Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


1,824 thoughts on “Inspira

    sarjan said:
    March 15, 2017 at 4:47 pm

    petronas,shell n petron better petron. Jimat skit,pick up ok,kereta ringan@smooth. Shell/petronas agak kuat bau petrol. Cpat luak wlapun park dlam cuaca pnas dlam tmpoh yg lama/drive semasa cuaca pnas. Pomen ckp petronas buat piston agak berkarbon. Shell pick up rsa ok tpi top rsa cm kurang. Petronas pick up ok top pun ok tpi kurang jimat pnggunaannya. Member dkt shell pun ckp mnyak petron ok antara 3 stesen ni. Caltex pun ok jimat gak juz pick up kurag skitlah. Bhp xpasti sebab xpernah isi dekat kreta tpi mtor 2 pun msa thun 2010 r. Bau cam mnyak tnah skit. Skag maintin petron juz blom try blaze 100 je tpi tmbah automax dh rsa sma dh. Tgu bulan depan tgk mne stesen buat promosi trik customer rmai.

    alvin said:
    March 14, 2017 at 3:53 pm

    Oh okok..thanks for the info. I pakai 1.8 4b10. Biasanya low rpm..tekan minyak je kete ada bunyi Krekk..krekk..mcm kete wira aku dulu. Ataupun enjin mitsu biasa ada bunyi ini. So i ingatkan tukar plug iradium maybe ok sikit.
    For my experience with enjin 4b10 nie, pakai petrol Petron ok sikit bunyi tu kejap ada kejap xde..kalau petrol Shell or petronas..bunyi kuat. Hopefully iridium plug can help to reduce the sound.

    alvin said:
    March 14, 2017 at 11:42 am

    Thank you for that adviced. About the coil, just worry the seller shop will say’ iridium plug must goes with a different coil’. haha buisness ma, biasalah tu.
    I will tryout the iridium plug for sure. thanks

      chip munk said:
      March 14, 2017 at 11:56 am

      Yg akan damage engine/coil jika kdar api terlalu bnyak/kurang je yg akan myebabkan kerosakkan terutamanya kereta sndart. Api tlebih piston boleh bobos n api kurang pun pick up xde kuasa kurang n dua2 ni boleh myebabkan enjin atau coil cpat kong. Iridium ok je klau pkai sbab apinya wlpaun kuat tpi xmjejaskan enjin n klebihannya than lebih lma dri timing belt n hrga pun pham2 r upper RM170.00. Persona member pkai iridium ok je xde hal jnji servis smua jaga baik dh.

    alvin said:
    March 9, 2017 at 4:30 pm

    Does Irridium plug damage the engine ,SC said it will not stand the fire power and will reduce the lifespan of the car battery. Is that true?

      Zarith Zameri@Zack said:
      March 10, 2017 at 10:09 pm

      I don’t think so. I have been using iridium plug for a year now and my batt is still ok..even had a problem with the alternator on November and was running on that alternator for almost 2 mnths before replacing it. as far as I can tell. iridium plug helps to creat a better spark and fires up more efficiently. unless you change the coils to a racing coils which really gives a powerfull supply they yes it could be. but with standard coils it should be okay. plus you get to feel the power almost 20% better ( my personal opinion based on the feeling of the pedals not dyno or any official power test haha ) compare to standard plugs. and it lasts 3 times longer compared to standard plugs. you should give it a try and see it for yourself. its a good value for money upgrade. ps mi am using 2.0P bone factory stock spec. Not even a remap done yet.

