Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,606 thoughts on “Inspira

    hilmi501 said:
    February 7, 2016 at 7:33 am

    Assalamualaikum n good morning geng inspira yg otai mahupun x otai ambo nk tanya ckt. ambo pakai inspira 2.0. 2013. pd pendapat korang, inspira kita ni eloknya selalu main Manual @ auto? dgr desas desus kalau selalu main manual (paddle shift) gearbox cpt rosak.betul kah? minta komen utk yg terbaik n utk power n lajuuu uuu desuppppp..mtk tolong bg pendapat masing2 yg ada pengalaman dr segi performance dan juga kebaikan kereta.
    terima adik boh.

    Ton Udien said:
    January 23, 2016 at 10:55 pm

    assalammualaikum/slmt sejahtera.
    sy berminat nk beli inspira 1.8(m) , dan sy juga berhasrat nk install turbo kit dri speedwork.

    sy nk tye, adakah tindakan sy install turbo tu berbaloi atau tidak ? ap kah bad effect jika sy psg turbo ? dan bagaimana dgn maintenance ?

    hrp spe2, dpt kongsi ilmu. terima kasih

      hafiz said:
      February 3, 2016 at 3:56 pm

      rs tkde masalah…yg penting sediakan wangnya…maintenence jd tinggi sikit sebab ada turbo..minyak hitam kene selalu tuka…kalu sya, pakai je yg sedia ade…sebab kete ni minyak ade kuat sikit lg2 2.0..tp berdesut la…ade pro and kontra

        Roslee said:
        February 3, 2016 at 7:58 pm

        Yup.. yg sediada dah cukup power. Setakat nak cucuk BMW boleh je.

    Abg sado said:
    January 18, 2016 at 8:48 pm

    Jklmnop, mcm mana nak dapatkan tayar berupa muka jklmnop? Ada tak?

    bombx said:
    January 10, 2016 at 1:35 am

    Salam, Baru dapat 2nd hand 2.0 Inspira,Spanco punya.Taun 2011 Mileage dlm 53k km. So nak tanya, CVT fluid nak tuka bile ye?Sbb xdpt info sebelum ni ad tuka or tak?kalau tuka bila da 60k km boleh lg ke? Terima kasih

      Sky8men said:
      January 25, 2016 at 8:49 pm

      Wow..brapa k beli bro.sy pon cadang nk ambil inspira juga ni.tengah survey

      hafiz said:
      February 3, 2016 at 3:52 pm

      dah boleh tuka tu..biasa 40 000 tukar..kalu nk jaga cvt

    mathew said:
    January 3, 2016 at 2:31 pm

    Hi.. Saya bercadang nak beli secandhand Inspira. Nak mnta komen sikit. Model keluaran mana lebih baik? 2011 or 2013?

      Faz said:
      January 3, 2016 at 4:15 pm

      2013 ada banyak features sikit compared to 2011. Double din LCD + reverse camera, 17 inch rims, and 2013 ada colour indiana grey yang rare, jarang jumpa. Ni model 2.0P. Model lain tak pasti

        mathew said:
        January 3, 2016 at 4:46 pm

        Enjin ok tak bro?? Sya dengar model 2011 enjin memang Lancer punya. Utk model 2013 ni?? Enjin masih sama tak?

          Faz said:
          January 3, 2016 at 8:00 pm

          ALL INSPIRA engine, gearbox from mitsubishi.

      Ross Ismail said:
      January 5, 2016 at 11:27 am

      Aku dah guna Inspira Model 2013 hongga sekarang. Masih yg terbaik. Mathew… go for it!

    Myns said:
    December 29, 2015 at 3:34 pm

    Salam…
    Saya juz nak tanya otai2 owner inspira. Kereta sy tiba2 jer buat hal, reverse camera blank. Gelap, x nmpk ape2. Boleh cerita apekah sebabnya? Apakah perlu sy buat. Problem betul time nk reverse parking😢😢😢

    hyrol said:
    December 16, 2015 at 12:41 pm

    Laa..ingtkan CVT teknolgi baru ni bgs..ada gak ragamnya(siap duit jelah)

      Faz said:
      December 18, 2015 at 11:30 am

      Apa yg baru? Dan apa yg ragam?

