Satria Neo

Apa Komen Anda Tentang Proton Satria Neo? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..satria neo


638 thoughts on “Satria Neo

    Neo Perak said:
    March 20, 2017 at 11:19 pm

    lampu enjin tibe2 menyala kenapa ye?lepas off enjin akan hilang lepas tu menyala balik.

      dd said:
      March 21, 2017 at 8:05 am

      Biasalah klau off msti akan hilang sbab enjin di offkan. Try reset blik ecu dengan 2 cara.
      cara 1 cabut 3 fius@relay yg tertulis ecu seketika dan masukkan smula ecu tsebut dan start sperti biasa atau cara 1 lagi cabut negatif kabel dlm 10 mnit pas 2 psangkan blik & start enjin dlam 10 mnit juga. Klau xconfident bwa ke service center scan guna kmputer, mybe ada error code sperti sya dhulu. RM50 charger. Klau blom pernah servis throttle body buat 1x alang2 dh scan. 1x kos je. (Servis,tuning & scan dlam RM80-120)

    Ben@Shelton Benjamin said:
    March 20, 2017 at 1:20 pm

    Apa2 yg otai2 atau pngguna2 share solution mbaiki knderaan sma ada scara DIY atau bngkel elok buat catitan snang akan dtg boleh reffer blik dkt catitan yg kita buat sbgai smpanan akan dtg sma ada pda diri atau org lain.

    Izamin said:
    March 17, 2017 at 5:19 am

    Salam 1 malaysia nak tumpang tanya otai2 sekalian.saya baru nak bercadang amik neo r3 2012 manual.Apa pandangan otai2 nubis dalam bidang permotoran ni.hehehehe.Satria neo ni apa lagi masalah dia ya.tak kira la masalah kecik ke besar ke cer cita sikit .harap2 otai otai dapat berkongsi ilmu.tq

      AJ said:
      March 17, 2017 at 10:18 am

      Senang cte 1 je. Nk beli kreta scondhand ye? Ok thun xjauh sgt psal 2012 ngn skarang jrak 5thun je tpi nk tnya skit lah. Npe xamik sedan je? Snang klau dh bkluarga nanti atau snang bwa mak ayah & brang2 pun boleh isi bnyak lepas 2 kena pk nk pkai utk kgunaan apa cnthnya nk pkai smpai 10-15thun lgi ke? Klau cm 2 elok amik sedan sebab kita terikat ngn loan pas 2 nk pkai lama lagi kcuali beli cash lah n mybe akan dtg nk pkai kreta lain pula hihi ni juz bual2 0 jelah tpi klau dh minat nk buat cmne kan. Silakan je.

      Ok berbalik pda soal problem. Amik manual kreta scondhnad ni bgus psal klau auto ssah skit nk jga n mcam2 ragam serta kos selenggara jika problem agak besar dri manual. Problem ikut nasib. Xkira apa jnis kreta pun klau dpt dri sejarah owner lama jga baik cermat tip top maka xde r problem kcuali yg wear n tear jelah hihi. Kadang beli kreta baru pun xsmpai brapa lma dh mula problem so smua ni ikut nasib gak especially kreta secondhand r. Klau yg baru 2 xtau nk ckap pe. Snang cte klau beli scondhand n ada modal besar skit tukar sgala part yg rsanya perlu sperti timing belt,belting,spark plug,waterpump,dll yg di rsakan perlulah xyah smpai tukar drive shaft ke absober ke 2 dh maknanya baik cari kreta yg lain je hihi. Klau boleh bwa kwan2 yg pkar/pomen yg dirasakan mahir serta boleh dpercayai msa nak beli kreta tsebut utk bantu buat kputusan sma ada ok/x kreta yg nk di ambil 2.

