Iswara

Apa Komen Anda Tentang Proton Iswara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Iswara


1,095 thoughts on “Iswara

    Welsen said:
    March 23, 2017 at 5:51 pm

    best pakai proton…lgipun body proton iswara mcm body nissan skyline r34..tu yg aq nk cpai skrg ni..nk copy paste mcm r34..aha

    paan said:
    March 20, 2017 at 10:41 am

    saam slmt pg. saya ada msalah dgn iswara sy.bila tekan minyak nak cecah 100kmj ke 120kmj enjin terus jad semput macam nak mati. penah juga kadang2 mati. trpaksa tunggu 5minit baru boleh start.temprerature ok ja rasaanya.xpanas

      mekanik kereta said:
      March 20, 2017 at 12:45 pm

      Sistem enjin xdpt bkerja dngan baik semasa dlam RPM tnggi kemungkinan msalah bpunca dri sistem api/karburetor. Kaburetor disarankan buat servis & tuning pda stiap 50-60000km pjlanan. Airfilter tukar pda stiap 20-30000km kcuali jika pkai K&N hnya servis shaja. Tukar plug skali serta jika blum tukar fuel filter tukar skali.

    Aboy said:
    February 28, 2017 at 10:16 am

    Sekadar Perkongsian Sahaja.

    Berapakah Kadar Bacaan Odometer Minyak Anda? (Ron 95 RM2.30/Liter)

    5liter/100km = 20km/liter =0.12sen/1km
    5.2liter/100km = 19.2km/liter = 0.12sen/1km
    5.5liter/100km = 18.2km/liter = 0.13sen/1km
    5.8liter/100km = 17.3km/liter = 0.13sen/1km
    6liter/100km = 16.6km/liter = 0.14sen/1km
    6.3liter/100km = 15.9km/liter = 0.14sen/1km
    6.6liter/100km = 15.2km/liter = 0.15sen/1km
    6.8liter/100km = 14.7km/liter = 0.16sen/1km
    7liter/100km = 14.3km/liter = 0.16sen/1km
    7.2liter/100km = 13.9km/liter = 0.17sen/1km
    7.4liter/100km = 13.5km/liter = 0.17sen/1km (Kadar Saya 1.6cc)
    7.6liter/100km = 13.2km/liter = 0.17sen/1km
    7.8liter/100km = 12.8km/liter = 0.18sen/1km
    8liter/100km = 12.5km/liter = 0.18sen/1km
    8.2liter/100km = 12.2km/liter = 0.19sen/1km
    8.4liter/100km = 12km/liter = 0.19sen/1km
    8.6liter/100km = 11.6km/liter = 0.20sen/1km
    8.8liter/100km = 11.4km/liter = 0.20sen/1km
    9liter/100km= 11.1km/liter = 0.20sen/1km
    9.4liter/100km = 10.6km/liter = 0.22sen/1km
    10liter/100km = 10km/liter = 0.23sen/1km

    -Kadar bacaan utk pjalanan di higway shaja Sen/Km. Jika kawasan Bandar mungkin pnambahan sbnyak 10-20% dari jumlah Sen/Km ikut jnis knderaan/cara pemanduan.
    0.17sen+10% atau 20% = 0.19sen atau 0.20sen/1km kawasan bandar.

    20Sen said:
    February 23, 2017 at 10:13 am

    8-9km/ litre jarak jauh, klo jarak dekat dia boleh p
    mcm 5km/litre ja..
    Mmg standard ke enjin aku yg masalah?

      yatt said:
      February 23, 2017 at 12:08 pm

      8-9km per 1liter petrol? 4 throttle ke kereta 2?huhu. Standart iswara dlam 15-18km per 1liter

        Ismail Hadi said:
        February 24, 2017 at 11:03 am

        Standart bgi yg dh modified atau enjin problem. Standart klau xde problem dlam (13-16km / liter)

    Yahya bin Sidek said:
    February 19, 2017 at 10:34 pm

    untuk pemilik setia iswara saya penguna iswara dari teksi dan persendirian dalam perjalanan menghala ke sungai besi setibanya di kawasan perkuburan cina hampir sahaja tayar saya hendak tercabut mujur baik sempat berhenti..Namun boleh dipandu secara perlahan pandu ke kg Kerinci dan tukar rear hub bearing.Pakai tidak sampai 6 bulan bearing tersebut mula berdengung. Saya tukar sendiri bering tersebut dengan meletakkan heavy duty grease alhamdullilah selepas hampir satu tahun bearing tersebut maseh lagi tidak menimbulkan masalah.

      lan said:
      February 20, 2017 at 9:11 am

      Berapa harga untuk bering? Dtg dngan 1set kanan kiri atau 1 bji je?

        salim said:
        February 27, 2017 at 9:45 am

        Biasanya jual 1bji. 1bji yg biasa RM60.00 klau yg baik RM90.00-RM120.00 n klau ori dlam RM160++

