Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..

Advertisements

1,262 thoughts on “Saga

    Siti said:
    April 23, 2018 at 9:49 am

    Saya pengguna Saga FLX dh 6 thn..baru2 ni kereta sy mengeluarkan bunyi seperti ada lebihan bunyi apabila masuk gear (mengerang spt nak racing). Bantu sy apa mslh sebenar kereta sy dan apa yg perlu sy repair. Terima kasih.

      Fitri said:
      April 28, 2018 at 11:16 am

      kerap naik jln berbukit

    GOKU said:
    April 20, 2018 at 10:47 am

    sy ade soalan..sy pgguna saga vvt..hmpir sbln pkai tapi ade masalah ckit..absorber kat dpn ade bunyi pabila lalu bonggol perumahan..mslh bar stopper ke? bnyi mcm kete lama..

      Fitri said:
      April 20, 2018 at 7:57 pm

      cuba check antiroll bar joint & bush.

    zack77 said:
    April 19, 2018 at 3:59 pm

    salam..sy nak tanya…saya nak beli saga secondhand..
    ade sape2 boleh gitau tips2 nak periksa kerete tu mcm maner sebelum beli…

      Den said:
      April 20, 2018 at 8:37 am

      Wsalam. Seeloknya bawa spe2 yg mahir pergi skali msa checking nk bli. Klau nk check sndri especially leaking di mana2 ni awak kena test drive dlam 15 mnit dlu. Sbelum drive check level mnyak htam, air radiator, gear, dll pastu drive sperti sya ckp tdi dah sudah park blik nti tnggu dlam 10 mnit tgk dkt bwah ada kesan tmpok mnyak htam mnitis/dkt area2 head block dll bhgian x.

      Fitri said:
      April 20, 2018 at 8:00 pm

      biasa kdai keta scond suka ganti mnyk 4t guna mnyk masak sawit tuk jimat cost,

    shah said:
    April 18, 2018 at 2:07 pm

    salam, saya punya cermin pandang belakang tercabut sebab anak sedara tarik, mcm mana yer.. boleh lekatkan balik atau ganti tak?

      Fitri said:
      April 18, 2018 at 8:09 pm

      penyangkut yg lekat dkt cermin pon cbut jgk ka.

        shah said:
        April 19, 2018 at 8:18 am

        dh ok dh.. sy p Dr Cermin.. dia kata anak sdra sy ter unlock.. so tercabut cermin tu

          Fitri said:
          April 20, 2018 at 8:01 pm

          yea mmg boleh cbut… cuma besi sangkut yg lekat dkt cermin tu ja jgn smpi trcbut.

    Azahar shah said:
    April 11, 2018 at 12:28 pm

    Seatbelt depan belah penumpang tak naik dah. habis tarik panjang berjela x naik balik. ada cara nak repair DIY sebelum gi kedai?

    Zaid said:
    March 8, 2018 at 10:12 pm

    Salam tuan2..tumpang tny kenapa proton saga flx sy clutch kosong ya…..

      Fitri said:
      March 15, 2018 at 7:34 pm

      sbb dlm pipe clutch fluid xmsuk, kna buat bleed clutch.

      Fitri said:
      March 15, 2018 at 7:35 pm

      sbb dlm pipe fluid xmsuk, kna buat bleed clutch.

    nrlathirah94 said:
    March 8, 2018 at 10:28 am

    Hi… nak tanya sikit, sy guna kereta saga baru vvt , n skrang kreta tak boleh lock lepas buat tinted semalam.
    sebab apa ye. lock dari dalam boleh.lock dari luar tak boleh, nak lock dia just menyala lampu je. ada sesiapa tahu?

      zack said:
      March 8, 2018 at 3:05 pm

      Lepas buat tinted baru tjadi saranan sya awak pergi smula ke kedai tinted tsebut tkut mereka ada terusik apa2 masa psang tinted tu.

        nrlathirah94 said:
        March 8, 2018 at 4:34 pm

        ha yep.. after buat tinted. takut jugak nanti dorg usik bnde lain pulak nnti

          Fitri said:
          March 8, 2018 at 9:20 pm

          bila bukak cover pintu, socket switch panel kna cabut socket bhgian dlm pintu, mungkin socket untk gun lock xdpsang semula.

