Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,874 thoughts on “Inspira

    Hafiz said:
    May 13, 2017 at 4:54 pm

    Assalamualaikum.. baru nak ambil inspira 2.0 2013. Tak pandai sangat pasal inspira ni. Kalau ambil apa risiko kereta ni.. lagi satu..bengkel abang din tu kat mana.. boleh bawa ke bengkel dia check apa yang patut..

      Lenchai said:
      May 15, 2017 at 8:25 am

      Wa’alaikumusalam. Ckap psal risiko ni apa2 jnis pun ada risiko lebih2 lagi jika secondhand juz beza sma ada kritikal/basic problem je. Kadang kereta baru pun bru guna 2 3bulan problem gak. Biasa r ciptaan manusia ni jika d terlalu bnyak design dkeluarkan kena pula rushing masa target kena siapkan seberapa bnyak pda msa tertentu mesti slah 1 akan terlepas pndang juga 2 yg bila ada owner yg dpat kereta tsebut timbullah isu kereta baru beli tpi bnyak problem. So kesimpulan dekat sni semua kereta secondhand adalah sma juz history owner klau tau lagi bgus sma ada kereta tsebut byak problem/x. Better jgn beli jika use car ada jual kereta secondhand baru (kereta baru pkai bwah 2thun dah jual) sebab mybe ada something wrong problem myebabkan owner jual awal dari tempoh matang melainkan owner beli cash pas 2 jual sebab nak tukar kereta lain.

      p/s-Majoriti problem insp juz cvt je lain xmajor sgt. Abg din memang pakar bab mitsu inspira juz belum ada kesempatan ke bngkel dia.

    Aber said:
    May 10, 2017 at 6:34 am

    Salam dan Apa khabar semua,

    nak Tanya pasal kereta proton Inspira 2.0 yang ada masalah pelik pasal fan belt/ serpentine belt yang squeeks apabila nak launch jer from stand still. Dan 2 kali tukar tensioner, 1 kali tukar ori tensioner, ke-2 kali tukar local part punyer tapi x ilang2 jugak squeeks masa nak launch. kalau kereta dah ok jer, xda bunyi. Belt pun dah 2 kali tukar sama jer cuma dua2 tukar belt local part not ori. Ke memang kena guna belt ori?

      Uncle P said:
      May 12, 2017 at 5:24 pm

      Wsalam..keta sy pernah terjadi squeeks/high pitch of sound..tukar ori tensioner..bunyi hilang… tapi klu bunyi tak hilang juga kemungkinan drp altenator ..salah seorang mekanik kata “mungkin ada slip bearing “..good luck bro..

    tumpangtanya said:
    May 9, 2017 at 10:35 am

    remote alarm saya kerap tidak berfungsi, adakah cuma masalah bateri remote atau ada masalah lain?

      Max Drive said:
      May 9, 2017 at 2:41 pm

      Cuba tukar bateri dlu. Klau msih sma mybe msalah pda cip/board remote. Kos copy remote dlam RM50-200

    Koko said:
    May 3, 2017 at 5:24 pm

    Sy guna inspira 1.8 manual.memang x tahu sgat pasal keta nie.tuh nak tanya gear oil dan minyak gearbox adakah benda yg sama just berbeza nama.tq all

      Koko said:
      May 4, 2017 at 2:24 pm

      Bukan engine oil.
      Nie minyak gear box dengan minyak gear.adakah benda yg same.sy memang x thu kat ctuh

        alvin said:
        May 4, 2017 at 4:31 pm

        1.8mt…pilihan yg bijak..Mt memang tak kacau sangat.. Kete ini memang sedap dipandu, handling ori sebagai kete minor sports sedan..pun dah kira bagus. Mivec NA nya..walaupun tak seganas enjin 4G dulu..tapi prestasinya cukup stabil walaupun dengan keberatan bersihnya 1300kg mampu menghasilkan 140 kk@6k rpm Rekabentuknya yang mantap..sejak 2007 masih ku tak jemu melihatnya.
        Ketahuilah kete anda lebih lanjut dari otai otai sini…
        sekian…

        max said:
        May 8, 2017 at 10:51 am

        Ente xbaca soalan ko btul2. Abeng dah jwab ngan teliti.

        max said:
        May 8, 2017 at 10:52 am

        Ente xbaca soalan ko btul2. Abeng dah jwab ngan teliti.

