Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,362 thoughts on “Exora

    khal said:
    February 28, 2015 at 3:17 pm

    Tahun 2011 saya pakai exora cps manual..lepas millage 20k saya tak masok proton SC..service kedai biasa je…alhamdulillah sampai sekarang tak ade masalah lagi.Mungkin yg bermasalah tu nasib kot dapat kete yg bermasalah.2012 saya convert masok turbokit alhamdulillah lagi power..

      encik. m said:
      March 1, 2015 at 9:08 pm

      Masuk turbo apa?

    Faiezol said:
    February 24, 2015 at 11:02 pm

    minta pendapat…sy bcadang nak ambik exora….Enjin Manual atau Auto lebih baik…dgr Enjin Auto ada banyak Problem…betul ker..???

      BFL said:
      February 25, 2015 at 12:34 am

      Enjin xde auto atau manual. Auto atau manual tu adalah transmission/drivetrain/gearbox

    Mazuan Moaajam said:
    February 4, 2015 at 2:35 pm

    Saya penguna EXORA cps tahun 2011, selama ni tak banyak problem tabi baru ni , bau dari luar masuk mengikut saluran aircond, walaupun suis aircond ( suis regulate aircond ) menyala ) aircond masih seyuk , tapi disebabkan udara luar masuk jadi tak sejuk aircond.

    mazahar66@yahoo.com said:
    January 22, 2015 at 6:48 pm

    aslm…saya pakai exora tapi ada masalah ckit.Pertama lampu abs dan tanda seruan dekat meter menyala. Nak buat macam mana? Kebanyakkan kekawan semua kena macam tu. Tentang wiper motor suka rosak memang macam tu sebab air masuk dalam motor. Harga di kedai yg ori RM370, saya order saja kat kelang dia hantar pos dpt harga setengah.

      razali isnin said:
      January 29, 2015 at 6:51 am

      Saya pernah kena mcm ini, sc tukar gear sensor, saya pun tak pasti apa kaitan sensor gear dgn abs. Pada pemahaman saya abs tu berkaitan dg brek. Dah tukar lampu tak nyala lg agaknya ok lah tu.

        jamal omar bin mohd noor said:
        February 18, 2015 at 10:21 am

        saya hadapi masaalah yang sama ..berapa kos utk tukar gear sensor?

      cinta keamanan said:
      February 28, 2015 at 3:06 pm

      Erm… mslh sama jgk sya hadapi slps 3bln guna exora tp alhamdulillah lps btulkn kt servis centre smpai skrg ok sgt2…

        Zainudin Abu Bakar said:
        February 28, 2015 at 3:10 pm

        Sent from my Sony Xperia™

      cinta keamanan said:
      February 28, 2015 at 3:27 pm

      Sya pengguna tegar exora bold turbo.. spnjg pnggunaan da msuk 3 tahun alhamdulillah.. cume mmg ade mslh aligment.. tp cepat je sc settlekn… suke sgt… dulu guna myv for 2nd car pn best tp sejak 5 taun guna.. da mula meragam.. lps satu satu mslh timbol.. plg xtahan adlh mslh ekon spnjg 5 taun tu gune.. 4 kali tuka kompressor.. last2 lpskn myv ambik preve… da msuk 2 taun gune.. alhamdulillah xde ape pn mslh…

        reena said:
        March 1, 2015 at 12:11 am

        Saya dah masuk 9 tahun guna Myvi (manual). Alhamdulillah engine masih tip top,tak pernah ada major problem. Tapi kompressor aircond dah 2x tukar dlm tempoh 2thn. pertama kali (2012) ganti ngan kompressor Toyota Avanza yg baru (MyVi sparepart mostly toyota). baru2 ni kompressor rosak lagi,ganti kompressor second.
        belum menampakkan masalah lg stakat ni. Myvi mmng kerap masalah aircond. Lain2 sangat memuaskn. Body buruk,tapi engine elok (komen drpd mekanik tpt yg slalu anta servis).

    is said:
    January 9, 2015 at 7:39 pm

    Betul ke kena bayar upah kalo klim waranty…rasenya x kena..cuba call proton minta penjelasan.sy da pnah 3x klim waranty tp x pnah pula kena charge upah..

