Satria Neo

Apa Komen Anda Tentang Proton Satria Neo? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..satria neo

Advertisements

811 thoughts on “Satria Neo

    rafi said:
    April 19, 2018 at 2:19 pm

    Salam otai2, mana nak cari Transmission Control Unit ye utk Satria Neo 1.6 Auto Campro?

      Fitri said:
      April 20, 2018 at 8:04 pm

      di mudah.my pon ad

    Fahmy said:
    April 5, 2018 at 10:44 pm

    Salam sahabat semua…sapa tau cara nk bg terang lampu kereta neo. Pkai mntol led lg lah x terang..cerah depan kete je..jauh x nmpk. Klu ade grup whatapp geng neo blh la tlg add sy..nk kongsi2 jgk ilmu. 0129491860. -fahmi neo 1.3 kuantan-. Hehe

      Fitri said:
      April 7, 2018 at 3:06 am

      klu led & hid ad yg jenis terang ikut kpsity Watt, tpi kurang friendly… klu pakai halogen kna up grade Watt dri 55w/60w ke 90w/100w lbihbaik brand osram, philips, hella, piaa.

    ahmad said:
    March 11, 2018 at 1:34 pm

    assalamualaikum..saya nk tanya..Apa pendapat abg2 saya bercadang nk ambik neo R3 1.6 (M) CPS tahun 2013 dgn harga RM38K..saya bekenan sangat dgn neo nii hehehe.. ok ka?

      zack said:
      March 12, 2018 at 12:12 pm

      Wsalam. Manual klau second ok je klau auto rsau skit tpi klau boleh bawa skali org yg pakar hal kereta ajak servey. Try drive dlam 15mnit ke n park kereta t tgk ada leaking area mne2 x. Juz nk tnyelah kenapa xtrus amik sedan snang klau dah nak bkeluarga. Hihi.

        Ahmad said:
        March 15, 2018 at 6:49 pm

        Ok timakasih bagi pendapat n tip tuu..bkn apa bekenan kt neo nii nmpak smart hehehe..tula family suruh ambek yg sedan jgk..hmm tapi saya baru bercadang ja.

          excel said:
          March 16, 2018 at 8:58 am

          Klau kje sndri (taukey/anak taukey) snang kumpul duit beli cash xpe dpersilakan tpi klau kje mkan gaji buat loan baik pk dlam2 dlu. Sebut psal bkenan teringat gak dlu bkenaan nak amik honda civic ek/eg tpi dsebabkn kos selenggara vtec ni agak tnggi ngan mslah yg dceritakan oleh member yg pernah guna mslah leaking pda flywheel yg kerap tu yg jdi gerun skit psal onggkos beli ada tpi selenggara xmampu so gunalah satria dlu pastu up wira 1.6xli n skang P.E. Dulu pkai satria mmg body ranggi full bodykit mivec tpi faktor kluarga ssah nk bwa so to yg up amik sedan msa dpat anak sulung. So moral of story mmg kdang apa yg kita minat tu tpksa kita lupakan demi faktor lain yg lbih pnting agar utk kmudahan dmasa dpan. Skang ni tgk bcadang2 nk tukar kpda MPV/SUV sbab kluarga dah mkin btmbah hihi.

            Zack said:
            March 16, 2018 at 9:03 am

            Hah. Samalah kita. Dulu minat nak ami Satria GTI rare 1.8cc jnis 4G93 Doch tpi psal 2 pintu tu yg pk sdlam2nya & ambil sedan 4 pintu. Skrang tgah tgk bjet nk ambil yg ssuai ngn keadaan.

