Persona

Apa Komen Anda Tentang Proton Persona? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Persona

Comments
  1. Anuar says:

    Salam.. keta aq lampu amaran A.B.S kadang2 menyala, kadang2 tak. apa yg rosaknya?

  2. azriq says:

    Ade spe2 nk tuka gearbox auto ke manual tak?. Swap dgn aku pesona 2010.. urgent!.. klu tak wife ak nk vios baru.. help2..

  3. M. Nor says:

    Persona aku Jan 2011. Plet CCT.. mileage dah 145k++… masalah utama Enjin kasar bunyi mcm benda longgar sebelah belting. Mula aku ingat alternator. Pi servis siap tukar bearing pun tak jadi. Next weeknya aku pi kedai sama di Kuantan, pomen try tukar cam pulley altrrnator, pun tak jadi. At last pomen surrender. Suruh cari pomen yang lagi terrer. Aku tak ada motor, so lanyak jugaklah pi kerja hari-hari 80km lebih
    Time lewat aku henjut 190km/j jugak. Ok jer laju semacam jer. Tapi bila singgah petrol station memang jadi perhatian orang la. Mana taknya bunyi macam skru longgar, keletik.. keletik.. kletik.. ada member kata water pump rosak. Aku pun pi la beli RM80 gak ori Nissan Made in Japan. Tak pasang lagi pasal pomen kata bukan. Dia kata ‘itik’ yang rosak. Mmmrmmm macam-macam. Ada modal tukar BMW jer lah. Dah bosan pakai Proton, dari Wira SE gerbox merah, PerdanĂ  V6 baru, pastu Wira SE balik, skrg Persona, semua ada bermasalah. Sakit jiwa dibuatnya..

    • rosli says:

      alo M. Nor aku rase ko punya AIFM/IAFM modul ko tu rosak.. aku rase yg pomen ckp ITIK rosak tu btul sbb bende tu plastik melengkung sambung antara injector n kebuk pembakaran.. klau bende ni rosak die akan jd bising mcm kete enjin diesel.. lgpun kete ko da 145K++ kn da mcm 5 thn pkai.. so xpelik la ade bende rosak.. klau ko pakai BMW pun akan ade rosak bende ni xbole jangka.. x xsmua kete perfect bro.. cube cari pomen otai sbb dulu2 iafm ni slalu rosak mase 1st batch persona pkai system ni tp lps persona PE da solved bende ni.. maybe ko punye da smpai masa kot.. wear n tear punya prob.. bawak pun laju kan hehe.. cheer moga bole solved.. klau solved citer sini so user lain bole buat iktibar.. wassalam

  4. Helmy says:

    salam,,saya pakai persona auto,kenapa enjin rasa berat n penukaran gear terjadi sebelum RPM 4000,,Bila nk speed penukaran gear terlalu cepat n performance keta terus drop,walupun dh guna performance filter.please advice,,

    • M. Nor says:

      Salam, awak try tukar extractor 4-2-1 yg tak ada tabung nanas. Selepas yg asal saya bocor sebab asyik speed jer saya tukar yang tu. Perfomance better. Pick up ok walaupun pakai rim 16. Top speed 195km/j. Minyak pun mcm biasa jer.

    • rosli says:

      salam, cube buat checking kt SC or pomen utk gearbox punya firmware and ecu enjin skali.. tp yg plg penting bile last tukar minyak gearbox n minyak enjin.. jgn tukar minyak enjin je tp gearbox punya minyak xtkar… mmg cari nahas tu.. normal SC recommend tuko 20K tp aku tuko 40K sbb ikut buku service hehe jgn lbih 40k sudah.. pls update kalau da solved.. nak jugak tau ape prob n solution die.. wassalam.

  5. Puan zureen says:

    Kenapa kereta persona hawa dingin bunyi bising?

  6. yazid says:

    penutup minyak patah aku welding je heheh x yah tukar baru

  7. yuzairy says:

    salam, sape berminat dengan logo LED proton sesuai untuk PERSONA..sila sms/call/whatsapp sy 017-2737280..

  8. ejam says:

    Kenapa bila nk eject cd tk Blh? Pastu kt radio tu ada icon cd Tp dia tk play cd tu.. Kluar stesen radio je….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s