Exora

Apa Komen Anda Tentang Proton Exora? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..exora


2,951 thoughts on “Exora

    dira rara said:
    August 22, 2017 at 12:58 pm

    salam semuanya. saya nak tanya kalau Proton Exora 1.6AT Executive CVT ok ke? Abah saya nak beli tapi takut ada masalah pula nanti. TQ.

    Hazli said:
    August 22, 2017 at 9:08 am

    Exora saya dah 5 tahun. Masalah yg sama. Kipas ambik masa 4 hingga 5 minit baru berhenti. Dah pergi bengkel proton kuala kangsar. Mrk tak boleh buat. Bawa pulak bengkel proton ke taiping. Mereka kata exora dah 5 thn memang macam gitu. 4 hingga 5 minit normal. Kalau 15 minit tak normal. Tapi mereka kata cuba repair. Tengok jer kut sbb tak der alat yg diganti. Bila dapat kereta mereka kata dah ok. Tapi sebenarnya masih tak ok. Sebab lepastu kipas masing berpusing selepas enjin dimatikan. Sehingga kini tak pegi lagi mana mana bengkel private utk service.

      Azman Mohd Sah said:
      August 22, 2017 at 11:47 am

      Exora cfe biasalah,klu enjin dimatikan kipas akan berpusing dalam 5-10 minit untuk penyejukan sistem cfe.. Tak perlu risau…

    Suffian said:
    August 21, 2017 at 11:27 pm

    Saya baru beli Exora MC3 bln 7. Skrg ada masalah gear P nak masuk ke gear berikutnya kena tekan pedal brek 2@3 kali baru blh gerak. Blh bagi pencerahan sikit

    JAMES YAHAIBAND said:
    August 11, 2017 at 11:43 am

    Exora cps 2012. Lepas redah banjir, masuk gear ada gangguan..kadang-kadang susah masuk gear. Apa part yang perlu ditukar//

      Exorider said:
      August 11, 2017 at 2:54 pm

      Manual/auto? Biasa pkara yg bngkel akan buat tukar mnyak GB lama msukkan yg baru. Klau msa buang mnyak lama nmpak ada keladak air bnjir @ warna sirap bndung biasanya bngkel akan flush dngan cara msukkan mnyak GB yg baru smbil nut skru yg buang xdipasang utk tjuan mgeluarkan segala kkotoran yg ada dlam GB smpai dyakini bersih. Bila dah bersih baru ttup blik nut skru GB tu n msukkan skali oil treatment GB jika perlu utk lebih kelancarannya. Klau sensor yg problem kena tukar sensor GB je lah.

        James said:
        August 15, 2017 at 10:18 pm

        Manual

    akusukabukuu said:
    August 10, 2017 at 10:07 am

    Saya makin risau sekarang Exora (model 2009) dah mula ada ragam. Apabila enjin hidup dan mode gear D, ada rasa enjin tersengguk2 dan jerking. Paling teruk bila dah berhenti di simpang atau traffic light dan nak bergerak akan ada masalah power. Enjin hidup tapi kereta terus hilang power, terpaksa tekan pedal minyak habis. Akan makan masa dlm seminit dua baru enjin respon dan dapat bergerak semula. Bila jalan lurus tak ada masalah. kena hon org blkg la selalu..
    Ada sapa2 boleh nasihat.

      Maria said:
      August 10, 2017 at 10:36 am

      Exora saya tahun CFE Bold (2010) dah macam2 perkara jadi, unsatisfied dari segi servis di SC..pendek kata masalah bermula seawal tahun ke2 beli sampai sekarang, daripada enjin tiba2 mati tgh jalan, terus stuck sampailah semua lampu padam (masalah elektronik) rasanya dan dah banyak kedai pergi (slps hbs dgn SC) untuk baiki dari servis enjin, tukar timing belt hinggalah baiki lampu (mslh elektronik), masih x selesai masalah..x jumpa pomen yang sesuai kut…MASALAH seperti tuan pun pernah jadi, cuma rasa gear macam masuk x masuk n lambat respon bila nak kuo simpang..mmg selalu kena jeling kat oranglah..kalau sesiapa ada penyelesaian boleh share ya, sy pun tengah cari jalan macam mana nak buat..termasuklah mslh lampu semua padam, baiki x sampai 2 minggu padam..dah 3x jadi n jadi fed up nak baiki dah…

