Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,451 thoughts on “Persona

    Azhar Proton said:
    December 19, 2014 at 1:39 pm

    Klik link dibawah

    http://www.proton4utoday.blogspot.com

    Utk melihat promosi dan harga kereta proton
    utk maklum balas pantas boleh
    Call/WhatsApp/SMS 013-2795517

    bro dayat said:
    December 18, 2014 at 7:51 pm

    Saya memiliki Persona 2008, M line Auto. Masalah sekarang kadang2 berlaku throttle no respond.. pijak padle minyak rasa kosong je.. rpm eng x naik.. kenapa ya?

    bro dayat said:
    December 18, 2014 at 7:45 pm

    Purge canistor tu apa? Apa fungsi dia? Kalau sudah berbunyi mngetik tu kira sudah rosak kah?

    personabase said:
    December 14, 2014 at 5:50 am

    Persona oh persona…kenapa air boleh masuk

    personabase said:
    December 13, 2014 at 10:49 pm

    Persona bagi saya memang ok.stakat ini ada masalah air masuk belah driver dan co driver.dah cuba pelbagai cara antaranya guna double tape..air still lagi masuk.ada sapa2 boleh bantu?

    Wan Faizul said:
    December 10, 2014 at 9:33 am

    saya memakai kereta saga blm. brek belakang baru diupgrade kepada disc brek. Masalah sekarang,…setiap kali membrek….pedal brek itu menjadi semakin ke dalam berbanding sebelum ini…semasa memakai brek drum tekan sedikit sahaja sudah ckup memberi respon…apakah masalahnya…saya sudah pun membuat servis,bleeding dan tukar minyak sistem brek…tp masih sama lagi….macam mne penyelesaian…?

    MFA bajet Bagus said:
    December 7, 2014 at 8:45 pm

    !

    jeep said:
    November 29, 2014 at 9:33 pm

    para pengguna proton persona…kalau kta pkai rim 17,nda sangkut ka tu kreta??

      personabase said:
      December 13, 2014 at 10:54 pm

      Boleh je masuk 17..tp bila jalan beralun sagat kat daun pisang belakang..naik sorang xde hal tp bila bw penumpg boleh rase..byk kne adjust suspension..kos pon mahal

    jeep said:
    November 28, 2014 at 3:58 pm

    hai kawan2…nak tny ni,knpa kapet penumpang blakang aku basah eh?aku prasan stiap kali pas hujan,pintu tuingkap semua tertutup rapat….mohon penjelasan dr yang berpengalaman

      eina said:
      November 28, 2014 at 4:36 pm

      Jeep..sy pernah kena mcm ni…bkn je basah siap air bertakung lg…pergi proton die betulkn getah kt cermin tu baru ok…rupanya air masuk melalui getah cermin tu..

        jeep said:
        November 29, 2014 at 7:20 pm

        owh yaka….terima kasih banyak2,risaw bh nnt kreta ku jd akuarium pla nnt…hehehe,.tq eina,nnt sya bawala pg sana.

        personabase said:
        December 13, 2014 at 10:58 pm

        Sy dah kaji rase air masuk melalui celah pintu..pastu getah pintu xdapat tampung air yg banyak..lalu air melimpah masuk..semua persona macam ni..saya dah alami 6thn lepas..sampai skrg masih mengkaji..xjumpa lg solution..tukar n adjust getah pintu pon dah try.

    shah said:
    November 28, 2014 at 8:45 am

    Kt mana bro kedai yg murah to

      Abgmacho said:
      November 30, 2014 at 11:16 pm

      Mydin

    Syam Hy said:
    November 25, 2014 at 11:16 pm

    proton persona, bulan 5 tahun 2010
    – nak tanya otai-otai proton
    – masalah air hujan leaking semasa hujan lebat , baru berlaku bulan lepas
    – adakah hos aircond leaking? sampai karpet hadapan penumpang dan pemandu banjir? beraapa kos nak check masalah ini?

    olyd88 said:
    November 21, 2014 at 4:02 pm

    Hi smua, nak tanya ni, sy baru beli persona sv dlm 7 hari lalu. Rasanya masalah pintu susah nak tutup itu adalah perkara yg biasa dihadapi, sy cuma nak tau adakah normal bagi kereta baru ni, time shift gear masa tekan clutch tu, rpm akan naik 1 bar dan kembali seperti asal, x kira nak shift ke gear tinggi atau rendah..sy sgt sure yg time tekan clutch sy memang dah lepas pedal minyak..dari gear satu bila tekan clutch habis akan naik rpm berserta bunyi vroomm(deruan enjin cam tekan minyak)..just hanya time shift gear je..sila bagi pencerahan..thanks

      jemm said:
      November 27, 2014 at 12:41 pm

      itu standard, sbb persona guna electronic trotal body, fenomena ni orng gelar trotal lag

    olyd88 said:
    November 21, 2014 at 3:53 pm

    Kawan2, sy baru beli persona sv 7 hari lalu, nak tanya, adakah normal kalau time nak tukar/shift gear, time tekan clutch tu Rpm naik satu bar(berserta ngauman enjin) dan kemudian balik seperti asal? Tolong beri komen kwn2..thanks

    hamcdm39992 said:
    November 16, 2014 at 10:50 pm

    Beli kete lain jerr… ko tk baca ker msalah dlm komen smlm niee..

      sammegavalve said:
      November 17, 2014 at 12:01 am

      kete ape pn memang de msalah…nie pesan orang tua tua dlu..Kereta ni mcm manusia jga,lau muda-chat,kuat,hebat,lasak…lau tua-dah lemah,kreng chat,xlsak lg,mdah skit..tp ingt..jgn ingt MUDA tu xde msalah..kereta pn cmtu jga lau bru,,lau nk rsak,out servis jga..kah kah

    cikguni said:
    November 16, 2014 at 12:39 pm

    X PAYAH BELI sv, CARI SECOND YANG VERSI KEDUA BUKAN SV, LOGO HARIMAU YANG HITAM PUTIH, BUKAN YANG BIRU EMAS TU., SAYA PAKAI OK JE XDE MASALAH APA2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s