Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,711 thoughts on “Inspira

    Friso gold said:
    November 24, 2016 at 11:58 pm

    Nak diingatkan. Saga flx memang hebat

    kerol said:
    November 8, 2016 at 12:50 pm

    Salam semua,

    kenapa kereta inspira saya bila dah lama sikit jalan, dia macam ada bunyik kruk kruk kruk masa tekan minyak ya? tapi bunyi ni kadang2 je bunyi… bila da off engine, jalan balik.. xbunyi…

    model inspira 1.8CVT …

    nak tukar cvt oil/cooler filter tu total berapa ya semua? hihihi … baru pestime ni nak tukar…πŸ˜€

    4444 SENAAAKKKK.. said:
    November 6, 2016 at 11:54 pm

    Saga FLX kaler putih JRE 5944. Kalau ada sape2 jumpe tolong bakar kereta ni. Ok. Cukup kurang ajar pemiliknya.
    Pecah2kan kereta ni.

      mr.burn said:
      November 23, 2016 at 5:32 pm

      berita trima..sedia untuk membakar kereta tersebut

        MFA said:
        December 1, 2016 at 10:21 am

        Jgn lupa minta upah dulu sbelum lakukan. Kos pecahkan upah rm300 sbb byak nk kena pecahkan, kos minyak nk bakar rm50 utk hngus, kos insurans jika tertangkap rm5000 kos tambahan ajar pemandu utk peringatan rm500 total rm5850 cincai kira rm6k baru kje jln :-b

    Amphere said:
    November 6, 2016 at 11:47 pm

    Saga FLX Cukup2 hebat.

    amirul said:
    October 5, 2016 at 11:22 am

    Saga flx mmg bagus. Enjin generasi baru 16 injap@valve dan Twin Cam@DOHC. Berkuasa sperti wira 1.5 stndart model lma. Jaga servis dh cukup. Klau nk ubah skit pkai airfilter redline ckup xyah tukar pkai K&N.Extractot 4-1 utk mnual n 4-2-1 auto n tpulag tbug tngah nk pkai bullet atau msih stndart. Blkang pun tpulang. Tukar tbug tgah n blkag pick up kuat n cepat,top boleh than minyak xboleh than. Klau juz tukar dpn n tngah je blkg stndart pick up msih kuat tpi lmbt skit, top best mnyak msih jimat.

      4444 said:
      November 5, 2016 at 11:12 pm

      sembang saga flx kat inspira?
      enjin generasi baru? flx pakai campro, campro dah ada dr zaman gen2 lagi. apa yg generasi baru? sekarang dah 2016 dah bang. sembang apa lg. cara nak modify pun dah basi dah. org dah move on pg enjin lain dah bang oiii. ke baru nak start main kete?

        MFA said:
        November 6, 2016 at 11:46 pm

        4444 senak. Kohkohkoh

        Lenchai said:
        November 22, 2016 at 2:21 pm

        Pneh hati dekat saga kaler putih smpai org dok cite psal saga pun ko nk pneh. Bro tu terangkan pda spe yg baru jinak2 ngn saga flx tu. Teknologi baru r gak tu dari magma kepada campro kpd campro iafm skag bru r vvt. Yg bro jklmnop 2 smua blog dia sbut saga flx hebat ko xsound plak.

        porapunda said:
        November 22, 2016 at 2:25 pm

        Pe barag kacuk enjin lain xpower r bukan proton r nmanya kcuali r enjin asal tambah turbo. Dri msuk enjin lain baik amik trus kreta lain. VANGGANG 4444

          porapunda said:
          November 22, 2016 at 2:26 pm

          Preve Turbo

            bewarde said:
            November 22, 2016 at 3:20 pm

            Tu JRE smua blog dia canang ketidakpuasan hati dia ko xbsig2 plak? Otak smpit 4444 ni

        Lenchai said:
        November 22, 2016 at 3:21 pm

        Diaorg juz tukar2 nama dlam blog je ni utk maki2 pdahal orgnya org yg sma juz kononnya nk mnunjukkan ada org myokong dia r tu.Puii

      Amirul said:
      November 23, 2016 at 4:36 pm

      Aku juz bagi penerangan je pda siapa pkai saga sebab aku tgk dkt blog ni ada gak org cte psal saga cm jklmnop smua blog kereta dia ckp saga ni bagus. Aku sndri pun pkai persona n fairlady bukan saga tpi xjauh modi2 2.2 jnis ni sbb kluaran enjin yg sma 2 aku cte je. Nk ikut xnk tpulang r.