      Abeng said:
      May 8, 2017 at 11:19 am

      Minyak gearbox dlam bahasa malay but dlam bahasa english gear oil. Klau oil treatment pula perawat minyak sma ada boleh cmpur ngn mnyak gear atau mnyak pelincir. Mnyak pelincir pula adalah minyak hitam. Org panggil minyak hitam psal lma2 warna btukar jdi hitam tpi ia sbenarnya mnyak plincir. Klau di stesen minyak pula org pnggil pump attandent@juru pam bukan org minyak ye huhu. Sekian penjelasan lebar dri sya. huhu.

    Koko said:
    May 3, 2017 at 5:22 pm

    Hi semua nk tanya beza ke minyak gear dan minyak gear box nie..perlu tukar minyak gear box.atau perlu tukar juga minyak gear..ker minya gear dan minyak gear box adalah sama.

      Ente said:
      May 4, 2017 at 6:24 am

      Sesungguhnya berbeza. Satu engine oil. Satu lg gearbox oil. Nampak..bezakan nama die? Minyak lain2. Tempat pn lain2. Tak campur. Engine oil tukar setiap 10k. Gearbox oil setiap 40k.

      Abeng said:
      May 8, 2017 at 10:49 am

      Apa plak. Cuba fahamkan balik soalan dia ” beza ke minyak gear dan minyak gear box nie?” so kedua duanya adalah bkenaan gear@gearbox so maknanya ianya adalah sama. Minyak gear & minyak gearbox adalah bnda yg sma. Minyak pelincir@hitam baru berbeza. Sekian.

      Ente said:
      May 8, 2017 at 11:05 am

      Hallamak..salah bc la pulak..layan fon sambil ketom ni jadinya..sori mori..ente mintak maaf deh..

    alvin said:
    May 2, 2017 at 12:04 pm

    Kalau nak pasti, you cuba pusing steering you..ke kiri dan ke kanan…boleh dengar bunyi dari sebelah mana tak? bunyi yang ada kat kete saya punca bush absober..belum repair lagi…entah dari getah ataupun mounting, yang pasti bukan steering pump. Kos tu berapa ratus kot…saya tengah cari option, kalau mahal baik tukar absober terus satu set baru, sebab absober ori APM tu memang kokak punya..nasib baik kete ori ada anti roll bar..so handling pun not bad.

    alvin said:
    April 28, 2017 at 12:53 am

    Hi, bunyi itu bukan dari stereng..itu bunyi absober punya bush. Inspira absober ori pakai local punya jenama APM..kete baru pakai tahan 3 to 4 tahun je…so kalo dah tukar bush tu bunyi dah takde.
    Pasal rpm naik masa pusing stering…ini kira standard,sebab power steering dijana oleh steering pump dimana ia dibantu oleh enjin juga…lebih kurang mcm tu la..haha..

      Newcommer said:
      May 2, 2017 at 11:31 am

      bush apa tu bos..steering ke absorber?kalau tukar kos agak2 berapa?

    Newcommer said:
    April 26, 2017 at 9:38 am

    Assalamualaikum
    Nak tumpang tanya, kenapa inspira bila pusing stereng ada bunyi keek…keek…keek..(mcm bunyi pusing tayar atas simen). Lagi satu kalau pusing stereng rpm naik sikit, adakah itu normal? maaf orang baru pasal inspira.

      1.8MTblack said:
      April 26, 2017 at 3:16 pm

      I have the same problem too.

      The keek…keek…keek sound ==> suspect from power steering rack. (not 100% sure)

      kalau pusing stereng rpm naik sikit ==> this is normal. is the design.

