Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,266 thoughts on “Exora

    Huiop said:
    October 31, 2014 at 11:58 pm

    Sc larkin mcm sial

    nundzhoalifmim said:
    October 13, 2014 at 9:28 am

    Salam semua.. Insyaallah x lama lagi dapat exora bold premium warna gold.. Cuma saya nak tanya, pendapat/ pencerahan tentang apa2 yang perlu saya check semasa mengambil kereta nanti.. Sebelum nie pakai waja 4g18.. X biasa dgn auto/ cvt dan characteristics die.. Apa yg x normal Dan normal.
    Pandangan anda semua amat says hargai.. Terima kasih banyak2.. ;)

    abu said:
    October 11, 2014 at 5:02 pm

    Aircond tak sejuk cek penapis angin bwh desboard dpn passengger, filter mesti kotor tu.

    gumpala said:
    October 11, 2014 at 11:22 am

    Saya pakai kereta exora basic. Sapa pernah buat penambahan untuk aircond barisan tengah dan berapa kos utuk add in…. saya dah ada blower belakang… cuma air cond vents ja tak ada untuk barisan tengah…

    khal said:
    October 11, 2014 at 1:25 am

    Mohon sesiapa ada pengalaman..aircond exora tak sejuk..cek dkt btg paip aircond sejuk…berair…tapi aircond tak sejuk…kipas dua2 pusing…bila kita off a.cond dia bunyi shiiiii……pelan2 hilang…sblm ni tak de bunyi mcm tu….exora 2011…kalau kipass tak kuat mcmane nak tau…

    AZRIN said:
    October 11, 2014 at 12:39 am

    Bagaimana pemeriksaan terhadap 4 absober bagi kenderaan exora?. Saya dah pergi 4 bengkel tayar dan mengatakan kesemua absober bermasalah yg mana tayar tidak sekata. Pusat setvis menyaranka ganti kesemua tayar baru dan guna selama 4 bulan. Masalah tayar yg sedia ada adalah dr proton juga. Takkan saya kena keluar modal membeli tayar 4 biji baru dapat ganti absober yg dalam jaminan.

    rauna said:
    October 8, 2014 at 9:47 pm

    Cuba cek 2, 3 kedai. Tp jgn terus ckp drive shaft bengkok. Tgk apa pendapat masing2.

    abu said:
    October 8, 2014 at 9:03 pm

    Tayar blakang mana ada drive shaf, cek betul2 dgn pomen tu betul ke?

    khal said:
    October 8, 2014 at 8:34 pm

    As.salam..ingin tahu..ada sesiapa yang mengalami drive shaft problem..Saya pakai exora manual..masa nak buat on whell kedai cakap drive shaft saya bengkok sebelah kanan.Saya tengok sendiri memang goyang masa tayar berpusing.betulke bendatu blh bengkok atau ada masalah lain…mintak penjelasan kpd teman2 yang tahu..

      azrai said:
      October 27, 2014 at 4:54 pm

      Bukan shaft, tapi rear axle. Memang exora bermasalah rear axle ni. Besi dia agak lembut, jadi senang bengkok jadikan roda tu terkangkang dan tayar makan dalam.

    sfzaa said:
    October 3, 2014 at 7:25 pm

    Kalau tayar depan guna 215/45, belakang 215/50, ok tak? Atau nampak pelik? Tayar belakang tak sangkut sbb masih standard lg… Sebenarnya sy bimbang nak pakai tayar 45, tkut nipis sangat, tak padan dgn berat exora, apatah lg time cuti, biasa jln jauh dan bw ramai…

    khal said:
    October 3, 2014 at 6:59 pm

    Saya pakai rim 18.ok je..215-40 sport spring..cuma fender belakang kene ketok ckt sbb sangkut.rim lebar..kalau pakai tayar 215-45 ok la…tak tebal sangat..kalau 215-50 sangkut kat daun pisang dalam tu

    sfzaa said:
    October 3, 2014 at 3:48 pm

    Tayar 215/45 ok tak?

    rauna said:
    October 3, 2014 at 10:43 am

    Buat aligment dulu, saiz rim berapa jj? Klu ikut kan blm jejak lagi tu, kecuali dah lowerd spring atau absober dah rosak. Saya pun rim 17 juga tp malah rim lebar lg dan guna spacer masih tak jejak.

      sfzaa said:
      October 3, 2014 at 3:38 pm

      jj tak pasti. (Itu yang silapnya). Guna spacer. Tayar nampak terkeluar sket. Sangkut pada bahagian depan, penutup ruangan injin. Itu yang herannya. Padahal yang standard 215/55r16.Tanya member, ok je… tp dia exora cps. Itu yang tanya member EB pulak…

        sfzaa said:
        October 3, 2014 at 3:50 pm

        Spring standard lagi…

    abu said:
    October 3, 2014 at 9:43 am

    Sesuai 205/R16 shj, itu dah memang standard bold cfe, tak pyh membazir bg duit kat Cina je,

    sfzaa said:
    October 3, 2014 at 8:58 am

    Salam. Nak minta pendapat kekawan yang guna eb cfe. Semalam saya baru tukar rim 17” selepas eb mencapai 50k. Memang niat dihati, bila dah capai 50k nak tukar rim yg lbh besar. Rabak le dlm RM2k. Tak sempat buat allighment sebab dah petang. Balik rumah dulu. Bila korner nak masuk rumah, terdengar bunyi di bahagian tayar. Siap parking, cek dalam keadaan tayar ke kiri atau kanan, rupanya tayar sangkut pada dinding dalaman ruang tayar depan. Sebelah kiri dah hilang skru yg menyambung antara dinding dlmn. Saya guna tayar 215/50R17. Dah telefon kedai tayar. janji hari sabtu ni. Ada tak kekawan yang pernah jd mcm kes saya ni. Kalau tukar 215/45 r17 ok ke? Pastu tayar jalan tak sampai 100 km lg, kalau tolak, biasa brp rm kedai ambil? Adusss nampak sangat hangus sesaja 4-5 ratus lg…. huhu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s