    Azman Mohd Sah said:
    August 8, 2017 at 7:02 pm

    Bateri exora cfe saya kong.. Enjine tak dapat dihidupkan,masalahnya kenapa saya nak free kn gear auto dari P ke N tak boleh? Maksud saya dia terus lock pd P jer?

      CR said:
      August 10, 2017 at 8:30 am

      Auto model baru mmg cam tu. Xboleh buat apa2 sistem auto lock smua bila bteri lnsung week. Jgn jumper. Klau jumper 1x xpe jgn smpai 2x nti eletronik problem. Msuk bateri baru trus je.

    Kongsi Maklumat said:
    August 7, 2017 at 1:11 pm

    bengkel yg mahir dgn enijn CamPro:
    Senarai2

    ———————– (Central Region) ———————

    PTS Auto Mechanic
    No.67 Jalan SS3/29, 47300 Petaling Jaya, Selangor

    Contact Person : 0192152701 (Peter), 0172408885 (Heri)

    G Car Care
    No.22-1 Jalan Pjs 3/59, Taman Sri Manja, Jalan Klang Lama, Petaling Jaya Selangor. (Central)

    Contact Person : 0166991346 (Ziman)

    Wazi Motorsport
    No 7, Jalan Anggerik Mokara 31/45, Section 31, Kota Kemuning, Shah Alam, 40460, Selangor.

    Contact Person : 0196400304 (Cupin)

    ABR Garage
    Seksyen 15, Dataran Otomobil, Shah Alam, Selangor.

    Contact Person : 0123944231 (Mr Perrut)

    Auto Speed Quest
    No.3, Jalan Kemuning Prima, C33/C, Seksyen 33, Taman Kemuning Utama, Shah Alam.

    Contact Person : 0199159185 (Aman)

    DNT Tune
    21, Jalan 9/23E, Taman Danau Kota, 53300 Kuala Lumpur.

    Contact Person : 0126548794 (Choman)

    Pro Auto Motorsport
    A-011.VIsta Shop, Jalan Pju 10/3D, Damansara Damai, 47830 Petaling Jaya, Selangor.

    Contact Person : 0193832954 (Ady)

    Krypto Motorsports
    No.8, Jalan Keluli AN/7AN, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

    Contact Person : 0166456717, 0333625442 (Shahrir Hisham)

    BK Motorsport
    No.2A, 67 Batu 14, Jalan Cheras, 43000 Kajang, Selangor.

    Contact Person : 0126510085 (Busu)

    Z1Racing
    No.2A, 67 Batu 14, Jalan Cheras, 43000 Kajang, Selangor.

    Contact Person : 0196691051 (Kamal) , 0123946518 (Azlan)

    Dori’s Racing
    No.8 Jalan Nilam 1/3, Subang HiTech Industrial Park, Batu 3, 40000 Shah Alam, Selangor.

    Contact Person : 0162708995 (Shaiful Nizam)

    18+ Garage
    No.11, Jalan Pjs 1/32, Jalan Jasa 1, 46150 Petaling Jaya, Selangor.

    Contact Person : 0133366022 (Spagh)

    Zordaq Sdn Bhd
    G-01-02, Jalan SM2, Taman Subang Mas, 47620 Subang Jaya, Selangor.

    Contact Person : 0356143030 (Office), 0179591868 (Zaki), 0126063426 (Nizwan)

    ———————– (Southern Region) ———————

    Fast Work Garage, No.24 , Jalan Permas 1/2, Bandar Baru Permas Jaya , 81750 Masai, Johor.