    Wan said:
    March 2, 2018 at 8:24 pm

    Salam. Saya nak tanya. Bila saya bawa kereta satria neo saya dalam keadaan jalan lurus atau pun corner kereta saya lari ke kiri dan ke kanan dengan sendiri (sambil pegang steering). Boleh saya tau apa masalah kereta saya. Mana tau ada yang pernah kena macam saya.

      excel said:
      March 5, 2018 at 4:12 pm

      Mounting absober tu bro sebab den ponah kono. Snang nk detect boleh tgk dkt hood dpan kena buka pnutup gtah mounting absober tu. Klau ok mybe drive shaft pula

    taeyoonfany said:
    January 29, 2018 at 12:01 pm

    Hi nk tanya kat otai2 neo.. kereta saya neo 2006 1.3 auto. Skrg ni bila laju sikit lampu lambang enjin tu akan menyala. Dah pernah bawa test computer tp mechanic tu ckp meter problem. Lepas tu waktu hujan kalau terlamggar lopak air, kereta akan klua signage battery n boleh tiba2 lost power dan jadika stering kereta xboleh pusing selama beberapa saat. Kena paut kuat2 then lps tu akan normal semula. Sesiapa blh bantu saya? Kenapa dgn kereta saya tu ya?

      edi78 said:
      January 29, 2018 at 1:59 pm

      simptom lambang engine menyala tu ada bnyk sebab..aku pon dah kene..laju skit time nk potong kete lain akan menyala..ada ckp O2 sensor lah,lampu brake ke 3 lah,.mcm2 dah aku tuko tp skrg x nyala plak..akan ada time2 plak dia nak nyala..tinggal 1 bende lg nk ganti..IGNITION COIL..yg ni aku x pernah ganti..coming soon..

      lampu battery nyala tu ada 2,3 sebab/kebarangkalian
      1.bateri ko weak
      2.connection wayar longgar
      3.alternator ko dah start buat hal..dah x mo cas batery..

      kene check satu persatu..

        taeyoonfany said:
        January 29, 2018 at 2:54 pm

        Alternator da check xde prob. Battery baru tukar dan masalh jadi bila terlanggar lopak air waktu hujan je..

          edi78 said:
          January 29, 2018 at 3:56 pm

          klu camtu connection kabel ko la longgar..

          alternator mesti produce voltage 13.5V ke 14.2V baru bleh cas bateri..klu rendah, bateri ko akan weak dan simbol bateri akan nyala..

          bateri plak mesti 12.0V ke atas baru bleh start kete..ada gak meter voltage reader aku 11.8V bleh je start kete…hihihi..

      Fitri said:
      February 1, 2018 at 9:30 pm

      kna tambah grounding untuk part2 yg penting.

      eppi said:
      February 15, 2018 at 3:02 pm

      sy pn sama.mcn awk apa masalah dia eablh konsi

    fahmi said:
    January 28, 2018 at 2:16 pm

    salam sapa tau masalah kereta satria neo susah nak hidup,,crank byk kali baru hidup.. pagi2 skali start dah hidup..bila bwk byk kali susah nk start…tapi kalau lepas isi minyak skali start je terus hidup..set komputer sume dah buat..plug baru, feul pump baru, fuel filter baru, bateri baru,..neo 1.3 2006.. mohon bantuan..

      zack said:
      January 29, 2018 at 8:45 am

      Alternator/starter?

        Fahmi said:
        January 29, 2018 at 7:41 pm

        Yg ni blm tukar lg..tq shbat bg info

          zack said:
          January 30, 2018 at 1:52 pm

          Sama2.

      edi78 said:
      January 29, 2018 at 11:50 am

      tukar IGNITION COIL..

        Fahmi said:
        January 29, 2018 at 7:42 pm

        Ni pn blm tukar lg..mahal x bnde ni…klu enjin panas susah hidup

          edi78 said:
          January 30, 2018 at 8:05 am

          ignition coil x de la mahal sgt..bwh rm150..kedai sparepart..

            zack said:
            January 30, 2018 at 1:53 pm

            Murah dpat. 1set (4pieces) ke? Sya pernah bli dkat sparepart 1 unit shaja RM70

      okok said:
      January 29, 2018 at 3:15 pm

      biasa kalau susah nak crank ni ada 3 punca yg lazim:
      1) bateri weak/kong terus
      2) alternator dah kong
      3) starter dah kong

      check satu-satu dulu. cara check boleh refer pomen. ataupun tengok kat youtube.

      tips nak senang crank ( kalau keta manual): tekan habis clutch ( jgn lepas) dan jgn lepas pastu pusing kunci start keta

        edi78 said:
        January 29, 2018 at 3:59 pm

        aku tambah skit..

