Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,451 thoughts on “Exora

    Joe said:
    July 21, 2015 at 10:34 pm

    Salam Aidilfitri semua…kereta exora berapa millage Baru boleh tukar timing belt…ikut pada buku service 100k…siapa dah pernah tukar & berapa millage…..

      44 said:
      July 22, 2015 at 12:31 am

      dah tulis dalam buku manual 100k km, 100k km la tukar. paling tidak pun 90k km la tukar.

      Locus said:
      August 5, 2015 at 3:11 pm

      tukarlah bila 80k km .. sebab kita kena kira juga bila kita start kereta dan tak jalan … kereta tak jalan tak tidak bermaksud timing belt tak jalan … so tukarkan timing belt dan service untuk EXORA Bold adalah dalam RM1k … jika timing belt putus sudah kena repair bayar dalam RM10k … yang mana adalah lebih jimat ? hahaha

      zack said:
      August 22, 2015 at 9:43 pm

      saya mencari exora 2nd bang, tolong war2kan dalam group abang k. saya zack dari cheras.
      tak nak dari mudah.com tapi cari direct owner.
      call, whatapp 010 809 3054. 019 363 3230

    Mirul Asraf said:
    July 12, 2015 at 9:53 am

    Assalamualaikum pengguna eb, byk sy peroleh info pasal eb dlm page ni..terbaik semua..support proton..30years anniversary.

      BFL said:
      July 12, 2015 at 11:42 am

      yeah support! keep it up!

        Abdul Rani said:
        July 14, 2015 at 2:42 pm

        #kipidap

          jklmnop said:
          July 14, 2015 at 3:11 pm

          #dongibab
          #kipidap

    safiea said:
    July 8, 2015 at 4:01 pm

    Masalah kipas x mati lps cabut kunci baru saya alami masalah ini slps 3 tahun guna exora bold saya..tp ianya kdg2 berlaku…kdg2 x…saya akan cuba cara yg noora beri…terima kasih.

      punkjunk said:
      July 25, 2015 at 11:29 am

      Sistem penyejukkan EB mmg direka seperti itu

    Mohd Firdaus Jalil said:
    July 2, 2015 at 8:46 am

    Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

    Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
    – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

    Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

    Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

    Sila call / whatsapp saya..

    013-3992200 Firdaus Jalil

    Penghantaran di seluruh Malaysia..
    Geran asal tidak diperlukan

    yang penting.. harga menarik menanti anda

    jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

    PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

    call/msg/whatsapp sekarang !!!

    Mohd Firdaus Jalil

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent

    Tel : 0133992200
    Email : mfj.rich@gmail.com

    d455 said:
    June 29, 2015 at 1:45 pm

    Ambil Exora Premium hari ini, lihat bahagian belakang logo turbo tiada, ingatkan tertanggal semasa penghantaran, check memang comfirm tidak tertanggal sebab tiada bekas gam. macam mana QC Proton boleh terlepas.

      jklmop said:
      July 1, 2015 at 12:07 am

      emblem je pun. cuba check, turbo ada ke x. entah2 proton lupa pasang, sbb tu dieorg tak bubuh emblem turbo!

        d455 said:
        July 1, 2015 at 11:04 pm

        jangan terlupa pasang screw dengan nut sudah ….. emblem turbo proton part mau Rm 35.00

    ROY said:
    June 26, 2015 at 2:35 pm

    EXORA LAMPU ABS MENYALA………… ADUI MINTAK TOLONG TUAN2 APAKAH SAKITNYA…. EXORA SAYA TU

      jklmop said:
      June 27, 2015 at 1:21 pm

      ke kau yg sakit? x reti pakai huruf kecik ke? mmg pakai CAPITAL LETTER selama hidup ni? ke Caps Lock rosak?

      yu said:
      July 2, 2015 at 11:57 pm

      cuba panggil foreman connect system check ABS.. Dari tu boleh tahu apa masalah

        Yus said:
        July 5, 2015 at 1:10 pm

        Mahal ke foreman charge

          bcdefghijklmnop said:
          July 6, 2015 at 10:27 am

          nak murah? buat sendiri

            nan said:
            August 12, 2015 at 4:05 pm

            X reti berforum. Soalan tidak berjawab, yg keluar kata2 sindiran

            jklmnop said:
            August 13, 2015 at 8:48 am

            dah klu kau reti sgt berforum, bg la harga tu. mana? x nmpk pun? adakah dlm komen kau tu mengandungi jwpn? xde kan? ke aku yg x nmpk?

