Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..

Advertisements

2,259 thoughts on “Inspira

    KingArthur said:
    May 21, 2018 at 1:06 am

    Salam sejahtera semua. Sy telah membaca Komen anda semua. Thanks kpd otai² yang share. Sy bercadang nk agkt 1 inspira lps raya ney
    ( second ) . Ad apa² tips lain or benda lain nk share?

    Mohd Aidil said:
    April 26, 2018 at 4:50 pm

    salam, bole tak recommand workshop di Bangi untuk servis CVT cooler filter and filter bawah. kalau filter bawah tu straight forward bukak dan tukar. Cooler filter kene access dari bahagian bawah tapak battery. TQ

    budak rock said:
    April 14, 2018 at 1:26 am

    sy da pakai inspira 1.8 manual dr bulan 11,2010 sehingga sekarang…xde masaalh pun..kete hari2 jalan…jalan jauh pun kerap…selangor johor meter 180-220 non stop selambe je…yg penting maintenance kereta jage…rajin tukar minyak itam,minyak gear box…. sekadar kongsi je😁😁

      N_V _77_ said:
      April 16, 2018 at 2:37 pm

      Berapa millage skang dah? Berapa kali kena speed trap dah? 😀

      Fitri said:
      April 21, 2018 at 5:07 pm

      keta xda mslah sngt sbb kita jarang upgrade ecu bgi rpm over limit… klu x pkai smpi 1 thun dh tersadai.

    Fazrul said:
    April 8, 2018 at 10:37 pm

    Salam,, mohon otai otai inspira crita baik buruk kereta inspira ,, klau ad rezeki nk ambik kereta tuu wk cari rezeki,,

      Fazrul said:
      April 8, 2018 at 10:38 pm

      Mohon pencerahan bosku

        Fakhri said:
        April 11, 2018 at 10:59 am

        Alhamdulillah millage pn da 150k km kete xde mslh,minyk jimat janji servis ikut time. nk syok amek 1.8 manual kalu kaki rembat la..

          MAAR said:
          April 11, 2018 at 12:50 pm

          MT mmg The Best. Part bnyak than lsak perfomance pun bgus klau dbandingkan CVT AT lah. Xbnyak sgt kerenah MT ni. Wlpun 1800cc MT tpi klau ngan auto 2000cc boleh je main tpi klau enjin NA r klau 2000cc TSI/TFSI/lain2 ssah mau ckaplah huhu. So far alhamdulillah dah guna 190,000km clutch msih dlam keadaan baik. Jaga baik mmg baiklah jadinya. Klau jaga kurang asyik lenjan je bgi apa2 model pun mmg hbislah.

      fraz006 said:
      April 9, 2018 at 9:04 am

      happy user here. aku nye dah 201,000 km masih gagah. engine still sedap. gearbox still sedap. try la test drive. parts banyak tak la pening macam Peugeot ke sebab kete polis,mitsu ASX, mitsu lancer pakai barang sama.

      kurang : cvt gearbox dulu kuat overheat kalu tengahari highway, tapi dah selesaikan dengan tambah cooler.

    Nazmi said:
    April 8, 2018 at 7:03 pm

    Salam semua. nak tanya psl performance inspira 1.8 auto ok tak? biase biase je ke atau underpowered?
    saya bukan kaki lumba tpi just nk tau :p
    sbb nk angkat seken satu.

      Hani Nazri said:
      April 9, 2018 at 2:48 pm

      Second try pkai manual tgk apa mcam.

    Zahir said:
    April 2, 2018 at 12:01 pm

    Ade sesiapa pernah tukar fuel filter untuk Inspira?Proton service centre bagi tau every 60,000km kena tukar and harga RM588. Saya check kedai spare part kat Jln Ipoh RM420. Ade experts yang boleh advice sikit berkenaan fuel filter ni?

      zack said:
      April 2, 2018 at 2:13 pm

      Smua model proton pun mmg disarankan tukar tiap2 60k millage pomen luar pun ada gtau cm tu gak tpi sya tukar msa millage dah 160k je sbab msa tu xpernah alami sebu@semput sebab bnda alah ni klau problem@tsumbat mmg akan rsa sebu. Tukar pun juz sje sbab pk dah lama n nk try isi caltex plak tu sje tukar huhu. Saranan sya ikut bajet & keadaan yg alami skang. Klau rsa semput2 mnyak cm smpai xsmpai eloklah tukar tpi klau rsa ok je tpi ttap nk tukar juga tpulanglah.

        Uncle P said:
        April 2, 2018 at 4:11 pm

        Pira Uncle P milage dah capai 228+++..dan sepanjang ini pernah tukar sekali saje fuel filter..rasanyer bila capai 120k lebih..mcm Bro Zack ckp “klu xpernah alami sebu@semput” ..jalan jer..kecuali bila dah “problem@tsumbat mmg akan rsa sebu”..tp klu money is not an issue boleh jer ikut manual prosidur yg tlh proton tetapkan..adioss

      Fitri said:
      April 4, 2018 at 12:06 pm

      sbb filter join sekali dgn pump, so kna tukar set baru… yg lama pnya xbleh nk pkai blik.

    Fakhri said:
    March 29, 2018 at 12:30 pm

    Salam otai2 semua..nak tanya cikit, saya de tukar spring sport untuk kereta inspira saya,tp bila da tukar ada bunyi bila sy pusing stereng..so mtk tlg pendapat otai2 mcm mana nk setel bnde alah tu,

      fraz006 said:
      March 29, 2018 at 1:46 pm

      hmm sport spring tu ada letak hos getah tak? kalau original spring ada macam hos hitam tak silap saya panggil ‘spring isolator’ kasi balut spring bahagian bawah so dia tak gesel dengan piring absorber.

      kalau xde, tu yg bergesek bunyi ‘keteng’ ‘keteng’ bila pusing stereng bila masuk keluar parking.

      sekedar meneka..

    Uncle P said:
    March 26, 2018 at 10:51 am

    Yer betul Fitri..that’s what happened to Uncle P..tukar tensioner belt dan belting..selesai masalah..boleh cube try test..

    Wahi said:
    March 26, 2018 at 9:32 am

    Salam..sy pkai inspira 2.0p..mslah kete sy ble bwk dlm 100 – 120km/j rpm x stabil trun naik antara 2 – 3..enjin bnyi bising skit. Lps dh bwk lbh dr 2 jam lampu cek enjin menyala..kete jd berat..
    Ble berhenti ada skali tu tekan peddle jd free..rpm x naik langsung…
    Apa cadangan yg perlu sy bt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s