Gen2

Apa Komen Anda Tentang Proton Gen2? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Gen2

Advertisements

2,208 thoughts on “Gen2

    MJ Saidi said:
    February 14, 2015 at 7:28 pm

    As slm & selamat mlm geng Proton Gen 2 saentero Malaysia. Nak tanya brp liter nak guna jika nak tukar ATF. Ikut buku panduan 7.7 liter. Ermmm, betul tak?

    Terima kasih kerana membantu.

      edi78 said:
      March 25, 2015 at 1:30 pm

      bro..aku x pasti berape liter tapi klu beli minyak ATF tu, aku slalu beli 5 botol..tuang dalam 4 1/2 botol..

        salihin said:
        February 6, 2017 at 10:22 am

        Biasanya dlam 5 liter tapi rsanya klau org bbuh kurag 2 maknanya nak bagi gearbox 2 rsa ringan skit tpi klau buku pnduan dh gtau 7liter pakai je ikut buku pnduan utk lebih pnjagaan gearbox ni

      Amy said:
      October 11, 2016 at 1:12 am

      assalam,kalau crmin dpan crack..bp kos agak2..xbyk pnjg sgt crack..mohon pencerahan

        salihin said:
        February 6, 2017 at 10:25 am

        Kos dlam RM350-400 dkt kdai crmin siap psag. klau dkt pngilang dia murah skit dlam rm300-350 tpi xtau dia boleh psagkn skali/x. Klau juz bntik/sumpik skit hntr DR. cermin je jimatkn kos skit. Kos antara RM40-100 ikut keadaan truk/x cermin 2.

    faizal said:
    February 14, 2015 at 11:17 am

    Masalah kereta sy gen2 2005…start engin xblh hdup, bila dibiarkan dlm 5,6 jam..start idup balik…pastu sy matikan engin..nk start pulak..dh xboleh..apa problem dgn keta sy?

      azaromi ghozali said:
      February 6, 2017 at 8:41 am

      Saya sedang lalu masalah sama skg.. apa solutionnye ye… dalm 10 ada 1 kali blh stat …. tolak pastu hidup.. apa masalahnya tu

        salihin said:
        February 6, 2017 at 10:28 am

        Starter/alternator/bateri ok x? Spark plug? Pernah servis n tuning throttle body n TPS sensor x? Biasanya slah 1 pkara ni gagal bfungsi mmg myebabkan enjin ssah hdup atau pun petrol pump rsak/fuel filter tsumbat.

        Rosa said:
        March 2, 2017 at 5:41 pm

        Check relay fuel pump

      Fitri said:
      October 18, 2017 at 8:06 pm

      Kalu Starter motor bersungsi tetapi engine xhidup, First tukar fuel filter kedudukan bawah kereta dekat dgn tangki minyak, Klu msih ada masalah cuba check fuel pump klu rosak tukar lain, nk tau fuel pump berfungsi atau tak, bila masuk kunci pusingkan yg pertama mcm biasa ACC, pusingkan yg kedua ON, bila kunci ke dudukan ON akan dengar bunyi motor electric, itu adalah bunyi motor electric fuel pump, Klu xdngar bunyi motor electric bermaksud fuel pump xberfungsi dan engine xkan boleh hidup.

    saiful said:
    February 13, 2015 at 5:26 pm

    ada masalah saya kat gen2 saya.. saya bawa gen2 jalan x jauh lah dalam 2km ada bau hangus.. apasal tu ya..

      Fitri said:
      October 18, 2017 at 8:12 pm

      Bau hangus pada engine biasanya disebabkan ada leaking, bila minyak tumpah pada engine haba engine akan menyebabkan minyak yg leaking berbau hangus, tukar engine head gasket.

      edi78 said:
      October 19, 2017 at 1:44 pm

      rajin2 la buka hood engine dan jenguk atas bawah engine..say pernah kene..bau hangit dan ada sedikit asap..ingatkan kabus di pagi hari tp asap..check engine. rupanya hose ATF tak ketat so ada leaking mengalir ke ekzos..berasap la skit..

