Iswara

Apa Komen Anda Tentang Proton Iswara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Iswara


788 thoughts on “Iswara

    Gochek said:
    February 16, 2015 at 11:47 pm

    Salam…ade 2 masalah iswara 1.3 saya

    1.Asap Hitam
    2.Power ttiba hilang

    1.Asap Hitam
    -saya dah servis (tukar plug,minyak hitam n air filter.n timing naikkan sikit) tp still keluar lagi cuma dah kurang dari sebelum nya sbb sebelum ni plug mmg kong smpai enjin pn ssh mati.adakah ni disebabkan oleh distrbutor atau pn tuning adjustment??

    2.Power ttiba hilang.
    -iswara saya ada masalah bila nak start.kadang2 tu x boleh start.kena kacau terminal bateri sbb dah longgar.dah cuba ketatkan tp still sama. kena tukar kepala terminal tu ke??

    mohon feedback kawan. Saya baru belajar.
    TQ.

      Gochek said:
      February 16, 2015 at 11:49 pm

      Salam…ade 2 masalah iswara 1.3 saya

      1.Asap Hitam
      2.Power ttiba hilang

      1.Asap Hitam
      -saya dah servis (tukar plug,minyak hitam n air filter.n timing naikkan sikit) tp still keluar lagi cuma dah kurang dari sebelum ni sbb sebelum ni plug mmg kong smpai enjin pn SENANG mati.adakah ni disebabkan oleh distributor atau pn kne buat tuning adjustment??

      2.Power ttiba hilang.
      -iswara saya ada masalah bila nak start.kadang2 tu x boleh start.kena kacau terminal bateri sbb dah longgar.dah cuba ketatkan tp still sama. kena tukar kepala terminal tu ke??

      mohon feedback kawan. Saya baru belajar.
      TQ.

      hisyamnmn said:
      February 17, 2015 at 1:22 am

      Asap hitam bpunca dr penalaan yg tidak tepat..kena tuning semula karburetor..sekiranya tuning sdh dibuat tp bmasalah, check plug..msh ok or x…still lg problem..karburetor bmasalah..

    Khairudin Hassan said:
    February 15, 2015 at 2:49 pm

    Tq faz. When the engine stops there is no fuel in the pipe. One of the reasons i found was the tank vent system is clogged causing petrol turn to vapor call vapor lock. Thus loosing the pressure to pump vapor instead of fuel. Old cars may hv this problem. This is after i hv replaced fuel pump fuel filter distributor water sensor and trottle body kit. Its not widely known among mechanics of this engine stalling due to vapor lock.

    hisyamnmn said:
    February 14, 2015 at 11:54 pm

    spare part iswara xjd mslh..blh didapati dimana2 wshop, kdi2 spare part, kdi potong dll..

    faiz mohd said:
    February 14, 2015 at 5:51 pm

    asalammualaikum saya nak tanya kat mana nak dapat spair part iswara di area perak atau pun nilai negeri sembilan

      faiz mohd said:
      February 14, 2015 at 5:53 pm

      iswara saya meter panel dia dh rosak, bonek belakang bocor dan tiada power untuk capai 160km/sejam…

        hisyamnmn said:
        February 17, 2015 at 1:26 am

        panel meter blh ditukar or repair..boot bocor…sllu tjdi pd kebanyakkan saga iswara..tp blh diatasi..kereta x power…blh bg power…byk pkara yg perlu dicheck…klac ok ke x? enjin tuning, distributor, plug dll…blh hubungi sy di nmn_rctech@yahoo.com

    hisyamnmn said:
    February 13, 2015 at 11:58 pm

    masalah ni terlalu umum utk difahami..apa2 pn lihat
    pd timing belt cover samada ada blaku geseran or tak..check crank shaft pulley..samada bgoyang or tidak semasa enjin dihidupkan..jika semuanya ok..check rorker arm bearing…kebiasaannya bearing pd rocker arm akan haus..so akan keluarkn bunyi yg x sedap didengar..check jgk tensioner bearing sebelah luar..

