Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora

Advertisements

3,032 thoughts on “Exora

    Jihad a. Rahman said:
    November 16, 2017 at 10:47 am

    Slm. Guna proton exora cps. Masa reverse kereta tu rasa mcm tersengguk2 dan ada tambah pulak masa lebih 110km/j stereng dh gegar. Apa masalah? Berapa kos?

      zack said:
      November 16, 2017 at 12:03 pm

      Manual/Auto? Masa drive ada rasa senggut2 gak x? Kalau ada mybe ada bbrapa faktor myebabkan senggut2 ni sperti fuel petrol tsumbat/fuel pump mula nk kong/spark plug dah lama/faktor2 lain. Lebih 100km/j rasa gegar biasanya msalah pada lower arm/driveshaft/mounting absober dpan. Mybe gak sbab dah lama xbuat aligment & balancing pun boleh myebabkan klajuan pda thap tsebut akan mgalami gegaran. Elok check dlu last servis bila & apa yg dilakukan masa last service tu.

    Nazrighafar said:
    November 15, 2017 at 5:03 pm

    Baru aje tukar timing belt exora cps selepas 8 tahun beli.masih cantek lg beltnya sbb kete jrg digunakan..puas hati tgk pomen melayu tu buat kerja…upah pun x mahal rm120 jer…brg sy beli sendiri..klu kt sc fhm2 jerlah

      Yozzi said:
      November 15, 2017 at 5:33 pm

      Bg la detail pomen tu kalau dekat boleh pergi

        Nazrighafar said:
        November 15, 2017 at 8:28 pm

        Kat seksyen 32 shah alam..saudara yozzi tggl kt mne?

          zack said:
          November 16, 2017 at 8:18 am

          Upah standart mmg RM100-120 tpi ada gak pomen minta upah RM160 utk upah saja klau kita beli brang sndiri minta dia psangkan. Kena riki tmpat2 yg murah & pling pnting pakar.

    keretasewatrg said:
    November 14, 2017 at 2:52 pm

    Sy menghadapi masalah yg sama. Kipas radiator dan kipas aircond bunyi kuat / bising. Terima kasih di atas pencerahan.

    Amin said:
    November 9, 2017 at 1:36 pm

    Nk tnya Gear box exora bold rosak brpa harga nk buat ye??

      Fitri said:
      November 11, 2017 at 5:50 pm

      RM2500 dan keatas.

    muhammad nazri said:
    November 9, 2017 at 10:16 am

    salam saya mempunyai exora cps…. kereta saya mengalami masalah apabila msk reverse kete tk bergerak n apabila saya msk D pula kete boleh jalan tetapi bila gear bertukar kereta tersemtap kuat dari gear box… mohon pencerahan //

      Fitri said:
      November 9, 2017 at 9:06 pm

      clutch sudah tukar?

    cg Din said:
    November 5, 2017 at 11:52 am

    saya guna exora bold sejak 2015..baru sebulan guna dah masuk ward hampir 3 minggu..problemnya masa jln nyala lampu check engine dll, x de power nak memotong..masalah sensor katanya..lps sekian lama ada masalah baru pulak..smlm g bandar..lps magrib nak keluar g makan..start kete x hidup..tapi ada keluar bunyi halus dr dlm bonet..bukan dri enjin..nape ye

      edi78 said:
      November 7, 2017 at 1:59 pm

      crank sensor kasi tuko..

    Pak mat said:
    November 3, 2017 at 12:18 pm

    Saya dah 6 tahun pakai Exora cps. Kerap kali perjalanan melalui lebuhraya timur barat. Sekali sekala dari Ipoh ke Cameron malaui tapah dan balik ke kampung melalui gua musang. Setakat ini belum ada apa-apa masalah lagi. Semasa mendaki bukit ok. Kelajun purata mendaki 80km/j. Kelajuan tersebut sesuai dgn jalan mendaki bengkang bengkok. Cuma kalau nak bandingkan dgn mpv 2000 cc keatas tak bolehlah. Harga pun lain. Dari segi penggunaan minyak, untuk perjalanan jarak jauh jimat. Cuma penggunaan jarak dekat terutamanya dalam bandar yang sesak dan banyak berhenti ia tidak ekonomi. Tapi saya tak ada pengalaman pula bawa mpv jenama lain buatan Jepun. Kot-kot ia lebih ekonomi utk perjalanan dekat dan sesak. Pendapat saya kalau nak pakai Exora, pakailah. Semua kenderaan ada kelebihan dan keburukan dan keistimewaan masing-masing. Kalau nak beli fikirkan kebaikan. Kalau tak nak beli fikirkan keburukan. Baru hati senang…

      Fitri said:
      November 7, 2017 at 8:40 pm

      boleh cuba voltage stabilizer, jimat minyak untuk semua keadaan, dekat, jauh bawak racing2 pon boleh nmpk penjimatan minyak.