    MJ Saidi said:
    February 8, 2015 at 6:03 am

    Inhibator switch hangkang lor…minta tukar

      Mohd Ridzuan said:
      February 8, 2015 at 12:42 pm

      Sejujurnya Proton Gen2 boleh dikatakan 70% berpunca daripda design itu sendiri. Contohnya power window, water pump, door handle…..walau tukar baru sekalipun masalah tetap akan terjadi SEBAB punca masalah tidak diatasi.
      Cara untuk atasi adalah Change Design itu saja !

        BFL said:
        February 8, 2015 at 1:21 pm

        bukan change design, tapi CHANGE CAR!
        mungkin problem quality rendah pun salah satu faktor jgk. klu material yg digunakan tu berkualiti, insyaAllah ok sy rasa.

          Fahmi said:
          September 25, 2016 at 3:38 pm

          Saya setuju dgn pendapat itu. . . Kualiti barang penting
          . .

      saiful said:
      February 16, 2015 at 2:06 am

      Agak agaknya berapa kos tukar dan alat ganti inhigitor switch tu ya.. mohon bantuan Mr MJ

    aizul said:
    February 2, 2015 at 5:30 pm

    Sy memiliki krete gen2 dlm tahun 2005 .. Masalah sy bim bengkok .. Agak2 ley repare x ??

      hafiz said:
      February 8, 2015 at 2:49 pm

      rim bengkok biasa ketok balik di kedai tayar..sebiji rim rm50

        BFL said:
        February 8, 2015 at 3:30 pm

        dia tulis BIM, bukan RIM. B dengan R tu jauh tu kat keyboard. klu nak kata typo error, mcm mustahil je. ke typo error??

    farhan said:
    February 1, 2015 at 4:37 am

    salam..nak tanya.saya pakai saga s.v.haritu ada problem x boleh start engine.lepas bersihkan throttle body,kuar 1 faulty actuator throttle sensor 1..tekan minyak pulak rpm mmg tak naik.apa problem dia ya?harap minta pencerahan..

      naz said:
      February 2, 2015 at 9:00 am

      Scan enjin satu satu…lps cuci kene reset dan scan blik

    sharls said:
    January 29, 2015 at 8:14 pm

    Mana nak cari head g2 1.3 ada tempat talk SBB engine ada. Masalah

    faizlee said:
    January 29, 2015 at 11:10 am

    Nak tanya.. kereta saya gen2 cps 2010 manual .. saya ada beberapa soalan
    1. baru2 nie bila bawak rpm lebih dari 30 lampu enjin menyala
    2. meter speed tak naik dan mileage pn statik tak bergerak

    boleh bg taw apa solution dia..terima kasih

      Korolis said:
      January 31, 2015 at 3:57 am

      Swich kelajuan dekat gearbox dah rosak atau wiring problem. Check ECU dgn alat komputer proton.

      naz said:
      February 2, 2015 at 8:50 am

      Check crank shaft sensor meter speed cable…cadangan nak jaga wiring proton .boleh guna grounding cable x perlu pasang voltage stabilzer

      Lil said:
      February 2, 2015 at 6:59 pm

      mudah…saya pun dh kena masalah ni…tukar aja spedometer tu seketul dalam 2ke4 ratus gak laa…tipu aja tular ecu la,speed sensor la da lain2…percayalah…sbb kedai protin sendiri xdpr selesaikannya.

