Inspira

Apa Komen Anda Tentang Proton Tiara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..

Advertisements

2,103 thoughts on “Inspira

    Fazlee said:
    November 19, 2017 at 11:26 am

    Assalam..
    Sy guna inspira 1.8 cvt …setiap petang balik dr kerja..enjin tetiba mati bila perlahan….kenapa ya

      MA said:
      November 20, 2017 at 9:19 am

      tanya pomen. 013-3244932/016-6319429 (abg din)

    Ragu-ragu said:
    November 16, 2017 at 4:16 pm

    Salam semua…
    Nk tanye berkenaan Inspira 2.0:
    1. V-Belt perlu tukar 1 set atau tukar belting sahaja? tensioner bearing?
    2. Engine oil inspira guna 4.3 liter atau 4.0 liter? sbb ade kedai sebis tukar engine oil guna 4 liter..
    Mohon pencerahan dari tuan sekalian

      MA said:
      November 17, 2017 at 8:56 am

      lagi bagus tukar dengan tensioner bearing. engine oil 4.3L

        Ragu-ragu said:
        November 17, 2017 at 9:21 am

        tq very much tuan…

    Koko said:
    November 13, 2017 at 12:47 am

    Salam semua.info sket untuk inspira.nk tukar sport rim 17 atau 18.
    Jika 17 memang ngam x perlu ganti bush atau pun tukar absober jugak kan.
    Jika rim 18 bush dan penyerap hentakan cepat rosak ke.jika semua barang standart kilang punya termasuk absober..mohon info dari yg arif.tq yah!

      MA said:
      November 13, 2017 at 10:00 am

      https://www.facebook.com/groups/LancerInspiraPartsForSale/?multi_permalinks=1556626747714359&comment_id=1557544404289260&notif_id=1510286075394942&notif_t=like

      dekat group byk dah yg bagi info. aku pun dah komen berserta dgn contoh2 wheels & tyres fitment. boleh tgk dekat situ

      MA said:
      November 13, 2017 at 10:36 am

      sebenarnya kalau search di group, byk lagi info yg boleh dapat. tapi secara umumnya, tak ada masalah pakai rim 17 atau 18. proton pun letak size 17 juga pada model 2013 ke atas. dan untuk model R3, proton letak size 18. so tak ada isu pun. untuk diri aku sendiri, tak pernah rosak apa2 setakat ni. aku dah guna 3 fitment (tak termasuk original fitment)

      17×7.5 +30 on 235/45/17 Potenza RE050a, Potenza S001, Potenza RE003 & kemudian upgrade 245/45/17 Potenza RE050a, Michelin Pilot Sport 3, Continental CSC3
      17×8 +38 on 245/45/17 Michelin Pilot Sport 3
      18×8.5 +42 on 245/40/18 Michelin Pilot Super Sport

    Ahmad said:
    October 21, 2017 at 8:22 pm

    salam semua tumpang tanya…sesapa ade nasib yang sama hehe..kenapa ya bila tarik handbrake…dekat tayar kiri ade bunyi nyek2…masa bawak ok je..dah tuka tulang anjing/siku…tp bunyi ade lagi…n dekat mana ade kedai ganti bushing kat area bangi/seri kembangan…macih

      Alvin said:
      October 21, 2017 at 10:55 pm

      Hi,
      Kes sama dgn kete saya.Thn 2012. Bila dah parking, tarik hand brek, turun kete bunyi ngek ngek kat belakang.Lepas handbrake takde bunyi.Hantar pomen check,dia kata shoe brake. Kos repair nak cecah seribu lebih..so saya tanya ok ker kete…dia kata ok boleh repair lain kali..cuma bunyi bila kete henti dan tarik hand brek bunyi kalau goyang kete.

        Ahmad said:
        October 21, 2017 at 11:02 pm

        yeah bro..mine 2011..so annoying…pergi first workshop…they said all bushing ok…2nd workshop said…bushing kena ganti..nak sedapkan hati I change tulang siku/anjing..sampai rumah bunyi balik haha..600++ hilang 😦 ohh ok…nanti mintak workshop check shoe brake…berapa pulak kali ni kena lol

    noah said:
    October 20, 2017 at 9:03 am

    salam, bole tak rekomen workshop di Johor Bahru untuk servis CVT cooler filter and filter bawah. kalau filter bawah tu straight forward bukak dan tukar. Cooler filter kene access dari bahagian bawah tapak battery. TQ

      MA said:
      October 20, 2017 at 9:10 am
        Akmal said:
        October 20, 2017 at 6:53 pm

        Sy tfikir nk tukar sport spring utk Inspira 2.0p sy, nk tnye klau sport spring tein ok x? Atau ada cadangan brand lain?