        Yozz said:
        November 7, 2017 at 8:47 pm

        Made in China boleh ke?

          TT said:
          November 8, 2017 at 8:20 am

          Made in china mne than kualiti tkut mudaratkan kelak. Klau kereta model akan datang ni bukan 100% china pula tpi hsil kerjasama Mas & China. Huhu.

            Yozz said:
            November 8, 2017 at 9:35 am

            Hehehe… Ok Cuba bagi jenis voltage stabilizer., nak beli kat mana dan brp rm?

            TT said:
            November 8, 2017 at 2:12 pm

            Ntahlah sebab saya pernah pkai jnis FPS Fuel Saver. Beli dkt mudah. Brang baru pos dri Penang. Hrga promosi tmasuk pos RM120.00. Baru pkai 1hari je. Drive ke Cameron ikut Simpang Pulai lalu Kg Raja. Pergh nk naik bukit byak kali gak kena tukar gear 2 & 3. Cabut trus rsa ok skit.

            TT said:
            November 8, 2017 at 2:13 pm

            Beli msa tu thun 2015

          Fitri said:
          November 9, 2017 at 9:20 pm

          Voltage stabilizer yg elok guna capacitor 5 biji dan ke atas cnth mcm, RAIZIN,ADHOC,WORKS,PIVOT atau nk lagi power DIY sendiri, jgn beli yg cikai2 atau brand yg pelik2, xcukup power.

            Yozzi said:
            November 15, 2017 at 5:36 pm

            Ada link tak nak DIY

    Farah said:
    October 31, 2017 at 8:09 pm

    Assalamualaikum semua. Saya baru tukar keempat-empat spark plug. Lepas tukar tu, dapat hidup sekali dan bunyi enjin agak kasar. Lepas tu nk hidupkan lagi sekali… Tak hidup terus. Boleh sape2 bg pendapat/komen?

      zack said:
      November 1, 2017 at 8:13 am

      Waalaikumussalam. Sma ada spark plug/coil plug psang xfit. Check blik dkt kdai yg buat hri tu.

      edi78 said:
      November 1, 2017 at 8:27 am

      wslm..

      1.check spark plug yg baru tu..pastikan spark plug tu jenis yg btol, pasang ketat..
      2.check ignition coil..takut dah rosak
      3.check kabel plug sekali..
      4.check minyak..ada ke tak (sometime org x sedar)
      5.check fuel filter..takut ada sumbat.bese sumbat klu kete lama dah
      6.check starter.
      7.check alternator
      8.check bateri.

      soh pomen je la check..sonang..kiki..

    Man said:
    October 23, 2017 at 7:49 am

    Cuma minyak cvt wajib tukar kat sc proton coz kena buat leveling lepas masuk minyak kalau tak gearbox kacau

      Zamri said:
      October 29, 2017 at 11:30 am

      Sy beli exora..baru berusia 12 hari dah break down..enjin gigil..mati time tgh jalan plak tu..start je..enjin gegar..try nak ke tepi..masuk gear mati enjin..rasa2 pe rosak tu..adoiaii..

        Fitri said:
        November 7, 2017 at 8:43 pm

        cuba tukar spark plak dlu.

    Man said:
    October 23, 2017 at 7:44 am

    Satu je aku tak puas hati kat exora bold ni dia punya stereng rack dia tak tahan lama.pakai bush silicon pun tak blh tahan lama.

    Zainuddin said:
    October 19, 2017 at 2:48 pm

    Bonet belakang exora tak boleh buka,macam ada klip ke tak tahu lah,tertanggal ke ada sesiapa yang pakai exora yang tahu cara nk baik bonet tersebut..

      Fitri said:
      October 24, 2017 at 5:55 pm

      Mungkin spring tertanggal, dkt bahagian log belakang tu buka & cuci guna wd40, mngkin sbb dh ketat, klu ad part yg patah xbleh nk smbung kna tukar baru.