    Contact Person : 0197701817 (Wan), 0197273320 (Saiful)

    Ajie Autoworks
    No.32, Jalan Seremban Tampin, 70450 Seremban, N9.

    Contact Person : 0126219408 (Mohd Rafi)

    Dori’s Racing (Melaka),
    No.53, Jalan TU 41, Taman Tasik Utama, 75450 Air Keroh, Melaka.

    Contact Person : 0176061332 (Jai)

    ———————– (Nothern Region) ———————-

    MZH Utara
    Jalan Baling – Kuala Ketil, 93000 Kuala Ketil , Kedah.

    Contact Person : 0194329333 (Ady), 0164469771 (Adam)

    G Car Care
    789, Kawasan Perusahaan Ringan Juru, 14000, Jln Tok Kangar Juru, Pulau Pinang. (Northern)

    Contact Person : 045023067 (Zura)

    ———————– (East Coast Region) ———————-

    Undertree Pro Tuner, Most Wanted Auto Garage
    Jalan By Past Kuantan – Pelabuhan, Kuantan Pahang.

    Contact Person : 0139562609 (Aspa)

    Ridzuwan said:
    August 5, 2017 at 4:03 pm

    Proton exora bold 2013 kena overhaul tukar crank shat. Tolong anggar harga.. Agak agak ada tak 5 ribu ringgit?

      Kamen Rider said:
      August 7, 2017 at 10:12 am

      Cmne boleh smpai kena overhall? Klau charge merepek2 tnggi tukar 4G93T je satel

        ridzuwan said:
        August 7, 2017 at 8:15 pm

        proton sc fraincais cakap… crankshaft sahaja RM2,100

          ridzuwan said:
          August 7, 2017 at 8:15 pm

          return oil hose dia bocor. engine oil kering terus..

            Max Drive said:
            August 8, 2017 at 8:59 am

            Bro,dekat atas forum ni ada bngkel2 luar yg mahir ngn smua model campro ni. Cuba servey dlu dkt tmpat bdekatan mne tau dpt lagi murah n bkualiti servisnya

          Ridzuwan said:
          August 8, 2017 at 5:33 pm

          Takpelah dah masuk workshop dah kat TBS, depan sup meletup

    Ezza said:
    August 5, 2017 at 10:55 am

    Assalam,exora bold sy rpm tinggi mencecah 3..smlm hntr proton center.baru pakai 2thn,.warranty masih ada..dia kata klu silap kita,kita kne byr..knp ye?sdg kn kita xbt apa2

      EB said:
      August 7, 2017 at 10:10 am

      Jgn risau kak. Selagi akak guna n servis ngn pihak mereka, mereka xkan dpat blame kita mlainkan akak pernah hntar 1x ke bngkel luar. Klau xpernah akak jgn rsau. Klau dia charge majukan aduan ke pihak HQ.

    Husni said:
    August 1, 2017 at 9:52 am

    Exora saya..wiper bergerak bila tekan suis yg terakhir(3)..apa masalahnya

      Husni said:
      August 21, 2017 at 11:01 pm

      X de jwpn ke masalah saya

        Husni said:
        August 21, 2017 at 11:09 pm

        Ni masalah baharu lagi..
        Kadang2 berlaku bila perjalanan jauh..kemudian berhentikan kereta dlm setengah jam..kemudian start semula susah hidup kecuali kena on start dlm tempoh lama barulah hidup..

    Syed Esa bin Syed Ahmad said:
    July 30, 2017 at 2:46 pm

    saya adalah pengguna proton exora prime tahun 2013 yang dibeli 2nd hand tahun lepas. semenjak beli memang power kereta ini tapi sejak awal bulan selepas raya aidilfitri, kereta saya seperti kuat jerking apabila masuk ke gear D. lebih kuat jerking apabila parking di bukit dan masuk ke gear D. kereta akan jerking yang kuat dan terus free gear, dan lambang CVT menyala. saya telah hantar ke SC di batu pahat, mereka kata gearbox nak ‘kong’. tetapi memberitahu saya bahawa owner lama, tidak cantik servis exora di SC sebelum ini. untuk makluman, dari mula saya beli kereta ini saya servis di SC sahaja dan sekarang milage saya baru 92,000. sekarang ini menjadi tanda tanya sekiranya gearbox saya tidak dapat claim warranty dari pihak proton , bolehkan proton exora saya ditukar gearnya kepada manual kerana manual lebih senang jaga dan lebih murah maintainancenya (dari pengalaman saya sebelum ini). harap ada pihak yang sudi membantu. TQVVM..

