Juara

Apa Komen Anda Tentang Proton Juara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Juara


1,167 thoughts on “Juara

    mofaz said:
    April 18, 2011 at 4:25 pm

    Hairul, dah cuba tukar minyak axle tu dulu. Yu, Nak kena tukar minyak ATF.

      Hairul said:
      April 20, 2011 at 10:27 am

      Yup.. Dah tukar minyak Axle (Differential oil), tp masih berbunyi lagi.
      Rasa2nya compatible dgn model apa ye?

      YUN, itu masalah dgn Minyak gearbox, sila tukar dgn kadar segera….
      Tp sy x pasti Gearbox tu ada filter atau tidak. Sila guna PROTON ATF sahaja.
      Jgn guna yg lain….

    YuN said:
    April 18, 2011 at 8:33 am

    Kawan2 juara semua
    sape boleh tolong aku
    kenapa juara bila aku start dia Xnak jalan, dia kena tunggu dlm 15 minit kasi enjin panas barulah dia boleh jalan

      omar scorr said:
      April 19, 2011 at 4:29 pm

      aku pnya ok je….yun…ada mslh enjin lah tu
      ko dah anto kat pakar lom,,,suruh chek,,

    Hairul said:
    April 14, 2011 at 9:47 am

    Saper ada Spare Rear Axle , Sila habaq ye… Sy punya cam bunyi Bas ni.
    Ni kes owner lama x pernah tukar minyak lah ni…..

    Qi Zhi said:
    April 13, 2011 at 9:42 am

    Nak tanya ada siapa2 pernah tukar minyak auto gearbox & filter DIY tak? Saya baru beli minyak & filter RM140 & ingin tukar sendiri; kalau siapa2 yang pernah tukar tolong beritahu apa2 perkara yg perlu perhati semasa buka auto gearbox cover! Nasihat sekalian amat dihargai. Terima kasih.

      Hairul said:
      April 13, 2011 at 11:38 am

      Rasanya baik tukar kat workshop sbb ada tools yg sesuai.
      Tukar sekali minyak diffential Oil… Penting gak.

        mofaz said:
        April 14, 2011 at 12:22 am

        aku ada tengok pomen bukak, mcm senang je. Buka cover kat bwh gearbox. pastu filter ada kat bwh tu. banyak skru kena bukak. Filter tu siap n gasket sekali ke..

        Qi Zhi said:
        April 14, 2011 at 1:43 am

        harga auto oil Proton RM20/liter, auto filter come with gasket RM60/set bukan Proton sebab kedai tak jual, boss cakap Proton brand about RM100 lebih. Saya akan cuba buat satu service manual dgn photo sekali untuk record. kalau siapa2 ingin DIY bolehlah kita kongsi sama2.

        seventh said:
        April 14, 2011 at 2:19 pm

        Dulu pernah gak nak tukar auto filter, pegi la beli kat kedai spare part, tapi suruh workshop tukarkan, bile dia bukak yg asal punye gasket, dia kata gasket lebih baik pakai yg asal pasal yg asal tu pakai besi kalau x salah, bukan seperti yg jual kat spare part bukan brand proton tu mcm kertas gasket dia. X tau la mana lagi ok. Tu pomen punye pendapat.

    bob said:
    April 13, 2011 at 6:18 am

    tnks..die gegar mase nk tukar gear…menakutkan…huhu
    wat club kte kmbare reramai…weeeeee~

    Qi Zhi said:
    April 13, 2011 at 4:41 am

    saya sokong kalau kita boleh tubuhkan satu kelab utk Juara; jadi bolehlah kita bincang masalah2 yang dihadapi sekarang! kalau semua masalah pd Juara boleh selasai maka lain kali kita punya Juara pun adalah “demand” / harga tinggilah sikit, tak payah harap kpd Proton (Potong kepala ) Service Center.

    bob said:
    April 12, 2011 at 12:58 pm

    huhu…xnk wat club juara ke???mcm tringin je nk join..weeeee~lg satu kalu keta dok gegar2 nape ek??

      Megadeth said:
      April 13, 2011 at 3:39 am

      Ye…buat club…club old school Juara…hehe, club yg sedia ada pon mcm xde apa skrg nih.
      Kereta gegar masa biler?? Kalau masa bawak 70 ke 100kmh ke?? kekadang kalau lepas dari kelajuan tertentu…gegar tu hilang…kalau mcm ni…pasal rim ada bengkok la.
      Kalau gegar masa brek….disc rotor la bengkok. Kalau gegar masa berenti, samada Juara nak meletop atau masa tu tgh gempa bumi la…hehehe!!

    mofaz said:
    April 11, 2011 at 5:25 pm

    Kengkawan, aku baru baru tukar minyak ATF tp pomen aku ge guna minyak biasa je. Die kata ok xde masaalah. Bila aku drive, gear susah nak masuk. Aku tanya pomen lain, dia kata Juara kene pakai proton punya ATF dan satu lagi kena tukar ATF filter kat dlm gearbox. Reganya boleh tahan RM250 dengan gasket sekali. Filter juara aku dah lama xganti. Kalau tukar atf baru pun tak guna sbb minyak akan kotor balik. Twmpoh tukar filter lebih kurang 4 kali tukar ATF Sekrg gear dah ok.

