Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..

Advertisements

2,176 thoughts on “Inspira

    uncle l said:
    January 21, 2018 at 12:38 pm

    apa pendapat inspira owner? inspira dan lancer pun sama ja, tapi jika beli lancer, interest murah sikit.

    so, ingin angkat lancer GT, 2010, mileage 97k. masih berbaloi.untuk beli pada tahun ini? service book tiada.tulis bila dia tukar cvt oil, cuma major service pada tahun 2012 @ 33k mileage. tak pasti sc tukar apa.

    lpas tu,. continue buat service di sc, dan lpas warranty 2 tahun service kat luar, cuma tukar engine minyak. last tukar engine oil pada tahun 2017, bulan 8.

    apa pendapat readers, masih berbaloi untuk beli keluaran 2010?

      uncle l said:
      January 21, 2018 at 10:09 pm

      baru dpt other offer, inspira 2.0p @ 65k, jual pada harga RM43k. apa macam? full spec inspira 2.0p nampak cantik, touch screen etc, daripada lancer GT

        MA said:
        January 22, 2018 at 9:26 am

        pertamanya, jgn percaya mileage sangat. mileage boleh adjust. senang je nak adjust, pakai computer.

        keduanya, inspira yg kata ada touch screen tu, model 2013 dgn rim 17 inci kan?

        tak tau nak komen mana yg bagus. sbb bagus ni satu perkara yg subjektif. kita pun tak tau condition kedua dua kereta, jadi nak komen pun susah. cuma, ambil mana2 pun, kena buat full service terus lepas tu.

        dan kalau nak tgk kereta, bagus kalau bawa mekanik sekali, boleh dia tolong inspect kereta tu. body ada calar ke, kemek ke, it’s ok. janji engine, transmission, aircond, suspension, dalam keadaan sihat sejahtera.

          uncle l said:
          January 23, 2018 at 1:20 pm

          apa yang concern pada saya ialah CVT yg digunakan di Lancer ini. berapa km kena tukar? 40k km?

          i baca ada juga owner sampai 60k km pun belum tukar lagi, tiada masalah ka ni kpd owner yang dah 60k km tapi belum tukar lagi?

          kecuali yang overheat (slow down warning), yang perlu tukar tu cvt filter cooler (di bawah battery) tu dan settled?

            MA said:
            January 23, 2018 at 2:18 pm

            apa yang concern pada saya ialah CVT yg digunakan di Lancer ini. berapa km kena tukar? 40k km?

            jawapan : CVT Jatco di Lancer/Inspira sama. jadi maintenance pun sama. jangan ikut 60k km untuk interval service CVT fluid. tapi paling bagus antara 20-30k km. 40k km pun still ok.

            i baca ada juga owner sampai 60k km pun belum tukar lagi, tiada masalah ka ni kpd owner yang dah 60k km tapi belum tukar lagi?

            jawapan : overheating. even kalau tak overheating pun, tapi CVT fluid dah kotor, akan affect pada valve body, inhibitor switch etc. so jangan buat 60k km. at least 40k km. that’s the best practice.

            kecuali yang overheat (slow down warning), yang perlu tukar tu cvt filter cooler (di bawah battery) tu dan settled?

            jawapan : cooler/warmer filter bagus kalau tukar every 40k km. atau paling lewat pun 60k km. saya nasihat untuk tukar cooler/warmer filter & CVT fluid sekaligus pada setiap 40k km. atau tukar CVT fluid setiap 30k km dan pada 60k km tukar CVT fluid + cooler/warmer filter. either one. untuk bagi cooling system lebih efficient, untuk kereta saya, saya upgrade bigger CVT cooler + 6 inch high speed fan pada CVT cooler, dan juga service CVT regularly.

    uncle l said:
    January 21, 2018 at 12:31 pm

    saja nak tukar ke c-segment. ada org jual lancer GT, 2010 mileage 97k. masih berbaloi untuk beli? atau Cari keta yr 2013+?

    inspira 2010 & lancer 2010 price tak banyak beza juga.