    Fatah said:
    October 19, 2017 at 5:46 pm

    Abg2 skalian bru brhajat nak ambil suprima 2.0 p ni. Minat sgt2 klau utk daily use n kdg2 balik kg ssuai yak? Mnyak muntah drah? Tq

      fenzo said:
      October 20, 2017 at 8:29 am

      Suprima 2.0? Ada ke? Klau ada xpernah plak aku jumpa lagi tpi klau inspira 2.0 mmg ada.

        Fatah said:
        October 20, 2017 at 9:06 am

        Inspiraa silap sorry

      MA said:
      October 20, 2017 at 9:12 am

      sejak bila kereta ada yg tak sesuai utk daily dan balik kg. dah mmg itu la tujuan dia. lain la pakai evo. simpan kat garage, weekend car.

        Zemi said:
        October 20, 2017 at 9:48 am

        Kan? Sape r racun pmikiran kata ada kereta2 ssuai utk kgunaan harian n ada yg xssuai ni? Plik plak aku. Rasa aku smua ssuai janji dlam keadaan baik msih boleh bgerak juz klau ckp utk kgunaan dkt ladang sawit je baru xssuai sbb yg ssuai jnis 4WD je. Huhu. Klau utk daily user je nk jimat mnyak aku cdangkan pkai kelisa je r. Snang nk menyelit,mnyak jimat & pick up skit tpi klau gemar travel jauh,blik kg amik r kereta2 sedan xksahlah kereta apa tpi klau nk best utk daily user n travel jauh yg jimat mnyak,pick up, best amik r VW jetta trus, secondhand dkt mudah thun 2010-2012 ada bwah RM43k.

          MA said:
          October 20, 2017 at 10:19 am

          kalau myk kuat pun jadi isu, DSG dry clutch tu, lagiiiiii la jadi isu.

    Acik said:
    October 18, 2017 at 9:38 am

    Assalamualaikum . Sy nak beli inspira 2nd 2.0 .. tahun 2010 . Boleh bagi cadangan tak , sebab sy tengok comment banyak masalah pada kerete tersebut ..

      fraz006 said:
      October 19, 2017 at 10:13 am

      ‘banyak masalah’ ni agak kurang tepat.

      yang kene jaga sikit ialah CVT overheat (keluar slow down warning). CVT gearbox kena buat maintainance betul2. selalunya xkan ada masalah kalau betul2 tukar filters atas bawah, cvt fluid yg ori, jaga cvtf level, buat semua ni on time.

      semua kereta ada masalah kalau x buat maintenance betul2. masalahnya, car manufacturer jarang bagi info lengkap+tepat pasal penjagaan kereta, so kena rajin ambik tau sendiri, google ke.

      yang lain2 masalah tu masalah yg tak common, yakni, isolated cases, kemungkinan besar tak berlaku kat kereta encik.

      my car dah 180K km and still running good, puas hati. ada insira sampai 320K km dah kat mudah. relax je.

      MA said:
      October 19, 2017 at 11:47 am

      byk masalah? betul ke apa aku baca ni

      fenzo said:
      October 19, 2017 at 2:39 pm

      Msalah? Smua jnis ada msalah sma ada major/minor kena plak klau beli user. Xnak pening beli new. Xnk pening lagi klau tkut & xpndai nk jga transmisi auto & CVT ni beli je lah manual.

    Hasbullah Mohd said:
    October 16, 2017 at 12:15 am

    nak tanya betul ke Inspira ada masalah dari sudut sound insulator yang kurang. sebab bile drive je bunyi dr luar sgt jelas dengar smpai ke dalam.

      MA said:
      October 19, 2017 at 11:48 am

      tak pasti

      Alvin said:
      October 19, 2017 at 7:12 pm

      Nak bandingkan dgn kete Preve?Suprima?Perdana? Ataupun Mitsu Lancer…kalau
      Mitsu lancer ori ada sound insulation layer yg biasa..Inspira ,proton tak bagi..so kena upah after market pasang . Kete aku tak buat lagi..sebab kalau nak maksimakan sound proof..kena buka dashboard..byk pakai $$$…saya lebih pentingkan prestasi enjin..so tak nak bazir $$ utk itu .
      So siapa yg nak beli used ..baik ambik lancer 2.0 terus je..tak payah susah susah..lagipun cc dan enjin sama..harga used car tak jauh beza pun

    inspirasiJB said:
    October 8, 2017 at 10:47 am

    boleh tahu x bengkel di JB yang pakar pasal inspira ni..x mau bnyk sgt tangan yg pegang enjin,nanti jd jhanam..