    asri said:
    February 12, 2015 at 1:32 pm

    Sya punya iswara sedan tahun 92..penyakit berjangkit xpenah hilang..masalah semput..tukar dah

    distributor,plug,karburator,cable plug,fuel filter sume, tetap semput jgak..tapi pada rpm tinggi..pomen pun pening dah .. apa masalah ha.. ada sapa2 bley tolong..

      hisyamnmn said:
      February 13, 2015 at 11:53 pm

      jika segala2nya dh digantikn dgn yg baru, buat semula pelarasan pd karburetor..distributor..jika perlu buat pelarasan semula untuk valve clearance..pastikan semua tubing vakum dlm keadaan baik tanpa sebarang kebocoran.

        asri said:
        February 18, 2015 at 12:33 am

        Semua dah buat. Carb baru je servis. Tuning balik semua ok. 2 hari lpas tu jadi balik. Semput

    Ijam said:
    February 11, 2015 at 5:09 pm

    Salam tuan/puan,

    Saya ada mengalami sedikit masalah dengan saga aeroback sy model tahun 2001. Start enjin terus dengar bunyi geseran dekat bahagian depan sebelah kiri enjin. Lagi tekan pedal lagi kuat bunyi. Aircond boleh on sekejap lepas bunyi tak, tak, tak, tak keluar. Off balik bunyi tak tak hilang. Mohon pencerahan tentang apa masalah yang berlaku ke atas kereta sy ini.

    Trimas

    Che mat said:
    February 8, 2015 at 8:17 pm

    Same like my car.. need info.. tq

    Khairudin Hassan said:
    February 8, 2015 at 7:41 pm

    Aslm. Can anyone help. My beloved proton iswara 1.5i uk spec auto. Engine type 4G15P. Recently i have this problem. Engine running smoothly but after a while its dead. Like there is a cut off of power. Once the engine is dead its difficult to start back again.

      Faz said:
      February 8, 2015 at 10:13 pm

      Most probably your fuel supply is having a problem. Check fuel pump or might be your fuel filter got clogged due to dirty. Or might be your ignition system. Either fuel or spark. Refer to foreman for accurate answer.

        Khairudin Hassan said:
        February 15, 2015 at 2:01 pm

        Tq faz. When the engine stops there is no fuel in the pipe. One of the reasons i found was the tank vent system is clogged causing petrol turn to vapor call vapor lock. Thus loosing the pressure to pump vapor instead of fuel. Old cars may hv this problem. This is after i hv replaced fuel pump fuel filter distributor water sensor and trottle body kit. Its not widely known among mechanics of this engine stalling due to vapor lock.

      hisyamnmn said:
      February 22, 2015 at 10:33 pm

      check your fuel pump..maybe the fuel pump suddenly mulfunction while running..you just remove the fuel pipe at fuel regulator..switch on the key..and look the petrol pressure.

    bukhari said:
    February 4, 2015 at 2:18 pm

    Nak tnye knp tayar belakang iswara mkn belah dlm… n berape kos nye kalaiu nk repair benda tu.

      Faz said:
      February 4, 2015 at 3:50 pm

      mungkin masalah absorber atau camber terlalu negative.

      hisyamnmn said:
      February 14, 2015 at 12:01 am

      check axle belakang..kebiasaannya bushing2 dh haus..jika dibiarkan lama housing utk bushing akan turut haus..

    mafz said:
    January 30, 2015 at 5:26 pm

    Salam

    Mohon bantuan sahabat2 yang memang otai masalah proton LMST.

    wiper ni dah macam pening , tak pasti mana masalahnya
    waktu tak hujan ok sahaja
    tetapi semasa hujan hanya intermittent (int) mode sahaja yg ok,
    speed No 1 dan 2 tak jalan.
    Adakah punca dari 2 ni

    1)relay di wiper    
    2)wiper suis
    

    sekarang kalau hujan lebat kena berhenti.

    terima kasih

      Iswara Stance said:
      January 30, 2015 at 9:59 pm

      Ni sebab motor wiper sudah rosak,or maybe Funtion suiz wiper dh hang

      hisyamnmn said:
      February 14, 2015 at 12:05 am

      Tukar motor wiper..dan check relay sekali..

