Iswara

Apa Komen Anda Tentang Proton Iswara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Iswara


1,120 thoughts on “Iswara

    Nizam jb said:
    April 23, 2017 at 12:19 am

    Slm.. Saya ada dua problem pasal iswara saya ni..
    #1.. Keta saya akan kuarkan asap hitam bila tekan pedal minyak..
    #2… Radio keta akan mati2 bila saya damn lampu tinggi dgn masa masukkan gear bila nak jln…
    Utk pengetahuan… Bateri dan alternator saya baru tukar…. Tp still radio mati2 gak

    Helmy said:
    April 21, 2017 at 5:06 pm

    ..saya ade iswara lama n cme servis2 yg biase2 je yg sllu saye buat n keretanye xpnh buat ape2 upgrade pon.Klo nk upgrade untuk jd lebih ‘power’ dan selesa untuk digunakan,ape yg perlu di buat dan brape kos kesemuanya skli?Harap dpt membantu..

    AA said:
    April 2, 2017 at 4:41 pm

    Salam, saya punya iswara tahun 2005 1,3 permasalahan berbau asap dalam kereta… dah buat cuci karburator tapi masih berbau asap dalam kereta, lubang acond kat ruang engine pun dah tutup, tapi x cek lagi kat booth reflector blkng..

    memang bau paling kuat terasa kat tempat duduk belakang.. apa ada lubang lain kena tutup untuk masalah bau asap dalam kereta iswara ?

    minta bantuan sesiapa yang ada pengalaman seperti ini.

    Terima kasih

      azhar said:
      April 18, 2017 at 4:03 pm

      saya pun pernah kene mcm awak..kalau awak perasan..kereta iswara ni dia ada reflector(kat lampu undur tu)..try chrck kt situ..ade ruang air/asap dari ekzos boleh masuk kt situ disebabkan getah kat reflektor tu dah keras/mengecut..try check boss…tu sebab kalau perasam bau asap bila speed 90km/h ke atas..lagi laju..lagi luat bau tu kan..hehe

    azhar said:
    March 25, 2017 at 9:46 am

    kenapa iswara saya kuat sgt minyak petrol??.kalau rm50 tu..kejap je dah habis..tekanan perasaan jugak….air filter..plug..dah tukar..enjin mmg xde gegar2..smooth ja..timing semua cantik..rpm 1 je..nak tukar/servis apa lagi ni??

      Ben said:
      March 25, 2017 at 11:24 am

      Mybe meter mnyak problem pda float/meter 2 rsa cpat mnyak bgerak. Klau bukan dri meter/float mybe psal kburetor ktor 2 sdut mnyak lebih skit

        azhar said:
        March 25, 2017 at 10:48 pm

        float dah tukar baru..cuma dia time korner ke kiri..meter minyak akan turun sikit..bila korner belah kanan pulak..meter minyak naik sikit..haha..tp kalau jln lurus..okay.. dulu pernah tukar distributor baru..
        okay en ben.. mungkin perlu servis kaburator… ade apa2 lagi x kene servis bila minyak mkn kuat..??..

          Ben said:
          March 26, 2017 at 3:30 pm

          Meter problem lah klau gitu. Sya pnya pun sma jap trun jap naik jap bnyak jap skit mnyak. Utk maintain sperti biasa kreta ni slain mnyak plincir yg ssuai + oil treatment GB atau mnyak plincir kena servis juga plug dan airfilter. Plug biasa 20000km tukarlah wlapun boleh smpai 30000km. Airfilter pun cm 2 gak. Stiap kali servis cuci skali airfilter klau ktor tukar baru tpi jgn pkai yg local biar ori sbab local mghalang angin yg dperlukan utk pmbakaran enjin. Hrga pun xjauh beza antara ori dan local. Nk pkai k&n pun xpe. Servis n tuning TB tiap2 50-60000km tbaik

            azhar said:
            March 26, 2017 at 3:44 pm

            terima kasih en ben atas pencerahan..terbaik boss..satu lg..kalau time kita nak alignment tayar..perlu ke kene tukar chamber&adjust..??..biasa kedai tayar mesti dia sarankan kita tukar chamber..sebab ade terbaca satu komen artikel..dia cakap xperlu tukar..just use nat yg asal je..sebab nat yg asal pun boleh buat alignment..betul ke ni??