        Faz said:
        February 2, 2015 at 7:10 pm

        Kedai protin yg jual diet berupa protein tu ke? Kalau ye, memang tak dapat selesaikan masalah berkaitan kereta.

          mat nordin said:
          February 6, 2015 at 8:08 pm

          die tsalah taip tu…kdai proton sbnrnya,…bkn kdai protin,eheheheh…. 😀

      Fahmi said:
      September 25, 2016 at 3:48 pm

      Sya syorkan tuan bwa kereta kebengkel dan cek dgn computer. . Sekiranya comp.xble nk baca. . Sya rasa meter componan ada masaalah. . Perlu di tukar. . Harganya ble tahan juga. . . Sya pernah berlaku mcm ni. . Dh banyak rm sya habis. . Last2 jumpa gak. . Skrg dh setel. .
      Utk pengetahuan semua. . Kotak meter tu bkn sekadar nk tunjuk meter2 tu je. . Tapi ada bnyk fungsi disitu. . Mcm nyawa kereta tu. .

    mat nordin said:
    January 24, 2015 at 2:21 pm

    salam bos…sy pmilik kete gen 2 auto thn 2005..dlm 2 hari yg lepas,cm ad msalah part gear..bila letak di ‘D’,dia gerak cm sentap n lama2 simbol ‘D’ tu berkelip2…apa masalanye ye..???kete pn jd xpickup n gear tu xbtukar2 pn,tpksa naik pelan2….harap sape2 dpt bg pandangan n pndapat di ruangan ini.. 🙂

      Faz said:
      January 25, 2015 at 10:21 am

      try tukar minyak gear dulu, ATF

        mat nordin said:
        January 25, 2015 at 11:50 am

        owh..ok,nt sy try tukar..tq bro faz.. (y) (y)

        mat nordin said:
        January 29, 2015 at 5:16 pm

        xjadi jgk bro Faz..lampu ‘D’ tetap kelip2 n gear xbtukar2….

          Faz said:
          January 31, 2015 at 12:18 am

          Owh yeke, hmm kena hantar workshop check tu.
          Sy bg cadangan tukar atf sbb klu atf dah lama x tukar pun jd mcm tu jgk

            mat nordin said:
            February 6, 2015 at 8:09 pm

            ok tq boss.. 🙂

            mat nordin said:
            February 7, 2015 at 12:58 pm

            boss…berkaitan msalah kereta saya ni,org proton servis ckp diorg ‘suspect’ valve body yg prob..upah sekitar rm800++…tu pn diorg blm sure lg sbb tkut2 memg kena tukar gearbox (rm2k ++)…tp upah buka n check ttap kena byar…pomen kg lak ckp,valve body xleh repair….so apa pandangan boss faz,poket pn xbrape tebal sgt nie..hhehe

          Faz said:
          February 7, 2015 at 10:30 pm

          Setahu sy valve body boleh tukar. Tp sy bkn gearbox specialist
          Tanya kat workshop.
          https://forum.lowyat.net/topic/3006799

          Man said:
          October 14, 2017 at 11:39 am

          Bro…cuba check PNP suis & sensor gearbox…buka bateri..pastu ada kat bawah tapak bateri tu…bnda alah tu masuk air…buka cuci n keringkan

        Korolis said:
        January 31, 2015 at 3:50 am

        Hal ni berlaku kat jenama lain auto juga.
        1. Dalam masa tak bergerak (handbreak) cuba jangan pijak brek bila tolak gear. Pastikan depan belakang selamat. Kalau tak sentap, kemungkinan besar soket lampu brek ada short.
        2. Chek grounding dan elektrikal satu per satu.. Bila dah lama sebahagian kereta ada bocor arus letrik ke chassis. Dalam kedaan ni bacaan alat komputer uji TCU biasanya tak stabil. Kalau tukar wire harness mahal sikit dlm rm2000. Kerap jadi penyelesai.
        3. Kalau 2 tak berjaya servis gearbox. Lk rm2000.
        Biasanya flush minyak auto dulu dan ganti dgn minyak ikut spec asal utk lebih murah. Minyak lebih pun boleh jadi gitu. Minyak bocor dari gearbox ke drive shaft seals pun boleh jadi gitu. Warna minyak gearbox jadi perang pun boleh jadi gitu. Sekadar berkongsi apa yg kawan lain dah lalui.

          mat nordin said:
          February 7, 2015 at 1:32 pm

          masa msuk gear memg dia sentap..pastu masa jalan smpi gear 3 je….aritu dh tukar minyak ATF yg baru kt kdai servis kete tp dia isi smpi 5 botol (5 liter)…ttap sentap jgk msa msuk gear…adakah sya ptut tukar gearbox baru…??pape pn tq en. Korolis utk info tuan.. 🙂

            ewhyskrtel said:
            February 25, 2015 at 8:53 pm

            Bro..voltage xckup,sbb 2 bla shift gear dia jerk,ada 1 socket power cable dkt ecu box tu,mntk technician proton check,myb salah 1 pin dh corrode atau patah atau problem. Lps 2 suro diorng reset balik Rpm n sebagainya.

