Iswara

Apa Komen Anda Tentang Proton Iswara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Iswara

Advertisements

1,235 thoughts on “Iswara

    Zaidi said:
    November 18, 2017 at 4:07 am

    Cooling coil iswara ada filter tak.. tak sejuk.. bwh kotak tu sejuk

    Hasbro said:
    November 18, 2017 at 1:03 am

    Salam…
    Sy guna iswara uk 93…kat mane servis terbaik utk throttle body + tuning…sbb rpm down sampai <500 kadang2 mati bila masuk gear D/R…kena tekan minyak baru boleh jalan. Lps tu bila jalan semput2 sampai dah dekat 1km baru ok…mase laju ok jer…sy dok area kajang

    Hasbro said:
    November 18, 2017 at 1:00 am

    Salam…
    Sy guna iswara uk 93…kat mane servis terbaik utk throttle body + tuning…sbb rpm down sampai <500 kadang2 mati bila masuk gear D/R…kena tekan minyak baru boleh jalan. Lps tu bila jalan semput2 sampai dah dekat 1km baru ok…mase laju ok jer…

    JiwekukejamSeh said:
    November 12, 2017 at 5:44 am

    Kadang2 rmai gak org bagang bgi response..org minta pendapat hangpa bley melawak bagai..serius la skit hanat aka shibey.

    Nizam said:
    November 1, 2017 at 4:57 pm

    Kereta saya iswara aeroback wiper sebelah x bergerak. Then repair pomen mintak rm160 berbaloi ker katanya tukar lining dekat wiper tu.. Memang mahal ker bende tu

      TT said:
      November 3, 2017 at 8:14 am

      Dah sma dkat cam hrga bgi exora CPS je

      Fitri said:
      November 7, 2017 at 8:48 pm

      Harga barang RM150 cas tukar RM10 klu baru, nk murah lagi cuba cari dkt kedai potong.

    Azuan said:
    November 1, 2017 at 3:24 pm

    Tuan nak tanya,iswara kalau dah tukar battery tapi semua lampu dan hon pun tak nyala dan tak boleh start apa masalh nya yer..cari fius celah baterry pun tak nampak

      Fitri said:
      November 7, 2017 at 8:55 pm

      Fuse box dkt dgn battery.

    Brother B pecinta Saga Retro said:
    October 29, 2017 at 11:21 am

    Saga magma
    8valve 4g15 manual
    Kaburetor Taiwan je yg lama adik ipar kena tipu apek mane entah
    Sedap gak lepas set. Set shj 200. Kuching Swk.
    Tappet ekszos buat tmpt lain.
    Baru2 ni aku try formula koboi aku ni.
    Tekan aircond rpm 1k off a.cond pun sama. Gear 1 50 gear 2 90 gear 3 140kmh tappet standard ikut dinding firewall 25ex 15 in 4-2-1 kedai ekzos biasa distributor boh tengah takde advance retard
    Tp kena tunggu panas la. 90 darjah celsius kot sbb berpandukan meter air cap hayam aku beli nilai mas kawin RM 50. Benda sukat air yg kat hos atas RM40.Wiring RM30. Belasah jela. Meter air naik sikit setakat bawah 0. Negatif. Naiya pulak kalau mak aku pakai. Tanya sparepart meter baru 600 xda warranti nak beli meter vr4 mirage iswara dah penuh kat stor. Nak anta p custom mmg x smpt jauh pulak. Kuching-Kota Damansara mmg x dpt masa singkat.. 8V ni klu pglmn sy distributor klu xpakai ori memang mcm tutttt… Jadinya. Tuh yg jenuh sikit 12valve boleh lagi pakai rebuilt recond tgk nasib. 8v kebrangkalian 80% tak tahan. Kena order ori APM ke MMC ke. MMC takut harga meninggal. Itu bab OTR. Klu bab nak bersukan @ racing plk.bahagian head valve spring retainer valve besar, pullley semua kena perah otak @ custom. Kos $$$. 12valve ok lagi pulley water pump kilat purple ke pink boleh dpat lagi 😝😜😛 . Gearbox saga juga lembut shift sedap tak jauh. Iswara dgn wira jauh gak la shifting distance. Shifting saga mesra alam la..cuma pendapat peribadi. Skrg bearing clutch bunyi wlu pun dah tukar. Tekan clutch senyap. Lepas bunyik. Tukar 1set lagi clucth. Nak kena bedah agak nya gearbox nih. Terbayang ratio2 speedgear.com kat mudah.my 😎😎😈