            azhar said:
            March 26, 2017 at 3:53 pm

            aritu ade tukar tayar..
            alang2..
            ~buat alignemnt rm28,(biasa kebanyakkan kedai ambik Rm20 je)

            ~tukar chamber baru termasuk pemasangan&adjust rm38( pekerja kedai suggest tukar chamber 2 biji harga setiap satu rm68,tp saya cakap nak guna nat asal je..dia cakap..nanti xboleh alignment,,pastu dia suggest amik yg rm38..saya on jela)

            ~kalau chamber dah ade..kedai cuma amik cost pemasangan&adjust rm28

            betul ke tuuu..??

            Ben said:
            March 26, 2017 at 6:55 pm

            Biasa aligment dpan rm15-20 mne klau jika tmasuk blkang rm10-15. Jika buat di service center kosnya rm55 dpan blkang. Balancing rim besi rm5 jika aloy dlam rm8 sbiji. Kdang lain kdai lain hrga tpi majoriti kdai aligment dpn blkang tmsuk balancing 4 rim rm45 je. Kena cri yg speciallist skit yg mmg mahir dlm buat pkra ni. Kdang kdai besar charger lebih skit. Bkenaan skru/nat chamber biasanya jika skru/nat tsebut sukar utk di addjust/dah lost baru disarankan tukar. Biasanya jika ok xperlu ditukar. Hrga sbtang skru chmber dlam rm10-30 bgantung pda kualitinya. Tpi biasa kdai mjualnya skitar rm10-15 je tmsuk pmasangan.

            Ben said:
            March 26, 2017 at 7:00 pm

            Hrga skru chamber tdi jika di sparepart jika di bngkel hrganya 2-3x ganda dari asal. Iswara,satria n wira sama je. Model campro pun sama. Xperlu tukar stiap kali nk aligment kcuali tdapat lost pda skru/nat chamber tsebut.

            azhar said:
            March 26, 2017 at 7:51 pm

            wahhh..terbaik aa en ben…terima kasihh byakk banyak en ben..moga forum ni memanfaatkan pada semua ahli dlm ni.harap en ben sentiasa ada dlm ni.. 🙂 ..tq so much en ben.

            Ben said:
            March 26, 2017 at 9:40 pm

            Sama2 en.azhar. klau ada apa2 kekeliruan atau kongsi pndapat boleh share sama2. Klau kbtulan mmg sya buka blog ni sya akan cuba jwab ptnyaan yg sya tau r klau kurang pasti sya akan majukan nombor mrwka2 yg lebih arif. Apa2 pngalaman n ilmu kita boleh kongsi bsama. Sama2 en. Azhar. ;-D
            p/s- nama sbnar sya pun sma ngn en tpi triple A hihi

    Welsen said:
    March 23, 2017 at 5:51 pm

    best pakai proton…lgipun body proton iswara mcm body nissan skyline r34..tu yg aq nk cpai skrg ni..nk copy paste mcm r34..aha

    paan said:
    March 20, 2017 at 10:41 am

    saam slmt pg. saya ada msalah dgn iswara sy.bila tekan minyak nak cecah 100kmj ke 120kmj enjin terus jad semput macam nak mati. penah juga kadang2 mati. trpaksa tunggu 5minit baru boleh start.temprerature ok ja rasaanya.xpanas

      mekanik kereta said:
      March 20, 2017 at 12:45 pm

      Sistem enjin xdpt bkerja dngan baik semasa dlam RPM tnggi kemungkinan msalah bpunca dri sistem api/karburetor. Kaburetor disarankan buat servis & tuning pda stiap 50-60000km pjlanan. Airfilter tukar pda stiap 20-30000km kcuali jika pkai K&N hnya servis shaja. Tukar plug skali serta jika blum tukar fuel filter tukar skali.

    Aboy said:
    February 28, 2017 at 10:16 am

    Sekadar Perkongsian Sahaja.

