Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,568 thoughts on “Exora

    Razali said:
    January 29, 2016 at 8:27 pm

    Assalamualaikum..sy dh pakai exora 6 thun..mode frst thun 2009..ms frst pkai problem aircnd je…tp dh tkr bru sbb warranty..masuk thun ke 5 dn keenam problem tensioner plk..sy dh tkr 4 kali..first tkr kt proton..selng 2 mggu byi jgk…adoiiii..pgi bngkel biasa dia tkr bru pun sama masih byi tensioner lg…skrg dh naik fed up xsetel2 lg byi bising tensioner 2..jem tul laa..bunyi semakin bising..tmbh2 klu bkk aircond…ataupun de mslh lain ke..

      azrai said:
      February 3, 2016 at 8:56 am

      Cuba cari tensioner brand Gates atau Yoko. Bearing dia imported dan lebih lasak dari Proton OEM. Harga pun tak semahalnya.Lepas tu bila tukar tensioner tu kena tukar sekali belt.

      hafiz said:
      February 3, 2016 at 3:31 pm

      assalam, tukar tensioner dengan belting sekali..tapi sememangnya begitu…bunyi tu mmg akan ada balik..bila dah tukar…5,6 bulan kemudian bunyi balik…sbb kat situ kering..tkde grising kt situ..kalu letak gris takut slip pulak..letak rubber grease kejap je…jd buatlah pe yg mampu.

    peterpan said:
    January 28, 2016 at 12:18 am

    Exora bold muntahkedarah minyak cam sialll

      jklmnop said:
      January 28, 2016 at 8:37 pm

      Sebab kurang ksih sayang la tu

    wani said:
    January 26, 2016 at 2:46 pm

    Assalamualaikum,

    Saya ada masalah dengan Exora Bold saya, yang mana lepas hantar servis 60,000KM turbo terus ada problem. 3minggu lepas servis, hantar ke proton balik, sekali tengok turbo masuk angin katenye. macam hampeh! sebelum hantar servis elok ajer, sekali lepas servis terus ajer rosak!!

    Sekarang ni, proton kate turbo takleh claim warranty sebab saya ter-miss satu check-up (40,000 KM). WHATTT harga turbo dah la sampai 6000 ringgit!

    Tolong ada sesiapa mempunyai masalah yang sama, macam mana nak buat ni..

      peterpan said:
      January 28, 2016 at 12:22 am

      Turbo boleh repair, cari bengkel yg boleh repair tak lah sampai 6k…turbo kecik cam tongkek ayam nak caj 6k? Gila punya protong sampah

        jklmnop said:
        January 28, 2016 at 8:39 pm

        Susah sangat buang turbo tu pasang buluh. Peterpan ni marah2 je. Ni mesti datang bulan.

      azahan said:
      January 29, 2016 at 4:54 pm

      Cuba call no ni….0182777027 – Fadzzel Sultan….mungkin dia boleh settle problem turbo tn

    yusof said:
    January 25, 2016 at 8:07 am

    salam, siapa boleh bantu, bunyi kuat kat belt, kata nya auto adjust, dah tukar pun bunyi lagi

      hamzani said:
      January 25, 2016 at 10:41 am

      Sy pernah kena..sc tukar alternator(980++)exora bold..nasib baik ada warranty..free je

    jklmnop mcm bapok said:
    January 21, 2016 at 7:20 pm

    Jklmnop, mcm mana nak dapatkan tayar berupa muka jklmnop? Ada spe tahu?

    kriss said:
    January 19, 2016 at 6:39 pm

    sya minat sangat2 exora ni..bila dengar byak komen yg x myakinkan. so.. minat tu makin pudar…

      zab said:
      January 20, 2016 at 9:47 am

      saya pun mcm tu, tapi setakat ni dah pakai sejak 2009 tak ada masalah. Cuma kalau ada budget lebih carilah yang sesuai.