        4)spark plug kotor..
        5)Ignition coil lama x tukar2..ni salah satu punca bleh buat lampu ENGINE LIGHT menyala..
        6)kabel plug problem..tp yg ni jrg2 rosak..

          tanya said:
          January 29, 2018 at 4:48 pm

          Ignition coil tu tukar yg atas 4biji tu sja ke atau kena tukar skali wyar bagai?

            edi78 said:
            January 30, 2018 at 7:48 am

            wayar x perlu.

        Fahmi said:
        January 29, 2018 at 7:43 pm

        Batri baru…klu enjin panas susah start..enjin sejuk skali start je..

          Fitri said:
          February 1, 2018 at 9:38 pm

          cuci maf sensor & crank sensor juga tukar fuel regulator yg baru.

            Fahmy said:
            April 5, 2018 at 10:34 pm

            Yg ni btl..masalah hari ni bru setel..tukar hom sensor terus ok..hehe dgr mekanik ckp hom sensor je. Benda tu kna buka cover plug..pstu tepi plug je. Rm145…tq kwn2..

    Don said:
    January 25, 2018 at 6:25 pm

    Meter rpm.. speed..fuel level.. temp.. gear indicator&miles semua x nyala.. kete blh jalan mcm biasa..apa masalah?
    Indicator bateri..handbrake..lain ok

      mamat said:
      January 26, 2018 at 8:29 am

      Smua dkt meter xnyala tpi kereta masih ok boleh drive cm biasa ye? Cuba check kot2 suis wayar dkt meter tcabut xpun fius tptus. Klau ok meter lah tu yg rsak.

    Fiq said:
    December 28, 2017 at 2:05 am

    Drive shaft untuk gearbox manual dgn auto berbeza ke…??

      edi78 said:
      February 1, 2018 at 8:21 am

      berbeza rasenyer psl time aku nk beli driveshaft baru, pomen tanye kete auto ke manual..

    Wan said:
    December 7, 2017 at 12:48 am

    Saya pakai satria neo 1.3 tahun 2006..kenapa bila naik bukit (genting) tiba2 double signal menyala sekejap??ada spe2 tahu tak?

      Fitri said:
      December 7, 2017 at 8:50 pm

      pintu ad yg xtutup rapat x?

        wan said:
        December 26, 2017 at 10:59 am

        semua tertutup rapat.haritu pergi johor pun berlaku dua atau tiga kali.berlaku waktu malam sahaja..siapa ad pengalaman mcm ni yee??engine semua ok..tak tahu apa masalah.

    okok said:
    November 30, 2017 at 5:10 pm

    absorber neo cps saya dah tunjuk tanda2 kong. ( pakai dah 7 tahun ).

    apa absorber yang best2 sikit kalau nak ganti? cornering lekat tapi tahap keras yg munasabah 🙂
    bajet tak besar rm1.5k ke bawah

      Fitri said:
      December 3, 2017 at 11:35 pm

      klu xnk kluar bjet bnyk, boleh service absober tukar minyak baru dlm absober.

        diy said:
        December 4, 2017 at 9:26 am

        Tukar spring dlu pun ok

          okok said:
          December 6, 2017 at 12:16 pm

          standard absorber neo boleh servis ke?.. agak2 berapa kos servis sebatang?

            zack said:
            December 6, 2017 at 4:39 pm

            Boleh juz xpasti harga bgantung pda bngkel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s