      Alif said:
      February 16, 2016 at 10:31 pm

      Saya baru terkena macam masalah tuan, boleh bagi pandangan ape yang tuan buat untuk selesaikan masalah lampu D berkelip

        Ali said:
        June 6, 2016 at 12:18 pm

        saya baru lepas repair benda yang sama. kena tukar body valve. dalam RM500++ camtu.

      Safuan said:
      June 20, 2016 at 6:19 am

      Bos..dh setel blum D blinking?…gen2 sye dh jd..pegi proton coe pun xjd..last jumpa mechanic kt bidor..dh jumpa prob..power sensor prob..adjust balik dh ok..kdg2 longgar..

        Mohd sholihin said:
        February 15, 2017 at 12:30 pm

        Kat mana kedudukan sensor tu?kete sy pon br kene ni…

        Azim said:
        April 5, 2017 at 12:18 am

        Power sensor tu kat mane

          Azim said:
          April 5, 2017 at 12:19 am

          Da tuka 2 kali input speed sensor,
          Ade org kate kne overhaul g.box…
          Sbb da lebih milage
          Milage 306xxx

            Qais said:
            April 5, 2017 at 8:12 am

            Xperlu overhall tkut sma juga nanti. Check mybe sensor2 pda gearbox ggal mberi isyarat 2 myebabkan gearbox ggal bfungsi ngn baik. Cri kedai yg btul2 specialist dlu. SC tnya mne ada pomen yg tau technican psal gearbox ni psal xsmua SC ada specialist technican ni atau cri kdai luar yg mmg mahir mbaiki bukan mahir mnipu. Cuba lawati blog kereta mekanik kereta ada nmbor en . arshad dkt atas skali tnya mne bngkel dia sebab dia ni jujur.

            (edi tlog bntu member2 ni)

        Matshah said:
        September 13, 2017 at 3:08 am

        Salam bro. Dh ok ke blinking D. Keta sy bru jd ni.. lpas bsuh enjin.bro tkar apa.mmg gen2 snsetif xleh bsuh enjin ke

          Qais said:
          September 13, 2017 at 8:32 am

          Elok xyah bsuh enjin je bro. Kdai ni bukan tau pun. Bntai smua sama nk2 klau budak2/bangla yg bsuh. Klau nk bsuh gak cri tmpat yg mmg btul2 pndai tpi klau aku tiap2 mnggu aku lap ngn kain bsah je jnji buat hati2.

      zuk said:
      September 7, 2016 at 4:15 pm

      Aku pon penah kena.. Solution mudah dia:

      1- Turunkan tingkap driver separuh.. Matikan radio dan enjin.. Cabut kunci simpan dlm poket.. Pastikan tiada penggunaan elektrik atau elektronik langsung walaupun signal n hazard light.

      2- Make sure turunkan tingkap sebelah driver separuh sebab proses ini kadang2 buat keta lock sendiri.

      3- Bukak bonet depan.. Cabut fius yg cover dia warna kuning dlm fuse box sebelah bateri tu dalam 5 saat.. Pastu masukkan balik. Lampu signal akan berkelip dan lock pintu akan turun naik.. Ada yang turun je tapi xkisah.

      4- Masuk balik kereta.. Kalau pintu lock, bukak ikut tingkap yg terbuka tu.

      5- Kaki tekan pada pedal minyak sampai habis.

      6- Pulas kunci sampai on tapi jangan start kereta dulu.