    zul said:
    January 28, 2015 at 12:48 pm

    salam semua,
    saya baru je ambik iswara aeroback 1.3 megavalve second. Dalam 3-4 bulan ni ok je pakai, tapi 2-3 hari ni dia susah nak start pagi, Bile nak start je ape pun xde, bunyi ke hape. Bateri baru je tukar. tapi bile cuaca dah panas skit(dalam pukul 10-11) dah boleh start mcm biasa. Ape prob ye, starter ke, distributor ke, nak tanye pendapat sebelum ke bengkel. terima kasih

      Samsulshah Bin Saidin said:
      February 13, 2015 at 1:33 pm

      check altonator tuan

      hisyamnmn said:
      February 14, 2015 at 12:09 am

      i2 tanda2 starter dh mula nk kong..solenoid pd starter x cukup power. Tambah relay utk starter..jika msh x ok tukar starter baru..sy rekemen pki high speed starter.

    Ahmziy said:
    January 23, 2015 at 1:47 am

    Salam kepada semua, saya ada satu kemusykilan berkenaan dgn kereta saya iaitu saga lmst 2008, masalah nya ialah enjin bergegar, starting gear 1,2,reverse enjin gegar, lagi teruk bila on aircond, mounting okay, tuning karb okay, saya syak api tak cukup kuat, atau apa masalahnya?

      hisyamnmn said:
      February 14, 2015 at 12:12 am

      kebiasaan enjin gegar adlh mslh mounting..nmpk dr luar mmg kelihatan ok tp cuba buka tgk..getah mengeras n berubah kedudukan asal.

    firdausology said:
    January 12, 2015 at 12:54 pm

    Nak tanya…sy ada iswara 1.3…kalo nk tukar enjin selain enjin iswara 1.3, enjin kete ape yg paling sesuai utk masukkn dlm body iswara 1.3 tu???

      Faz said:
      January 12, 2015 at 4:58 pm

      Mitsubishi 4G91 (1.5)
      boleh endorse JPJ rasanya..

        Ahmziy said:
        January 23, 2015 at 1:56 am

        Berapa modal tukar 4g91 tu?

    ghazal7 said:
    January 7, 2015 at 11:14 pm

    Kereta saya semput bila nak memotong,apa masalahnya…?
    Dah tukar disbuter…..masih semput juga…

      ezwanfirr said:
      January 19, 2015 at 8:56 pm

      Enjin ape bro ? Try cuci throttle body, set timing balek.

      hisyamnmn said:
      February 22, 2015 at 10:36 pm

      check cable plug

    MFA dah tak laku said:
    January 3, 2015 at 4:01 pm

    BoOoooooooooo

    BrO MFA KECUT. said:
    January 3, 2015 at 3:32 pm

    Bro MFA KECUT.

    naz said:
    January 3, 2015 at 9:22 am

    assalammualaikum semua, syukur jumpe group ni. ni sy tgh pening kepala duk pk kereta iswara mana yang nk amik..minta pandangan kawan2… antara iswara tahun 2000 1.5auto atau iswara tahun 2004 1.3 manual..candition 2 2 nampak baik..cuma 2004 tu nampak lawa sikit..tp dr segi minyak dan ketahanan kereta mana lebih baik? sbb sy pakai buat redah semua tempat…area kelapa sawit pun masuk sbb selalu melaman dan casting haruan..

      BFL said:
      January 3, 2015 at 3:29 pm

      manual tahan lasak sket, boleh lanyak cukup2. maintenance still rendah berbanding auto, nak service gearbox manual murah lagi.

    wan rambo said:
    December 29, 2014 at 3:45 am

    Salam sume otai2 nk tnya la…apa masaalh nk start keta pagi dia lmbt nk idup..tekn pedal minyak sikit baru dia nk idup smpai bergegar enjin..apa masalah yek..

      epong said:
      January 5, 2015 at 5:32 pm

      auto choke dah sumbat le tu, kena cari mekanik yg boleh servis carburettor la, mekanik moden dah tak reti pun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s