Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,131 thoughts on “Exora

    city said:
    April 20, 2014 at 1:43 pm

    aah lbh kurang tp ada sikit perbezaan CFE.. sy pernah tesr CPS n CFE bukit sebelum terowong dr KL to KUANTAN… mmg ada beza CFE ni..load sama..

      abu said:
      April 20, 2014 at 5:07 pm

      Cfe lebih selesa sedap bunyi enjin tak ngaum mcm cps manual…sbb rpm cfe 2.8 dah 120 kmh tp cps rpm 3k br 100kmh enjin derum lebih tp tak le mengganggu ………

    abu said:
    April 20, 2014 at 1:39 pm

    Exora cfe dgn cps manual beza pikup skt je. Cuma cfe ni enjin krg ngaum mcm cps mungkin nvh lebih baik kot.long distance dan panjat bukit lebih kurang je. Tapi nk rasa tarik sedap cps manual le….

    City said:
    April 20, 2014 at 10:35 am

    Exora CFE terbaik..smlm try bw dlm 100km/j lbh kurang.. Memandu berhemah..sejauh 123km rm15 jeee…

    tshoG said:
    April 20, 2014 at 8:53 am

    Salam semua tumpang tanya sket.Berapa harga untuk pasang open pod filter kat exora bold CFE ?ada sesapa dah buat ker?ingat nak pasang ler..nak kasi bunyi renjis kuat sikit…huhu

    City said:
    April 18, 2014 at 6:19 pm

    Aahh ia ikut nmbr chasis..ada kwn buy CFE bln mei 2012 tp cuma tukar power stereng jee… Oil cooler turbo xpyh sb ia dah upgrde pd model tu.. Boleh call CS

    City said:
    April 17, 2014 at 10:31 pm

    Sy first model beli pada jan 2012.. Mmg kena tukar sb ada penambah baikan..kmdn dpt ganti free power streng rack 1 set.. Sila chek mana mana CFE yg buy sebelum bulan 7 2012…

      azrai said:
      April 18, 2014 at 9:40 am

      Buian yang beli sebelum Julai 2012 aje, biasanya dia recall ikut chassis number. Kadang2 ambik tahun 2014 pun model awal tahun 2013 punya stock.

    rauna said:
    April 17, 2014 at 7:16 am

    Kenapa proton panggil utk tukar oil cooler ? Bukan ke tukar ikut jadual ke?

    City said:
    April 16, 2014 at 10:27 pm

    Ok..jugak.. EXORA CFE ada klbhn.. Esok pihak proton memanggil CFE sy utk menukar Oil Cooler Turbo percuma… Alang alang leh servis 60k km…

    JangLiverpool said:
    April 16, 2014 at 5:58 pm

    done baca komen2 brader2 smua…bkira2 nk amek premium bold nih..agak2 ok x?

      tshoG said:
      April 20, 2014 at 10:21 am

      Ambik jgn x ambik…bold cfe ni double blower geng…memang sejuk…klu grand lavina dan toyata wish pun pakai single blower…paneh org belakang beb..bonet belakang pun boleh tahan size dia…last row punya seater pun quite ok utk 2 org dewasa…exora punya space sket lebih kurang mcm grandis dan cherry MPV..tp dari segi perfomance jauh lebih baik lagi dari grandis,cherry,livina,wish dan toyata innova.

        JangLiverpool said:
        April 20, 2014 at 1:12 pm

        tq for the info bro tshoG..nk taw,kna btanya yg dh pakai..tgh tgu loan approval skg ni..hrp2 lps la…nek klisa ank 3 org mmg perit..esp nk blk kg..cm pegang lesen GDL dh rasanya…huhu

    azri said:
    April 12, 2014 at 11:43 am

    bru2 ni sya petrol fuel reel exora sya bocor menyebabkan petrol drpd tangki keluar membasahi jalan . setelah melakukan pembaikan dengan mengeluarkan perbelanjaan alat ganti rm 70 . sya dapati pemasangan petrol fuel reel itu mempunyai kelemahannya dimana ia dipasang berhampiran dengan alatan berkomponen besi (clip injap masuk penapis udara)yang menyebabkannya bergesel apabila enjin melahu lama kelamaan ia bocor . oleh itu kepada kawan2 cuba buat pemeriksaan sebelum anda terkandas di jalan raya

      azrai said:
      April 14, 2014 at 11:42 am

      Ini pernah ada recall. SC balut reel tu dengan insulation macam balut salur aircond kat rumah tu.