        Amirul said:
        November 23, 2016 at 4:38 pm

        Bukan persona n fairlady yg sma tpi persona n saga beza cc je kng xjelaskn kena lagi plak

    ajms said:
    September 27, 2016 at 9:32 am

    nak tanya berapa harga plate disc brake inspira?

    peminat inspira said:
    September 25, 2016 at 8:54 pm

    salam..nak tanya kepada otai2 inspira..saya baru beli used car inspira 2.0 auto..mileage 38k km..dalam mileage sebanyak ni..ape patut saya buat..service ape yang saya patut buat untuk kali pertama pkai used car inspira ni..owner sebelum ni saya belum buat service lagi sebelum dia trade in kereta ni…minta pendapat otai2 owner inspira..

      Zarith Zameri@Zack said:
      September 26, 2016 at 12:07 pm

      Same la kite. Saye mase beli taun lepas pun mileage 45k. taun 2011 2.0 P.

      Barang2 yg wajib tukar before anything else.

      CVT OIL J1(MODEL TAUN 2011-BELOW) J4(UTK 2011 KE ATAS)

      -CVT COOLER FILTER (yg ni paling penting utk elak gearbox rosak/whining/lambang slow down naik)

      -ENGINE OIL/OIL FILTER (Normal Service sbb klu kerete dari spanco minyak itam yg diorang pakai bukan synthetic and usually overdue. Advice pakai Fully)

      Coolent/Radiator Flush sbb spanco biasenye pakai air masak je so radiator bleh karat.
      Buat Alignment/balancing and adjust chamber balik sbb kerete spanco ni biasenye org akan lanyak ( klu tak speeding pun semua lobang dlm Msia ni dia cube langgar. Kerete free biase lah huhu )
      Stereng rack bush ( yg ni elok tukar sbb dia akan keras. Life time dia hanya 4 tahun kebawah utk getah proton.
      Check kerete anda dlm system proton untuk recall belting pulley aircond,power steering ngan waterpump dan juge indicator lever/ batang signal sbb inspira and lancer mmg ade recall untuk bende ni.
      ( Bleh call no ni Proton Centre Of Excellence 03-80269161 utk check status recall kerete and Pomen Inspira utk setting kerete Rahmat 017-3337016)
      Spark Plug ( pakai IRIDIUM baru api besar and bleh rase power 2.0 MIVEC kononnye la haha)
      Injector Cleaner ( depends klu lepas buat barang2 kt atas tapi tekan still rase berat baru buat)

      -Throttle Body Service ( nak buat boleh tak buat pun takpe sbb mileage masih rendah tapi nak sedap mcm kerete baru recommended)

      Check disc brake mane tau bengkok sbb inspira common problem ni. (klu bengkok bleh skim)
      Check absorber belakang/depan takut ade leaking. (usually blakang ade prob sket)
      Check Muffler blakang takut ade sumbat/karat dlm tabung besar tu.

      Bro wajib buat mengikut turutan yg saye bagi dari atas tu yg paling penting. Bengkel yg direkomen kn utk buat semua barang2 diatas (Kecuali alignment) ialah DN Motorsport Specialist Inspira/lancer Din 0133244932 Call dahulu sebelum datang, Inform nak buat ape. Waktu operasi Isnin-Jumaat 5 petang – 1pagi. Sabtu 9pagi – 12 tnghhari. Ahad Off. Landmark Bengkel Balai Polis dekat Danau Kota Uptown. Bleh call abg Din utk location.

      Klu ade ape2 soalan bleh tanye saye insyallah yg mane sya mampu jawab saya jawabkn. Bleh whatsapp 0173076773 (Zack).

