve gak model CVT JATCO model premium & SP CVT PUNCH POWETRAIN. Exora je 1.6 MT GB buatan Mitsubhisi yg Exec CVT JATCO Premium & SP CVT PUNCH POWERTRAIN.

    p/s-Utk maklumat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s