    aliah husna said:
    March 5, 2018 at 2:08 pm

    hi saya pengguna proton saga lama . saya nak minta tolong . alarm kereta asyik bunyi je lepas tukar bateri baru . kenapa ye . nak matikan bunyi tu pon tak boleh . dah cuba tekan button bwh dashboard pon xde kesan . tekan button dekat remote pon xde kesan . yg berkesan cuma cabut kabel bateri . baru alarm xbunyi dah 😅. boleh bagi cadangan tak

      excel said:
      March 5, 2018 at 4:14 pm

      Try reset ecu. Ecu bateri/alarm klau xsilap.

      Fitri said:
      March 15, 2018 at 7:37 pm

      cabut relay hon & cuba tukar dgn relay yg sama dgn relay yg ad dkt area fuse box.

    shah said:
    February 26, 2018 at 8:05 am

    Assalammualaikum Otai, berapa harga tukar mounting n mounting apa yg perlu ditukar ye sebab dalam keadaan idle,stereng kereta sy bergegar agak teruk.. TQ!

      excel said:
      February 26, 2018 at 8:56 am

      Mounting enjin tu. Tukarlah 1set lagi snang kje xyah lain kali dok tukar sbiji2 kos lagi. Tgk dkat mudah/sparepart cam2 brand ada dlam pelbagai hrga tpi klau boleh guna dri meterial silicon sbab lebih than lsak.

    myshopman said:
    February 14, 2018 at 11:45 am

    Asaalamulaikum,kereta saga sy ada leking minyak enjin berdekatan dgn hos ekzos..bila enjin dihidupkan minyak akan leaking terkena pd host ekzos dan berbau hangit..agak2 berapa kos nak baik pulih keadaan berikut

      Fitri said:
      February 14, 2018 at 9:33 pm

      tukar heat gasket, antara RM60 dan ke bawah… klu dpt cas murah lgy bagus 🙂

      Hafiz said:
      February 20, 2018 at 10:53 pm

      Sama jgk kes knapa ye

    Muhamad said:
    January 23, 2018 at 8:24 am

    Tumpang tanye.. Ebsober satria neo boleh ngam ke kalau masuk pd new saga??

      zack said:
      January 23, 2018 at 11:16 am

      Xpasti. Tgk pda lubang absober dpan tu sma x lubang nut skru tu. Klau x guna springnya je pun ckup.

    Sam said:
    December 18, 2017 at 8:19 am

    Salam..saga sy dh 7tahun..
    Alarm saga sy kerap bunyi terutama pd tengah malam.
    Dan adakala butang alarm kat dashboard berkelip2 lepas sy kunci kete pakai remote & kunci jugak sama..
    Tolong advise..
    Terima kasih

      Fitri said:
      December 18, 2017 at 6:29 pm

      sudah tukar battery remote?

    ujang said:
    November 21, 2017 at 1:43 am

    salam…ada x yg guna flx 1.6…patrol ok x….dan mna lg ok patrol 1.6 @ 1.3….cadang nk ambik preve tp takot kuat minyak

      Fitri said:
      November 25, 2017 at 11:34 am

      klu nk yg jimat minyak mestilah cc yg lebih rendah.. klu nk yg performance power cc yg lebih besar.

    PNC said:
    November 1, 2017 at 11:48 am

    Salam, Jika saya baru pakai saga selama 2 bulan dan saya ingin menukar sport rim ,adakah warranty untuk kereta saya akan terbatal?

      TT said:
      November 3, 2017 at 8:11 am

      Sportrim xde kena mengena ngan void warranty pun sebab tu juz dkt bhgian tyar je klau ada problem bhgian lain & SC ckap dah btal tu maknanya diaorg ngada2 je tu. Ngada2 g SC lain pula.

      Fitri said:
      November 7, 2017 at 9:11 pm

      bukan semua part ada warranty hanya yg tertentu shja.