      (Jgn jdi sperti sya dlu masa 1st beli kreta satria enjin mivec CASH pcaya sgt ckap pak sedara knonnya bpgalaman ckp kreta ok skali dkt hgway timing belt ptus dah msa speed 100km/j dh kena granball smpai RM1k ++. Dkt hgway sja 4x buat hal.)
      1st-timing belt ptus
      2nd-alternator kong
      3rd-overhead (rdiator kong)
      4rd-piston 1biji bobos tukar sketul enjin stndart balik

      -Kbetulan pas rpair ada org nk beli trus jual atas tgan RM6.5k pas 2 pkai wira 1.6xli pula scondhand beli CASH gak RM12.4k pkai 5bulan jual psal leking dkt chasing GB mnyak GB mleleh je skang pkai P.E. baru beli loan. Alhamdulillah hmpir 4thun guna enjin still ok tip top juz problem pun minor2 jelah.

      p/s-pnjng cte hihi

        Ben@Shelton Benjamin said:
        March 17, 2017 at 2:34 pm

        Yup skong knyataan di atas.

    Neo Perak said:
    March 2, 2017 at 6:38 pm

    saya pakai satria neo tahun 2009 enjin campro.masalah kereta saya yang baru timbul td ialah tibe2 lampu lambang teko tu menyala masa bawa.ape masalah yg timbul kat situ ye?minta komen

      mekanik kereta said:
      March 20, 2017 at 8:37 am

      minyak hitam kurang 2

    somebody said:
    February 28, 2017 at 10:28 am

    Sekadar Perkongsian Sahaja.

    Berapakah Kadar Bacaan Odometer Minyak Anda? (Ron 95 RM2.30/Liter)

    5liter/100km = 20km/liter =0.12sen/1km
    5.2liter/100km = 19.2km/liter = 0.12sen/1km
    5.5liter/100km = 18.2km/liter = 0.13sen/1km
    5.8liter/100km = 17.3km/liter = 0.13sen/1km
    6liter/100km = 16.6km/liter = 0.14sen/1km
    6.3liter/100km = 15.9km/liter = 0.14sen/1km
    6.6liter/100km = 15.2km/liter = 0.15sen/1km
    6.8liter/100km = 14.7km/liter = 0.16sen/1km
    7liter/100km = 14.3km/liter = 0.16sen/1km
    7.2liter/100km = 13.9km/liter = 0.17sen/1km
    7.4liter/100km = 13.5km/liter = 0.17sen/1km (Kadar yang saya perolehi 1.6cc)
    7.6liter/100km = 13.2km/liter = 0.17sen/1km
    7.8liter/100km = 12.8km/liter = 0.18sen/1km
    8liter/100km = 12.5km/liter = 0.18sen/1km
    8.2liter/100km = 12.2km/liter = 0.19sen/1km
    8.4liter/100km = 12km/liter = 0.19sen/1km
    8.6liter/100km = 11.6km/liter = 0.20sen/1km
    8.8liter/100km = 11.4km/liter = 0.20sen/1km
    9liter/100km= 11.1km/liter = 0.20sen/1km
    9.4liter/100km = 10.6km/liter = 0.22sen/1km
    10liter/100km = 10km/liter = 0.23sen/1km

    -Kadar bacaan utk pjalanan di higway shaja Sen/Km. Jika kawasan Bandar mungkin pnambahan sbnyak 10-20% dari jumlah Sen/Km ikut jnis knderaan/cara pemanduan.
    0.17sen+10% atau 20% = 0.19sen atau 0.20sen/1km kawasan bandar.

    Bob Leman said:
    February 24, 2017 at 4:50 pm

    GEARBOX MERAGAM
    Siapa yg GB kuat meragam boleh cuba ni.
    Untuk terus menukar sesebuah gearbox kenderaan, wang ataupon kos yg terpaksa dibelanjakan adalah terlalu tinggi. Bergantung kepada sesebuah kereta, harga gearbox recond contohnya:

    Proton Wira Manual 1.5 – RM400>
    Proton Perdana Auto – RM1200>
    Perodua Myvi Auto – RM1100>
    Toyota Corolla SEG – RM850>
    Mercedes Benz E Class – RM4800>

    Kereta- kereta berjenama mewah, harga ganti gearbox juga “mewah”.

