Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,848 thoughts on “Inspira

    Mohamad Amiluddin said:
    April 23, 2017 at 3:13 am

    Assalam, tumpang bertanya, adakah berbaloi unutk beli inspira 2nd sebagai first car? cadang nak ambil Persona baru tapi lebih berminat dengan inspira.. minta pandangan

    Mohd Shamsuri said:
    April 14, 2017 at 12:31 pm

    Assalamualaikum, Saya pakai Inspira 2.0p. Tahun 2013. Kereta saya baru2 ni ada bunyi macam ada benda yg sangkut dekat kipas. Mcm kita patahkan ranting2 prak2. Saya hantar servic kat Proton mnta diaorang chek tapi x dpt detact apasebab. Dari pemanduan saya rasa mcm bnyi dekat gearbox. Pic up pun x dak. Ada sesiapa yg tahu masalah ini. mnta pandangan, pendapat & tunjuk ajar. Dan kalu masalah ini memang punca dari gearbox berapa kah anggaran kosnya. Terima kasih pada yg sudi membantu.

    Proton Mitsu said:
    April 14, 2017 at 8:36 am

    Inspira ni klau ada problem baik hntar ke bngkel yg biasa repair kreta mitsubhisi psal inspira ngn mitsu ni xjauh beza sistemnya. Kdang SC proton ni ada yg mahir n kurang. Nk cri yg btul2 mahir tmpat2 tertentu je. Nk msuk SC mitsu kena reject plak sbab bkan kreta kluaran mreka katanya r pdahal sistem enjin sma je huhu. Cari yg specialist biasa repair mitsu je cam abg din.

    Cardola said:
    April 11, 2017 at 1:40 pm

    Gangguan pade radio inspira disebabkan apa ya? Radio rosak ke atau sebalik nya..

    Cardola said:
    April 10, 2017 at 6:34 pm

    Utk inspira 1.8mt minyak hitam ape yg sesuai dipakai?

      Campro Owner said:
      April 14, 2017 at 8:27 am

      semi pkai castrol magnatec 10w-40 sn/cf kbiasaanya. klau fully boleh pkai shell helix ultra/castrol edge 5w-40 sn/cf

    Farhan said:
    April 8, 2017 at 7:56 pm

    gang. nak tanya.

    sebelun ni mmg salu slow down warning tu sbab sy mmg salu jln jauh. masa 140k lepas sy dah ganti CvT fluid dan cvt filter yg besi tu . elok smpi 150k. lepas tu dtg balik.tanya forum inspira lowyat, drg suh tuka cvt cooler filter (yg kene cabut battery). saya da tuka semalam. pastu hari ni saya test, babi betul lah still ada babi ‘slow down’ tu. cuaca panas gila tadi 35degree celc.

    dah ni camana eh? pening pala tatau nak buat apa. enjin sedap dah mcm arnold tiba2 cVT dia pondan, mcm arnold pakai tight pink 🙂

      Aaron said:
      April 8, 2017 at 8:19 pm

      Tukar minyak cvt kat mana? Berapa sukatan yg di isi.. saya pakai 2011 punya inspira..problem yg sama.. tukar mnyak cvt ikut sukatan..pastu tukar bumper EVO settled… maintain speed pon o.k….

        Farhan Hamdi Razali said:
        April 8, 2017 at 10:25 pm

        tukar minyak CVT kat proton Kuantan. Proton punye yg botol merah , PW898053. kalau ikut resit, 5Liter dia charge. Saya pun tak reti nak check overfill ke camana. Mohon ajar.

        Saya nye inspira 2012 May. dengar2 CVT fluid REDLINE non-slip tu ok sebab boiling point dia jauh lagi tinggi, so lagi lambat nak heat dia ke suhu ‘SLOW DOWN’. Boleh ke tukar CVT fluid je tapi CVT filter tak tukar, sebab baru sgt lagi tukar. Workshop kat mana yg pandai tukat CVT fluid ni? sebab procedure dia bukan bodoh2, cerewet. Ingat nak tuka esok tapi workshop yg forum ni recommend tutup,

        Proton sebis kat situ semalam nak tuka CVT cooler filter tuh, drg mcm tak terus buat, mcm kene call ramai org, macam first time? hehe