      BTw kerete bro taun brape ye. Rim 16 atau 17..?? Klu 17 ade plan nak tukar rim PM sya berminat nak beliπŸ™‚

    jon said:
    September 15, 2016 at 3:43 pm

    helo semua – nak dapat komen, saya baru tukar batteri utk Inspira 1.8cvt 2010 saya – lepas tukar, head unit pula tiada power langsung. Ambil balik ke garaj, dia pon tak tahu sebabnya, ape nasihat boleh bagi? tq

      Zarith Zameri@Zack said:
      September 26, 2016 at 12:09 pm

      Cube check suis utk radia bro. Bleh jadi fius blow.

      sembang teh tarik said:
      November 22, 2016 at 4:02 pm

      Suh pomen g smbug bljar blik biar kefahaman bkaitan msalah kereta proton dia pham. Ni x xpndai main2 usik plak cm pndai dh tu ssahkn org nk hntar sne sni dah tu bnda xde kaitan kena tukar. Ingt ni zaman wira ke sbb zaman skag byak pkai sensor kng silap usik mslah lain yg dtg di kemudian hari.

    pen said:
    September 14, 2016 at 11:59 am

    Salam semua…nak bertanya pasal inspira ni…masa saya start engine ada bunyi ketuk2 dlm engine then sy terus off engine…lepas tu nak start balik terus xbole…ada apa2 info dari otai2 pasal prob ni??mohon pencerahan n bantuan dr otai2…bateri sume ok sb radio ok je

      zzat said:
      November 15, 2016 at 8:21 pm

      Masalah saya juga sama macam ni..

      uncle P said:
      November 28, 2016 at 10:35 am

      Bro saya pun kes yang sama ..bunyi mcm ketukan dekat enjin..mula ingatkan compressor..lepas baca bro Zack nyer posting terus sy call COSE booking utk buat recall for drive belt pulley issue..kebetulan mekanik terus buat sekali isu dgn signal x reflect…alhamdulillah setel bunyi bising ketukan dan isu signal x reflect ..kete yg recall adalah keluaran sep 2010 hingga mei 2011..sekian

        Zarith Zameri@Zack said:
        November 29, 2016 at 10:58 am

        Alhamdulillah selamat sudah.πŸ™‚

    jklmnop said:
    September 11, 2016 at 11:36 pm

    Assalamualaikum & salam sejahtera

    Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

    Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
    – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

    Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

    Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

    Sila call / whatsapp saya..

    013-3992200 Firdaus Jalil

    Penghantaran di seluruh Malaysia..
    Geran asal tidak diperlukan

    yang penting.. harga menarik menanti anda

    jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

    PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

    call/msg/whatsapp sekarang !!!

    Mohd Firdaus Jalil

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent

    Tel : 0133992200
    Email : mfj.rich@gmail.com

    Abg jklmnop mashey said:
    September 10, 2016 at 7:53 pm

    Berita tergempar!!!
    Saga FLX sangat hebat sekali.

    pinkboo1987 said:
    August 22, 2016 at 10:19 am

    hi…sy nk tya ni.. kt bhgn belting inspira sy ada cm buat satu bunyi mcm engine mengaum.. kalau kita start engine, uuishhh bunyi tu kuat juga.. sekali tgh dr mana dtgnya bunyi tu, dr belting.. kenap yea? ada sesiapa yg pernah alami prob cmni..

      jklmnop said:
      September 11, 2016 at 2:47 pm

      benda2 teknikal mcm ni boleh pg workshop x? drpd buang masa tanya kat sini. bkn dpt jwpn pun. klu pg workshop, lama dah settle.

        jklmnop said:
        September 11, 2016 at 11:36 pm

        Assalamualaikum & salam sejahtera

        Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

        Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
        – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

        Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

        Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

        Sila call / whatsapp saya..

        013-3992200 Firdaus Jalil

        Penghantaran di seluruh Malaysia..
        Geran asal tidak diperlukan

        yang penting.. harga menarik menanti anda

        jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

        PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

        call/msg/whatsapp sekarang !!!

        Mohd Firdaus Jalil

        Takaful Malaysia
        Authorised Agent

        Tel : 0133992200
        Email : mfj.rich@gmail.com

    Mofos said:
    August 21, 2016 at 12:45 am

    Kenapa saga flx begitu hebat?

      Zarith Zameri@Zack said:
      August 22, 2016 at 10:58 am

      Sbb dai paling murah and enjen 1.3 campro saga antare yg paling power dalam msia.. 1349cc rasenye compare ngan myvi cume 1295cc mcm tu..πŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s