    Mohamad Amiluddin said:
    April 23, 2017 at 3:13 am

    Assalam, tumpang bertanya, adakah berbaloi unutk beli inspira 2nd sebagai first car? cadang nak ambil Persona baru tapi lebih berminat dengan inspira.. minta pandangan

      Ben said:
      April 26, 2017 at 10:04 am

      Secondhand utk first car. Cash/hutang? Klau cash terpulang jika minat tpi jika hutang baik fikirkan dhulu.

        pilih jgn xpilih said:
        April 26, 2017 at 2:32 pm

        Lancer 2009-2012 (RM40-50k)
        Civic 2.0 (Bukan FD) 2005-2006 (RM25-35k)
        Accord 2.0 2005-2010 (RM25-40k)
        Accord 2.4 2005-2010 (RM30-45k)
        Toyota Mark 2.5 2006 (RM40-45k)
        Slyphy 2.0 2006-2012 (RM30-40k)
        Skyline Impul 2.5 2006 (RM35-40k)
        Mazda 3/6 2.0 2008-2010 (RM40-50k)

      Cardola said:
      April 26, 2017 at 12:19 pm

      Saya baru beli inspira 1.8mt r3 setakat saya pakai sekarang puas hati.. masalah xde timbul lagi.. sebab masa saya beli kereta tu dgn owner lama saya tahu pengunaan dia mcmna sebab dia jiran rumah sebelah.. hihi sebabtu saya berani beli. Dia pun bnyk tolong dalam penggunaan kereta inspira. Saya cuma maintain condition internal performance. Stakat saya pakai mt clucth pump masih belum ade problem.

      Jie said:
      April 26, 2017 at 2:27 pm

      Klau beli cash oklah sbgai first car ikut yg termampu. Cam aku dlu pun mampu beli secondhand je sbgai first car. First satria 1.6 mivec. 4x dkt hgway jahanam. First timing belt ptus msa kelajuan 100km/j nsib xteruk sgt kompenen dlam head tpi valve smua bengkok r. Second,alternator kong. Third aku xbpe igt n last piston 1 bobos msa speed 180km/j nsib x xsiden juz berasap je. Nk overhall smua blik mkn msa so aku xbyak msa nk pkai cpat sbab xde knderaan lain n bjet pun xbyak aku suh kdai psang enjin wira stndart je beli dkt halfcut huhu selang 1bulan aku dah jual kreta 2 huhu beli wira 1.6xli pula pun pkai 5bulan jual psal dh angkat loan kreta baru msa 2 huhu. Wira 2 dlu juz chasing GB crack mnyak GB mleleh msa parking n mslah drive shaft je lain smua tip top. Byak gak modal aku mkup wira tu n juz repair pun drive shaft je chasing GB xsmpat nk repair trus jual je lagi pun mkan msa n klau welding xthan nk baik tukar chasing dkt halfcut je. So kesimpulan dari cte aku ni klau nk pkai scondhand sbgai first car xsalah boleh je janji beli cash n dpt plak owner cam Cardola beli tu so mmg dah boleh tau history kreta 2 r tpi klau cdang nk beli scara loan baik amik yg baru je berbaloi skit sebab ikat pnjang n juz byar bulanan n servis je.

      p/s-klau cash inspira 1.8mt scondhand pling rndah pun RM30k

      mohd said:
      May 1, 2017 at 6:52 pm

      ok je. tgk tahun & mileage. persona baru walaupun baru, byk problem minor, ada yg major tp x byk. sbb aku duduk dlm group persona, so biasa baca problem dari owners. walaupun ada warranty, tp pening jgk nak kena menghadap SC selalu, nak cuti la, tu x kira lg dgn yg kena tinggal kete 2-3 hari. kan menyusahkan tu. inspira x byk hal. aku beli baru, hantar sekali je 1st service kat SC. lain semua smpi skrg buat kat workshop luar. tak apa problem so far. tak perlu claim warranty apa pun yg mana stgh2 org takut sgt warranty void la apa la. beli je. janji mileage rendah, so wear & tear pun rendah jgk.