      zack said:
      July 31, 2017 at 8:50 am

      Firstly sya nk inform bukan smua SC pakar dlam bab ini. Kadang mereka xdiagnosis secara detail apa punca msalah yg pengguna alami. Mybe mereka xpakar dlam pemeriksaan kerosakkan/ambil jlan mudah gnti seketul yg baru dari membaikinya (tu yg org selalu cmplain pas tu kondemkan proton bila sikap mereka cam tu) Nsihat sya cuba bawa ke SC lain tpi sbelum tu servey mne tmpat yg pkhidmatannya tbaik atau servey speciallist bngkel2 luar mne yg pakar. Rsa sya klau area JB/Batu pahat ada bngkel pakar mbaiki model campro ni. Qaxier Han nmanya. Kdainya Zordaq Motorsports klau xsilap. Ni nmbornya 0167308748. Cuba wsup/call/pergi kdainya. Klau nk tukar GB sketul dari Auto Ke MT bnyak proses nk kena lalui. Nk kena servey kdai2 halfcut, nk cari kdai specialist psang GB, puspakom, JPJ mcam2lah. Sya sarankan awak inform dlu mslah dkt otai ni.

        Syed Esa Bin Syed Ahmad said:
        July 31, 2017 at 9:06 am

        Terima kasih untuk informasinya. Saya akan cuba berhubung dengan pihak yg tersebut..

    nicerule said:
    July 19, 2017 at 9:02 pm

    Salam sejahtera to Exorian, saya baru je beli Exora CFE Improvement model…1July2017. Semoga dpat berkongsi pengalaman dgn Exora nie kelak. Harap segala komen n feedback penguna awal Exora..benar2 diimprove oleh Proton. Setakat nie tiada apa2 yg tak kena….selepas turun trailer…alignment pun ok. Ada sikit je dengan pintu tengah…kena tutup kuat sikit…jika tak rapat…lock baru mcm tu . Dan single kusyen ketat sikit nak full flip…bila nak acess last row. So far anak2 ceria sokmo…..bapa pun sebab ada package 5 years free maintenance….Adios

      cherylesmuel said:
      July 31, 2017 at 7:20 pm

      Sebulan guna ok tak? Sbb sy pun bercadang nak ambil exora 2017… tak byk testimoni pengalaman guna exora 2017 dikongsi kat internet …

      ridzuwan said:
      August 15, 2017 at 9:21 pm

      servis jangan lupa tukar oil hose masa km 40,000 nanti. satu set dalam 300.00.

    93's said:
    July 15, 2017 at 3:43 pm

    Saya dah 8 thn guna exora cps. Syukur alhamdulillah setakat ni baru tukar arm link wiper sebab joining patah, motor wiper dan baru semalam engine light warning nyala. Diagnos pagi td cuma motor fan aircond malfunction….nak kena tukar kot? Cuma sy nak kepastian betul ke lower arm boleh myebabkan buniy kruk2 pada enjin? Sebab dlm dua 3 bulan kluar plak bunyi tu….rasa serabut dan malu bila kat traffic light.

    Boleh bagi saya pandangan dr sahabat2 semua…

    Tqvm.