    azim said:
    October 28, 2017 at 9:35 pm

    Salah ayat td….still bacaan meter minyak TAK tepat..harap dpt bantu..ada cara lain ker..beli meter baru ker..atau memang dah semula jadi mcm tu.

    azim said:
    October 28, 2017 at 9:32 pm

    Kenapa meter iswara aeroback x detail die punya bacaan minyak nya..padahal dah tukar pelampung.dah siap test meter run naik turun.tp bile dah siap pasang…siap isi minyak…still bacaan minyak tepat..boleh sapa bantu dan bg idea.ke kene tukar meter baru..iswara aeroback 1.3cc

    Marius said:
    October 25, 2017 at 8:40 pm

    Macam mna nak baca mileage proton iswara ya.

    Nan said:
    October 24, 2017 at 4:24 am

    salam bos…nk Tanya sikit kenapa tgh drive gear 5 tiba2 jdi free gear…manual. Dlm kereta 4 org… drive dlm 150km/j…gear tendang jdi free.. Klau naik sorang x jdi pn… time nak jdi pn masa naik jln highway…. jln biasa x jdi pn. Ada kah gearbox rosak…

      Fitri said:
      October 26, 2017 at 12:47 am

      Sebelum pergi ke gearbox, check clutch plate haus tu.

    Mohd Roszaini said:
    October 23, 2017 at 4:42 pm

    As salam, nak tanya cost upah buka dan pasang timing belt dan water pump berapa agak 2x. Jaman TN50 semua kos kena ambil kira.
    Yg lain 2x dah buat sendiri, nak tukar Timing belt je lesen dah mati.

    Joe labu said:
    October 22, 2017 at 12:50 am

    Iswara 1.3 saya, tahun 1996. Hari tu. Kereta mati tengah highway. Pomen kata kena overhaul. Saya terus beli kereta baru, perodua bezza. Iswaya saya, dah 3 bulan tak jalan, pomen repair tukar carburator. Sayang pula nak jual iswara ni.. apa pandangan tuan, patut saya jual ker tak ?

    Firdaus said:
    October 4, 2017 at 4:45 pm

    Saga uk rpm naik turun apa maslahnya ye

      qudin said:
      October 6, 2017 at 2:49 pm

      aik, kata pomen boleh overhal kereta area klang xkan rpm trun naik pun xboleh tau? ehem2

    DZ said:
    October 4, 2017 at 3:02 pm

    Bos, kete iswara model baru @ kete kebal ade masalah minyak tak naik ke karburetor. dah tukar fuel pump dan fuel filter minyak tak sampai gak. Apa masalah lagi..????

    Rizman said:
    September 29, 2017 at 3:25 pm

    Mohon bantuan,,saya nak minta pendapat saya guna LMST 2007
    bagus ke guna CARB CLEANER untuk cuci karberatour..
    nak tau cara guna dan harga CARB CLEANER Tu…

      adin said:
      September 29, 2017 at 4:42 pm

      Bagus tpi klau nk best cuci secara menyeluruh kena tnggalkan karburetor tu n cuci guna brus gg. Bgi pndpat sya awak bwa ke SC mnta mereka servis n tuning karburetor awak tu. RM90-120 je. Jgn rsau model lama pun mereka boleh buat gak.