    Mohamad Azri said:
    December 15, 2015 at 5:30 pm

    Assalamualaikum,

    Saya berminat untuk membeli proton inpira 2.0 secondhand. Sebelum ini ada ushar preve CFE, tapi tanya pomen..cadangannya better inspira dari preve CFE. Soalan saya;

    1) Mana yang lebih sesuai, model 2.0 yang 2011 atau yang baru yang ada screen besar tu? Saya ada tengok satu kereta inspira 2.0(P) di used car tahun 2011, salesman kata kereta model 2011 lebih elok sebab barang original Mitsubishi. Kereta tu pulak sebelum ini government yang guna, mileage baru 50000km, Saya angguk je sebab tak tahu. jadi saya bertanya kat sini.

    2) Saya banyak baca dalam blog ni tentang Overheating, yang saya faham, CVT overheating, masalah ini masih berlaku ke untuk model inspira CVT yang ada screen besar kat dashboard tu?

    3) Tengok harga seconhand di mudah.my, tahun yang sama tapi banyak perbezaan, lepas tu ada yang dah convert ke Mitsubishi GT. Faktor harga yang berbeza sangat ini yang buat saya pening, padahal tahun sama dan tengok condition kereta serta mileage hampir sama.

    Ni pengalaman pertama saya untuk beli kereta secondhand, sebelum ni beli kereta baru (saga BLM je). Tak tau nak bertanya pada sapa lagi. Kalau ada yang baik hati, boleh kongsi pandangan dan pendapat. Kalau ada sopalan yang salah, tolong perbetulkan.

    Terima kasih.

      hyrol said:
      December 16, 2015 at 12:43 pm

      Jgn Beli..Menyesal nti(Bila duit poket hbs kat kereta)time ni mula pening2 lalat

        Mohamad Azri said:
        December 16, 2015 at 1:30 pm

        Biasanya memang normal untuk membaiki kerosakan pada kereta ni. Cuma, bila cakap menyesal ni dan jangan beli. macam tak membantu orang macam saya..huhu

          Zarith Zameri said:
          December 16, 2015 at 2:50 pm

          Salam bro,
          Sya baru beli kerete SPANKO yg bro ckp taun 2011. first bro tngk luaran dulu..klu ade calar balar banyak..means heavy use walaupun mileage rendah…klu luar cantik..interior plak..paling obvious leather dia…biasenye belah driver ade calar2 sikit and klu kerete tu utk kerajaan cth kegunaan kementerian or jabatan perdana menteri then seat blakang bleh dikatakan flawless…ketiga bro check gearbox dia..engine gegar mcm kene demam kure2 tak..klu tak gegar senyap ok cantik… lepas beli bro terus gi tukar CVT OIL ngan CVT Cooler Filter. Ini wajib…serious percaye la…ade bajet lebih serbis tukar engine oil terus…oil filter…air filter..cabin filter ngan spark plug…bengkel yg sya suggest bengkel abg din…dia bukak sampai malam…bukak kul 6ptg sampai 12 mlm…area danau kota..no dia 0133244932. mmg specialist lancer/inspira..harge mmg murah and servis terbaik..pastu bleh suh dia check selebihnye mcm absorber mounting…stabiliser mounting…semua dia check…insyaallah ok…lepas dah bikin semua…suh dia testing check exhaust ade sumbat tak (catalytic converter) klu sumbat kene tukar sbb kerete hilang power jadi mcm 1.6 je…haha..dah settel ngan abg din call Proton COE Shah Alam 03-80269161..bagi no kerete suh diorang check kerete dah buat belting recall or belum.. belting utk cvt,power steering ngan water pump..ini PENTING SANGAT…klu belum buat recall buat appointment utk tukar belting and klu bertuah dpt tukar auto tenshioner ngan pulley skali for FREE…bende ni buat kat luar dlm rm700 gak…so buat appointment secepat mungkin…other then that kite tawakal je…insyaallah…setakat ni pakai dah 2 bulan alhamdulillah ok bro…wear and tear tu biase…plus..not to kondem atau ape2..inspira engine jepun..so reliability tu bleh kate not an issue la klu bwk pun mcm manusia..haha..klu pakai inspira tapi bwk mcm hantu jgn kate inspira gtr lambu pun boleh terbakar kn…so..pendapat sya..go for inspira…sbb comfort dia..build quality and solid dia mmg sangat berbaloi…and klu bleh bwk la member pomen yg pandai tngk kerete..lagi senang..mileage rendah..body cantik..enjen senyap…gearbox tak jearking..ok green light..!