    Mohd Shamsuri said:
    April 14, 2017 at 12:31 pm

    Assalamualaikum, Saya pakai Inspira 2.0p. Tahun 2013. Kereta saya baru2 ni ada bunyi macam ada benda yg sangkut dekat kipas. Mcm kita patahkan ranting2 prak2. Saya hantar servic kat Proton mnta diaorang chek tapi x dpt detact apasebab. Dari pemanduan saya rasa mcm bnyi dekat gearbox. Pic up pun x dak. Ada sesiapa yg tahu masalah ini. mnta pandangan, pendapat & tunjuk ajar. Dan kalu masalah ini memang punca dari gearbox berapa kah anggaran kosnya. Terima kasih pada yg sudi membantu.

    Proton Mitsu said:
    April 14, 2017 at 8:36 am

    Inspira ni klau ada problem baik hntar ke bngkel yg biasa repair kreta mitsubhisi psal inspira ngn mitsu ni xjauh beza sistemnya. Kdang SC proton ni ada yg mahir n kurang. Nk cri yg btul2 mahir tmpat2 tertentu je. Nk msuk SC mitsu kena reject plak sbab bkan kreta kluaran mreka katanya r pdahal sistem enjin sma je huhu. Cari yg specialist biasa repair mitsu je cam abg din.

    Cardola said:
    April 11, 2017 at 1:40 pm

    Gangguan pade radio inspira disebabkan apa ya? Radio rosak ke atau sebalik nya..

    Cardola said:
    April 10, 2017 at 6:34 pm

    Utk inspira 1.8mt minyak hitam ape yg sesuai dipakai?

      Campro Owner said:
      April 14, 2017 at 8:27 am

      semi pkai castrol magnatec 10w-40 sn/cf kbiasaanya. klau fully boleh pkai shell helix ultra/castrol edge 5w-40 sn/cf

    Farhan said:
    April 8, 2017 at 7:56 pm

    gang. nak tanya.

    sebelun ni mmg salu slow down warning tu sbab sy mmg salu jln jauh. masa 140k lepas sy dah ganti CvT fluid dan cvt filter yg besi tu . elok smpi 150k. lepas tu dtg balik.tanya forum inspira lowyat, drg suh tuka cvt cooler filter (yg kene cabut battery). saya da tuka semalam. pastu hari ni saya test, babi betul lah still ada babi ‘slow down’ tu. cuaca panas gila tadi 35degree celc.

    dah ni camana eh? pening pala tatau nak buat apa. enjin sedap dah mcm arnold tiba2 cVT dia pondan, mcm arnold pakai tight pink 🙂

      Aaron said:
      April 8, 2017 at 8:19 pm

      Tukar minyak cvt kat mana? Berapa sukatan yg di isi.. saya pakai 2011 punya inspira..problem yg sama.. tukar mnyak cvt ikut sukatan..pastu tukar bumper EVO settled… maintain speed pon o.k….

        Farhan Hamdi Razali said:
        April 8, 2017 at 10:25 pm

        tukar minyak CVT kat proton Kuantan. Proton punye yg botol merah , PW898053. kalau ikut resit, 5Liter dia charge. Saya pun tak reti nak check overfill ke camana. Mohon ajar.

        Saya nye inspira 2012 May. dengar2 CVT fluid REDLINE non-slip tu ok sebab boiling point dia jauh lagi tinggi, so lagi lambat nak heat dia ke suhu ‘SLOW DOWN’. Boleh ke tukar CVT fluid je tapi CVT filter tak tukar, sebab baru sgt lagi tukar. Workshop kat mana yg pandai tukat CVT fluid ni? sebab procedure dia bukan bodoh2, cerewet. Ingat nak tuka esok tapi workshop yg forum ni recommend tutup,

        Proton sebis kat situ semalam nak tuka CVT cooler filter tuh, drg mcm tak terus buat, mcm kene call ramai org, macam first time? hehe

        Farhan said:
        April 9, 2017 at 9:34 pm

        saya da flush td cvt oil skrg pki j1 je. da test ok xde slow down.kl-kntan

    alvin said:
    March 30, 2017 at 4:59 pm

    Ya masa i hantar tu dlm warranty, takde charge,cuma aku tak hantar kali kedua sebab diorang tak tukar pump tu..buat bleeding je guna masa 1minggu…dlm masa marah tu , saya terus ke plan B sebab nak cepat. Kalu you ada kete lain atau motor..bolehlah hantar kat sc..bagi masa diorang buat..seminggu ke. 2minggu ker..asalkan buat betulx2. Masa hari saya ambik kete dari sc saya ke genting, time balik turun bukit…klac mcm dah tak terasa..terpaksa aku guna gear 3..bawa slow.. dari genting ke gombak. Jln Karak ke KL..turun bukit…bahaya btul.