    Mie said:
    October 18, 2017 at 12:02 am

    Sakit hati betul la…nak boleh dapat exora sampai 2 bulan apa cerita ni proton…buat anayer pelanggan je..

    Baddly said:
    October 16, 2017 at 4:56 pm

    baru ni sy buat terbalikkan tayar belakang ( side dalam ke luar & side luar ke dalam) punca nya tayar makan sebelah dalam…..nak claim waranty dah habis… nk tukar axel beam modal besar RM 1k gak la.. tukar pun kang jadi lagi…pening pale…

      Fitri said:
      October 23, 2017 at 7:59 pm

      klu tayar mkn sebelah kna buat alignment & tukar screw camber, model jenis waja & exora cepat bengkok. untuk lebih tahan lasak pasang bar ultra racing.

        keretasewatrg said:
        November 14, 2017 at 2:59 pm

        Tayar belakang xpakai chamber tuan

        keretasewatrg said:
        November 14, 2017 at 2:59 pm

        Tayar belakang xpakai chamber tuan

        zack said:
        November 15, 2017 at 8:30 am

        Aku punye pun makan sbelah tpi xteruk sgatlah. Sbabnya lower arm link mula nk problem so tukar hari tu yg pnjang & pndek dua2 belah satel. Dpat hrga promosi utk 4pcs RM280.00 siap psang.

    Exo2012 said:
    October 6, 2017 at 9:38 pm

    Saya guna exora bold cfe ni dah lima tahun. Lepas tukar tabung tengah exzos exora bold sampai rumah kuat sangat bau hangit macam masa welding ekzos kat bengkel tu. Sebab apa ya? Owner bengkel beritahu masalah tabung tengah bocor ni memang biasa terjadi kpd exora dan suprima. Kos baiki RM230.

      Man said:
      October 23, 2017 at 7:51 am

      Yg tu tak pernah kena pula.tapi cukup 5 tahun standby tukar valve seal Kos Rm800-900 rat huhu..

    Lord of Pilah said:
    October 6, 2017 at 6:41 pm

    Saya da guna exora cps manual sejak 2010. Alhamdulillah, setakat problem minor tu ada jugalah tetapi dari awal tetap maintain hantar ke pusat servis proton edar. Pernah tukar headlamp sebab masuk air tapi masih dalam waranty. Sekarang ni masih guna lagi. Mileage dah 200000km. Seluruh semenanjung kecuali Kelantan dah sampai dgn kereta Exora yang menjadi bahan kutukan beberapa orang yang mana exora mereka atau mungkin exora jiran mereka atau hanya gambar exora je dalam simpanan yang mengalami kerosakan. Cuma setakat ni bila kereta dah usia tua ni, banyak la yang rosak dan harus ditukar. Banyak dah jasanya kereta Exora yg kami guna ni. Beli pun sebab ini yang mampu dan selesa untuk anak-anak. Satu perkara yang saya nak share, kereta mula start meragam bila mula hantar kat bengkel2 biasa yg mungkin kurang pengalaman. Proton services centre mmg la mahal tapi untuk tempoh jangka masa panjang dan jangka hayat kereta, ia amat berbaloi. Akhir kata, tepuk dada, tanya selera. Kalau mampu beli kereta mahal, beli je la. Kalau mahal pun kereta tapi bawak kereta macam pelesit kota, pakai kereta apapun jahanam. Kalau kita tgk street racer dalam muvi pun, lepas race mesti buat mentenen kat kereta, kita ni lepas hantam laju2, 3 bulan lepas tu baru nk servis. Tu pun tukar minyak pelincir je. Ok.. Bye. (Xde kene mengena dgn keluarga Proton)

      Exo2012 said:
      October 6, 2017 at 9:46 pm

      Betul sangat tu, baca pengalaman saya servis tukar timing belt kat bengkel luar yg bermasalah di blog saya kebuntepipagar.blogspot.com .

    samad said:
    October 6, 2017 at 4:19 pm

    Panduan ringkas penggantian:

    Setiap 5k/10k km : Minyak Hitam, Penapis Minyak, Washer

    Setiap 20k km : Palam Pencucuh, Penapis Udara

    Setiap 30k km : Cecair Penyejuk Radiator

    Setiap 40k km : Minyak Brek, Minyak Gear, Bendalir Steering Kuasa

    Setiap 60k km : Penapis Petrol

    Setiap 90k/100k km : Timing Belt + Aksesori

      Ridzuwan said:
      October 22, 2017 at 9:53 pm

      40K kena tukar hos minyak hitam utk turbo… 2 pcs harga RM350.00
      Amat penting saudara, kalau hos ini bocor, minyak hitam kering can make engine kena overhaul.

