Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,838 thoughts on “Exora

    akusukabukuu said:
    April 4, 2017 at 3:05 pm

    Ada sesiapa boleh bantu, saya punya P Exora 1.6(A) 2009, ada problem kdg2 enjin hilang power dan senggut2 bila mula bergerak atau mendaki. Dulu pomen kata plug problem dan bila dah tukar jadi OK. Skrg lps 2 bulan ada masanya datang balik masalah. Faktor umur ke atau ada penyelesaian lain? – Din, Segambut.

      Boy said:
      April 4, 2017 at 4:19 pm

      2009 hngga kini 2017 so 8thun gak lah. Klau selama ni servis smua jga xde mslah sgatlah. Power 2 mybe kurang skit tpi nk kata xde power lnsung xjuga klau servis jga baik tip top msih power lagi wlaupun dh lebih 10thun pun juz xde r sepower baru lah kcuali byak dh tukar baru huhu. Ok ada beberapa tip utk dpatkan blik kuasa wlaupun x 100% tpi ianya sgt membantu dri kehilangan byak kuasa.

      1)Servis throttle body (1thun 1x atau tiap2 50-60000km)
      2)Tukar oil filter (1thun 1x atau tiap2 60000km)
      3)Air filter (Ori tukar tiap2 20-30000km atau ckup sekadar bersihkan jika x terlalu kotor)
      4)Utk knderaan lebih 6thun di galakkan msukkan skali oil treatment utk gearbox skali
      5)Klau sensor problem mybe akan nyala lmpu warning light enjin. Tukar sensor jika tdapat msalah.
      6)Buat reset ecu sma ada DIY atau di SC. Cra DIY :

      i)Cabut 3 fius@relay ecu & pusingkn kdudukan kunci pda ON tpi jgn start selama 20 saat ckup kmudian OFF semula & psangkan semula ecu tsebut kmudian start enjin dlam 10mnit.

      ii)Cabut negatif kabel bateri kmudian ON kan enjin & sentuhkan sdikit wyar negatif tdi ke bateri. (sentuh 2x dlam kiraan 5 saat) kemudian OFFkan semula & psagkan semula wayar negatif tdi & start enjin selama 10mnit.

      -Cara ringkas shaja.

        akusukabukuu said:
        April 4, 2017 at 5:05 pm

        terima kasih banyak boy atas panduan dan tip.

          Boy said:
          April 5, 2017 at 8:03 am

          Sama2 tpi silap pula bukan oil filter tpi fuel filter@penapis petrol hihi

    Sham said:
    April 3, 2017 at 3:01 pm

    Minta pandangan.. Lepas ganti motor kipas air cond.exora rely masuk 2kali blow.. Apa problem?
    Adakah kena buat penambahan relay motor kipas?

      Mika said:
      April 4, 2017 at 11:13 am

      Kmungkinan relay xdpat support spnuhnya. Tukar bukan sndart ke? Solutionnya tmbhan relay

      Sham said:
      April 5, 2017 at 7:10 am

      Original motor kipas aircond. Relay pun ori proton. Tq bagi pandangan en. Mika

    Tokmat said:
    March 16, 2017 at 6:28 pm

    Tula pasal….diaorg xckp ape pun. Dia syak oil pump prblem je…..Nk bwk sc lain lah pulak.Kt mner baguih?

      Mus said:
      March 17, 2017 at 9:22 am

      Seremban ke? Kalau seremban yg bagus dkt jlan lobak dkt kwasan industri lombang emas atau seremban 2. Dua2 ni panel servis kreta polis

    Jie said:
    March 16, 2017 at 11:26 am

    wsalam. Secondhand apa2 kreta pun kebarangkalian jika nsib yg baik dpt tip top oklah klau nsib xbaik dpt yg kurang baik mmg jadi mslah majorlah. Seeloknya kreta scond amik transmisi manual snag jga n snag kesan krosakan dgan kos yg lebih murah dri auto. Saranan sya klau nk puas hti bwa pomen / otai yg btul2 bpngalaman klau nk bli kreta scondhand ni. (Bwa org yg boleh dpercayai jgn jdi cam sya dlu msa first beli kreta satria secondhand bapa sedara kautim ngn pnjual kreta hbis smpai ptus timing belt dkt hgway dh kena angkat head total kos dkt RM1k)

      qham said:
      March 16, 2017 at 4:46 pm

      yup btol 2

    daam said:
    March 16, 2017 at 4:59 am

    salam..nk minta pndapat otai2 kt sni..ok x nk agkat exora 2nd ni..byak major problem x?kalau minor sy masih sanggup nk hadap

      Jie said:
      March 16, 2017 at 11:27 am

      wsalam. Secondhand apa2 kreta pun kebarangkalian jika nsib yg baik dpt tip top oklah klau nsib xbaik dpt yg kurang baik mmg jadi mslah majorlah. Seeloknya kreta scond amik transmisi manual snag jga n snag kesan krosakan dgan kos yg lebih murah dri auto. Saranan sya klau nk puas hti bwa pomen / otai yg btul2 bpngalaman klau nk bli kreta scondhand ni. (Bwa org yg boleh dpercayai jgn jdi cam sya dlu msa first beli kreta satria secondhand bapa sedara kautim ngn pnjual kreta hbis smpai ptus timing belt dkt hgway dh kena angkat head total kos dkt RM1k)

        daam said:
        March 17, 2017 at 3:08 pm

        tq bro..tp ad xsesapa otai yg bleh tlg tu..area kajang..kalau ad sy sgt hargai jasa baik tuan..0148029394

          Qaixer Han said:
          March 17, 2017 at 3:14 pm

          Bro daam, amik no di bawah ni cuba try runding ajak slah sorang dri di bawah ni. Rsanya area kajang try deal ajak Nizwan ni.

          Kepada Pengguna Kenderaan Proton Enjin Campro
          (Persona/Gen2/Waja Campro/Neo/Blm,Fl,Flx/Exora/Preve/Suprima S)
          -TB service & respon
          -Paddle respon
          -IAFM repair
          -Minor service / wayering
          -Major service
          -ECU scaning (PDT)
          -Parts sale
          -Modification car
          -Other
          Service yg ditawarkan bagi yg berminat atau sedang mengalami masalah kenderaan atau ada sebarang pertanyaan boleh hubungi wakil kami ikut kawasan anda. Jika ingin membuat sebarang tempahan boleh membuat temujanji bersama wakil kami.

          Bro Qaixer 0167308748 (B,Pahat/J.B)
          Nizwan 0126063426 (S.Alam/TTDI Jaya) – Try jumpa yg ni.
          Zulhazim 0162206344 (Cheras/Ampang)
          Firdaus 0139101043 (Terengganu/Subang Jaya)
          Khairol 0162641670 / Amy 01126564814 (Perak)
          Fakhrul 0133562796 (Temerloh/Mentakab)

          *Kepuasan Anda Keutamaan Kami.

            daam said:
            March 18, 2017 at 12:51 pm

            bro qaizer..tq for the info..sgt2 mmbantu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s