    Rais Rashid said:
    April 9, 2014 at 1:11 pm

    Guna lg..hehehe..tp rasenya bkn sebab x1r kot..kalo rosak ke pe boleh dpat kete ganti eon bg pinjam.

    Rais Rashid said:
    April 9, 2014 at 8:45 am

    Dapat enjin baru sebiji…hehehe

      azrai said:
      April 9, 2014 at 1:03 pm

      Tapi tulah, kereta tersadai tak boleh pakai. Dan terpaksa menunggu. Lepas tu guna X-1R lagi tak?

    Rais Rashid said:
    April 8, 2014 at 4:11 pm

    Sy pernah kena 1 valve patah n 1 piston bocor dsebabkn berlaga ngn valve yg patah tu..memng ada guna x1r..tp x pastila puncanya..

      azrai said:
      April 9, 2014 at 8:33 am

      Dapat claim warranty tak kerja pembaikan?

    City said:
    April 7, 2014 at 5:16 pm

    Adakah semua engine treatment

      azrai said:
      April 8, 2014 at 3:35 pm

      Khusus X-1R. Sebabnya, SC selalu recommend isi X-1R. Minyak hitam tukar jadi sludge/tahi minyak. Sumbat oil flow ke turbocharger, sebabkan impeller shaft patah untuk enjin CFE. Tapi kalau enjin lain, minyak tu jadi sludge je la dalam enjin.

    City said:
    April 7, 2014 at 3:30 pm

    Apa sebab yee..ada kesan ke..

      azrai said:
      April 7, 2014 at 4:47 pm

      Check kat google. Cari ‘memo X-1R cfe. Ada memo. Buat enjin rosak.

    zul said:
    April 7, 2014 at 9:13 am

    kenapa x ley guna X 1R ya?

    azrai said:
    April 7, 2014 at 9:09 am

    Exora tak boleh isi X-1R dah. Sudah ada memo.

    City said:
    April 4, 2014 at 12:28 pm

    Xtaulee berapa percen antara beza tp tork yg penting pada CFE.. Mmg power.. Mmg xmenyesal jika memiliki CFE disamping penjimatan byrn bulanan…

    abu said:
    April 4, 2014 at 9:31 am

    Boleh sesiapa bg cerahan perbandingan pikap exora manual cps dgn cfe cvt? Berapa percen pikap cfe lebih dari cps manual?

      tshoG said:
      April 20, 2014 at 9:01 am

      Banyak beza geng…stkat pickup exora bold cfe aku rasa preve cfe pun kalah owh.aku pernah bawak exora cps dan preve cfe aku rasa bold cfe lagi best…klu nak banding exora cps dgn cfe mcm test sprint wira 1.3 vs wira 1.8 DOHC…betul…gua x tipu geng…stkat pickup dgn top speed…estima…grandis…grand lavina 1.8 ,waja cps,campro exora bold bleh tapau…tapi jgn try dgn puegeot turbo….gua dah kena 2 biji kereta jarak ehh…kihkihkih

        wwt4939 said:
        April 22, 2014 at 10:30 pm

        aku setuju sangat dengan tshoG ni sb aku sendiri dah try. power mmg power. cuma tak kesampaian nk test dengan wish valvematic jer lagi. geram lama dah nak test dgn model ni.

      tshoG said:
      April 20, 2014 at 10:11 am

      Lagi satu yg aku tahu model CFE ni ada tambah system DVVT…ada seketul benda bulat belah kiri engin..turbo fully ON pd 2000 RPM..tp klu kita bawak bwh 2000 rpm pun aku rasa dah jauh lebih baik dari pickup waja 4G18,campro dan exora cps…aku pernah try kat highway main dgn gen2 dan persona..top dan pickup memang tiada tandingan laa…dgn grandis pun pernah test…so far ini antara produk proton yg terbaik aku pernah guna.klu main corner klu bran pepah laa smpi tayar bunyi…kihkihkih…memang takde under steer..tapi tgk had try jugak laa…jgn over limit…aku pernah berembat panjat bukit dari batang kali ke genting melayan Hilux turbo…kena hilux tu…kihkihkih…so far aku takde usik apa pun kat bold aku ni…semua standard jer…termasuk sport rim…dan stakat ni x pernah ada prob apa apa…aku punya exora 1st model tahun 2012…mileage baru 24k..

        JangLiverpool said:
        April 20, 2014 at 1:19 pm

        byk tol ber eksperimen…hehe..bgs2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s