Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona


2,412 thoughts on “Persona

    hamcdm39992 said:
    October 23, 2014 at 8:29 am

    Sepatutnya rn50 g 180km..

    hamcdm39992 said:
    October 22, 2014 at 10:51 pm

    Masalah yg paling runcing ko akan hadap adalah lyaanan servis center yang jadahh… aku ngadu 3 kali masalah yg sama tapi lgsung tak diselesaikan.. diorng punyer muslihat utk tmpah part komponen bkan main lama.. aku servis utk 10k tggu kuk 11 pg siap kul 5.40 petang.. penutup myak ganti baru tapi msih ader msalah.. cadangan aku klo ko tak nk bertekak ngan sevis center baik crik lain nyer jenamaa.. aku nk trang lebih tk cukup nk taip… bukan aku bnci proton.. tapi pgurusan servis mmng hampess… raser nk cekik jer diorg tue

    amir said:
    October 12, 2014 at 10:57 pm

    assalamualaikum,
    nak tanya, sy nak tukar seat belakang persona yang biasa kepada seat yang boleh dijatuhkan. Kat mana boleh saya buat ni?

      xtx said:
      October 22, 2014 at 9:00 pm

      ..

    yus said:
    October 7, 2014 at 2:40 pm

    mcm mana nak unlock code radio persona.

    shafikah89 said:
    September 30, 2014 at 4:40 pm

    assalammualaikum..sabtu lepas sy baru shaja buat alignment..tapi still lagi berat kesebelah kanan..ada sape2 tahu tak apa masalahnye??

    am said:
    September 28, 2014 at 11:23 pm

    Kalau dh tukar timing belt,valve gasket ade effect tempat lain ke? sy baru je tukar tiba2 kena tang lain pula kena tukar gasket kat piston head kos air dh masuk kat cyclinder.

    fatin said:
    September 27, 2014 at 11:26 pm

    kenapa slalu bsh dekat bwh pelapit tempt dduk pemandu?cuaca pns pon bsh..ada something yg bocor ke?????mohon bntuan.

      det said:
      September 28, 2014 at 4:53 pm

      saluran aircond ad problem..hantar g sc je..kalau kereta ada waranty kne free je tp kalau takde anggaran rm600..siap tukar karpet..saya pun baru kena bulan lepas..

      hadi said:
      October 17, 2014 at 9:31 am

      salam sahabat. saya juga pemilik Proton Persona. Masalah yang saudara hadapi mungkin disebabkan limpahan air air cond (AC) masuk ke dalam kereta. Pada keadaan normal, air/wap AC akan dikeluarkan melalui salur (hos) getah ke luar kereta. tapi masalah saudara mungkin disebabkan hos AC telah tersumbat ataupun kedudukan hos tidak mengarah ke bawah. ini akan menyebabkan air AC akan terkumpul sehingga melimpah ke bhg dalam kereta.

      cara penyelesaian, buka bonet hadapan, cari hos getah tersebut. kemudian buat penyelenggaran samada dengan membersihkan punca tersumbat atau membetulkan kedudukan hos.

      kalau bukan disebabkan hos, sila rujuk ke pusat servis yang berdekatan.. :-)

      saya bukan mahir, tapi saya pemilik proton persona selama 3 tahun.

      wasalam

    fatin said:
    September 27, 2014 at 11:24 pm

    kenapa slalu bsh dekat bwh pelapis tempt dduk pemandu?ada something yg bocor ke?????mohon bntuan.

    Hyper Sleepy Fox (@3ahia) said:
    September 23, 2014 at 1:49 pm

    salam~
    -saya baru dapat kereta Persona SV pada, 31 Ogos. hari ke 5, passenger auto lock dah tak berfungsi, kena buat ‘manual lock'(tarik tekan sendiri).
    – saya selalu isi minyak hampir penuh. tapi setiap kali minyak tank jadi separuh, kereta start ‘jerk’ bila driving.. takut weh, sy drive kereta baru, tapi rasa macam drive kereta perdana umur 8tahun..
    – oh~ baru hari ke 15 guna,.. getah wiper dah tua macam 3tahun tak tukar… jarang park bawah matahari..
    -minyak mmg cepat habis eh,.. walaupun pusing2 gi kepong dan Petaling Jaya. ke sebab selalu stuck dalam trafficjam? ada tips tips lain utk PERSONA SV?