      belantara said:
      January 12, 2015 at 9:32 pm

      Sy pun xpaham,sy p service skali dengan mintak chek masalah bold sy,kemudian SC maklum pada sy cas upah di kenakan untuk periksa masalah bold sy,cuma barang saja tak perlu bayar,sesudah di kenal pasti masalah bold sy,SC maklum pada barang kena oder nanti sampai SC col,sy tanya berapa pula upah perlu di bayar,SC bagitau tak kena apa2 bayaran pula,macam macam…, bold sy masuk ni kali ke 5 klim waranty.

    shahri said:
    January 9, 2015 at 4:38 pm

    PALING BENGANG DNG EXORA….ALIGNMENT DAH 20 KALI BUAT…HARAM TAK ELOK JUGA…SAKIT KEPALA DAN LENGUH TANGAN BILA NAIK HIGHWAY…TENSIONNNNNNNNNNNNNNNNN

      Az Persona said:
      January 29, 2015 at 12:33 am

      Rear Axle problem

      Exora mengunakan Torsion Beam Axle bagi sistem gantungan belakang. Setup nie kelebihan dia adalah tak perlu buat alignment/penjajaran tayar sebab dia dah tetap macam iswara dan Saga MKII jugak. Kalau Gen 2 dan Preve… depan belakang independent suspension ..kalau buat alignment..agak terkoyak poket..Pun begitu Torsion Beam ni boleh rosak … dan kesannya tayar belakang Exora korang akan botak sebelah dalam atau istilah kedai “makan dalam”. Kalau ini berlaku memang sah rear axle tue dah bermasalah dan perlu ditukar… kalau under warranty FOC.. kalau dah habis warranty..kosnya menjangkau RM1000…huhuhu

        Faz said:
        January 29, 2015 at 7:36 am

        Neo dan Inspira sy dua2 independent. Alignment RM 18-25 je bergantung pd kedai. X koyak poket bro. X koyak. Biasa je tu. Yg mahal ialah untuk adjust camber. Yg ni mahal sbb 1 side RM 20-30. Kalau 4 side dah berapa. Ni baru koyak poket. Independent suspension boleh install adjustable camber. Tp klu torsion beam, fix/dead. X boleh adjust. Jd camber tak lari. Murah dr segi camber adjustment je. Alignment x mahal mana pun. tak beza sgt pun.

    ab halim said:
    January 9, 2015 at 4:12 pm

    nak tanya ni.. proton exora bold buleh isi ron97 ke? pasal dlam manual dia kata cuma ron95 saja buleh. rugila kalau mcm ni. selalu saya isi ron97 utk waja, memang terasa penjimatan terutama bila banyak travel. skrg ni harga tak beza sangat.. rugilaa

      belantara said:
      January 12, 2015 at 9:10 pm

      Bagi saya petrol ni 97 bole 95 pun bole guna,cuma ron95 kuality ok sikit,saya selalu guna ron 97, selalunya dalam manual ni adalah yang di syorkan oleh prngeluar adalah yang terbaik,rasa tak ada masalah petrol ni,melainkan minyak pelincir banyak perbezaan,contoh gred API.

      Idan said:
      January 15, 2015 at 10:10 am

      Ron 95 yang tertulis dalam manual itu adalah RON minimum yang boleh digunakan untuk kenderaan ini. Ron 97 atau yang lebih tinggi adalah lebih baik.

    belantara said:
    January 7, 2015 at 12:13 pm

    Exora bolt sy pkai 1thun 7blan,masaalah yg sy hadapi setakat ini,enjin mati,enjin sentap2,minyak speed gear liking,lampu ABS AIRBAG dan CVT mnyala,wiper tgah2 mngibas brenti,angin luar bnyi msuk dlam belakang kereta,yang terbaru stering bunyi mcam tikus bila d pusing,sy bkanya nk kondem mengondem,dan memang la masalah tetap ada,cuma nasib orang kata.
    Sepanjang sy pkai produa myvi pun ada masalah,tp produa klau ada msaalah dlam waranty diorg terus tukar part2 yang rosak dan tiada apa2 bayaran cas d kenakan,
    Ada 1 masalah bolt sy yang tidak selesai jga dari awal sy ambil bolt sy,bolt sy sentap2,bila p SC diorang reset apgred itu ja,bila d tnya apa masalah diorg jwab,cik tes tgok jadi mai lagi kita chek,skali mai chek 4 ke 5jam kena tnggu,lepas reset ok sehari dua,lepas tu jadi blik,mcam tu lah bolt sy,bagi yang nk beli kereta,ambil alza je trus senang,kcik2 dan bumbung bunyi air pun takpa,takda banyak masalah,
    Sy bukan nk peromot tapi pikir la sendiri,kita beli kereta nak selesa dan kurang beban poket,ni klau dlam waranty lagi takpa,dalam dok takpa upah kena bayar,klau waranty habis nanti macam mana,pikir la ye,sy bukan nk kondem mengondem tapi pikirlah,bolt sy stakat bulan 1 2015 milage baru 32k,selamat.

      belantara said:
      January 7, 2015 at 12:36 pm

      Macam paklong said cakap tu betul,segelintir pihak bila kita ceritakan benda yang betul diorang pikir kita nk kondem la mentallity apa bagai,exora bolt memang mantap tapi itulah hakikatnya.