        Rizman said:
        October 2, 2017 at 9:28 am

        TQ..Bro..
        nak tanya lagi kalau clutch set brand apa yang bagus..

          adin said:
          October 2, 2017 at 10:25 am

          Clutch set guna yg ori je tpi boleh upgrade skit sma ada semi racing 1.5 atau msuk 1.6 pun boleh tpi 1.6 kena tukar mangkuk clutch skali r n ada addjust skit. Hrga murah je smua ni tmsuk upah xsmpai RM800 pun klau msuk 1.6 n 1.5 semi racing. Klau stndart ori dlam RM600++

            Rizman said:
            October 2, 2017 at 10:31 am

            standard ori rm600 termasuk upah ke..kalau harga barang je berapa

    Jang said:
    September 28, 2017 at 4:08 pm

    Assalam..biasa saga lmst kalau nk buat full servis apa yg perlu ditukar? Anggaran kos servis brapa yer? Saga LMST tahun 2007, last buat major tahun 2011..pahtu keter kurang bergerak dan x bwk jalan jauh…

      adin said:
      September 29, 2017 at 8:03 am

      Tgklah msa last dlu dah buat major ada x life timenya utk next service sma ada dah smpai ke blom sbgai cntoh tempoh t.belt,mnyak GB dah smpai ke blom. Klau blom juz buat mne yg dah smpai time lah cm mnyak hitam ke tpi klau smua blom smpai lagi xyah juz biasa org akan tukar spark plug je wlpun time blom smpai tpi dsebabkan kurang bgerak kena tukar jugalah utk mgelakkan kereta sukar start.

    fizan said:
    September 27, 2017 at 5:17 pm

    Mohon bantuan Iswara Kereta Kebal, isu dia kekadang susah nak start, AC Pump, Fuel Filter, Karburator semua dah tukar…cek altenator ok…apakah puncanya…

      Hady said:
      September 28, 2017 at 9:13 am

      Starter? Bnyi apa kdengaran msa ssah start? Cuba check starter

        afezikitchenezan said:
        September 28, 2017 at 10:18 am

        starter rasanya dah tukar

          Hady said:
          September 28, 2017 at 10:36 am

          Ada dengar bnyi apa2 msa ssah start x? Spark plug/Coil plug ok?

            fizan said:
            September 28, 2017 at 10:48 am

            bunyi cranking ade , cuma dia kalau tak leh start tu kena tunggu dlm 5 minit mcm tu paksa sampai star lepas tu ok semula

            Hady said:
            September 28, 2017 at 11:13 am

            Bateri ok kan sebab awak xsebut plak psal bateri. Biasanya klau kes cmni msalah pda spark plug atau mnyak xsmpai. Kemungkinan gak atau awak ckp dah tukar karburetor baru. Recon ke secondhand? Ada dia servis n tuning skali karburetor tu pas psang?

            fizan said:
            September 29, 2017 at 3:12 pm

            karburator baru..xpe saya pergi cek semula

    azhar said:
    September 11, 2017 at 1:15 pm

    iswara aeroback 1994 ,sistem kaburator..1.3cc.perjalanan dari kuala terengganu>seremban negeri sembilan sejauh 560 KM laluan lebuhraya pantai timur(lpt2)dan exit gambang.3 org dlm kereta+full brg..speed 100-130 km/h..rpm 3.0 pada kelajuan 100km/h..pemanduan full aircond.
    minyak ron 97 rm100(satu liter rm2.48)
    40liter habis!!..teruk jugak rasa..geng..bg solution siki apa masalah dan nak baiki apa lagi??…nak jual syg sgt kat kete ni..bawak xde sedut2..lancar je..,masalah kuat minyak je ni

      adin said:
      September 11, 2017 at 1:40 pm

      Ok ikut pengiraan aku stelah dikira secara terperinci kos minyak ko. (utk long distance)
      RON97 (RM2.48/liter)
      Isi full tank 40liter (RM2.48 x 40 = RM99.20/100.00)
      Perjalanan 560KM
      560KM bahagi 40liter = 14KM/liter (Agak tinggi bagi 1.3cc)
      1 liter minyak Ron97 RM2.48 bahagi plak dengan 14KM = 0.177/0.18sen utk setiap 1KM.
      Klau jarak 100KM juz sekitar RM18.00.