      Ini semua kerja jklmnop said:
      January 20, 2016 at 11:04 pm

      Ini semua kerja jklmnop la

    Abg sado said:
    January 18, 2016 at 8:47 pm

    Jklmnop, mcm mana nak dapatkan tayar berupa muka jklmnop? Ada tak?

    lina said:
    January 16, 2016 at 10:45 am

    Dah hampir 5 tahun pakai…alhamdulillah….saya ikut jadual sc dgn patuh sekali yg bunyi brek bergesel besi tu mmg dari dulu beli cmtu.. sc kata ada pasir lepas sebulan baiki pun sama aje…mungkin betul la tu berkarat . .. skrg dah 80 000 km tgh nk riki kena tukar timing belt. Kat mana ye yg reasonable harga dia? Kat sc dlm 900 plus .. dah riki. Lps tu bila masanya yg sesuai nk tukat absorber?..skrg ni terasa absorber lembut sgt…boleh ke kita compresskan absorber tu sebab dia nasih ori…itu aje..I love my exora…

      jklmnop said:
      January 17, 2016 at 2:50 pm

      Ada kesah?

        lina said:
        January 17, 2016 at 4:32 pm

        En jklmnop boleh bantu?

          jklmnop said:
          January 17, 2016 at 8:26 pm

          X blh. Sebab tu dia x kisah. (ni jklmnop lain)

          jklmnop said:
          January 17, 2016 at 10:52 pm

          Boleh

    Rosdi Bin Jaffar said:
    January 12, 2016 at 12:12 pm

    Saya guna Exora CPS Manual 1.6 sejak 2010. Terbaik. 2 Tahun lalu saya padang NGV Sequential. Tiada masalah. Memang terbaik. Saya gamble pasang NGV sebab tgk satu Ustaz isi NGV kat petronas. Tanya dia…. Dia tanya balik nak jawapan panjang atau pendek. Kalau jawapan pendek… pasang NGV katanya. Saya pun pasang.

      jklmnop said:
      January 12, 2016 at 1:01 pm

      Encik rosdi sememangnya org yg penyabar. Mgkn manual ok kot. Sy bwk kete sewa exora CPS auto, rasa nak terajang je kete tu. Mcm bwk viva pun ada. Silap2 viva power lg.

      Encik rosdi berjudi??! Ish2. X baik tu. (gamble = judi)

      Cerita encik rosdi kat hujung2 tu cam x abis je. Ke mmg setakat tu

      Abg macho said:
      January 12, 2016 at 7:42 pm

      Ooh yeke. Dahsyat2. Sampai mcm tu sekali ek. Gilelah.

        jklmnop said:
        January 12, 2016 at 8:01 pm

        Mmg dasyat. Sungguh dasyat.

          jklmnop said:
          January 17, 2016 at 2:51 pm

          Dahsyat ek. Pergghhhh. Gile babeng tak?

    fendi215 said:
    January 11, 2016 at 1:30 pm

    http://fprxtreme.blogspot.my/
    voltage stabilizer 4 all type vehicle, more fuelsaver n pickup
    produk bumiputra

      Abg jklmnop said:
      January 12, 2016 at 11:46 pm

      Tipu

        jklmnop said:
        January 13, 2016 at 9:08 am

        Bohong. Ken ceng kuat

          jklmnop said:
          January 17, 2016 at 10:53 pm

          Todi lg kuat

    Hamzani Ahmad said:
    December 30, 2015 at 10:20 am

    Salam semua,
    Tumpang tanya mana nak cari retaining clip front brakepad utk exora bold 2012? area shah alam/klang/kl..retaining clip atas takde..bawah ada..tolong ye dah 2 mgu..bila brake jadi bising bunyi mcm keretapi brake..huhuhu

      Abg macho said:
      January 12, 2016 at 7:43 pm

      Kat suria klcc ada.

        jklmnop said:
        January 12, 2016 at 8:02 pm

        Parkson ke isetan

          Abg jklmnop said:
          January 12, 2016 at 11:33 pm

          Nike ke adidas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s