Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,658 thoughts on “Inspira

    jklmnop said:
    April 28, 2016 at 7:14 pm

    Mcm mana nak jadi abg sado? Pencerahan pleaseeee…
    Serius ni…

    jklmnop said:
    April 26, 2016 at 8:27 pm

    Kenapa design kereta malaysia yang diubah suai sekarang ni banyak buruk2, yang pasang ekzos tangki najis espesially, pencerahan pleaseee

    jklmnop said:
    April 22, 2016 at 8:56 pm

    Nk kentut

    MERC Brother said:
    April 22, 2016 at 8:47 pm

    Info: kepada semua pengguna kereta made in malaysia la kan. Boleh tak jangan ubah suai. Design bodoh2, bunyi mcm bahalul tolol, slow plak tu, kalau laju mcm f1 tu ok la jgk. Dengan ditambahnya soyok2 macam reban ayam BURUK BODOH. Selalu tengok orang dalam kereta yang ubah2 suai kereta malaysia ni sakai2, kampung2, jakon2 orgnye.

      Zarith Zameri@Zack said:
      April 22, 2016 at 8:52 pm

      Kalau inspira stended 2.0 tak mod exterior kecuali enjen and lagi laju daripade kerete conti kite tu nak panggil ape tu abang MERC.. ??:)

        jklmnop said:
        April 22, 2016 at 8:59 pm

        Kereta bapakkau namanya

          Zarith Zameri@Zack said:
          April 22, 2016 at 9:03 pm

          Haha..inspira abahku..:)

            jklmnop said:
            April 26, 2016 at 8:27 pm

            Abah mu bontot mu

    Suhailahani Hamid said:
    April 18, 2016 at 6:22 pm

    Salam semua, nk tanya klu nk tukar undertray inspira bape budget eh? Ada sesiapa tahu x? Klu ada yang tahu kedai boleh beli & pasang terus lagi cun. hehehe. Terima kasih:)

    Amk said:
    April 11, 2016 at 11:11 am

    Boleh inspira user bg detail apa yg perlu tukar utk major service..dah nk smpai 100K mileage ni…

    Firdaus Jalil said:
    April 5, 2016 at 3:51 pm

    Assalamualaikum wbt

    ROADTAX EXPIRED??? RENEW ROADTAX ???

    -> Harga Insurans / Takaful mahal??
    -> Inginkan pulangan tunai 15% jika tiada tuntutan??

    Tidak ramai yang mengetahui mengenai fakta bahawa Takaful Malaysia menawarkan tawaran terbaik di Malaysia.

    Takaful Malaysia adalah pengendali Takaful PERTAMA & SATU-SATUNYA yang menawarkan 15% PULANGAN TUNAI.

    NCD + 15% Rebet Tunai = MEMANG BERBALOI!!!

    -> Perbaharui roadtax & takaful kenderaan anda bersama kami
    -> Servis penghantaran ke rumah / office tanpa sebarang caj tambahan khas untuk pelanggan kami.

    *** FREE QUOTATION!!! ***

    Kita perlu berbincang & bandingkan harga kami

    Call / SMS / WhatsApp / Telegram :
    013 – 3992200 (FIRDAUS)
    013 – 3994400 (FAIZAH)

    Harga menarik menanti anda

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent
    MFJ RICH ENTERPRISE (MA0181802-T)

    Amiero said:
    April 3, 2016 at 11:53 pm

    Punca kene tape? Tak paham..

    Caslern said:
    April 3, 2016 at 8:33 pm

    Inspira 1.8M dah pakai 4 tahun. Sebelum ni dipandu Wira 1.3MT (9 tahun)
    Kereta ni terbaik antara kemua kereta kelurga keluaran Proton hinggalah ke model terbaru kini
    Petrol also not bad (compared Lancer GT, Civic & Camry) untuk kaki parttime racer ni hehe…

    Antara mod dibuat untuk mantapkan lagi performance dan handling. Stok tak stabil sangat, terasa apabila sapu corner. Biasanya I buat ni time bila kena tukar part bila haus (wear & tear)

    Brake pad I tukar Mitsubishi Lancer GT ori. Memang kuat cengkaman

    Settle bunyi absorber stock & anti roll
    1. Absorber D2 Fully adjustable
    – lowered : 1.5 – 2 jari; jarak tayar dengan fender atas
    – setup tuned benchmark Euro handling (semi sport); tulang belakang tak boleh tahan dengan kekerasan fully sport tuning sebab jalan yang berlubang kerap dilalui pergi balik setiap hari