        wan indera shaari said:
        October 28, 2017 at 4:45 pm

        hos tu x sampai rm 100 pun bamg kalau kat proton… upah hanya rm80 sc amik… jaga2 dgn org nak try…. sy wat hose kat sc je bang…

          Jang said:
          October 31, 2017 at 10:36 am

          Saya pn baru tukar hos tu kt SC..total tak smpai rm250 termasuk kos upah sekali..

            Ridzuwan said:
            October 31, 2017 at 5:44 pm

            Francais proton ipoh. Kat pasar besar kinta ipoh.

    Hanafi bin Md.Amin Md.Amin bin Hanafi said:
    September 29, 2017 at 6:03 pm

    Saya guna exora bold masaalahnya saya servis x ikut tarikh yg ditulis tapi saya ikut km..jadi bila saya pergi ke protonservis dia orang cakap apa lama sangat baru datang ..saya cakap saya ikut km….kereta tu saya jarang drive jadi nak mencapai 5000km pun hampir 10 bulan .saya nak tahu adakah engine keretasaya masih dilindungi insuran proton

      CFE GOLD said:
      October 2, 2017 at 7:57 am

      Masih. Mana2 pusat servis akan menetapkan sama ada tarikh atau KM yg mana terdahulu smpai utk next service.

      Man said:
      October 23, 2017 at 7:53 am

      Kena ikut yg mana sampai dulu km or bulan

    Muhamad Hairani Ahmad said:
    September 14, 2017 at 1:37 pm

    Saya telah membeli dan memiliki Exora Bold Turbo pada Ogos 2015.Setakat hari ini ( 14 September 2017 ) masih tip top dan tiada masalah pada engin dan sebagainya.Saya masih hadir ke SC setiap perbatuan yang disyorkan untuk servis dan sebagainya. Mohon share / kongsi dengan pengguna Exora yang sama seperti saya tentang pemasalahan atau tip-tip yang ada pada kereta Exora tersebut.

      Bro Mat said:
      September 14, 2017 at 2:23 pm

      Penjagaan bold agak rumit berbanding model biasa. Boleh baca smua komen dkt blog ni/search google/tgk mne2 ada postkan snarai nma pomen boleh amik n bertanya tips utk rjukan.

      Ridzuwan said:
      September 27, 2017 at 12:35 am

      Jangan lupa tukar 2 hos untuk engine oil return pada milaege 40,000km. Kalau hos ini bocor, kena overhaul kereta…. macam saya kena.

        Yozz said:
        September 27, 2017 at 12:38 am

        Brp kos tukar hos tu?

          Jang said:
          September 28, 2017 at 4:12 pm

          hos sambungan turbo ke engine ni mmg kene tukar ikut mileage..sy bru kene hos tiba2 bocor mase tgh drive..mjur perasan dan stopkn kereta…

            Yozz said:
            September 28, 2017 at 7:38 pm

            Oooo… Kalau CPS tak perlu la… Tapi kena check jugak ke?

            Max Drive said:
            September 29, 2017 at 8:09 am

            CPS xperlu sebab sma model cm persona,gen 2 n saga. yang wajib exora cfe bold n preve cfe turbo je psal material hos pnyambung getah biasa. Nk than lsak n pnas hrga murah skit guna jnis silicon klau steel mhal

            Koboi said:
            October 17, 2017 at 1:13 pm

            Saya pengguna bold then 2013. Tahun ni sj dah 3x hose turbo bocor…mmm….ingat nk tukar dgn bold 2017, mungkin ada improvement kot.

          Ridzuwan said:
          October 22, 2017 at 9:54 pm

          RM350.00. Overhaul habis 4,000.00
          memang tak tahu dulu.

            Man said:
            October 23, 2017 at 7:47 am

            Hose bocor tak perlu overhaul pun.tapi kena pi buat teruslah.jgn bawa sampai minyak injin kering

            ridzuwan said:
            October 23, 2017 at 7:49 pm

            Minyak dah kering baru tahi hose bocor. Terbang duit raya… pakai baju melayu tahun lepas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s