            Mohamad Azri said:
            December 16, 2015 at 3:07 pm

            Assalam Bro Zarith….terima kasih..sangat membantu..dah lama dok pilih2 kereta antara inspira dengan preve CFE ni…sebelum ni dok minat kat preve sebab kereta cantik, spec pun ok dengan lotus handling. Tapi bila masuk forum diorang..banyak yang komplen pasal itu ini..so, tu yang pilih inspira nih..fikirkan dia ada kembar mitsubishi..dengan rupa nampak macam ala2 continental + muscle car..so, lepas ni boleh la nak submit loan..sebenarnya sebelum ni memang da tekad nak ambil inspira..cuma bertanya sebab nak pastikan lagi niat di hati. terima kasih.

            Faz said:
            December 18, 2015 at 11:21 am

            Aku nak jwb. Tp tgk old timer dah jwb, consider settle la issue ni.

        Faz said:
        December 18, 2015 at 11:32 am

        Menyesal atas sebab?

          Zarith Zameri said:
          December 19, 2015 at 4:21 am

          Uihhh bro faz jgn lagu tu…haha..bro faz org pertama yg tolg sya bab inspira ni…haha..bro faz otaiku..tq bro..:D

    fizul said:
    November 14, 2015 at 8:57 am

    salam sahabat.. saya nk tye siapa kat dlm ni pengguna inspira 1.8 manual, pernah x ada masalah pedal clutch jd lembut dan gear xnk masuk? klau ada mnta kongsi ye.. sy baru hadapi masalah ni,kreta baru 3 tahun pakai.. milage baru 62k. kreta dlm waranty lg bila pi proton dia ckp klau melibatkn clutch waranty xcover. kena kluar duit sndri lah..melayang Rm2400. Proton bgtau kerosakan clutch pump,master pump, clutch plate,cover clutch plate.

      fiz said:
      November 27, 2015 at 4:27 pm

      salam..1.8 nie standard mesti kene punya masalah clutch pump nie.sy sblum kene dh ade simptom2 clutch lembut tu. masa service 40k trus buat complain dekat sa tu. check 2 mmg sah pump bocor. semiggu tersadai dekat coe. tp masa tu ada waranty lg so die cover la semua part.minyak gearbox dgn clutch yg kne bayar.

        Rasik muor said:
        December 8, 2015 at 6:57 am

        Masalah kereta kereta kwn saya inspira,sudah ada tanda2 dua minggu sebelum ianya terasa kosong.macam mana nak bleed cluth pump dekat gear box

      dininsp said:
      November 28, 2015 at 11:55 am

      gear tidak boleh masuk.. sebab tekan cluth dah rasa kosong.
      masa tu gi htr repair kat Proton service ctr glenmarie.. kena RM2,500.00
      minyak cluth bocor. O ring – seal terlucut.. dlm gear box..
      buka gear box shj sudah kena caj RM250.00
      terus tukar cluth plate – cluth spring – minyak –
      kereta saya keluar apr 2011 , kereta kena mei 2014

      Cip said:
      February 4, 2016 at 5:24 pm

      Salam sahabat. Gearbox Manual Inspira 1.8 agak sensitf. Pendek kata kena kena pandai bawak manual baru susah cluth nak rosak.. Contoh, bila masuk gear satu tak perlu tunggu lama2 untuk masuk gear 2. RPM dah sentak 1500 rpm terus masuk gear 2. Cuma agak slow sedikit (tengok contoh gear auto tukar gear). Tapi kalau nak rembat, lain cerita. Lagi contoh, masa nak slowkan kereta kalau jalan ada bumper atau masuk simpang, make sure freekan gear semasa lalu atas bumper atau semasa masuk simpang. Jangan lower gear semasa corner masuk simpang, freekan gear lagi better. Cubala praktik. Mungkin membantu. So far 2 tahun pakai manual 1.8, Puas hati. 200km/hour kat hiway selamba jek.

    asraplh proton said:
    November 12, 2015 at 10:39 pm

    Asalamualaikum, apa khabar, saya newbie kat sini, saya owner inspira 2013 2.0p, masalah keta saya aircond akan kurang sejuk dan angin akan jadi perlahan bila dah lama drive, selalunya saya akan pakai manual control utk speed blower. pergi SC diaorang pun x pasti masalah apa, diorang cuma suspek temprature censor kat cooling coil problem, kena tukar censor dan dashbord kena buka, saya nak tanya kalau dashboard dah londeh, akan ada masalah lain x lepas ni, sbb dashboard ni kan byk wiring yg kena buka. apa pendapat tuan2?

      asraplh proton said:
      November 19, 2015 at 6:01 pm

      x ada yang sudi reply ka. harap ada pandangan dari sahabat2 inspira.

      abcd said:
      November 29, 2015 at 4:31 pm

      tak ada mslh dashboard barai. dashboard aku pun penah barai bila psg g sensor/yaw rate sensor utk Active Stability Control dulu.