    Zack said:
    September 30, 2017 at 1:14 pm

    Hai..saya nak taye..kalau nk pam tulang rangka kereta saga flx 1.3 berapa RM??
    Kalau tukar tulang rangka pulak berapa.?
    Mohon jawapan..; )

      budin said:
      October 2, 2017 at 8:03 am

      Tulang rangka yg mne 1?

    Wahida said:
    September 13, 2017 at 8:38 pm

    Assaalam…sy pengguna kereta saga blm tahun 2008…bila mula2 nak gerak…bila kereta da park lama…bila saya tukar gear dr P ke D…break dan tekan minyak nk grak…ada bunyi hentakan kuat..(duk).. Tp lepas tu ok je…kereta gerak mcm biasa….wpun sy tukar gear dr D ke gear 3 atau gear N…xde bunyi…cuma ada bunyi bila mula2 kenderaan nk gerak setelah park lama…bole sapa2 bg pandangan x…tu masalah ape

      adin said:
      September 14, 2017 at 8:11 am

      Wsalam. Auto mmg cmtu stndart akan bnyi cm tu msa mula2 nk start drive psal dah skian lama dlam 4hri ke atas mmg bila nk start akan bnyi cm tu kcuali klau msa tu mnyak GB baru tukar. Bnyi tu xde pe2 krosakkan je jnji lncar msa drive oklah. Bnyi psal mnyak GB tu dok lama bertakung tu bila starting bnyi cm tu. Jgn kata auto MT pun kdang sma gak adakalanya nk2 kereta yg berusia ni gear agak keras skit tpi lama2 oklah. Jgn risau tu stndart mula2 starting je sbab dah lama park.

    Orkid said:
    August 30, 2017 at 10:03 pm

    Sy pengguna saga blm 2008..masalah kete sy
    -bar minyak yg kedua dr atas x menyala dh..ilang itamnya
    -nombor bacaan meter pon yg kedua last hilang
    Nk buat cmne eh..kwn2 tolong..
    Takut bar tempature pon hilang nti..tak pasan lk kete dh panas

      Ben said:
      September 1, 2017 at 8:37 am

      Tgklah sma ada fius dkat box eletronik dpan/dkt meter yg problem. Buat scanner tool utk lbih cnform

    Hussein said:
    August 12, 2017 at 3:06 pm

    Salam semua, saya pengguna SAGA BLM tahun 2009.. saya dah pakai kereta dalam lingkungan 7 tahun.. saya nak tanya.. untuk compressor aircon.. bole tolong tak sesiapa yang tahu… kalau magnetic clutch compressor ada effect tak kalau tak ganti dalam masa yang lama.. and harga untuk skali buat tu dalam berapa erk? Kalau ganti magnetic clutch compressor tu kena ganti bearing tak juga?

      zack said:
      August 14, 2017 at 8:22 am

      Saya baru kena pada. Rsanya klau xgnti ok je tpi aircond xboleh digunakan lah sebab xsejuk dah n akan bnyi bsing n boleh myebabkan seketul kmpressor bleh rsak. Clutch tu boleh ganti tnpa gntikan kmpressor. Jnji ngam boleh bfungsi. Saya kedai msukkan jnis material besi sebab klau yg stndart cmpuran getah n besi. Hrga sya kena tmasuk upah RM180.00 mybe awak boleh dpt lebih murah dri saya. Tgk kedai mne yg awak dpat tpi pastikan kdai mbaiki n servis aircond bukan aksesori/kdai biasa yg ada buat repair aircond sbab mereka selalu suggest tukar kmpressor seketul yg berharga RM400-600 tpi klau specialist aircond kereta diaorg akan ikut bajet n boleh tukar satu2 tnpa mnukar seketul kmpressor.