      BF said:
      March 14, 2017 at 12:02 am

      The Inspira comes with iridium plugs from NGK. SC talks crap

    Kecik said:
    March 7, 2017 at 5:29 pm

    Cume warna hitam kat depan grill depan tuh je dah barai.sbb cat nipis kot.dah jadi bintik2 sbb kena batu.n grill warna krum asal warna hitam.dah kopek nampak warna krum..kawan sebelah pakai inspira lancer jugak.tapi x de plak gril depan dia jadi berbintik kena masa drive.dapat info gril depan tuh kena boh warna pianor black or warna hitam dip plastik baru tahan macam evo x betul.

      superbb said:
      March 8, 2017 at 8:47 am

      klau nk jimat lagi buh je sticker carbon

    Kecik said:
    March 7, 2017 at 5:25 pm

    Salam semua yg memberi komen dan pendapat.baik untuk panduan kita bersama…
    Sy kat sini pakai inspira 1.8 MT..nak tukar cat colour diamond white pearl tricoat..kat kedai mana yg purata cat kereta elok dan ada jaminan 4,5 tahun.sekarang warna kereta putih solid.cat luar dalam warna diamond white pearl tricoat putih evo x final edision.bajet dalam 4k luar dalam..
    Dan lagi satu bila cat luar dalam enjin tak bawak turun kan..luar dalam sbb bila bukak pintu nant nampak berbelang plak kat pintu sebelah dalam tuh.dan kawan enjin tuh yg sy tak pasti.memang tak turun enjin kan.

      superbb said:
      March 8, 2017 at 8:45 am

      Xyah trun enjin pun. Ada r cra mereka nanti tpi bab warranty 4-5thun 2 xprnah dngar plak. Proton sndri pun xde wrranty utk cat knderaan ni. Aku buat dkt pkcik aku je. Biasa klau cat jnis metalic cat luar shaja kreta sedan dia amik RM1.4k klau luar dlam rsanya bwah RM1.7k. Klau kreta kncil RM900 utk luar. Klau luar dlam skali bwah RM1.2k je. MPV luar shaja RM1.7k n klau luar dlam bwah RM2k je. Klau kdai luar lagi mhal tpi ngn aku juz modal cat je upah xyah tpi tnggu turn lpas dia siapkan kreta lain r. Aku dlam prancangan nak cat warna Solid Gold baru nmpak gah skit. (Jgn cat kena kikis ngn mat pet nk jual dkt kdai pajak dh haha)

        Zarith Zameri@Zack said:
        March 8, 2017 at 2:39 pm

        Salam tuan, bleh dapat kn no hp kedai cat pakcik tuan dan lokasi.. tq.

          superbb said:
          March 14, 2017 at 11:10 am

          Lokasi di Kg Rantau Seremban. Jika berminat boleh call/wsup 0136677189

        superbb said:
        March 24, 2017 at 8:28 am

        Finally dah siap kereta aku warna sperti emas haha. Total kos kua bajet cat RM1k je utk 5 liter. Nk upload pic xboleh plak huhu. Cik ko dh siap ke pearl diamond white? huhu

      Faiz said:
      March 23, 2017 at 1:37 pm

      Abg sya nk bli inspira cma x thu pasal kreta ni haa kindly pm sya hehe 0135134852 nk mntk nasihat

    Kecik said:
    February 27, 2017 at 5:28 pm

    Time kasih atas info dan pengetahuan yg diberikan..sgat membantu๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘..
    Memang sy tak pandai langsung sal keta.tengok lam buku servis je.beli keta second.1.8manual..hihi.

      Lenchai said:
      February 28, 2017 at 8:30 am

      Xpe xtau boleh btanya. Mne yg agak2 confius boleh tnya bnyak pndapat utk lebih confident. Buku pnduan bnyak gak membantu utk beritahu jnis mneral apa ssuai utk kreta kita (klau myak htam,mnyak break,mnyak GB dll r). cuma jgn confius manual ngn auto dh huhu. Anggap je cam pkai satria GTI mnual juz cara jga je lebih pratikal skit huhu.

    Kecik said:
    February 27, 2017 at 5:22 pm

    Hahahhahagahha…..yayyyyyy.
    Huhu.besa la bro sume.nie petamakali pakai keta..mem

    besau said:
    February 27, 2017 at 3:38 pm

    acik2. Beli kereta kena pham bukan cam beli motor. Pngetahuan basic pun ckuplah jnji bnda2 simple kita tau.