    Lah said:
    January 17, 2018 at 1:30 pm

    Salam tumpang tanya berapa kos semua sekali untuk tukar miyak cvt

      MA said:
      January 18, 2018 at 9:22 am

      CVTF saja = RM250+-
      CVTF + cooler/warmer filter = RM400+-
      CVTF + cooler/warmer filter + CVT filter + gasket = RM600+-

    Ikhmal said:
    January 11, 2018 at 12:20 am

    Salam Nak Tanya Kalau Filter Bawah Kita Buka Dan Cuci Berapa Liter Minyak CVT Yang Perlu

      MA said:
      January 11, 2018 at 10:54 am

      5-6L

    Muhammad Ikhwan Mangsor said:
    January 5, 2018 at 3:33 pm

    salam MA. Kalau inspira nak convert pakai bumper lancer GT. Ada tambahan bracket atau framing apa apa tak? atau boleh plug and play sahaja. terima kasih. tutup salam

      MA said:
      January 5, 2018 at 5:23 pm

      w’salam. eh kau yg tanya pasal rear wheel bearing kat PIOCM baru2 ni kan?

      plug n play. kalau bumper evo v1 baru kena tukar safety bar evo

        Asyraf said:
        January 7, 2018 at 3:29 pm

        Slm bro, mcm mana nak join fb page PIOCM tu? Dh lama sy request nak join page tu. 😦

          MA said:
          January 8, 2018 at 9:06 am

          w’salam. tunggu admin approve request. PIOCM biasanya tak lama mana nak approve. kalau proton inspira mivec machine club, lagi lama. entah2 admin pun dah meninggal.

            Den said:
            January 9, 2018 at 10:20 am

            Haha

    arham said:
    December 30, 2017 at 8:42 pm

    Ade contact no pomen yg bleh buat kat area bandar baru bangi…

    arham said:
    December 30, 2017 at 8:37 pm

    Mohon bantuan….pomen dh tukar clutch pum atas…tpi still xde pressure katenye..pomen dah surrender…tnye kat die…pump bawah kot…die kate bukan..klo bwh mesti ade mnyk kuar…betul ke? Now kete kat bandar baru bangi…ade x cntact no bengkel yg biasa buat ngan harga berpatutan ☺

      MA said:
      December 30, 2017 at 11:26 pm

      Kalau bangi, tempat yg biasa Inspira & Lancer buat, dekat belakang MZ Cafe tu. Tu memang tempat specialist. Owner yg upgrade engine 2.4, Evo X, Ralliart, byk pg situ. Memang mahir.

        MA said:
        December 30, 2017 at 11:29 pm

        0145671950 – Jusri Rusli. Dia ni tokey halfcut yg beroperasi di workshop MZ Cafe tu. Apa barang semua boleh dapat. Dan pasang di workshop tu.

        arham said:
        December 31, 2017 at 6:21 am

        Ok tq2

      Fitri said:
      January 3, 2018 at 7:39 pm

      klu buang minyak lama gnti baru atau tukar pump, kna buat bleed brake & clutch, perlukn dot3 atau dot4 dlm 4 botol atau 2 liter.

    arham said:
    December 30, 2017 at 2:35 am

    soalan yg seterusnya…

    now kete kat bengkel…tow ke bengkel…gear xleh masuk…pomen cakap clutch pump atas rosak…beli yg oem… tpi bile nk masik kat bawah dashboard pomen kate xngam…nak yg ori…mmg kene yg ori ke? kedai sparepart kate pelik..patut ok..tu yg pening…
    so klo dh mileage 176k…better tukar clucth skali ke? sbb ade kate klo salah satu clutch pump rosak..better tukar yg satu lagi gak…cume clutch pump bawah inspira ni dok dalam gearbox…

      dininsp said:
      December 30, 2017 at 5:59 pm

      saya pernah kena cluth atas & bawah..
      pomen kata boleh guna oem.. bajet repair 700.. dah tukar oem,,, kereta x laju.. rpm tinggi…
      kena guna ori gak… buka balik.. psg ori..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s