      Hairul said:
      April 12, 2011 at 10:08 am

      Kereta auto ni gearbox kena jaga betul2. Minyak x leh sebarangan. ATF dari Proton atau Dari Toyota paling sesuai.

      Pastu Filter paling ok, 2 kali ATF utk 1 filter atau 3 Kali ATF utk 1 filter.
      Juara punya gearbox rasanya setiap 5000 KM / 10000km… sy baca dlm manual lebih kurang gitu lah.

      Utk diffrential Oil 20,000 KM.

        Malik said:
        August 11, 2017 at 6:11 pm

        Salam boss. Ada tahu tak mana mana bengkel service proton juara.

          Ab said:
          August 11, 2017 at 7:55 pm

          Bos kontek hasbullah. Pakar Juara. 0173799836. In Sya Allah profesional worksyop

    bob said:
    April 11, 2011 at 2:08 am

    salam..mcm ne nk wat kalu juara sya aje keje naik neutral bile jln jauh??satu lg bape inci rim bole masuk kat juara??ingat nk 2kar lh..tlggg

      Anonymous said:
      April 13, 2011 at 3:38 am

      Bro, neutral naik kelip2 ke? cek minyak ATF. Maybe kurang

    Faiz said:
    April 9, 2011 at 6:30 pm

    As’salam All.. Nak Tanya ni.. Juara minyak safe x? Maintenance mahal x? nk try amik juara 2nd hand.. buat keja.. keja banyak lariĀ² n bawak barang.. Rasa nya Kotak Juara ni bebaloi atau x?

      MAT JUARA said:
      April 10, 2011 at 1:53 am

      Wasalam,

      Mr. Faiz, kalu jalan jauh safe lah minyak tu. tapi kalu jalan dekat adalah lebih sikit. Maintenance memang mahal sebab payah nak cari bagi orang biasa. Anda kene banyak contact dengan bengkel atau spare part shop, silap hari bulan anda dapat lebih murah dari harga biasa.

      Itu lah kelebihan orang yang ada inisiatif.

      Kalu pasal angkut barang memang berbeza, maksudnya berbaloi lah..

      Cubalah satu.

      Saya punya ni pun dah ada orang nak tengok untuk beli.

      Cepatlah berhubung dengan saya, mana tau dia tak jadi beli kali ini ke?

      Belum cuba belum lah tahu.

      Sebabnya yang kita dengar hanyalah pendirian orang lain.

      cuba lah kita menyatakan pendirian kita yang original termasuk merasai pengalamannya sendiri.

      Contactlah saya: sam 013 3977708

      anjangsam said:
      April 10, 2011 at 6:53 am

      kompem ok!aku dah pakai satu wat angkut barang,steady je..utara-selatan..tak pernah meragam buat mase ni.

    sam said:
    April 4, 2011 at 3:52 am

    Salam. Juara rege RM 10, 000. Tahun dibuat pada 2001 hendak dijual. Hurry up!

    Kereta berada di Klang, Selangor.

    Hubungi Mr. Sam 013 3977708.

    mofaz said:
    April 3, 2011 at 12:34 pm

    Aku punya discbrake pun bermasaalah. Pagi2 bila nak reverse ada bunyi besi berdesel kat brake tp lepas tu ok. Masaalah brake bergegar biasalah le tu. Pomen aku kata juara punya disc tipius sangat. Masaalah meter aku dah selesai. Pomen aku kata wire kat fuse box banyak yang short. Sekarang dah ok.

      Qi Zhi said:
      April 5, 2011 at 4:19 am

      saya akan tukar pad sekali lagi kalau senang; sebab saya kerja kilang di bahagian maintainence susan nak dapat free time, kilang operasi 24jam ! no h/p saya 0134251818, if u don’t mind boleh sms yr phone, kalau lepas clear the fault kitaboleh discuss!

    Megadeth said:
    April 1, 2011 at 4:05 pm

    slm,
    ada sapa-sapa pernah tukar disc brek juara dgn disc brek kereta lain?? Atau tukar disc rotor juara dgn disc rotor kereta lain??

    Kalau ada, tolong habaq mai disc brek atau disc rotor apa yg leh masuk Juara nih?

    Info anda amat bermakna kepada semua pengguna Juara, pasal disc rotor Juara yg dijual dek Proton teramatlah mahal gilor…..cekik darah abih, bladi proton.

    Sekian terima kasih

      Qi Zhi said:
      April 2, 2011 at 6:19 am

      mengapa kamu nak tukar dics juara? Juara saya sekarang pun ada bunyi kat tayar depan? bunyi macam besi bergeser terutama masa coner tapi belum hantar pergi kedai check! Nak tanya berapa harga Proton bagi utk disc plate? BTW kamu dari mana? saya kat Penang! ada sapa2 dari Penang tak sebab kita boleh meet & discuss pasal Juara kita! sms kpd saya kalau nak berkenalan 0134251818; tolong jangan call sebab saya jarang jawab panggilan yang tak kenal!