    October nanti baru hantar 1st time service…

      Hyper Sleepy Fox (@3ahia) said:
      September 23, 2014 at 1:54 pm

      halp! panik!! (>_<)/

        niza MN-DIN said:
        September 26, 2014 at 11:02 am

        DAH REPORT? apa kata SC?

          Hyper Sleepy Fox (@3ahia) said:
          October 20, 2014 at 10:15 am

          Dah hantar service 1st time… SANGAT BEST!
          tapi last for 1week je tiada jerking tu..
          sekarang.. minggu ke 3 sejak first service.. dah jerking balik. time jam. why.. WHHYYY..
          dan kali ni, time sedang full tank juga. . . .
          bukan sendiri rasa.. kawan2 family relative yg tumpang pun rasa sama gak.

          will hantar again.

            hamcdm39992 said:
            October 22, 2014 at 10:55 pm

            Jerking tue cmnee ekk tak fham sgt istilah omputih niee

    hati said:
    September 21, 2014 at 10:08 pm

    da x yg nak jual kereta persona area alor setar…taon 2008-2011…klau da kwan2 yg nk jual t plizz inform ye…

      zulkarnain bin wahi said:
      September 28, 2014 at 6:49 pm

      Berminat dgn persona..sy ada persona m-line thn 2012. Nk tolak sbb nk ambik mpv. Kol or wasap 0128479254. Area tanamera jitra

    Azlina Shair Mohd said:
    September 15, 2014 at 6:24 pm

    cover tayar kereta tu tercabut .. mana bole beli dan berapa harganya ?

      sum said:
      September 17, 2014 at 11:45 am

      cover tayar ke cover rim?

    Yan said:
    September 8, 2014 at 10:29 am

    salam just nak tanya kalau saya nak buka seat depan macam mana caranya?sebab ada part skru dia terletak kat bawah arm rest.kene buka arm rest jugak ke?

    tq.

      pojie said:
      September 12, 2014 at 11:52 am

      buka cover armrest tu, ada skru kt dasar dia tu then 2 lg kt tepi kiri kanan.x perlu tanggalkan armrest nnt ssh nk psg balik.just angkat then lapik la ngn apa2 janji blh buka bolt seat tu.

        Yan said:
        September 19, 2014 at 3:55 pm

        tq pojie.

    Khairi Hashim said:
    September 7, 2014 at 9:02 pm

    As Salam
    Sesiapa yg berhajat memiliki kereta PROTON PERSONA SV 1.6 Auto boleh tgk link di bawah ni.

    http://www.mudah.my/Proton+Persona+SV+1+6+Auto-29561573.htm

    Terima Kasih.

    izasakura said:
    September 5, 2014 at 10:40 pm

    Baru beli kete..baru pakai sebulan…aircond berbunyi bila on..mcm bunyi shhhriiinngg…sakit telinga dgr…mohon pencerahan…

    afif said:
    September 2, 2014 at 10:05 pm

    Nak tanyaa saya bru beli model sv persona bru pakai bulan ni..tp petrol agak kuat…klu millage minyak tuu kat meter naik 18 bila bwk 80 km…pastu turun ….tp pe pun sya punya kete mmg..isi 20 test pegi area kl- gombak -keramat ..dan sok nya kepong da abess …adesss seting ecu leh normal ke petrol

    Jun said:
    August 29, 2014 at 9:39 pm

    betul kah persona sv ni banyak masalah??

      Aril said:
      September 2, 2014 at 2:25 pm

      Haah byk masalah aku baru je beli pesona sv pintu belakang xleh bukak dari dalam pastu bonet belakang xleh bukak pakai kunci. Anta sc sekali ade lock kat pintu x bukak pastu bonet belakang kalo nak buka pusing kunci kemudian angkat bonet tu terbuka la dia ciss malu aku mcm aku baru guna keta padahal dah byk jenis keta aku pakai.

        fairus said:
        September 15, 2014 at 10:33 am

        Childlock la tu hehe

      afif said:
      September 2, 2014 at 10:06 pm

      Takat ni ok je.cuma petrol tak tahan

        rahmat said:
        October 23, 2014 at 8:21 am

        nak tanya… jika saya isi minyak di serdang RM50 dan saya drive pergi Hotel Hatten Melaka lepas tu pi Port Dicksion dan balik semula ke serdang…minyak saya tinggal 1/3 takuk tu ok ka minyak dia (xsampai RM50 minyak ok ka) drive 90-120 KM/J ja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s