      MA said:
      October 9, 2017 at 9:13 am

      nak buat apa pegang enjin tu bang…..

      setakat normal routine maintenance, mana2 workshop boleh. setakat tukar myk enjin, ganti brake pad (buat sendiri pun boleh), tukar plug, ni semua standard procedure, mana2 workshop tau buat. tapi kalau melibatkan hal2 yg perlu kepada kepakaran, boleh pergi ke speedlinkz. boleh search google utk alamat

      Fitri said:
      October 23, 2017 at 10:47 pm

      Kebanyakan engine jahanam datangnye dari pengguna kereta yg xbuat service secara berkala bro. Org bangkel terima engine yg dh jahanam untuk dibaik pulih.

    Koko said:
    October 6, 2017 at 10:15 am

    Salam bro sekalian di blok inspira.blok yg terbaik untuk info pada penguna inspira….
    Nk tanya kedai servis aircond inspira area kl nie mana yg terbaik..dah 4 tahun x pernah servis aircond inspira tuh.info sket kedai yg boleh dipecayai..

      MA said:
      October 9, 2017 at 9:09 am

      mcm pernah tgk soalan ni dekat PIOCM?

    Koko said:
    October 2, 2017 at 10:20 am

    Salam sume.nk tanya semlm g proton sc.pomen sana cakap kena tukar belt luar setiap 60km.untuk inspira manual 1.8.
    Tuh nk tanya pendapat owner inspira manual kat sini.boleh lajak lagi ke atau memang dah kena tukar sbb belting luar masih elok sy tengok.bukan setiap 100km baru tukar ke belt luar tuh. Mohon info.

      Zemi said:
      October 2, 2017 at 10:28 am

      Ikut buku servis je klau msih elok kcuali cam kes aku ni tukar n guna 30,000km++ dah mula ada crack2 skit tu pun msa tukar mnyak hitam pomen check psal dah keras. Aku tukar je bli dkt sparepart n upah kdai psang satel murah pun murah.

        Koko said:
        October 2, 2017 at 1:46 pm

        Tuh la.normal 100km kan.nie elok lagi dia suh tukar.pelik gak.bro tukar bape rm kena.??

          Zemi said:
          October 2, 2017 at 4:19 pm

          Kadang bukan apa tkut barang yg dijual tu sbnarnya tempoh pmbuatan@jngkahayat dah smpai. Cam aku lah mybe msa tukar dlu wlapun bru pkai 30,000km++ tpi dah kena tukar. Mybe stock brang dah lama tmpoh di jual agaknya. Getah kan klau silicon than lama tpi mne ada jual jnis silicon utk fan belt huhu. Aku beli RM55 dkat sparepart jenama mitsubhosi tebal skit dari bando. Upah psang RM25 je so total kos RM80 je.

            Koko said:
            October 3, 2017 at 9:54 am

            Tq info brotherhood😻😻

            Zemi said:
            October 3, 2017 at 10:27 am

            u’r welcome

      MA said:
      October 2, 2017 at 10:56 am

      normally 100k km. tgk pada fizikal belt.

    Koko said:
    September 25, 2017 at 11:51 am

    Salam sume.nk tanya inspira 1.8 manual nie tidak mengunakan timing beltkan.sebaliknya guna timing chain.info sket sbb x tahu.
    Bila perlu tukar klucth yg kita dok masuk gear 1.2.3.4.5 tuh.n klu x pandai bawak manual asyik mati je rosak klucth ke

      MA said:
      September 25, 2017 at 11:54 am

      4B10, 4B11, 4B12, semuanya timing chain.

        Koko said:
        September 25, 2017 at 12:08 pm

        Tq bro info.memang x payah tukar kan.n lgi stu klu x pandai sgat bawak manual asyik mati2 jee klush cepat abis ke x.bila perlu tukar klutch.

          MA said:
          September 25, 2017 at 12:35 pm

          Clutch? Tunggu rosak baru tukar. Selagi boleh jalan, jalan je.

          zemi said:
          September 27, 2017 at 9:18 am

          Clutch? Ada yg baru 50,000km perjalanan clutch dah hbis & ada yg dah 9thun atau millage 200,000km ke atas baru hbis. Bergantung pda keadaan jlan raya yg dilalui. Jarang drive tempoh jem, semasa mendaki kurang gunakan clutch sbgai imbangan sbaliknya guna handbreak, jga mnyak gear, jarang bwa secara lasak@agresif semasa penukaran gear maka gear than lama lah. So far aku pnye millage dah 172000km clutch masih ok. Ada dkt google tips cara periksa clutch msih ok atau x. Searchlah.