    Kecik said:
    February 27, 2017 at 2:10 pm

    Inspira 1.8manual ada cvt atau tidak??.atau gear box sama cam wira je.lepas tu ada guna cooling filter tak? Dan keba tukar filter yg seketul tuh ke.mohon info.

      Lenchai said:
      February 27, 2017 at 2:22 pm

      La..selama ni cte2 psal cvt2 ni rupanya pakai gear manual ke bro? Awat xckap awal2 sbab igt guna cvt coz asyik sbut cvt2 je rupanya bila bca blik baru tau manual rupanya haha. Manual is manual r bro mne ada cvt2 ni. Cvt 2 tmbahan sistem gear bgi knderaan model baru skang. Dlu ada 2 jnis transmisi je mnual n auto skang je ada 3 jnis transmisi auto,manual n cvt n cvt kira adik beradik auto r so klau bro pnya gear manual xyah r rsau psal cvt2 ni. Minyak gear manual je r bro pkai cam persona,waja dll yg gear manual 2. Tukar tiap2 40-50k millage bagi knderaan usia bwah 5thun. Klau lebih tukar tiap2 30k atau 1thun 1x. Buh skali oil treatment utk GB manual berusia ni.

        Lenchai said:
        February 27, 2017 at 2:27 pm

        Kesimpulannya guna minyak GB manual je n xde pun filter cvt utk knderaan manual ni. Apa jnis knderaan gear manual smuanya adalah sma mnyaknya. (T g kdai ckap nk tukar mnyak gearbox manual n kdai akan tau)

      Che Mat said:
      February 27, 2017 at 2:41 pm

      Tombol gear manual kn? Ada 1,2,3,4,5,R kan? So manual r 2 bukan cvt. Cvt ni kembar kpada auto. Klau sebut je cvt maknanya auto r juz dlam sistem ada beza skit. Rujuk ni.

      -CVT atau Continuously Variable Transmission adalah sebuah teknologi enjin transmisi dengan fungsi dan kelebihan yang lebih baik dari Transmisi Automatik biasa.
      Kedua-dua adalah transmisi Auto yang tidak memerlukan Pedal Clutch dan perlu menggunakan Sensor. Walau bagaimanapun terdapat juga perbezaan ketara antara dua transmisi enjin ini.
      .
      .
      Automatic Transmission:
      โ–บ Menggunakan ATF
      โ–บ Sistem enjin asas (manual), bergerak dari Gear 1, 2, 3 sehingga seterusnya.
      โ–บ Komputer kenderaan anda mengawal proses transmisi enjin secara automatik,
      .
      .
      CVT:
      โ–บ Menggunakan minyak khas CVT
      โ–บ Sistem (dwi-pulley) enjin lebih kompleks dari manual dan auto.
      โ–บ Tiada nisbah gear tetap.
      โ–บ Kelebihan dapat mengawal RPM pada kadar stabil dalam apa jua kelajuan.
      โ–บ Lebih smooth

    Kecik said:
    February 27, 2017 at 11:46 am

    Hello semua sy nak tanya lagi kos untuk tukar aircond compressor oil bajet dalam berape rm?mesti buat kedai aircond la kan.baru perasan kena tukar setiap 30km dalam servis book tdi.inspira mt.1.8

      Che Mat said:
      February 27, 2017 at 11:59 am

      Nk lajak ke 50,000km pun boleh cam sya buat sebab jarang drive ON aircond so walupun bacaan millage meter dah bgerak byak tpi disebabkan jarang ON aircond akan myebabkan tmpoh utk diservice agak lama skit dri tmpoh asal atau msa gas dh kurang xsjuk pun boleh janji jgn refiel2 je biar flush yg lama buh yg baru. SC pun boleh buat. Sya buat di SC sbab kdai aircond jarang flush juz refiel je. Hrga sya buat flush oil aircond cmpressor + gas RM80++ je.