        BFL said:
        January 7, 2015 at 2:57 pm

        BOLD bro bukan BOLT. bolt hak yg duk lari 100m tu.

          belantara said:
          January 7, 2015 at 11:15 pm

          Trima kasih perihatin bro.

      shahri said:
      January 9, 2015 at 4:53 pm

      aku setuju, baru kena bayar 585 pasal wiper punya hal, dah tiga kali bro. motor lembab, link rosak. apa ni….

      hisyamnmn said:
      February 15, 2015 at 9:26 am

      Mmg betul pn..di Perodua bila keta dlm waranty..segala kos repair adlh FOC..x mcm proton..segala2nya bkira.

      TurboStendet said:
      February 23, 2015 at 1:12 am

      tuan belantara p S.C mana? Apa no keta tuan? Nk tanya kawan2 yg keja sc eon… mana tau dia org kenal yg buat serbis keta tuan.

    Pak Long said:
    January 5, 2015 at 8:19 pm

    Saya pemilik Exora Bold CFE sejak mid 2012. Biasalah Proton ni, banyak masalah dari segi QC. Tapi benda-benda kecik. Boleh repair dan ganti. Ada sorang Saleperson tanya saya pendapat saya tentang kereta Proton. Dia kata dia dipertanggungjawabkan buat survey.

    Saya jawab, kalau orang macam saya mungkin boleh tengok overall performance. Overall Exora CFE ni bagus. Dia cukup power, tough, value for money, banyak features lain yang hanya ada pada kereta mahal-mahal.

    Tapi QC dia problem sikit, macam kereta saya, gasket leaking mula-mula tu. Ganti dua kali. Wiper bunyi kuat walaupun dah beberapa kali ganti getah. Ada orang tak suka benda-benda macam ni. Dia nak beli kereta baru dan ada peace of mind. Dia tak nak dalam setahun dua berulang alik ke SC. Bayangkan kalau Proton dapat buat macam tu. Barulah orang respek. Orang yang mencari peace of mind ni pula akan buat keputusan untuk beli Proton.

    Sebab ada orang yang macam ni tanya pengalaman saya pakai Exora Turbo ni. Dia juga mungkin nak beli Proton sebab tgk saya enjoy saja memandu Exora. Saya memanglah nak promote kalau boleh, dan tak mahu nak cakap negatif pun. Tapi saya kena cakap jujurlah. Kerana ada possibility yang dia dapat kereta QC lagi teruk, nanti saya juga yang bersalah sebab tak cerita pengalaman saya dengan problem kecik2 ni.

    Macam saya cakap tadi, saya tengok overall. Saya juga ada semangat patriotik. Tak ada MPV lain yang macam Exora ni dengan harga yang sama. Banyak kelebihan lain yg terdapat pada Exora ni. Exora ni secara fizikalnya mantap. Kalau dalam hujan lebat tu dia boleh redah selamba macam tak hujan. Dia jugak ada mirip-mirip sebuah SUV dari segi rupa dan pemanduan. Ini yang saya alamilah.

    Tapi, bayangkan Proton data improve QC dia sampai ramai pengguna rasa peace of mind. Katakana 1 – 3 tahun tak payah pergi Service Centre.