        Megadeth said:
        April 2, 2011 at 8:56 am

        Pasal i oledi skim my juara disc brake twice, and cannot do it anymore, Juara disc rotor memang cepat bengkok maa….kalau tukar ori punye proton pon i afraid same thing still happen bcoz of low quality and of course Proton selling this disc rotor at bloody price, RM6++ for one piece as i’d been told.

        My Juara also ada bunyi mcm besi bergeser, tapi bukan masa korner sahaja, but masa jalan lurus juga sama, and the most important, psl bile brek habis satu Juara bergegar, kalau bawak 50km/h bile brek gegar kuat, apatah lagi bila bawak 100km/h….atau when emergency braking, giler punye kena control steering.

        I’m not from Penang la, sori pasal using that accent makes u think i’m from penang, heheee….i kat shah alam, u turun sini la, ramai Juara user here…hahaha!!!

      Qi Zhi said:
      April 4, 2011 at 4:30 am

      Saya nak pasti dgn kamu adakah disc break kamu bunyi selepas hantar ke kedai buat servicing? saya punya bunyi lepas tukar pad (DIY); sebelum tukar (pad sudah nipis) pad memang ada sikit bunyi! lepas tukar pad bunyi lebih kuat! masa tu pad tiada ori punya jadi guna Viva punya (saiz, design & shape sama)! kalau ada senang saya akan tukar pad sekali lagi (original) sebab saya baca kat internet expert cakap
      material pad memang banyak kaitan dgn bunyi, kalau berjaya selesai masalah bunyi saya akan beritahu kamu.

        Megadeth said:
        April 4, 2011 at 8:04 am

        No la…i punye brek bunyi pasal disc rotor, bukan pasal tukar brek pad, i punye brek pad tebal lagi, not sure la actually, harap dapat tukar set brek kereta lain masuk Juara, pening la….disc rotor ori dah la mahal, pastu mudah bengkok lak, rasanye kalau boleh tukar lain punye brek set lagi bagus la.

        abangben said:
        April 9, 2011 at 12:36 am

        Salam member, say dah tukar break disk lebih kurang dua tahun lalu RM200/= satu. sekarang dah bengkuk lagi. belum lagi tukar. Bunyi macam bering pecah. Dah cek bering ok tapi disk bengkok sikit. Kalau Jack tayar. cuba pusing. Ada tempat senang pusing ada tempat rasa ketat. Tu tanda disk bengkok la tu.

    MAT JUARA said:
    April 1, 2011 at 3:19 pm

    Salam. anda happy ari nie? minumlah ali tongkat! atau pun abu tongkat. MAHAL???…ok lah kalu macam tu..kita minum AIR TONGKAT BAPAK NYA !!!

    he…he…he.. sebenornyo teman nak rekmen kat kome kete JUARA rege tak mengantuk. RM zzzzzzzzzzz. itu pun kalu sudi. mat juara 013 3416385. hurry up sebelum DI SAMBAR PETIR!!!

    sam said:
    March 31, 2011 at 8:06 am

    salam, juara datang mencari tuan baru. RM love . sam 013 3977708

    mofaz said:
    March 30, 2011 at 4:10 pm

    Juara aku ada masalah sikit kat meter dashboard. Kadang2 semua lampu kat dashboard meter dan jarum meter mati dgn sendirinya. Yang herannya, engin tak mati. Bila kena mcm ne, aku kena berhenti dulu sebab power steering tak berfungsi dan jadi berat. Ada sesapa yang ada masaalah mcm ne.

      sam said:
      March 31, 2011 at 8:04 am

      ANDA MENCARI JUARA dan hendak dijadikan TERHEBAT? SERIOUS? jangan lepaskan peluang . sam 013 3977708 RM xxxx

    Hairul said:
    March 29, 2011 at 10:38 am

    Power Streng dia betul2 Lembut Ah.. Smooth je. kalau Hydraulic power stereng.
    Nak tanya, kalau enjin berdengung masa tekan minyak time jalan, sebab apa ye?

      sam said:
      March 31, 2011 at 8:01 am

      salam, juara idaman kalbu sedang menanti. RM giler2 rasanya. sam 013 3977708

      anjang said:
      April 5, 2011 at 7:53 am

      kereta aku pun same camtu jugak!sape2 tau camne nak buat tolong hantar info,yang lain juara the best!

    Tok Raja said:
    March 29, 2011 at 1:10 am

    rasanye auto saje x dok manual

    apih kelate said:
    March 28, 2011 at 8:15 pm

    as salam bro..nak tnyo keto juara ni kluar hok auto jah ko? manual x dop ko?

    JUARA = JUAL-LAH said:
    March 25, 2011 at 12:58 pm

    Gearbox Jual-lah aku dah rosak nie, sakit kepala dibuat. Besok baru nak pergi kedai repair gearbox nak tanya sebab musababnya. Memang sedap bawa Jual-lah nie, tapi kalau masalah besar dia rosak mau sakit kepala 2-3 bulan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s