    Maaf Mencelah said:
    September 18, 2017 at 9:30 am

    Wah risau gak bila baca bnyak problem bkaitan CVT/error code & dll inspira ni. Dulu mmg cdang nk amik psal minatkan CC besar, bodynya n enjinnya tpi xkesampaian sebab msa tu mhal RM75k ke atas. Nk amik saga msa tu dealer ckap try enjut amik loan persona dlu tgk lpas/x. Alhamdulillah dpat pkai persona 1.6MT. So far xbnyak ragam dah 4thun berkhidmat n millage dah 170,000km juz 1x tukar intake IAFM je tu pun RM630 siap psang n tuning smua. 200km/j lari mmg dlam tgan. Max speed pernah try 210km/j msa stndart smua. Sakng dah upgrade skit2 blom test g. So far masih bgus berkhidmat. Bnyak ilmu dan tnjuk ajar dari bro qaxier han dari zordaq motorsport JB.

      fraz006 said:
      September 18, 2017 at 9:47 am

      pada pendapat aku, issue tu tak lah terlampau serious, cuma kereta ni terlebih ‘panik’ ,kalau ada sikit pelik je dia akan keluar error (terlalu cepat) demi menjaga kesihatan gearbox/engine. lagi satu, CVT ni designed di iklim lebih sejuk, ni silap, bila pakai kat Malaysia yg panas takde maaf, cepat la naik temperature gearbox tu.

      2 issue yg popular ialah 1. CVT high temperature,boleh fix dgn letak cooler besar RM500 2. solenoid , nak fix RM700 SoonFong. Sekadar berkongsi info.

      MA said:
      September 18, 2017 at 9:59 am

      nak cerita pasal campro ni, aku dah pakai dari 2008-2013. dah biasa dgn campro. beli inspira baru, aku hantar SC 1st service sahaja. lepas tu buat dekat luar. tak pernah lagi buat problem smpi kena risau pasal warranty. cvt dia tak ada masalah. aku upgrade itu ini, tu semua utk increase efficiency. aku tak pernah ada masalah dgn cvt setakat ni. dan dgn kete ni la aku main touge 2 bulan sekali.

      inspira ni sbb dari model mitsubishi, jadi byk benda boleh masuk. kau ckp je nak masuk apa, ralliart? evo 10? janji duit ada.

      dulu pakai neo, nak cari hood damper pun tak ada. geram betui. smpi kena custom wira punya. ni pakai inspira, berlambak brg aftermarket.

      Neo aku dulu pun top speed 210km/h. saga 1.3 pun boleh 200km/h. cuma isu dia, brp lama nak smpi top speed. cepat atau lambat je. biar top speed tak tinggi tapi cepat smpi. compare dgn neo 1.6 manual aku dulu, travel long distance dgn inspira 2.0, lebih krg myk. sbb rpm rendah. 2k=100, 3k=140, 4k=180. Neo dulu 3k=110. letih long distance rpm tinggi2 ni.

        Picker said:
        September 27, 2017 at 9:08 am

        Samalah. Dulu persona aku dri 100km/j ke 210km/j dlam 1mnit 10saat. Ada aku post dkt youtube dlu 4thun lpas. Vdeo by firdaus. Keterangan 4-1,center bullet & sflow trus jlan. Inspira 1.8MT ni dari 100km/j ke 200km/j 1mnit 6 saat.

          MA said:
          September 27, 2017 at 10:59 am

          aku pun ada video youtube. tapi bkn video top speed la. video ulu yam. nak join 8hb october ni, meh la. the more, the merrier. baru ada 2 biji kereta ni. nak cari 3 biji lagi.

            Picker said:
            September 28, 2017 at 9:27 am

            6-8 okt ada family day lah bos dkt cameron. Ada aktiviti dkt brincang & tanah rata. 6 okt gerak pkul 4pm dari seremban konvoi trun ke simpang pulai. Ada msa lagi nanti klau konvoi inform blik.

            MA said:
            September 28, 2017 at 10:46 am

            owh alright no problem

      fraz006 said:
      September 23, 2017 at 12:38 am

      Dah solved .mslh overheat, errors bagai tu. Install additional cooler serial connection, corrected cvtf fluid level.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s