Preve

proton-preve1

Proton Tuah, kereta konsep yang direka oleh Italdesign Giugiaro telah dipamerkan semasa Pertunjukan Kereta Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIMS) 2010. Ia mempratontonkan pelbagai unsur rekaan serta ciri-ciri yang terdapat pada Proton P3-21A akan datang.[9] Pembangunan P3-21A selesai setahun kemudian dan pengeluaran mengambil tempat di kilang Proton di Tanjung Malim. Syarikat tersebut mendakwa 94% bahagian kereta adalah buatan tempatan sebagai usaha bagi mengurangkan aliran keluar modal.[10] Nama rasmi Proton Prevé hanya didedahkan beberapa hari sebelum pelancarannya.

Proton Prevé akhirnya dilancarkan pada 16 April 2012 di Seri Kembangan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd. Najib Razak.[12][13] Ia dilancarkan dengan enam pilihan warna serta tiga varian, iaitu Executive MT, Executive CVT dan Premium CVT. Kedua-dua varian Executive digerakkan oleh enjin 1.6L CamPro IAFM+ Proton. Executive MT digandingkan dengan transmisi manual 5 kelajuan manakala Executive CVT dilengkapi CVT 6 kelajuan.[14] Varian Premium dilengkapi enjin turbo 1.6L CamPro CFE yang lebih berkuasa, digandingkan dengan CVT 7 kelajuan, dikenali sebagai ProTronic, iaitu transmisi manumatik versi Proton.[14] Dari segi keselamatan, varian Executive dilengkapi beg udara SRS berkembar serta sistem brek cegah kunci (ABS) dengan pengagihan daya brek elektronik (EBD), manakala varian Premium menawarkan tambahan dua beg udara tepi, bantuan brek (BA), kawalan cengkaman (TCS) dan kawalan kestabilan elektronik (ESC) sebagai tambahan daripada apa yang ditawarkan pada varian Executive.[13] Varian Premium juga menampilkan kit eksklusif seperti penukar gear padel pada stereng, lampu kepala dan pengelap cermin automatik, pengawal luncur, pengawal iklim, unit kepala skrin sesentuh terbina dalam dengan Bluetooth, USB & keupayaan sambungan iPod di samping suis penghidup tekan. Kesemua Proton Prevé dilengkapi sistem Paparan Maklumat Pintar (SID) yang memaparkan maklumat seperti penggunaan bahan api purata, jangka hayat bateri serta jarak sebelum tangki kosong. Satu lagi ciri standard ialah WiFi dalam kereta, hasil kerjasama antara Proton dengan ISP WiMAX Malaysia, Yes 4G. Harga Prevé adalah antara RM59,540 hingga RM72,990.[12] Ia menerima lebih daripada 11,000 tempahan dalam tempoh dua bulan selepas pelancaran rasminya dan menjadi kereta ketujuh paling laris di Malaysia pada bulan Mei 2012, mendahului semua pesaing dalam kategorinya

(sumber wikipedia)

Advertisements

47 thoughts on “Preve

    Suhana said:
    March 11, 2017 at 6:58 pm

    Preve cvt aku masa baru nak jalan,tersentak-sentak macam nak mati.Bila masuk gear R pun sama.Tapi kadang-kadang elok je.Plug baru,minyak cvt baru.Apa masalah ye?

      Qaxier said:
      March 12, 2017 at 12:50 am

      Filter mnyak cvt tukar skali x? Lmpu wrning cvt nyala x? Klau x bukan mslah pda cvt mybe mslah pda petrol pump. Bila enjin dh pnas lebih 30mnt biasa akan blaku ksentakkan. Atau check knock sensor

      Whooper said:
      March 12, 2017 at 10:52 pm

      Search google bkaitan gearbox cvt n apa punca mslah sering blaku n tips cara pnjagaan cvt ni

      mat said:
      March 16, 2017 at 11:50 am

      Tukar sensor gearbox

    Roy said:
    January 24, 2017 at 10:21 am

    Preve diaorg dok komen dkt blog kereta preve rest in peace/cili padi

    zam said:
    December 13, 2016 at 11:56 am

    mohd nazri omar. Ko jgn ingt ko buat cam2 cite fitnah aku aku xtau? Ko igt cncin besi kursani ko POWER sgt? Ko xtau yg budak2 veterinar tangkak smua bukan suka ko pun juz tpaksa ikut ckp ko coz diorang pnah ckp rela pindah dri tekanan kje bwah ko. Igt Allah jgn hnya pndai ckp “pas smbhyg sjud yg terakhir sya doa” Doa apa klau hti htam ko asyik dengki nk kenakan n laga2kan org. Igt mambang yg ko pkai boleh jga ko selamanya?Maaf mcelah dkt blog ni tpi pada ssipa yg lihat blog ni knal bliau sila smpaikan pda beliau agar segera bertaubat n ni warning last klau dngar dia buat crita fitnah dkat org bukan2 mmg tau buku bertemu ruas.

    if u smell what i is cooking said:
    December 2, 2016 at 4:14 pm

    Preve CFE nk kena tonjol msa aku speeding nk smpai top 200km/j ke atas je dia main2 break plak tau r pick up cpat tpi top kurag.

    jklmnop said:
    September 11, 2016 at 11:34 pm

    Assalamualaikum & salam sejahtera

    Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

    Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
    – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

    Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

    Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

    Sila call / whatsapp saya..

    013-3992200 Firdaus Jalil

    Penghantaran di seluruh Malaysia..
    Geran asal tidak diperlukan

    yang penting.. harga menarik menanti anda

    jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

    PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

    call/msg/whatsapp sekarang !!!

    Mohd Firdaus Jalil

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent

    Tel : 0133992200
    Email : mfj.rich@gmail.com

    jklmnop said:
    September 11, 2016 at 11:32 pm

    Saya sayang saga flx

      MFA said:
      December 1, 2016 at 10:25 am

      Ko nk promote utk roadtax insurans smua tpi cam msuk air bila ckp cm ni mne org nk caye 😀

    Abg jklmnop mashey said:
    September 10, 2016 at 7:56 pm

    Berita tergempar!!!
    Saga FLX sangat menawan

    Abg jklmnop mashey said:
    September 6, 2016 at 12:20 am

    Saga flx sungguh hebat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s