      7- Akan kuar bunyik pelik2 dalaman kereta tengah reset.. Lepaskan kaki dari pedal minyak lepas dengar bunyik “krekkkk.. krekkk”..

      8- Start kereta.. InsyaAllah lampu enjin mati dan gear tak sangkut lagi.. Kalau sama gak.. Ulang balik dengan teliti sebab mungkin ada salah step..

      Selamat mencuba.. Hantar kedai memang macam wayang keluar.. Dan duit pon terbang paling bangsat rm600..

        Mohd sholihin said:
        February 15, 2017 at 12:34 pm

        Ni solution utk signal d gear berkelip ke?

        aqmalhafiz said:
        August 18, 2017 at 4:00 am

        bpe lame nak tekan pedal lepas on kunci bos..sori bertnya

      Fahmi said:
      September 25, 2016 at 3:53 pm

      Salam. . Saya rasa gear box dh rosak. . Cuba bwa ke mekanik. Ada yg blh dibaiki dan ada yg.xble. . .kena tukar . . Kat kedai potong ada. . Bwa mekanik anda . Dia ble pastikn yg elok g.

      hazwan said:
      December 4, 2016 at 12:54 am

      salam u tukar speed sensor dan input sensor garanti ok

    naz said:
    January 22, 2015 at 6:18 pm

    Kalau dah rosak mmg x bunyi dah fuel pump tu.tp blh kesan dr awal sblm rosak.meter minyak dah x btul.cth lps isi minyak meter lmbt naik .meter minyak x stabil kjp turun kjp naik.klu prsan cam ni baik tukar cpt.

    Sayang Malaysia said:
    January 22, 2015 at 4:58 pm

    bila start on tak boleh hidup, mungkin anda punya starter motor tu rosak kot…gen2 dan saga blm starter nya sama….kalau nak original baru gen 2 harga rm600 tu pun kene order, kalau saga blm tu baru rm250 original…tokey kedai cakap diorang adik beradik punya jenama boleh punya haha…aku tekat beli bila cuba ok boleh hidup….bezanya bunyi tak sama dgn gen2 punya, bunyi cam saga blm…tak kesah la asal boleh hidup dan lancar sampai sekarang

    Sayang Malaysia said:
    January 22, 2015 at 4:33 pm

    nak kesan gen2 kalau fuel pump rosak ialah masuk kunci kereta dan “on” jgn start kereta dulu..you all akan dengar bunyi kat sit bawah bahagian penumpang belakang ada bunyi…itu menandakan fuel pump ok…..kalau tiada bunyi menandakan ianya rosak…harga fuel pump gen2 rm 360 original…balik pasang sendiri….kalau hantar kedai….dalam rm 450 ke 500 harga barang tak masuk upah….

      Korolis said:
      January 31, 2015 at 4:01 am

      Waja punya rm600 lebih ori. Fuel pump tu ada bawah seat belakang. Boleh buat sendiri. Cucuk soket je.

    Sayang Malaysia said:
    January 22, 2015 at 4:12 pm

    saya pakai gen2 keluaran 2005…dah lama pakai kereta nie. engine kadang cepat panas bila kekerapan perjalanan…saya buang cover plastik engine…kurang panas…kereta dah lama walaupun cuci radiator ia masih panas dan kurang memuaskan. langkah terbaik bagi aku…ialah beli radiator baru keluaran APM original. harga dalam rm350…petua bagi diri aku kalau beli kereta second atau dah oldtimer nie…langkah pertama beli radiator baru dan service…baru kereta akan lancar dan kurang kerosakan. tukar exxos yg ringan sikit… sebab gen2 exxos asal besar dan tukar exxos punya penapis karbon bahagian depan engine tu..biar karbon pembakaran lancar keluar….kalau buat kat kaki exxos seksyen 20 shah alam di orang pakar dan harga murah juga

      herman said:
      September 4, 2015 at 3:16 pm

      Salam. Boleh sy tahu tuan beli radiator apm utk gen2 kt mane? Gen2 manual atau Auto? Tk

    dkartresoursources said:
    January 13, 2015 at 8:01 pm

    Naz kalau sy ikut tuan jenuh spare duit.. Tukar plug setiap 40 KM pergh.. Ulang alik pegi kerja dh 45 KM. Jenuh hari2 tukar plug.. Tokey balak pun rabak… Hehehehe. Tp td dh dpt punca dia.. 1st serviaircond. Cuti filter habuk banyak.. Sbb tu enjin kena kerja kuat.