        Kecik said:
        February 27, 2017 at 12:03 pm

        Memang perlu la nak ganti minyak aircond tuh.murah gak la klu rm 80++ kat proton servis center.ok la.time kasih atas info yg dibwrikan.

    Qaxier said:
    February 27, 2017 at 8:27 am

    GEARBOX MERAGAM
    Siapa yg GB kuat meragam boleh cuba ni.
    Untuk terus menukar sesebuah gearbox kenderaan, wang ataupon kos yg terpaksa dibelanjakan adalah terlalu tinggi. Bergantung kepada sesebuah kereta, harga gearbox recond contohnya:

    Proton Wira Manual 1.5 โ€“ RM400>
    Proton Perdana Auto โ€“ RM1200>
    Perodua Myvi Auto โ€“ RM1100>
    Toyota Corolla SEG โ€“ RM850>
    Mercedes Benz E Class โ€“ RM4800>

    Kereta- kereta berjenama mewah, harga ganti gearbox juga โ€œmewahโ€.

    Kalau hendak beli gearbox asal (original) daripada pengedar yang sah seperti gearbox Perodua Myvi, harganya lebih dari RM10,000. Wah! Jenuh juga hendak cari wang sebanyak itu kan?
    Selepas menggantikan dengan gearbox recond atau dari โ€œkedai potongโ€, jaminan yg diberikan biasanya hanya beberapa bulan sahaja. Ada juga bengkel yg mengambil gearbox asal anda untuk ditukar kepada gearbox recond. Ada juga maklumat dari pemandu โ€“ pemandu, selepas sahaja tukar gearbox recond, pemanduan mereka amat mengecewakan. Tidak seperti semasa menggunakan gearbox asal dahulu. Ada yg merungut mengatakan tiada kuasa, tiada pick-up dan sebagainya. Apakah perasaan anda,setelah habis beribu- ribu ringgit, prestasi kereta anda tidaklah seperti yg diharapkan. Pasti kecewa bukan?

    Cubalah dahulu JV ATF-1004 Gearbox Treatment Oil. Harganya pon rendah sahaja. Mampu milik.
    MASALAH
    Adakah gearbox kenderaan anda mengalami masalah berikut?
    1. Susah masuk Gear P -> D -> R
    2. Masuk gear ada delay/ lambat engage
    3. Masuk gear tapi transmisi kasar
    4. Ada bunyi kasar
    5. Gear rasa kasar
    6. Kenderaan seolah-olah melompat sedikit bila masuk gear
    7.Warm-up 10 minit baru boleh masuk โ€œGear Dโ€
    8.Gear sukar tukar dari โ€œFreeโ€ ke โ€œGear 1โ€
    9.Oil Seal dalam gearbox dah mengeras
    10.Pertukaran gear yang tidak lancar
    11.Terasa berat semasa pemanduan
    12.Kereta kuat telan petrol
    13.Engine semput semasa mendaki bukit
    14.Engine bergegar kuat dan bising

    SABAR!!! Jangan tukar gearbox/ beli gearbox/ servis gearbox. Jangan bazirkan ribuan RM anda.

    Cuba ini dahulu:
    *Gunakan 1 Botol Untuk:
    โ€“ melancarkan pertukaran gear
    โ€“ pertukaran gear lebih lembut
    โ€“ mencegah kerosakan dalaman
    โ€“ memanjang jangka hayat gearbox
    โ€“ penjimatan petrol/diesel hingga 12%

    *Gunakan 2 Botol Untuk Merawat Masalah
    โ€“ pertukaran gear kasar dan menyentap
    โ€“ engine meraung ketika pertukaran gear
    โ€“ gear D atau R bermasalah pada waktu pagi
    โ€“ gear D atau R lambat berfungsi
    โ€“ bunyi berdengung dari gearbox
    โ€“ susah masuk gear untuk manual

