Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,688 thoughts on “Inspira

    peminat inspira said:
    September 25, 2016 at 8:54 pm

    salam..nak tanya kepada otai2 inspira..saya baru beli used car inspira 2.0 auto..mileage 38k km..dalam mileage sebanyak ni..ape patut saya buat..service ape yang saya patut buat untuk kali pertama pkai used car inspira ni..owner sebelum ni saya belum buat service lagi sebelum dia trade in kereta ni…minta pendapat otai2 owner inspira..

      Zarith Zameri@Zack said:
      September 26, 2016 at 12:07 pm

      Same la kite. Saye mase beli taun lepas pun mileage 45k. taun 2011 2.0 P.

      Barang2 yg wajib tukar before anything else.

      CVT OIL J1(MODEL TAUN 2011-BELOW) J4(UTK 2011 KE ATAS)

      -CVT COOLER FILTER (yg ni paling penting utk elak gearbox rosak/whining/lambang slow down naik)

      -ENGINE OIL/OIL FILTER (Normal Service sbb klu kerete dari spanco minyak itam yg diorang pakai bukan synthetic and usually overdue. Advice pakai Fully)

      Coolent/Radiator Flush sbb spanco biasenye pakai air masak je so radiator bleh karat.
      Buat Alignment/balancing and adjust chamber balik sbb kerete spanco ni biasenye org akan lanyak ( klu tak speeding pun semua lobang dlm Msia ni dia cube langgar. Kerete free biase lah huhu )
      Stereng rack bush ( yg ni elok tukar sbb dia akan keras. Life time dia hanya 4 tahun kebawah utk getah proton.
      Check kerete anda dlm system proton untuk recall belting pulley aircond,power steering ngan waterpump dan juge indicator lever/ batang signal sbb inspira and lancer mmg ade recall untuk bende ni.
      ( Bleh call no ni Proton Centre Of Excellence 03-80269161 utk check status recall kerete and Pomen Inspira utk setting kerete Rahmat 017-3337016)
      Spark Plug ( pakai IRIDIUM baru api besar and bleh rase power 2.0 MIVEC kononnye la haha)
      Injector Cleaner ( depends klu lepas buat barang2 kt atas tapi tekan still rase berat baru buat)

      -Throttle Body Service ( nak buat boleh tak buat pun takpe sbb mileage masih rendah tapi nak sedap mcm kerete baru recommended)

      Check disc brake mane tau bengkok sbb inspira common problem ni. (klu bengkok bleh skim)
      Check absorber belakang/depan takut ade leaking. (usually blakang ade prob sket)
      Check Muffler blakang takut ade sumbat/karat dlm tabung besar tu.

      Bro wajib buat mengikut turutan yg saye bagi dari atas tu yg paling penting. Bengkel yg direkomen kn utk buat semua barang2 diatas (Kecuali alignment) ialah DN Motorsport Specialist Inspira/lancer Din 0133244932 Call dahulu sebelum datang, Inform nak buat ape. Waktu operasi Isnin-Jumaat 5 petang – 1pagi. Sabtu 9pagi – 12 tnghhari. Ahad Off. Landmark Bengkel Balai Polis dekat Danau Kota Uptown. Bleh call abg Din utk location.

      Klu ade ape2 soalan bleh tanye saye insyallah yg mane sya mampu jawab saya jawabkn. Bleh whatsapp 0173076773 (Zack).

      BTw kerete bro taun brape ye. Rim 16 atau 17..?? Klu 17 ade plan nak tukar rim PM sya berminat nak beliπŸ™‚

    jon said:
    September 15, 2016 at 3:43 pm

    helo semua – nak dapat komen, saya baru tukar batteri utk Inspira 1.8cvt 2010 saya – lepas tukar, head unit pula tiada power langsung. Ambil balik ke garaj, dia pon tak tahu sebabnya, ape nasihat boleh bagi? tq

      Zarith Zameri@Zack said:
      September 26, 2016 at 12:09 pm

      Cube check suis utk radia bro. Bleh jadi fius blow.

    pen said:
    September 14, 2016 at 11:59 am

    Salam semua…nak bertanya pasal inspira ni…masa saya start engine ada bunyi ketuk2 dlm engine then sy terus off engine…lepas tu nak start balik terus xbole…ada apa2 info dari otai2 pasal prob ni??mohon pencerahan n bantuan dr otai2…bateri sume ok sb radio ok je

    jklmnop said:
    September 11, 2016 at 11:36 pm

    Assalamualaikum & salam sejahtera

    Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

    Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
    – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

    Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

    Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

    Sila call / whatsapp saya..

    013-3992200 Firdaus Jalil

    Penghantaran di seluruh Malaysia..
    Geran asal tidak diperlukan

    yang penting.. harga menarik menanti anda

    jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

    PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

    call/msg/whatsapp sekarang !!!

    Mohd Firdaus Jalil

    Takaful Malaysia
    Authorised Agent

    Tel : 0133992200
    Email : mfj.rich@gmail.com

    Abg jklmnop mashey said:
    September 10, 2016 at 7:53 pm

    Berita tergempar!!!
    Saga FLX sangat hebat sekali.

    pinkboo1987 said:
    August 22, 2016 at 10:19 am

    hi…sy nk tya ni.. kt bhgn belting inspira sy ada cm buat satu bunyi mcm engine mengaum.. kalau kita start engine, uuishhh bunyi tu kuat juga.. sekali tgh dr mana dtgnya bunyi tu, dr belting.. kenap yea? ada sesiapa yg pernah alami prob cmni..

      jklmnop said:
      September 11, 2016 at 2:47 pm

      benda2 teknikal mcm ni boleh pg workshop x? drpd buang masa tanya kat sini. bkn dpt jwpn pun. klu pg workshop, lama dah settle.

        jklmnop said:
        September 11, 2016 at 11:36 pm

        Assalamualaikum & salam sejahtera

        Roadtax Expired / nak Renew Roadtax?

        Harga insurans untuk 1st year MAHAL GILA!!!
        – biasa la bro.. NCD rendah lagi ditambah pula servis charge & upah mana tak mahal

        Ingin dapatkan HARGA YG MENARIK & PULANGAN REBET TUNAI 15% jika tiada tuntutan?

        Ianya pasti berbaloi untuk wang anda. Bertukarlah sekarang kepada Takaful Malaysia

        Sila call / whatsapp saya..

        013-3992200 Firdaus Jalil

        Penghantaran di seluruh Malaysia..
        Geran asal tidak diperlukan

        yang penting.. harga menarik menanti anda

        jangan malu.. jangan segan.. sila call/whatsapp utk bertanyakan harga.

        PERHATIAN!!! : Sila bandingkan harga kami & jadilah pengguna yang bijak

        call/msg/whatsapp sekarang !!!

        Mohd Firdaus Jalil

        Takaful Malaysia
        Authorised Agent

        Tel : 0133992200
        Email : mfj.rich@gmail.com

    Mofos said:
    August 21, 2016 at 12:45 am

    Kenapa saga flx begitu hebat?

      Zarith Zameri@Zack said:
      August 22, 2016 at 10:58 am

      Sbb dai paling murah and enjen 1.3 campro saga antare yg paling power dalam msia.. 1349cc rasenye compare ngan myvi cume 1295cc mcm tu..πŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s