          zack said:
          August 22, 2015 at 9:36 pm

          assalam bang. saya mencari exora untuk dijual.ad members forum nak jual call, whatapp saya zack 010 8093054. tq bang

      isa said:
      August 9, 2015 at 2:37 pm

      assalamualaikum sahabat…ABS sensor menyala bermakna ABS sensor rosak..selalunya yang rosak bahagian hadapan…kanan ataupun kiri..harga tukar di proton servis rm 130.00…

    ibam said:
    June 23, 2015 at 12:56 pm

    saya baru beli kereta proton exora bold second hand…masalah aircondnya…kalau kita parking kat tengah panas katakan lah…bila saya on aircond dia tak sejuk…bila bergerak baru sejuk…dan selepas tu dah ok dah…hmmm…bantu saya..sapa yang ada penglaman…

      pieejoko said:
      June 23, 2015 at 3:14 pm

      rasanya semua kereta mcm tu. ruang dalam kereta akan mengambil masa sedikit untuk sejuk. lainlah kita parking di tempat berbumbung. ruang dalam kereta akan jadi sejuk lebih cepat. Seeloknya turunkan semua tingkap/ buka semua pintu beberapa minit sebelum hidupkan enjin supaya haba panas keluar…

        ibam said:
        June 25, 2015 at 8:05 am

        terima kasih sahabat…saya ingatkan ada masalah… :)

      han said:
      June 28, 2015 at 1:26 am

      kereta abang ipar ada masalah macam ni. Mitsubishi Lancer. Macam2 kedai dia tanya….last sekali dia hantar pada specialist aircond…..dia suruh servis aircond….dekat rm500 jugak. Tapi kereta Lancer dia dah 5 tahun. Antara sebabya adalah filter aircond tak tukar, kemudian ducting tersumbat dgn habuk.

    admin said:
    June 22, 2015 at 2:00 pm

    Exora CPS : Kipas radiator tak jalan.

    Risiko anda: Pomen mungkin akan kata water pump, coolant, kipas thermostat kene ganti.
    Tapi jika sensor temp di panel naik masa traffic jam, tak masa jalan, check wiring dulu spt dibawah. Anda mungkin hanya perlu guna pisau sj utk ini.

    Simptom di kesan bila berhenti selepas lama memandu, kipas aircond bergerak walau dah matikan kunci.

    Enjin akan jadi panas jika anda terperangkap dalam trafik jam. Kalau tak jam, ok, sbb kipas aircond ada. Tapi kalau anda matikan aircond? Maybe ia akan auto run. Anyway satu kipas tak cukup kuat.

    Cara detect kipas rosak ke tidak, bypass sj guna wayar direct dari bateri.
    Jika kipas pusing, maknanya kipas anda ok. Jika tak, rosak la.

    Kalau kipas pusing, kemungkinan besar ada wayar berkaitan fan ini yang putus. Sila buka wiring dari fan hingga ke kotak suiz dalam enjin, atau setakat mana sehingga dijumpai.

    Buka wire connectors bawah head lamp bawah beteri anda. Check pin sama ada rosak atau tak.

    Selamat berjaya.

      admin said:
      June 22, 2015 at 2:02 pm

      Enjin yang panas boleh merosakkan enjin, bahkan merosakkan sistem aircond ‘leak’.

    faizal bera said:
    June 13, 2015 at 11:42 pm

    Salam.
    Saya pakai exora bold CFE.Arini gear x mau tukar.jln gear 1 je.tp bila padam enjin.ok semula.lepas beberapa kali padam hidup.dia jadi semula.adoi..risau jugak.agak2 masalah ape ye??

    faizal bera said:
    June 13, 2015 at 11:26 pm

    Salam.
    Hari ini exora bold CFE saya menyala tanda seruan kat meter.pastu bila jalan gear tak boleh bertukar.just gear 1 je.bila padam enjin dan start semula ok balik.ada masa dia jadi balik.bila padam enjin molek semula.agak2 masalah apa ye??

    abu said:
    June 6, 2015 at 6:51 am

    Beli lah Exora anda tidak akan menyesal kerana ianya lebih nilai dari wang anda, prestasi dan keselesaan exora menepati slogan asal proton extra. ‘ anda pasti terpegun’ .