    Hazwan said:
    November 10, 2015 at 11:54 am

    Salam. Radio blaupunkt model inspira 2.0p ni mmg x boleh display jam ke? Dalam setting cuma ade display for 20sec than padam. Setiap kali nk tengok jam kene touch dulu screen radio.

    afiq said:
    October 31, 2015 at 9:44 pm

    salam sy nk tnya engine inspira skg value cost brape ye?? kerana engine sy masuk air dan sy mau bertanya estimate cost..harap otai2 dapat memberi pendapat

      abcd said:
      November 29, 2015 at 4:32 pm

      halfcut dlm 2-3k saja. baru kena refer proton or mitsubishi

    inspira_2nd said:
    October 20, 2015 at 4:51 pm

    Syok baca komen2 geng2 inspira kat blog ni. Ok, pendek cite. Aku plan nak beli 2nd hand Inspira, spec 2.0. tahun 2012, millage dalam 50~60k (dapat kat carlist.my). apa defect/tear off yang patut aku expect dengan kereta Inspira yang berumur 3tahun dgn millage 60k?

      Zarith Zameri @ Zack said:
      October 26, 2015 at 4:38 pm

      Salam bro,
      Sya baru beli mcm bro kerete SPANKO. first bro tngk luaran dulu..klu ade calar balar banyak..means heavy use walaupun mileage rendah…klu luar cantik..interior plak..paling obvious leather dia…biasenye belah driver ade calar2 sikit and klu kerete tu utk kerajaan cth kegunaan kementerian or jabatan perdana menteri then seat blakang bleh dikatakan flawless…ketiga bro check gearbox dia..engine gegar mcm kene demam kure2 tak..klu tak gegar senyap ok cantik… lepas beli bro terus gi tukar CVT OIL ngan CVT Cooler Filter. Ini wajib…serious percaye la…ade bajet lebih serbis tukar engine oil terus…oil filter…air filter..cabin filter ngan spark plug…bengkel yg sya suggest bengkel abg din…dia bukak sampai malam…bukak kul 6ptg sampai 12 mlm…area danau kota..no dia 0133244932. mmg specialist lancer/inspira..harge mmg murah and servis terbaik..pastu bleh suh dia check selebihnye mcm absorber mounting…stabiliser mounting…semua dia check…insyaallah ok…lepas dah bikin semua…suh dia testing check exhaust ade sumbat tak (catalytic converter) klu sumbat kene tukar sbb kerete hilang power jadi mcm 1.6 je…haha..dah settel ngan abg din call Proton COE Shah Alam 03-80269161..bagi no kerete suh diorang check kerete dah buat belting recall or belum.. belting utk cvt,power steering ngan water pump..ini PENTING SANGAT…klu belum buat recall buat appointment utk tukar belting and klu bertuah dpt tukar auto tenshioner ngan pulley skali for FREE…bende ni buat kat luar dlm rm700 gak…so buat appointment secepat mungkin…other then that kite tawakal je…insyaallah…setakat ni pakai dah 2 bulan alhamdulillah ok bro…wear and tear tu biase…

        shah said:
        December 11, 2015 at 8:33 pm

        Salam.CVT cooler filter yg mne 1?tnye bengkel yg dlm cvt gearbox kne turun gearbox buka dlm dia ada filter..btul ke?kalu bukan mesti yg cooler penyejuk cam intercooler tu btul?bpe RM harganya?tq

          Faz said:
          December 18, 2015 at 11:29 am

          Cvt filter ada 2. Cooler/warmer filter & cvt filter. Cooler filter ni duk belah atas, bwh battery. Kena angkat keluar battery, baru boleh nampak cooler/warmer yg ada hose sambung ke cvt cooler di blkg fog lamp belah passenger. Cooler filter ni paper filter. Kena tukar setiap kali tukar cvt fluid. Lg bagus every 30-40k km. Harga RM90 termasuk o-ring. Harga brg saja. Cvt filter pulak jenis metal filter, duk kat bwh kete. Kena jack kete baru boleh access. Ni blh pki lama dlm 100k km. Cvt cooler filter cuma bukak keluar battery dan tyre depan belah passenger utk bukak screw2 yg berkaitan.

            Zarith Zameri@Zack said:
            January 26, 2016 at 10:44 am

            Uih takde la bro..mane ade turun gearbox..bende tu just leceh nak bukak je..bengkel MALAS tu..sbb banyak kerje kene bukak intake battry semua, Jgn tak tukar bro..filter tu la salah satu penyebeb gearbox inspira/lancer kong.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s