    Rim 17″ 7.5j Volks & Toyo Tire

    Settle gear downshift jamm (tersekat kejap); gear 3-4 / 4-5 (rubber band feel)
    1. Tukar inner & outer clutch pump. Pakai ori Mitsubishi. Tak tau kenapa stock ori dari kilang P memang ada kualiti prob sikit
    2. tukar minyak gear elf 70/80. Spec dari proton SC
    3. clutch stock Exedy (cepat haus & lemah); tukar ClutchMaster Hybrid Sport Clutch for Inspira 1.8MT (ni clutch specially design in Japan for Inspira 1.8 manual)

    Undercarriage protection
    1. stock cover cepat koyak bila bergesel dengan air, jalan, batuan di jalan
    2. stock koyak habis. Dipasangkan Orsen Under Armour Protection

    Untuk ratakan vibration
    1. Ultra Racing front upper strut bar
    2. Ultra Racing rear strut bar (belum pasang, masih lagi berfikir)
    * full set tak perlu; kereta akan jadi stiff sangat & mudah terangkat sebab jalan kat Malaysia ni tak rata dan banyak lubang

      Yippee said:
      April 5, 2016 at 10:28 am

      bukan ke sama je clutch pump yg proton pasang dgn yg mitsubishi pakai

      BFL said:
      April 8, 2016 at 10:23 pm

      Brake pad Lancer GT cengkam? Are u kidding me bro? Kalau kau penah rasa mcm mana brake pad performance yg harga 400-500, kau mgkn x kan beli lg brake pad ori Lancer. Dont waste money on ori Lancer. Get the real performance one bro. Aku dah upgrade 4 pot front caliper from skyline R33. Lg CENGKAM.

      Utk increase handling performance, not only upgrade suspension bro, install ASC (active stability control). No kidding bro, my fastest record from toll gombak to RnR temerloh is 35 minutes.

      Wheels spec, 17 x 7.5JJ ET30, tyre Potenza RE050A 245/45/17

      Ching Ching said:
      May 11, 2016 at 1:50 am

      Boleh tlg saya? Saya tau pandu je. Pening bila mechanics cakap mcm2. Inspira 1.8 Manual saya dah masuk 5 thn – baru lepas 100,000 km. Tadi mechanic cakap brake baru (baru tukar bulan Jan 2016) Proton brand berbunyi sebab dah kena tukar brake disk. Dulu pakai Proton Iswara 12 thn tak pernah ada kes mcm ni. Bila saya kata bila nak masuk gear, kadang2 payah sikit. Mechanic kata kena tukar clutch brake. Huh? Seriously, pakai Iswara 12 thn tak pernah dengar perkara2 ini.

      Adakah Inspira more complex dari Iswara? Rasa mcm Iswara lagi bagus klu begitu. Please help. Dah pening saya dibuat.

      Thanks in advance.

    Caslern said:
    April 3, 2016 at 8:16 pm

    Baru baru nia ada accident Inspira depan langar rear T Vios; gambaran selepas accident
    I cover semua cash repair. Tak nak claim insurans

    1.. T Vios 2012

    bumper belakang jatuh & pecah
    lampu belakang pecah & masuk ke dalam
    bonet kemek teruk, masuk ke dalam dan terangkat
    tetulang /frame belakang lari dan kemek
    cost repair : RM2890

    Inspira (stock)
    > bumper side kiri jatuh sikit sebab out of bracket alignment
    > tulang depan bumper (internal) tertonggeng ke dalan sikit
    > no plate pecah
    > overall tak nampak macam telah accident
    > cost repair : RM 480

    Jemie said:
    April 1, 2016 at 10:26 pm

    Inspira 2.0mileage 50k…mna elok masuk sc@kdai biasa…

      jklmnop said:
      April 3, 2016 at 11:22 pm

      Sendiri je

    Yippee said:
    March 31, 2016 at 11:30 am

    Nak tau jge punca clutch pump inspira cepat bocor

      jklmnop said:
      April 3, 2016 at 11:23 pm

      Kena tape

        jklmnop biol said:
        April 4, 2016 at 1:12 am

        Pakai tape mak jklmnop hahaaha

          jklmnop said:
          April 26, 2016 at 8:28 pm

          Mak kepala bapak kau jgk. Hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s