    nizam said:
    June 6, 2015 at 1:50 am

    hi bros..
    kwan nak beli exora 2015 sebelum raya ni. bole bagi skit pandangan (kelebihan/ kekurangan) psal kete exora SP 2015 ni? kwan belum pernah pakai mpv, selama ni sedan jer.. exora ni nak beli psal dah beranak pinak hehe.. thanks.

      razali isnin said:
      June 11, 2015 at 12:39 am

      Untuk keluarga (besar / kecik) exora mmg sesuai. Cukup bertenaga. Nak memotong x ada masalah. walaubagaimanapun, nak beli kereta ni tengok rezeki juga lah. Kalau nasib baik, insya Allah x ada masalah. Exora saya masih dlm jaminan, 3 barang sudah ditukar, 1. abs sensor, 2. motor wiper, 3. ” o2 sensor” (yg nimenyebabkn enjin nak mati / sangkut2) itu setakat 2 tahun lebih ni lah. Masih dlm warenty x kena bayarlh. Kalau bayar sendiri 3 barang mau juga dekat rm1000 agaknya. Itu ajelah pandangan/pengalaman saya. Dulu saya pakai hyundai trajet – siap ada stanby sensor 2/3 biji. Ingatkn pakai exora tak lah mcm tu, tapi nampaknya serupa aje….. apa2 pun buatlah sembahyang istikharah dulu agar diberikn ilham mana yg baik…..

      hamzah said:
      June 13, 2015 at 6:59 am

      Jika keputusan utk beli exora cfe dah dibuat, banyakkan solat hajat dan solat dhuha utk direzekikan dengan unit yang terbaik dan bebas masalah. InshaaALLAH. Setakat yang saya beli, model yang dibina pada April 2015, sangat berbaloi dan prestasinya sangat bagus. Ambil cfe premium, 4 airbag dan ada vsc yang memang terasa fungsinya ketika melalui highway karak. Autocruise juga membantu bagi perjalanan jauh. Aircond memang terbaik kerana barisan belakang bukan sahaja ada blower, tapi ada cooling coil dia sendiri. Memang sejuk.

      faizal bera said:
      June 13, 2015 at 11:32 pm

      Beli je la.aku pakai mmg ok.just abs sensor je prnah ganti.sbb menyala.tp arini gear plak x mau tukar2 just jln gear 1 je.bila padam enjin,ok blik.arini dh 2 kali trjadi.bingung jugak.

        Yus said:
        June 20, 2015 at 11:52 am

        Salam nak tanya exora saya CPS(auto) … dah 3thn lebih…. Kat dashboard kekdg kuar check engine…. Bila2 lama hilang pulak…… Apa makna tu. Problem ko yg pasal gear tu dah settle

          isa said:
          August 9, 2015 at 2:39 pm

          mungkin minyak gearbox dah kurang kelikatan…

      Han said:
      June 28, 2015 at 12:46 pm

      Samalah

    MECHANICA AUTO SERVICES said:
    June 2, 2015 at 9:15 pm

    Kepada pengguna proton atau apa sahaja kereta yg tinggal di area Ipoh boleh hubungi saya di talian 012-4969635 (MAWI).
    Bengkel saya menyediakan khidmat servis dan juga repairing kepada anda yg berminat.Sekian Terima Kasih.

    Faisal kuantan said:
    May 31, 2015 at 11:33 pm

    19 Mei 2015 kereta siap di bengkel 30 mei2015
    Masalah memang masalah proton exora apa nak buat kereta dah loan 9 tahun nak tak nak kenalah repair jugak habis 5ribu tukar turbo baru…mengikut dari kata¬≤ foreman tempat yg saya hantar masuk kereta saya dah 13buah proton exora mengalami masalah yg sama bila mana mileage mencecah 80k keatas.. Katanya lagi masalah lain akan timbul di tempat lain pulak lepas ni aduhhhhhh memang kecewa
    Catatan ringkas dari saya
    Faisal kuantan
    Exora bold turbo

      rais said:
      June 1, 2015 at 8:21 am

      Setelah bpe tahun guna tu en faisal?dah abis waranty ke

      Razali Isnin said:
      June 5, 2015 at 11:40 pm

      Apa tanda2 masalah turbu ni saudara Faisal, nak tau juga kok kana pula nnti.

    Faisal kuantan said:
    May 31, 2015 at 11:28 pm

    Saya baru kena tukar turbo

    abu said:
    May 28, 2015 at 1:41 pm

    Condenser ke coolingcoil?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s