    Berapakah Kadar Bacaan Odometer Minyak Anda? (Ron 95 RM2.30/Liter)

    5liter/100km = 20km/liter =0.12sen/1km
    5.2liter/100km = 19.2km/liter = 0.12sen/1km
    5.5liter/100km = 18.2km/liter = 0.13sen/1km
    5.8liter/100km = 17.3km/liter = 0.13sen/1km
    6liter/100km = 16.6km/liter = 0.14sen/1km
    6.3liter/100km = 15.9km/liter = 0.14sen/1km
    6.6liter/100km = 15.2km/liter = 0.15sen/1km
    6.8liter/100km = 14.7km/liter = 0.16sen/1km
    7liter/100km = 14.3km/liter = 0.16sen/1km
    7.2liter/100km = 13.9km/liter = 0.17sen/1km
    7.4liter/100km = 13.5km/liter = 0.17sen/1km (Kadar Saya 1.6cc)
    7.6liter/100km = 13.2km/liter = 0.17sen/1km
    7.8liter/100km = 12.8km/liter = 0.18sen/1km
    8liter/100km = 12.5km/liter = 0.18sen/1km
    8.2liter/100km = 12.2km/liter = 0.19sen/1km
    8.4liter/100km = 12km/liter = 0.19sen/1km
    8.6liter/100km = 11.6km/liter = 0.20sen/1km
    8.8liter/100km = 11.4km/liter = 0.20sen/1km
    9liter/100km= 11.1km/liter = 0.20sen/1km
    9.4liter/100km = 10.6km/liter = 0.22sen/1km
    10liter/100km = 10km/liter = 0.23sen/1km

    -Kadar bacaan utk pjalanan di higway shaja Sen/Km. Jika kawasan Bandar mungkin pnambahan sbnyak 10-20% dari jumlah Sen/Km ikut jnis knderaan/cara pemanduan.
    0.17sen+10% atau 20% = 0.19sen atau 0.20sen/1km kawasan bandar.

    20Sen said:
    February 23, 2017 at 10:13 am

    8-9km/ litre jarak jauh, klo jarak dekat dia boleh p
    mcm 5km/litre ja..
    Mmg standard ke enjin aku yg masalah?

      yatt said:
      February 23, 2017 at 12:08 pm

      8-9km per 1liter petrol? 4 throttle ke kereta 2?huhu. Standart iswara dlam 15-18km per 1liter

        Ismail Hadi said:
        February 24, 2017 at 11:03 am

        Standart bgi yg dh modified atau enjin problem. Standart klau xde problem dlam (13-16km / liter)

    Yahya bin Sidek said:
    February 19, 2017 at 10:34 pm

    untuk pemilik setia iswara saya penguna iswara dari teksi dan persendirian dalam perjalanan menghala ke sungai besi setibanya di kawasan perkuburan cina hampir sahaja tayar saya hendak tercabut mujur baik sempat berhenti..Namun boleh dipandu secara perlahan pandu ke kg Kerinci dan tukar rear hub bearing.Pakai tidak sampai 6 bulan bearing tersebut mula berdengung. Saya tukar sendiri bering tersebut dengan meletakkan heavy duty grease alhamdullilah selepas hampir satu tahun bearing tersebut maseh lagi tidak menimbulkan masalah.

      lan said:
      February 20, 2017 at 9:11 am

      Berapa harga untuk bering? Dtg dngan 1set kanan kiri atau 1 bji je?

        salim said:
        February 27, 2017 at 9:45 am

        Biasanya jual 1bji. 1bji yg biasa RM60.00 klau yg baik RM90.00-RM120.00 n klau ori dlam RM160++

    Asnawati said:
    February 17, 2017 at 6:18 pm

    Saya baru je tukar lower arm rakan saya kata lower atm saya rosak buntu saya

      salim said:
      February 27, 2017 at 9:42 am

      Rakan kata bukan pomen kata. Prnah gak sya kena pda wira tukar driveshaft baru tpi selang 2 hari rosak. Sya ajukan semula pda pomen n pomen buka semula n hntar ke sparepart utk claim yg baru sbab part yg sya dpt bering dkt driveshaft problem. Skang ok

    Roy said:
    January 24, 2017 at 9:50 am

    Forum saga lama,tiara,juara bukan rmai pkai lagi dh zaman skag ni part pun ssah nk jmpa, tukar je kpda forum waja,perdana n wira (1.3-1.8cc). Satria 2 buat all bukan khas GTI je. Suprima pun xrmai yg guna klau rmai pun diaorg blog lain. (Arena boleh join forum wira n putra join forum wira/perdana)