      Zack said:
      March 31, 2017 at 3:18 pm

      Sebab 2 lancer pun skang jual mrah dri honda. Mybe psal mslah cmni kot.

    alvin said:
    March 30, 2017 at 4:47 pm

    FYI, kete 1.8mt 2012 saya dulu problem sama,pump leaking ,gear tak boleh masuk,towing balik SC..repair 1minggu, ambik kete hari kedua gear start susah nak masuk,call SC..sc kata buat bleeding je..marah btul aku…dulu saya pesan kalau klac pump rosak..tukar je..nak bayar pun takpe..tapi diorang tak buat. 1 minggu tak de transport susah, ..haizzz. So lucky i check kat blog nie jumpa bengkel Din ,terus ke sana..3hari siap tukar. Tukar klac dan pump skali .Dah masuk tahun 2 skrg..still rasa mcm baru. Memang btul, aku pakai kete wira dulu..10tahun..cuma tukar pada tahun yg ke 8. Inspira pump tu plastic..mungkin tak tahan kot. Pump inspira confirm Mitsu ori punya.

    1.8 MT said:
    March 30, 2017 at 1:00 pm

    that was actually a design failt. keta aku kena juga. Hare…..

    zz said:
    March 30, 2017 at 8:34 am

    Satu2nya kereta proton nadi campro yg kurang msalah di dengari adalah Persona. Mslah clutch pump ke apa ke jrang di dengari pling x pun mslah power window/alarm 2 pun jrang dngar ada sgelintir owner je kena. Saga FLX kbnyakkan mslah CVT bkaitan GB/clutch pump bgitu juga inspira. Clutch pump persona juz di luar n hrga jika di tukar xlah bgitu mhal sperti mslah pda saga/inspira. Pling biasa msalah persona elegance pun wajib intake IAFM je lain xde sperti overhead dll. Yg baru nak pkai kreta cdang nk ambil saga nadi campro baik trus ambil persona. Jika bajet lebih nk amik inspira tpi tkutkan kos2 yg tnggi pun baik amik persona.

    p/s-Juz pndpat. Jgn marah. Tpulang pda kmahuan diri msing2. (Kreta import nsib xbaik dpt yg bmsalah ssah juga)

      Thundercat said:
      March 30, 2017 at 2:13 pm

      Proton ni bgus sbenarnya jika di amati sebab logo rimau yg gnas sbgai simbolik negara. Cuba tgk yg lain. Cam peugeot logo singa bndri cm apa2 ntah klakar pun ada cm logo MU pun ada huhu. Lamborghini & Ferrari gnas gk juz bukan simbolik negara mreka. Bawa kreta lmbang rimau gnas pas 2 mkup smart gaya pemanduan baik servis baik kreta pun baik.

      -Bila drive rsa cm superhero tunggang rimau cam dlam cte THUNDERCAT akan dtg proton dah boleh design logo thundercat pda knderaan proton dah huhu.

    Zem Zemi said:
    March 30, 2017 at 8:26 am

    Biasanya cover klau masih dlam wrranty jika kereta servis di SC xprnah servis di bengkel luar. Cuba btanyakan dahulu tpi klau boleh tnya byak tmpat kdang ada tmpat boleh claim kdang ada yg xboleh suh pergi tmpat servis ttentu. Apa2 baik call dlu.

    Inspira 1.8 manual damansara said:
    March 30, 2017 at 12:32 am

    Salam..inspira kalau under warranty clutch pump cover tak? Baru kena ni… tersadai

      Din said:
      April 14, 2017 at 5:08 am

      Yup, cover

        Campro Owner said:
        April 14, 2017 at 8:24 am

        cover tpi hti2 tkut ada gak yg dh repair kena blik. Rmai yg dh kena blik cm 2 huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s