    MAKLUMAT PRODUK
    โ€“ teknologi Bio Oil
    โ€“ kandungan: 100ml
    โ€“ bersifat neutral, tiada risiko
    โ€“ sesuai untuk semua jenis gearbox
    โ€“ sesuai untuk auto dan manual

    CARA PENGGUNAAN
    1. Buka penutup botol dan masukan corong yg disediakan.
    2. Tuangkan semua ke dalam ruang minyak gear
    3. Panaskan engine selama 5 minit

    *Info Tambahan:
    โ€“ kesan boleh dirasaI seawal hari pertama
    โ€“ boleh bertahan hingga sampai tempoh servis minyak gearbox
    โ€“ untuk rawatan, boleh bertahan 10,000km โ€“ 15,000km
    โ€“ tidak perlu ganti minyak gearbox sekiranya mileage masih jauh
    โ€“ 100% tiada risiko dan tiada kesan sampingan
    โ€“ tidak perlu buang minyak gearbox sedia ada

    TESTIMONI PENGGUNA
    โ€“ Lebih 100 testimoni dari perlbagai jenis kenderaan telah mencubanya.

    Honda, Toyota, Proton, Perodua, Nissan, Suzuki, Kia, Naza, Mercedes, BMW, Hyundai, Chevrolet, Audi, Isuzu, Mazda, Volkswagon, KIA, Hino, Subaru, MINI, Renault, Chery, Daihatsu, Porsche, Volvo, Scania, Tata, Hino, Peugeot, Jaguar, Ssangyong
    Cuma RM65 Sebotol
    COD Sekitar KL/PJ
    Pos Laju RM8 (Semenanjung)
    Pos Laju RM10 (Sabah & Serawak)
    Pos Laju RM85 (Brunei)
    H/P: +6017-3886607

    Kecik said:
    February 25, 2017 at 1:53 pm

    Satu lagi kat cvt Gb manual gear tuh ada cooling filter ke.tuh pun kena tukar ke skali ke.

      lenchai said:
      February 25, 2017 at 8:50 pm

      Yup ada n elok tukar stiap kali tukar mnyak cvt. KL try servey otai2 post nombor dkt forum ni. Try mkanik nma din 2

    Kecik said:
    February 25, 2017 at 1:52 pm

    Satu lagi kat cvt Gb manual gear tuh ada cooling filter ke.tuh pun kena tukar ke

    Kecik said:
    February 25, 2017 at 1:43 pm

    Ok brader sekali.nie ahmed kecik.huhu.time kasih atas info diberikan.
    Dan lagi satu klu kat kl nie mana kedai yg banyak buat keta inspira macam servis dan baik tuh kat kawan kl nie.tq brader info.pas nie nak masuk group inspira la.bleh tanya macam2.kat mane group niee..?ada info…

    Kecik said:
    February 25, 2017 at 1:42 pm

    Ok brader sekali.nie ahmed kecik.huhu.time kasih atas info diberikan.
    Dan lagi satu klu kat kl nie mana kedai yg banyak buat keta inspira macam servis dan baik tuh kat kawan kl nie.tq brader info.pas nie nak masuk group inspira la.bleh tanya macam2.kat mane group niee..?ada info

    Fazlee said:
    February 24, 2017 at 5:02 pm

    Spark plug insipra kena tukar setiap berapa tahun ya…sy guna NCK

      lenchai said:
      February 24, 2017 at 10:32 pm

      Nck ke NGK? Plug smua brand sma je yg beza jnis2 kthanan antara tmbaga,platinium n iridium. Smua jnis standart@tmbaga biasa ktahanan hngga 20-25k millage tpi disarankan tukar pda 15-20k millage. Hrga biasanya bwah rm35.00. Bgi jnis platinium ktahanan hngga 40k n api agak kuat skit dri stndart tpi dsarankan tukar pda 30k millage. Hrga bmula srendah dri rm65.00 hngga rm80.00. Iridium pula adalah jnis tratas. Kkuatan api lbih kuat dri tmbga n platinium. Ktahanan hngga 100k atau smasa tukar taiming belt boleh tukar 1x r. Hrga bermula dri rm170 ke atas.