        Farhan said:
        April 9, 2017 at 9:34 pm

        saya da flush td cvt oil skrg pki j1 je. da test ok xde slow down.kl-kntan

    alvin said:
    March 30, 2017 at 4:59 pm

    Ya masa i hantar tu dlm warranty, takde charge,cuma aku tak hantar kali kedua sebab diorang tak tukar pump tu..buat bleeding je guna masa 1minggu…dlm masa marah tu , saya terus ke plan B sebab nak cepat. Kalu you ada kete lain atau motor..bolehlah hantar kat sc..bagi masa diorang buat..seminggu ke. 2minggu ker..asalkan buat betulx2. Masa hari saya ambik kete dari sc saya ke genting, time balik turun bukit…klac mcm dah tak terasa..terpaksa aku guna gear 3..bawa slow.. dari genting ke gombak. Jln Karak ke KL..turun bukit…bahaya btul.

      Zack said:
      March 31, 2017 at 3:18 pm

      Sebab 2 lancer pun skang jual mrah dri honda. Mybe psal mslah cmni kot.

    alvin said:
    March 30, 2017 at 4:47 pm

    FYI, kete 1.8mt 2012 saya dulu problem sama,pump leaking ,gear tak boleh masuk,towing balik SC..repair 1minggu, ambik kete hari kedua gear start susah nak masuk,call SC..sc kata buat bleeding je..marah btul aku…dulu saya pesan kalau klac pump rosak..tukar je..nak bayar pun takpe..tapi diorang tak buat. 1 minggu tak de transport susah, ..haizzz. So lucky i check kat blog nie jumpa bengkel Din ,terus ke sana..3hari siap tukar. Tukar klac dan pump skali .Dah masuk tahun 2 skrg..still rasa mcm baru. Memang btul, aku pakai kete wira dulu..10tahun..cuma tukar pada tahun yg ke 8. Inspira pump tu plastic..mungkin tak tahan kot. Pump inspira confirm Mitsu ori punya.

    1.8 MT said:
    March 30, 2017 at 1:00 pm

    that was actually a design failt. keta aku kena juga. Hare…..

    zz said:
    March 30, 2017 at 8:34 am

    Satu2nya kereta proton nadi campro yg kurang msalah di dengari adalah Persona. Mslah clutch pump ke apa ke jrang di dengari pling x pun mslah power window/alarm 2 pun jrang dngar ada sgelintir owner je kena. Saga FLX kbnyakkan mslah CVT bkaitan GB/clutch pump bgitu juga inspira. Clutch pump persona juz di luar n hrga jika di tukar xlah bgitu mhal sperti mslah pda saga/inspira. Pling biasa msalah persona elegance pun wajib intake IAFM je lain xde sperti overhead dll. Yg baru nak pkai kreta cdang nk ambil saga nadi campro baik trus ambil persona. Jika bajet lebih nk amik inspira tpi tkutkan kos2 yg tnggi pun baik amik persona.

    p/s-Juz pndpat. Jgn marah. Tpulang pda kmahuan diri msing2. (Kreta import nsib xbaik dpt yg bmsalah ssah juga)

      Thundercat said:
      March 30, 2017 at 2:13 pm

      Proton ni bgus sbenarnya jika di amati sebab logo rimau yg gnas sbgai simbolik negara. Cuba tgk yg lain. Cam peugeot logo singa bndri cm apa2 ntah klakar pun ada cm logo MU pun ada huhu. Lamborghini & Ferrari gnas gk juz bukan simbolik negara mreka. Bawa kreta lmbang rimau gnas pas 2 mkup smart gaya pemanduan baik servis baik kreta pun baik.

      -Bila drive rsa cm superhero tunggang rimau cam dlam cte THUNDERCAT akan dtg proton dah boleh design logo thundercat pda knderaan proton dah huhu.

    Zem Zemi said:
    March 30, 2017 at 8:26 am

    Biasanya cover klau masih dlam wrranty jika kereta servis di SC xprnah servis di bengkel luar. Cuba btanyakan dahulu tpi klau boleh tnya byak tmpat kdang ada tmpat boleh claim kdang ada yg xboleh suh pergi tmpat servis ttentu. Apa2 baik call dlu.

    Inspira 1.8 manual damansara said:
    March 30, 2017 at 12:32 am

    Salam..inspira kalau under warranty clutch pump cover tak? Baru kena ni… tersadai

      Din said:
      April 14, 2017 at 5:08 am

      Yup, cover

        Campro Owner said:
        April 14, 2017 at 8:24 am

        cover tpi hti2 tkut ada gak yg dh repair kena blik. Rmai yg dh kena blik cm 2 huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s