        Hussein said:
        August 14, 2017 at 4:48 pm

        Harga tu memang total skali dgan gas aircon ker.. ? Atau tak just tukar barang saja.. klu kat servis centre mesti lagi mahal kan..

          zack said:
          August 14, 2017 at 4:52 pm

          gas masih ada lagi so juz tukar magnet clutch kmpressor je. Klau gas pun xde n msuk baru tmbah lagi rm80 je

            Hussein said:
            August 14, 2017 at 5:07 pm

            Klau gas dalam 20 bar jer.. itu bukan effect dri magnetic clutch tu ker?

            zack said:
            August 15, 2017 at 8:23 am

            Biasanya klau gas kurang disebabkan ada kbocoran pda paiping aircond. Klau magnet clutch problem gas masih ada lari dlam tngki smpanannya sebab clutch magnet problem aircond xrasa sjuk dsebabkan gas xdpat di mampatkan oleh kmpressor utk myejukkan kabin dalam kereta. Mybe gas awak kurang dsebabkan dah smpai tmpoh utk tmbah/flush baru agaknya kebetulan clutch magnet awak plak rsak. Aircond ni seeloknya flush je jgn asyik refiel je sebab nti boleh buat kmpressor cpat kong. Klau refiel je skitar RM30-40 tpi klau flush lagi bbaloi juz RM65-70 diluar Dan RM80-85 di service center. Tukar setiap 50-60000km atau 1thun stgah

            hasni said:
            August 30, 2017 at 8:32 pm

            Salam…sy pengguna proton saga BLM tahun 2008….kereta saya ada masalah nombor meternya angka yg kedua last dh xde..dia terpadam..dan bar untuk minyak yg kedua dari atas pon hilang…

            Mcmna nak repair semula ye??ada sapa2 tau?

            Takut bar dekat tempature pon hilang nti. On 15 Aug 2017 08:23, “Blog Kereta Nasional {Proton}” wrote:

            > zack commented: “Biasanya klau gas kurang disebabkan ada kbocoran pda > paiping aircond. Klau magnet clutch problem gas masih ada lari dlam tngki > smpanannya sebab clutch magnet problem aircond xrasa sjuk dsebabkan gas > xdpat di mampatkan oleh kmpressor utk myejukkan kabin da” >

        Samantha Mei Lee said:
        May 12, 2018 at 1:55 am

        Hi zack..tanda2 kompresor rosak mcm mana ye?
        Sblm bila sy start enjin jln ok lps tu on air con depan enjin sana sdh ada bunyi bising mcm geseran..kalau off air con bunyi terus hilang..
        Workshop biasa ckp air con kompresor rosak & caj dia dlm rm1k++…

    Bazli Yusoff said:
    August 11, 2017 at 3:56 pm

    Hi semua, saya ada pertanyaan. Untuk Saga LMST 1.3 2016 sesuai tak nak pakai tayar size 195/55/15 ? mohon advise 🙂

      er said:
      August 11, 2017 at 4:07 pm

      Saga LMST ada ke thun 2016? Hihi sje tnye. Boleh je ruang bay tyar stakat saiz 195/55/15 ok je klau 195/50/15 cntik skit. Klau nk msuk 205/45/16 pun ok klau nk saiz besar lah. huhu

        Bazli Yusoff said:
        August 11, 2017 at 4:33 pm

        *Tahun 2006. maaf typo. Thanks fr info 🙂

    Hussein said:
    August 7, 2017 at 11:12 pm

    Saya pengguna saga blm tahun 2009.. saya nak tanya untuk siapa yang pernah mengalami.. extension dkat pulley untuk belting.. kalau ada masalah extension bearing contohnya.. klu hidupkan suis aircon.. adakah extension bearing akan ada bunyi bising berlaku.. mohon pencerahan.. sebab masalah sekarang bila saya on suis aircon ada mcm bunyi bearing.. saya suspek extension bearing atau pun compressor bearing air con yang ada masalah..

      zack said:
      August 8, 2017 at 9:04 am

      Aah klau problem mmg ada bnyi. Tensioner belt@bering addjuster belt kena tukar stiap 2x tukar taiming belt. Klau yg ori asal kilang smpai 3x tukar pun msih than. Klau bnyi dari belt msa belt running tu gesekkan lilin skit dkt belting tpi hti2 jgn smpai tgan tsangkut plak. huhu

        Malik Rahim said:
        November 16, 2017 at 2:42 pm

        dekat mana bengkel encik? saya nak repair aicond.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s