      -Kesimpulan jika utk 1.3cc agak tnggi sdikit sperti 1.6cc sebab biasanya cam saga 1.3cc skitar 0.14/0.15sen per 1KM &100KM skitar RM14-15.00.

      -Injection jimat skit dri karburetor kira stndart jugalah kereta ko mnyak cam tu kena plak on aircond on time. Cadangan aku klau nk rsa jimat skit check penapis udara karburetor tgk sma ada ktor/x. Klau xpernah cuci lagi karburetor cuci skali. Servis n tuning blik. Spark plug pun check blik tkut dah lama. Tgk ada yg tnda2 kurang baik pda spark plug x. Nk best pkai iridium jika ada. Tukar petrol filter klau blom pernah tukar. Mnyak GB pun tukar klau dah lama sgt sebab klau dah lama GB jdi berat skit n mnyak mkan lebih. Mnyak htam guna semi sentetik.

        azhar said:
        September 11, 2017 at 10:44 pm

        peghh…mantap jelas padu!!terima kasih byak boss..betul2 terperinci penerangan ko bg.kesimpulan yg aku nmpak..kaburator xpernah servis lg..tp penapis baru lg..plug dah pakai 2 tahun..minyak hitam setahun..minyak gearbox dah 2 tahun..petrol filter lebih 7 tahun guna..berkait juga ke boss dgn penggunaan minyak??..satu lg kan.kalau aku nk bg pikap..aku just ejas distibutor ke kanan sikit..boleh ke main2 distributor kalau xejas angin dan minyak??

          adin said:
          September 12, 2017 at 8:29 am

          Servis kaburetor tu dlu pas tu tukar skali airfilter@penapisnya. Plud tu dah lma sgt tu. Plug biasa than 20-25,000km je bersamaan 6-10bulan je atau 1thun je. Plug iridium baru sma tmpoh ngn taiming belt. Mnyak hitam pun klau boleh. Guna semi sentetik baru enjin smooth n ringan skit. Mnyak GB 30,000km tukarlah. Buh oil treatment mnyak GB utk lncarkan lagi bgi GB ringan. Petrol filter tu dah wajib tukar psal biasanya 60,000km tukar dah ataupun skali ngn msa tukar taiming belt. Smua ni bersangkut paut ngn pnggunaan minyak. Boleh je klau nk addjust tpi jgn lebih2 sbab dlu pomen buatkan lebih bila top rsa sebu berat je. Setting ngam2 ikut keadaan enjin. Klau nk lebih kena setting gak angin n mnyak baru pick up n top smooth je. Nk pick up tpi jimat mnyak tukar extractor 4-2-1 tpi top kurang skit klau nk top lebih 4-1. Center bullet@tbug tgah. Blkang biar stndart. Plug iridium. Kabel plug pun tukar high perfomance. Satel 170km/j dlam tgan.

            azhar said:
            September 12, 2017 at 4:57 pm

            mantapp boss..mantapp..beress..nanti aku try yg biasa2 dulu..satu lg bos..kereta aku ni kalau xguna aircond..mmg jimat minyak..tp bila on je aircond..walaupun ko bawak slow..40-60 pun..jadi kuat..rm20 ron 97 rileks je abis untuk 50 km jln bandar..aku ade dengar pasal org tukar minyak compressor..perlu x bos?? ke ini salah satu sebab jugak??kompresor jd berat..minyal pun tekan lebih..