    Pro Rider said:
    December 30, 2016 at 8:12 am

    Saga flx sangat hebat

    Sawlihim Photostream said:
    December 28, 2016 at 8:59 pm

    pakar ISWARA Sedan 1.3 …guna petrol …. 16 tahun tak pernah problem….Sawlihim 013 6043241 whats app

      Sawlihim Photostream said:
      December 28, 2016 at 9:04 pm

      setalah 8 tahun guna petrol ….pakai NGV…..Putrajaya KL…..ulang alik selama 8 tahun….OK je…..Iswara ni paling senang settle problem….yg penting enjin mesti standard

    zam said:
    December 13, 2016 at 10:47 am

    mohd nazri omar. Ko jgn ingt ko buat cam2 cite fitnah aku aku xtau? Ko igt cncin besi kursani ko POWER sgt? Ko xtau yg budak2 veterinar tangkak smua bukan suka ko pun juz tpaksa ikut ckp ko coz diorang pnah ckp rela pindah dri tekanan kje bwah ko. Igt Allah jgn hnya pndai ckp “pas smbhyg sjud yg terakhir sya doa” Doa apa klau hti htam ko asyik dengki nk kenakan n laga2kan org. Igt mambang yg ko pkai boleh jga ko selamanya?Maaf mcelah dkt blog ni tpi pada ssipa yg lihat blog ni knal bliau sila smpaikan pda beliau agar segera bertaubat n ni warning last klau dngar dia buat crita fitnah dkat org bukan2 mmg tau buku bertemu ruas.

    Agus said:
    December 3, 2016 at 12:54 am

    Macam mana nak buka dashboard iswara ny..

    jklmnop said:
    December 2, 2016 at 4:03 pm

    saga/iswara salon/aeroback 1.3 1297cc 12v sohc max speed 160km/j kdag2 170km/j
    saga/iswara salon/aeroback 1.5 1497cc 12v sohc max speed 170km/j kdag2 180km/j
    saga blm/fl/flx/sv/plus 1.3 1340/1346cc 16v dohc max speed 180-190km/j maknanya wlaupun cc kcik bbnding 1.5cc sohc saga iswara tpi kuasanya mlebihi saga iswara tsebut kerana tknologi campro yg mampu memecut ddatangi enjin 16v dohc bbanding enjin tdahulu. Saga campro boleh bsaing wira 1.5 SE N/A (standart enjin)

      sembang teh tarik said:
      December 2, 2016 at 4:05 pm

      kira cam vw r enjin kcik kuasa besar

    Kyrul said:
    November 17, 2016 at 1:37 pm

    As salam..nak tanya pasal masalah power window iswara saya..bila nk naikkan sampai tgh dia sangkut pastu dia bdetak2..kne tarik dgn tgn baru blh naik…pastu skrg dia sangkut trus…apa masalah ye..nk tnya sblm anta pomen repair..tq

      aily said:
      November 17, 2016 at 4:51 pm

      wsalam. cuba check bracket cermin dalam pintu tu. kadang2 sebab dah berkarat @ loose

      Sawlihim Photostream said:
      December 28, 2016 at 9:00 pm

      taruk minyak hitam kat celah……

    madin said:
    November 16, 2016 at 12:26 am

    awal pagi ssh start….apa kn masaalahnya tu?

    shah 1992 said:
    November 8, 2016 at 5:40 pm

    nak tanya pasal iswara 1.3 tahun 1997. Selalu tak boleh start, bila start bunyi “ketak”2 dlm enjin( yg bentuk leper macam kuali). Pernah panggil pomen dia bukak bahagian leper tu dia kata minyak tak masuk karburator. Lepas isi petrol dlm bahagian leper tu sikit boleh hidupkan dan boleh bawak ronda2 tanpa masalah. Semalam boleh bawak lagi, tapi pagi ni tak boleh start balik. Mohon pandangan dari semua. Terima kasih.

      Kyrul said:
      November 17, 2016 at 1:38 pm

      Oil pump rosak kot..hehe

      zzputra said:
      February 3, 2017 at 9:05 am

      pasang relay starter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s