Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..

Advertisements

1,212 thoughts on “Saga

    blmer said:
    September 30, 2011 at 5:52 pm

    salam.

    Tentang alignment, ade sape2 owner blm yg hadapi mslh x? saga aku dah buat alignment tp x berkesan. pomen tu ckp kene tukar 1 skru, sbb default skru (skru ori kilang) x adjustable, xleh nak adjust2 alignment tue..
    ye ker?

    midie said:
    September 29, 2011 at 1:28 pm

    salam all, nak tumpang tanya, antara saga FLX exec ngan pesona b-line, mane yg ok? aku xtau nak pilih mane, harge buat mase skarang lbh kurang jek. ade sape2 boleh bg pandangan x? yg penting nak tau pasal minyak, banyak ke perbezaan die? plz sape2 yg dpt bantu…

    kyra said:
    September 29, 2011 at 7:40 am

    FL Grey,
    Alhamdullilah,almost 1 year pakai saga FL x byk meragam…cume time beli pintu kiri kanan cam longgar…then balek raye hari tu tbe2 cermin tepi retak seribu…huhu…cek2 x de pulak org baling batu ke ape…tapi boleh retak gak…mmg makan duit jugak la time nak raye tu…skrg da start brek bunyi2 wlpn x dengar sgt…tp sy mempunyai telinga gajah yg boleh m’dengar bunyi yg x best cm 2…cume nak tanye,stereng kete 2 mmg bergegar kew..?buruk sgt laaa bunyinye…minyak pun boleh tahan save jugak la..cume esok nk g service tok 20,000km pulak…tah bape kena charge dek sc ni kang…huhu

    suprikorn said:
    September 29, 2011 at 1:21 am

    Berkenaan dengan voltage stabelizer tu, aku pakai brand Qmax. try bukak web dia http://www.vclassmotorsport.com. barang dia kategori perfomance gak la. harga dia boleh tahan la… cari dari dealer yg sah. vs ni banyak company yg kuarkan. banyakkan research and compare mane yg berkenan di hati. yg penting mesti ada warranty. grounding cable plak korang boleh je DIY. x susah pun…. pakcik googlekan ada… nak senang beli je and suruh org kedai eksesori tu pasangkan… huhuhu…

    hafiz said:
    September 28, 2011 at 4:13 pm

    skrang ni aku ase da bnyak stabilizer n grounding cap ayam.. So cmne nk cnfomkan barang tu ori or x coz takot trtipu..

    S 16 said:
    September 28, 2011 at 6:34 am

    – bau hangit tu mungkit ada plastik tersangkut kt enjin.. cari2 la… he3

    – ada rasa pape x pakai stabilizer & grounding tu? sbb aku rasa mcm nk pasang… power kreta aku kurang sbb pakai NGv.

    Suprikorn said:
    September 28, 2011 at 5:24 am

    Salam sume,

    so far aku pakai saga FL ni (around 3 bln) no problem la. Puas hati.
    Minyak, full tank = 3xxkm, Part sume ok, cume enjin je bunyi mcm boeng 747… hu3 kuat tu. Tinted pun dah pasang baru, side and rear window (4mil safety Agard VLT 50% IR 65%) Front Window (Raytech V90 VLT 70% IR 90%)
    Body pun kuat. itu hari aku pegi Nilai 3 (shopping katanye), time nak balik, aku reverse kete. bukak radio kuat sgt, x dengar bunyi sensor…. ape lagi, langgar kete blakang.. bergegar kete tu sampai alarm dia idup skali. hu3… aku blah je la… tengok bumper blakang xda ape pun… power2…. Just nak share, korang boleh cube pasang voltage stablizer and grounding cable pada enjin. secara tak lansung boleh la menjaga jangka hayat bateri and part pada enjin tu. so far aku pakai, bukak aircond no 1 je… sejuk2… so renung2 kan dan selamat beramal…

    WSL said:
    September 28, 2011 at 1:57 am

    Salam,semalam bawak lepas bawak kete kejap,da ada bau hangit.cari2 xjumpa lak..nak kata jalan jauh xde la pulak,setakat pergi keje 6km je.Bukak boot depan,check kt area depan ada bau hangit.sket je.tp xdpt detect apa..sesape yg ada pnah kena.

    shira said:
    September 27, 2011 at 12:03 pm

    klu pandai repair xde masalah… =)

    hafiz said:
    September 27, 2011 at 8:36 am

    sbb kete ni sy ambk under org laen, org tu baru pkai n tetibe da xnak pkai kete tu dah, so sy juz smbung byar bulan2. Msalahnye owner lama da wat service kat bngkel bese, so sy aggp kete baru ni xde msalah sgt, upenye bnyak lak masalah. Huhuhu. Xpela.. Lyan jela. Agak da xmmpu nk tggung, pulang balik kat owner asl. Cri kete len plak.. Wt mse ni alhmdulillah msalah yg xbape nk truk, sy repair sndri kat umah