        Fazlee said:
        February 26, 2017 at 8:48 pm

        Tq

          Qaxier said:
          February 27, 2017 at 8:23 am

          Inspira elok pkai iridium baru api kuat skit snag start,jimat mnyak dlam 10-15% (ikut keadaan enjin n cara pmanduan) serta respon pick up agak power skit. Xmhal r RM170++ utk tmpoh yg lama (80-100k perjalanan)

    Fazlee said:
    February 24, 2017 at 4:59 pm

    Nk tanya…tadi tukar bateri Yokobatt 60…lepas tu bila pasang signal….bunyi beep signal slow sangat..kenape ye?

    Kecik said:
    February 24, 2017 at 4:20 pm

    Untuk servis 60km nie nak buat kat luar je.
    *minyak hitam.oil filter.air filter fuel filter.minyak brek.minyak power streng cabin filter.minyak gear manual.air radiator dan spark plug.sume nk tukar kat luar.lepas tuh sy nak tanya drain plug gasket tuh ape benda.dan kena tukar gak kee

      Bob Leman said:
      February 24, 2017 at 4:36 pm

      Sbelum 2 nk tnya. Ni kcik@fairuz ke? Klau silap abaikan haha.
      Okey bbalik pda soalan tdi.

      Minyak CVT? Sma r ngn minyak transmisi GB mnual n Auto. Minyak GB manual utk knderaan manual, minyak auto/ATF utk knderaan GB transmisi auto n CVT utk knderaan GB sistem CVT. (Lebih kurang cm auto tpi blainan sistem sbab auto GB ada memory cip yg mrupakan otak utama GB bgi memacu kelancaran pda GB mnakala CVT transmisi dipacu oleh ssebuah@seutas tali sawat ala2 alternator r.) Lebih kurang r 2. Maaf klau slah.

      Drain plug gasket 2 gasket pada skru nat utk buang mnyak hitam r. Kita cam seal/waser r snang ckap klau paip air umah yg kita lilit ngn gam solotip putih 2 utk elak air mleleh kluar dari paip. Kira pda skru 2 utk elak mnyak leaking r. Nk tukar boleh xnk pun boleh. Elok tukar je tiap2 2-3x tukar mnyak hitam sbab murah je dlam RM2-3.00 je. Tukar mnyak hitam ikut sstengah pndapat elok di buat scara mlalui atas(tmpat dipstick@check level mnyak hitam) utk elak lubang dkt oil sump@tngki minyak hitam crack/mnjadi agak renggang/membesar sbab msa nk tukar mnyak hitam kn kita pnaskan enjin n memandu ke kdai jadi bila bhgian tsebut pnas n kita mnukarnya mlalui bwah 2 yg bila nk psag smula lubang pda oil sump boleh jdi crack/besar skit dri saiz sdiakala.(Kdag2 buat skru xfeet) Seeloknya jika nk tukar mnyak hitam mlalui bwah@oil sump juga sbaiknya wktu enjin beransur sjuk atau sblum start enjin (scra DIY buat sndiri dkt umah xyah hntar bngkel) jika tau r.

    Kecik said:
    February 24, 2017 at 4:16 pm

    Salam nk tanya apa tuh minyak cvtf/cvt.sy guna inspira 1.8.nk servis 60km dah nant.tapi belum tukar minyak tuh lagi.cooler filterbagai.

      lenchai said:
      February 24, 2017 at 10:37 pm

      Jgn lupa alang2 nk tukar airfilter elok servis n tuning TB skali. Servis stiap 50-60k atau 1thun 1x pun ok gak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s