            adin said:
            September 13, 2017 at 8:17 am

            Ok. Berkaitan minyak kompressor aircond ye? Biasa kita selalu tpup2 tmbah gas je kan? Sbnarnya tpup2 ni juz utk sesekali bolehlah tpi xdigalakkan. Tanda2 yg aku pernah alami masa on aircond bnyi kompressor kuat sperti bnyi ketukan pda kompressor. Klau boleh flush. Flush mksudnya buang smua gas & lubricant mnyak kompressor yg lama & gantikan yg baru. Xelok jika asyik tpup2 je sbab lubricant lama+baru so xde gunanya kita tpup2 ibarat mnyak hitamlah klau asyik tpup xgantikan baru keladak lah enjin kan & melimpahlah jdikan kompressor berat semasa bkerja sbab lubricant lama+baru. Saranan service center tukar stiap 30-40,000km tpi boleh je lajakkan smpai 50-60,000km dengan syarat aircond ok masih sjuk & jarang drive guna aircond. Kompressor bgerak msa kita on aircond je klau xon tpi drive biasa buka tngkap millage utk kompressor lama lagi bertahan xsperti mnyak hitam/GB. Eloklah flush dari tpup2 ni sebab hrga pun xjauh beza. Tpup gas yg baik skitar RM40-45 klau flush RM70-75 je. Elok flush jangka hayat kompressor pun lama.

            adin said:
            September 13, 2017 at 8:20 am

            Dok semban ke? Semban area mne? Den area stadium paroi.

            azhar said:
            September 15, 2017 at 6:39 pm

            oh..bos duk paroi ea..aku duk somban ni bos..apa2 pun tq byak2 curahkan ilmu kat sini bos..ramai lg pembaca forum ni nanti dapat tmbahkan pgetahuan mereka nanti

      grabcar said:
      September 11, 2017 at 1:58 pm

      Stndart rsanya tu sebab sistem kaburetor. Kena plak on aircond spnjng pjlanan pastu bwa byak brang2. Klau ada tukar rim saiz besar skit pun boleh mempengaruhi juga. Jnis tyar/saiz tyar ke sdkit sbnyak pun mempengaruhi juz xbegitu ketaralah. Klau sistem full injection 1.3cc ni RM14-15.00 utk 100km untuk model saga campro cam blm,fl,flx,plus,sv klau injection cam saga lmst dlam RM13-14.00 utk 100km. So far check sperti apa yg saudara adin katakan tu dlu.

        azhar said:
        September 11, 2017 at 10:46 pm

        okay boss..👍👍..tp tang rim tu aku pakai saiz 14..

          azim said:
          October 28, 2017 at 9:49 pm

          Bos dok paroi ko..bukak bengkel ko..bleh la nyembang2..no phone ado..seh pakai iswara 1.3 aeroback..byk nk tahu pasal keto ni..maklum la.dah 2 tahun pakai.sumo dah siap servis obohol.mcm2 la.tp bab setting2 kaburator mcm x bapo sodap la.enjin ok..timing ok.cun..cumo nk lagi sodap..lagi best..byk nk tahu pasal keto ni..

            Aiman Ismail said:
            November 17, 2017 at 6:49 pm

            Salam, nak tanya saya pakai kereta saga lmst, kereta mcm sebu2 lepas tukar carb second. Adakah sebab tuning tak betul, ac pump, distributor? Kdg2 tgh bawa tibe2 dia mati sendiri time tukar gear. Mohon bantuan. Kereta baru lepas top overhaul

      Fitri said:
      October 23, 2017 at 9:21 pm

      Selain dari component engine, boleh cuba guna voltage stabilizer, improve Amp, alternator lebih ringan dri biasa kurang beban charging, spark api lebih besar & stabil, component electronic smpi power yg cukup, pemanduan yg cermat boleh rasa penjimatan minyak yg berbaloi lebih2 lagi untuk jln jaun, pemanduan racing atau gila2 ttp dpt rasa penjimatan tpi mngkin sikit. boleh cuba klu nk rasa perbezaan keta yg smkin kuat mkn mnyak.

        Aiman Ismail said:
        November 17, 2017 at 9:42 pm

        Kt mana ye ada jual?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s