    Asnawati said:
    February 17, 2017 at 6:18 pm

    Saya baru je tukar lower arm rakan saya kata lower atm saya rosak buntu saya

      salim said:
      February 27, 2017 at 9:42 am

      Rakan kata bukan pomen kata. Prnah gak sya kena pda wira tukar driveshaft baru tpi selang 2 hari rosak. Sya ajukan semula pda pomen n pomen buka semula n hntar ke sparepart utk claim yg baru sbab part yg sya dpt bering dkt driveshaft problem. Skang ok

    Roy said:
    January 24, 2017 at 9:50 am

    Forum saga lama,tiara,juara bukan rmai pkai lagi dh zaman skag ni part pun ssah nk jmpa, tukar je kpda forum waja,perdana n wira (1.3-1.8cc). Satria 2 buat all bukan khas GTI je. Suprima pun xrmai yg guna klau rmai pun diaorg blog lain. (Arena boleh join forum wira n putra join forum wira/perdana)

    Pro Rider said:
    December 30, 2016 at 8:12 am

    Saga flx sangat hebat

    Sawlihim Photostream said:
    December 28, 2016 at 8:59 pm

    pakar ISWARA Sedan 1.3 …guna petrol …. 16 tahun tak pernah problem….Sawlihim 013 6043241 whats app

      Sawlihim Photostream said:
      December 28, 2016 at 9:04 pm

      setalah 8 tahun guna petrol ….pakai NGV…..Putrajaya KL…..ulang alik selama 8 tahun….OK je…..Iswara ni paling senang settle problem….yg penting enjin mesti standard

    zam said:
    December 13, 2016 at 10:47 am

    mohd nazri omar. Ko jgn ingt ko buat cam2 cite fitnah aku aku xtau? Ko igt cncin besi kursani ko POWER sgt? Ko xtau yg budak2 veterinar tangkak smua bukan suka ko pun juz tpaksa ikut ckp ko coz diorang pnah ckp rela pindah dri tekanan kje bwah ko. Igt Allah jgn hnya pndai ckp “pas smbhyg sjud yg terakhir sya doa” Doa apa klau hti htam ko asyik dengki nk kenakan n laga2kan org. Igt mambang yg ko pkai boleh jga ko selamanya?Maaf mcelah dkt blog ni tpi pada ssipa yg lihat blog ni knal bliau sila smpaikan pda beliau agar segera bertaubat n ni warning last klau dngar dia buat crita fitnah dkat org bukan2 mmg tau buku bertemu ruas.

    Agus said:
    December 3, 2016 at 12:54 am

    Macam mana nak buka dashboard iswara ny..

    jklmnop said:
    December 2, 2016 at 4:03 pm

    saga/iswara salon/aeroback 1.3 1297cc 12v sohc max speed 160km/j kdag2 170km/j
    saga/iswara salon/aeroback 1.5 1497cc 12v sohc max speed 170km/j kdag2 180km/j
    saga blm/fl/flx/sv/plus 1.3 1340/1346cc 16v dohc max speed 180-190km/j maknanya wlaupun cc kcik bbnding 1.5cc sohc saga iswara tpi kuasanya mlebihi saga iswara tsebut kerana tknologi campro yg mampu memecut ddatangi enjin 16v dohc bbanding enjin tdahulu. Saga campro boleh bsaing wira 1.5 SE N/A (standart enjin)

      sembang teh tarik said:
      December 2, 2016 at 4:05 pm

      kira cam vw r enjin kcik kuasa besar

    Kyrul said:
    November 17, 2016 at 1:37 pm

    As salam..nak tanya pasal masalah power window iswara saya..bila nk naikkan sampai tgh dia sangkut pastu dia bdetak2..kne tarik dgn tgn baru blh naik…pastu skrg dia sangkut trus…apa masalah ye..nk tnya sblm anta pomen repair..tq

      aily said:
      November 17, 2016 at 4:51 pm

      wsalam. cuba check bracket cermin dalam pintu tu. kadang2 sebab dah berkarat @ loose

      Sawlihim Photostream said:
      December 28, 2016 at 9:00 pm

      taruk minyak hitam kat celah……

    madin said:
    November 16, 2016 at 12:26 am

    awal pagi ssh start….apa kn masaalahnya tu?

    shah 1992 said:
    November 8, 2016 at 5:40 pm

    nak tanya pasal iswara 1.3 tahun 1997. Selalu tak boleh start, bila start bunyi “ketak”2 dlm enjin( yg bentuk leper macam kuali). Pernah panggil pomen dia bukak bahagian leper tu dia kata minyak tak masuk karburator. Lepas isi petrol dlm bahagian leper tu sikit boleh hidupkan dan boleh bawak ronda2 tanpa masalah. Semalam boleh bawak lagi, tapi pagi ni tak boleh start balik. Mohon pandangan dari semua. Terima kasih.

      Kyrul said:
      November 17, 2016 at 1:38 pm

      Oil pump rosak kot..hehe

      zzputra said:
      February 3, 2017 at 9:05 am

      pasang relay starter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s