    S 16 said:
    September 27, 2011 at 12:27 am

    xminta ganti kt SC tu mungkin dah service kt bengkel biasa.. waranti terhapus.

    hafiz said:
    September 26, 2011 at 7:48 pm

    saga memang terbaek, baru pkai 5blan, brek da berbunyik2, baru genap stahun, spring konsol gear patah, dah trkulai gear aku tu ( repair sndiri sbab spring gear kat SC mahal ), pastu enjin bunyik mcm pkai enjin diesel, padahal ckup time ak g service, pastu suis power window jamed (repair sndiri ), now bile kete aku nk bgerak, baru ak prasan lmpu bateri mnyala seolah2 power xckup, bile kat hgway bwak 160km/h, bunyi mcm nga bwak kapal terbang, huh.. Mcm2 agla. Tekanan!!

      shira said:
      September 26, 2011 at 11:51 pm

      spring konsol saya pon patah tp g SC dapat repair free je.. =) mayb awk patut g SC dl kot… masalah kete saya yang menjerit pon dpt settle… jugak free… even kena tggu, xkisah la sgt as long as under warranty n yg penting free.. =)

        lan said:
        October 13, 2011 at 4:34 pm

        settle dah dik… alhamdulillah… selagi boleh claim waranty… anta jer kat SC dik…. huhu…

    miss Y said:
    September 24, 2011 at 2:41 am

    hmm.. ok la.. mungkin sy proceed beli kete proton fl.. beli kete ni kena pkir btl2.. kita byr dia utk 9 thun. jangka masa y lama kan..

    owner saga fl said:
    September 24, 2011 at 1:38 am

    slm jgn risau apabila baca komen diatas ttg saga nie.kalu korg berminat beli jela.usah pedulikn apa owg kata.duit kita bkn duit owg lain watpe nk skt pala. Aku ada keter perodua ngan proton alhamdulilah xada masalh.keluarga aku suma pki proton so far xda masalh.yg pntg keter ni kita sentiasa jaga servis dan jgn terlalu gasak n ganas.pastu x bg mandi.tp betul jgk owg ckp asib2la dpt keter elok ngan xelok

    S 16 said:
    September 24, 2011 at 12:20 am

    saga flx ok viva baru ok.. suka letak barang bnyk amik saga, xsuka barang bnyk amik viva, suka pemanduan selesa amik saga, suka minyak jimat amik viva…. anda yg tentukan sendiri…. he3

    tp viva lembut ckit bodynye… tu yg keropok bila tabrakan… saga casis dia agak keras….

    miss Y said:
    September 23, 2011 at 2:57 pm

    SALAM,
    saya dlm proses nk beli proton saga fl.. tp risau plak bla baca komen2 kt atas. korang rasa produa viva ke saga fl lg ok? dr segala segi?

    sakithatidenganproton said:
    September 23, 2011 at 7:17 am

    salam..aku baru beli kereta Saga Fl Auto Standard kt serdang..aku beli ngan kawan aku sendiri..aku kate ‘bro tolong belikan aku kete,aku tk tau pasal nk beli kete ni’dia pon ok tolong aku..then nk jadi citenye, pos hantar Hire Purcase, abg aku tgk..die kata harga ni mahal tok harga Saga Fl Auto Standard..rupa2nye dh kena tipu..broker buat loan untuk Saga FL Auto Executive tp bg kete standard..baru blik jmpe ngan officer bank..sekrg bank kate slh salesman proton.dh lan 0 DP die mintak lgi Dp kt aku 3300..sah2lah duit tu die mkn..duit rebat lgi 5000 dapat..mmg lahanat btol..skrg tgu officer bank col..nk wat report polis n wat aduan kt tribunal pengguna..ataupon cancel load tu..sakinye hati sbb salesman tu kwn sendiri..bape byk die mkn..nasib kete pakai tk smpai sebulan..ni nk tumbuk je muka salesman tu..bangang tipu org..melayu mmg penipu..nk tolong die cari sales tp kite terkena plak..

    owner saga fl said:
    September 20, 2011 at 3:51 am

    slm suma.nk tny korg pki saga fl ada x kat lampu dpn mcm bubble pas kering.sng cter mcm wap kering pas kena ujan atau bsh keter.keter aku ada.tu jer mslhnya.lain2 ok aku puas ati.blum ada prob lg wlupn ada 7bln memilikinya.

    afa said:
    September 19, 2011 at 11:16 am

    camana dgn minyak FLX yer kalo dibandingkan dgn myvi?

    Anonymous said:
    September 19, 2011 at 4:42 am

    aku guna flx cvt…..handling cam keta mewah..aku dah try ambik selekoh kat susur keluar highway sungai petani utara menghala ke selatan kelajuan 100km…merc yg cucuk2 aku pn tertinggal….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s