      44 said:
      January 7, 2015 at 2:51 pm

      yez betul tu, peace of mind is the key word.
      pg SC cuma untuk normal maintenance routine, bukan utk claim itu ini. time consuming, too much hassle

      Az Persona said:
      January 29, 2015 at 12:36 am

      stuju pendapat anda

    To MFA said:
    January 4, 2015 at 1:05 am

    Dear MFA,
    Please stop your comment and suggestion
    So much people dislike with you
    Please go away from this blog

    Penang Hill said:
    December 28, 2014 at 8:19 pm

    hi saya pengguna baru EB turbo setakat ini no problem , mmg minyak mkn skit , EB mmg power naik bkt gua trmpurung 170kmh ( nasib baik tak terbalik ) jln atas highway 200kmh , Nk tnya ada sesiapa yg guna E Booster , dngr kabar boleh jimat minyak dan increase hp …… tlg info saya

    abu said:
    December 23, 2014 at 5:47 am

    Imej proton menjadi buruk kerana kelemahan pengurusan SC2 ini le, konsep servis selepas jualan yg diamalkan SC proton hanya nak untung shj, bkn nak membantu pembeli2 kereta proton yg hadapi mslh, org ramai akan nmpk yg buruk proton bkn SC tersebut kerana mereka beranggapan SC itu adalah sebahagian dr proton.
    Kalau kecekapan dan mutu servis SC proton ini bagus mcm perodua sy rasa kereta proton akan mencatat jualan yg lebih tinggi lg, kerana jaminan servis selepas jualan yg terbaik adalah sebahagian faktor utama penilaian org ramai sblm membeli kereta.

      shahri said:
      January 9, 2015 at 4:47 pm

      Aku rasa bukan SC, barang tak kualiti.,.itu je jawapannya. Exora aku lepas setahun, bunyi bising dah masuk, radio pun kejap dapat siaran kejap tak ada, alignmnet jangan cakap la dari mula beli sampai sekarang dok senget, otai alignment pun dah surender. sekarang viper pula, dah tiga kali, apa kebarang proton buat naya. ni dah kali ke tiga aku beli proton baru, haram tak elok, paling lawak suis lampu sebelah dalam kat depan driver, setiap kali buka lampu, mesti suis tu jadi senget, paling teruk punya engineer yg design. suis lampu blkg pula, mcm tak tau most owner ada anak, dua tiga kali anak aku main suis tu dah tak boleh pakai. aduh..salah aku ke…bunyi bising lepas setahun aku pakai, bunyi luar dah mula masuk, kalau mat rempet lalu sebelah, habis terjaga anak aku, cps cps..minyak jangan cakap la, aku rasa mecerdes pun tak banyak tu kot, kereta aku punyai la power, time behenti pun, dia kedarah minyak…mak aiiii…jadi terpkasa tukar ke ngv, lega sikit la. tapi minyak pun mau taruh juga la macaa. ni kira last la aku beli, walaupun aku cuba untuk setia, ps dulu aku salesman proton, sekarang sedah serik, jadi sesiapa yang nak pakai kereta proton ni, kena ada kesabaran yang tinggi dah jumut atau hati batu. Mentaliti management proton yang dok bela vendor vendor yang bongkak dan manipulate tu, buat menjahamkan proton aje. syabas kepada pembeli proton baru, anda lah yang paling layak dipanggil CABAI…

    zaidi said:
    December 23, 2014 at 1:15 am

    saya punya abs pun macam tu..dah 2 kali.tapi semua dah d ganti semua dapat pecuma alhamudillah…bulan depan habislah gerenti selama 3 tahun….saya servis d taman teratai.skudai,johor

      jeffrey said:
      December 23, 2014 at 4:37 pm

      Saya tukar ABS pertama kali selepas 30,000 km, kelmarin di Proton Service Ipoh Jln Kuala Kangsar, dengar orang complain kena tukar ABS selepas 18,000 km, apakah hak pengguna dengan produk sub-standard ini? Saya servis exora di Ipoh kerana tangki air bocor (baru pakai 35,000km, sekaligus belanja MYR690, sakit poket, cakap kena tukar thermostat, tetapi tiada stok, risau bila balik dari Ipoh ke KL. Bukan customer first, tetapi Proton first. Dua bulan lalu, kena dekat highway, crank censor tidak berfulngsi, kena tarik kereta (nasib baik syarikat insuran tanggung), tukar crank censor, beberatus juga …. apa hak pengguna? sakit jiwa! Telah lima buah proton saya beli, sejak dari muda hingga tua kini

      encik. m said:
      March 1, 2015 at 9:04 pm

      Kalau mcm 3 ke ats stnby la..

    Azhar Proton said:
    December 19, 2014 at 1:37 pm

    http://www.proton4utoday.blogspot.com

    Utk melihat promosi dan harga kereta proton
    utk maklum balas pantas boleh
    Call/WhatsApp/SMS 013-2795517

    MFA lu mana hah. I still searching you!!. Chai said:
    December 15, 2014 at 8:19 pm

    Oj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s