      Er said:
      July 15, 2017 at 7:11 pm

      Lower arm yg bhgian tyar tu heh? Biasa bnyi tak tak msa buat u turn/mbelok je xde kaitan ngn bnyi dlam enjin. Lower arm,tei rod end & driveshaft mmg bnyi tak tak

        93's said:
        July 15, 2017 at 7:55 pm

        Masa start enjim dan aircond dah ON, fia kluar bunyi mcm sangkut2 walhal nelting dah tukar masa 85k km. Km sy baru 104,500.

          er said:
          July 17, 2017 at 9:43 am

          oo kira bunyi tu msa on aircond baru kluar bnyi tak tak ke? Klau cam tu sma cam sya dlu r. Bila on aircond ada bnyi tak tak tu bwa g kdai biasa dia ckp magnet dkt cmpressor aircond mula nk problem. Bila on dia lekat2 tpi sya xtukar pun cmpessor psal mhal dkt RM600 so sya bwa ke SC diaorg juz tukar dlu lubricant aircond. Flush totally yg lama & masukkn lubricant & gas yg baru. Hasilnya ok tbaik smpai skang xde bnyi n harga juz RM80 je. Diaorg ckp biasanya lubricant cmpessor & gas aircond ni elok flush tiap2 50000km atau bila terasa aircond kurang sejuk elok flush yg lama jgn asyik tmbah2 je sebab lubricant cmpessor yg lama + baru xbgus gak utk jngka msa lma. Klau g kdai biasa pun minta mereka flush yg lama n gntikan yg baru.

        Jamil Abu said:
        August 2, 2017 at 10:35 am

        Saya ada bunyi mcm besi bergesel masa membelok,ok ker tu.Exora CPS Auto M-Line -2009..

    Lusmays said:
    July 15, 2017 at 1:55 pm

    Tombol aircond kereta apa yg sesuai utk exora?

      Campro rider said:
      July 15, 2017 at 7:08 pm

      Ada yg tukar dri jnis kereta ford agar nmpak cntinental skit. Cuba search blog rotor master dri exora group.

    Allan said:
    July 9, 2017 at 11:50 pm

    Sya pengguna exora cps AT.. Masalah sekarang adalah masuk gear R dri P . .. Masih juga simbol P.. Reverse masih juga dapat. .. Tukar pergi N .. Masuk lagi R .. Simbol N juga .. Adakah switch gear rosak / gear box..

    May Adam said:
    July 7, 2017 at 8:30 pm

    boleh ke kita beli timing belt sendiri dan pegi workshop suruh dia pasang? Kalau boleh, Kat mana nak beli timing belt exora turbo? Thank you :))

      Campro rider said:
      July 10, 2017 at 2:21 pm

      Boleh je. Bli di sparepart tpi nk dpt yg ori campro susahlah klau ori mitsubhisi ada lah. Upah psang di bngkel luar skitar rm120 pling murah & rm200 pling mhal

    Zackzainal said:
    July 6, 2017 at 2:45 am

    Salam satu malaysia….saya pengguna exora cfe tahun 2012…..nak bertanya….kenapa saya masuk gear reverse dan wiper belakang terus on…dan wiper depan saya terus x boleh berfungsi…..tolong berikan penjelasan dan apa yang boleh saya buat…..swkian teima kasih….

      May Adam said:
      July 7, 2017 at 8:44 pm

      Zack, bila your wiper is in on mode… memang wiper belakang auto on bila reverse car.. Front wiper tak jalan.. Sebab you tengok belakang kann, bila you masuk gear drive, wiper belakang stop and wiper depan pulak berfungsi.

    Cammitsu said:
    June 30, 2017 at 8:53 am

    Inspira 1.8 MT ni GB dia buatan AISIN sama cam toyota cuma yg model 2.0 CVT Exec/2.0 CVT Premium/2.0 Super Premium Smua buatan JATCO. Saga pun ada yg JATCO model BLM,FL,FLX yg baru je buatan PUNCH & sma cam Preve gak model CVT JATCO model premium & SP CVT PUNCH POWETRAIN. Exora je 1.6 MT GB buatan Mitsubhisi yg Exec CVT JATCO Premium & SP CVT PUNCH POWERTRAIN.

    p/s-Utk maklumat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s