Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,789 thoughts on “Inspira

    Fazlee said:
    February 24, 2017 at 5:02 pm

    Spark plug insipra kena tukar setiap berapa tahun ya…sy guna NCK

      lenchai said:
      February 24, 2017 at 10:32 pm

      Nck ke NGK? Plug smua brand sma je yg beza jnis2 kthanan antara tmbaga,platinium n iridium. Smua jnis standart@tmbaga biasa ktahanan hngga 20-25k millage tpi disarankan tukar pda 15-20k millage. Hrga biasanya bwah rm35.00. Bgi jnis platinium ktahanan hngga 40k n api agak kuat skit dri stndart tpi dsarankan tukar pda 30k millage. Hrga bmula srendah dri rm65.00 hngga rm80.00. Iridium pula adalah jnis tratas. Kkuatan api lbih kuat dri tmbga n platinium. Ktahanan hngga 100k atau smasa tukar taiming belt boleh tukar 1x r. Hrga bermula dri rm170 ke atas.

    Fazlee said:
    February 24, 2017 at 4:59 pm

    Nk tanya…tadi tukar bateri Yokobatt 60…lepas tu bila pasang signal….bunyi beep signal slow sangat..kenape ye?

    Kecik said:
    February 24, 2017 at 4:20 pm

    Untuk servis 60km nie nak buat kat luar je.
    *minyak hitam.oil filter.air filter fuel filter.minyak brek.minyak power streng cabin filter.minyak gear manual.air radiator dan spark plug.sume nk tukar kat luar.lepas tuh sy nak tanya drain plug gasket tuh ape benda.dan kena tukar gak kee

      Bob Leman said:
      February 24, 2017 at 4:36 pm

      Sbelum 2 nk tnya. Ni kcik@fairuz ke? Klau silap abaikan haha.
      Okey bbalik pda soalan tdi.

      Minyak CVT? Sma r ngn minyak transmisi GB mnual n Auto. Minyak GB manual utk knderaan manual, minyak auto/ATF utk knderaan GB transmisi auto n CVT utk knderaan GB sistem CVT. (Lebih kurang cm auto tpi blainan sistem sbab auto GB ada memory cip yg mrupakan otak utama GB bgi memacu kelancaran pda GB mnakala CVT transmisi dipacu oleh ssebuah@seutas tali sawat ala2 alternator r.) Lebih kurang r 2. Maaf klau slah.

      Drain plug gasket 2 gasket pada skru nat utk buang mnyak hitam r. Kita cam seal/waser r snang ckap klau paip air umah yg kita lilit ngn gam solotip putih 2 utk elak air mleleh kluar dari paip. Kira pda skru 2 utk elak mnyak leaking r. Nk tukar boleh xnk pun boleh. Elok tukar je tiap2 2-3x tukar mnyak hitam sbab murah je dlam RM2-3.00 je. Tukar mnyak hitam ikut sstengah pndapat elok di buat scara mlalui atas(tmpat dipstick@check level mnyak hitam) utk elak lubang dkt oil sump@tngki minyak hitam crack/mnjadi agak renggang/membesar sbab msa nk tukar mnyak hitam kn kita pnaskan enjin n memandu ke kdai jadi bila bhgian tsebut pnas n kita mnukarnya mlalui bwah 2 yg bila nk psag smula lubang pda oil sump boleh jdi crack/besar skit dri saiz sdiakala.(Kdag2 buat skru xfeet) Seeloknya jika nk tukar mnyak hitam mlalui bwah@oil sump juga sbaiknya wktu enjin beransur sjuk atau sblum start enjin (scra DIY buat sndiri dkt umah xyah hntar bngkel) jika tau r.

    Kecik said:
    February 24, 2017 at 4:16 pm

    Salam nk tanya apa tuh minyak cvtf/cvt.sy guna inspira 1.8.nk servis 60km dah nant.tapi belum tukar minyak tuh lagi.cooler filterbagai.

      lenchai said:
      February 24, 2017 at 10:37 pm

      Jgn lupa alang2 nk tukar airfilter elok servis n tuning TB skali. Servis stiap 50-60k atau 1thun 1x pun ok gak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s