    Kalau hendak beli gearbox asal (original) daripada pengedar yang sah seperti gearbox Perodua Myvi, harganya lebih dari RM10,000. Wah! Jenuh juga hendak cari wang sebanyak itu kan?
    Selepas menggantikan dengan gearbox recond atau dari “kedai potong”, jaminan yg diberikan biasanya hanya beberapa bulan sahaja. Ada juga bengkel yg mengambil gearbox asal anda untuk ditukar kepada gearbox recond. Ada juga maklumat dari pemandu – pemandu, selepas sahaja tukar gearbox recond, pemanduan mereka amat mengecewakan. Tidak seperti semasa menggunakan gearbox asal dahulu. Ada yg merungut mengatakan tiada kuasa, tiada pick-up dan sebagainya. Apakah perasaan anda,setelah habis beribu- ribu ringgit, prestasi kereta anda tidaklah seperti yg diharapkan. Pasti kecewa bukan?

    Cubalah dahulu JV ATF-1004 Gearbox Treatment Oil. Harganya pon rendah sahaja. Mampu milik.
    MASALAH
    Adakah gearbox kenderaan anda mengalami masalah berikut?
    1. Susah masuk Gear P -> D -> R
    2. Masuk gear ada delay/ lambat engage
    3. Masuk gear tapi transmisi kasar
    4. Ada bunyi kasar
    5. Gear rasa kasar
    6. Kenderaan seolah-olah melompat sedikit bila masuk gear
    7.Warm-up 10 minit baru boleh masuk “Gear D”
    8.Gear sukar tukar dari “Free” ke “Gear 1”
    9.Oil Seal dalam gearbox dah mengeras
    10.Pertukaran gear yang tidak lancar
    11.Terasa berat semasa pemanduan
    12.Kereta kuat telan petrol
    13.Engine semput semasa mendaki bukit
    14.Engine bergegar kuat dan bising

    SABAR!!! Jangan tukar gearbox/ beli gearbox/ servis gearbox. Jangan bazirkan ribuan RM anda.

    Cuba ini dahulu:
    *Gunakan 1 Botol Untuk:
    – melancarkan pertukaran gear
    – pertukaran gear lebih lembut
    – mencegah kerosakan dalaman
    – memanjang jangka hayat gearbox
    – penjimatan petrol/diesel hingga 12%

    *Gunakan 2 Botol Untuk Merawat Masalah
    – pertukaran gear kasar dan menyentap
    – engine meraung ketika pertukaran gear
    – gear D atau R bermasalah pada waktu pagi
    – gear D atau R lambat berfungsi
    – bunyi berdengung dari gearbox
    – susah masuk gear untuk manual

    MAKLUMAT PRODUK
    – teknologi Bio Oil
    – kandungan: 100ml
    – bersifat neutral, tiada risiko
    – sesuai untuk semua jenis gearbox
    – sesuai untuk auto dan manual

    CARA PENGGUNAAN
    1. Buka penutup botol dan masukan corong yg disediakan.
    2. Tuangkan semua ke dalam ruang minyak gear
    3. Panaskan engine selama 5 minit

    *Info Tambahan:
    – kesan boleh dirasaI seawal hari pertama
    – boleh bertahan hingga sampai tempoh servis minyak gearbox
    – untuk rawatan, boleh bertahan 10,000km – 15,000km
    – tidak perlu ganti minyak gearbox sekiranya mileage masih jauh
    – 100% tiada risiko dan tiada kesan sampingan
    – tidak perlu buang minyak gearbox sedia ada

    TESTIMONI PENGGUNA
    – Lebih 100 testimoni dari perlbagai jenis kenderaan telah mencubanya.

    Honda, Toyota, Proton, Perodua, Nissan, Suzuki, Kia, Naza, Mercedes, BMW, Hyundai, Chevrolet, Audi, Isuzu, Mazda, Volkswagon, KIA, Hino, Subaru, MINI, Renault, Chery, Daihatsu, Porsche, Volvo, Scania, Tata, Hino, Peugeot, Jaguar, Ssangyong
    Cuma RM65 Sebotol
    COD Sekitar KL/PJ
    Pos Laju RM8 (Semenanjung)
    Pos Laju RM10 (Sabah & Serawak)
    Pos Laju RM85 (Brunei)
    H/P: +6017-3886607

      Qaxier said:
      February 27, 2017 at 10:00 am

      Neo vs GTI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s