      naz said:
      January 22, 2015 at 6:22 pm

      X jugak sbb nak dpt 40km dlm 2 thun.setiap bln mmg save rm 50 utk kete .so ade budget

      naz said:
      January 25, 2015 at 5:12 pm

      sori bukan 4o km,tapi 40 ribu km…

      Fahmi said:
      September 25, 2016 at 3:58 pm

      Nak spark plug tahan lama. . Pakai je iridium spark plug. .ble wat sampai 100k km.harga tinggi ckt la. .

    dkartresoursources said:
    January 13, 2015 at 4:49 pm

    Saya pakai gen2 2005, masalah enjin xde pickup bila on aircorn.. Apa masalah ya?

      naz said:
      January 13, 2015 at 7:33 pm

      Same la kete tahun 2005 kete saya kete auto. kalau di convert mcm org, orang tu dah berumur 40 tahun.tau2la orang yg berumur 50 taun gitukan.kalau kete auto cuba tuka minyak auto pastikan minyak proton jgn minyak lain brand dlm setiap 30km ltk sekali auto treatment.tuka plug setiap 40km dan guna minyak 97.insya allah ade perbezaan.pickup ade blk.sekadar mengikut pengalaman.sebab dah scan satu2 no problem .

    zizi said:
    January 13, 2015 at 2:40 pm

    salam bro…kunci alarm ak rosak la…tukar bateri pon sama. tp lau ak ketuk2 br leh pkai alarm dia.. ap msalah ea..proton ckp tukar br..hihihi

      naz said:
      January 13, 2015 at 7:25 pm

      Kalau kete baru tanye proton care.kalau dah lama tuka je alarm tu.

    naz said:
    January 13, 2015 at 1:08 pm

    Masa servis dgn pomen kat sc sempat berbincang dgn jgk pasal2 ni.dia kata blh jd juga crankshaft sensor dan juga plug kadang kalau plug ade dua tak menyala atau dah kurang api pun boleh juga menyebabkan lampu enjin menyala.ape2 pun saya buat scan enjin secara berkala.scan satu2 insya allah br bleh detect

    mirul161 said:
    January 13, 2015 at 9:46 am

    Sy ada gen2 thn2004.masalah gen 2 sy bila kelajuan lebih 110 lampu check enjin akan menyala.sy telah anta check komputer dan keluar kod speed sensor.speed sensor sudah tukar tp lampu check enjin masih menyala apa bila kelajuan lebih 110km.apa perlu buat.speed sensor dan o2 senser dah tukar..

      Kamarul said:
      January 13, 2015 at 10:31 am

      Sama dengan masalah kereta Saya, dah tukar speed sensor tapi masih lampu check enjin menyala.

        Bilal said:
        August 12, 2017 at 9:14 pm

        Sy penah kena mcm to..peyelesaian dia..tukar wayer plack to..wayer plack dh liking..

      edi78 said:
      March 25, 2015 at 1:34 pm

      klu guna kete auto,sila TOP UP lagi minyak ATF.

      Radzi said:
      December 27, 2015 at 2:33 pm

      Speed sensor tu kt belah mana ye

        jklmnop said:
        December 27, 2015 at 7:44 pm

        Wheel speed sensor kat tayar bang. Ada wire sensor. Klu kete ada ABS, confirm ada

      Azmi said:
      July 16, 2016 at 5:13 pm

      Sy pakai gen 2 thn 2004. .prnh berlaku bila speed 110km. . lampu enjin menyala. . . .sy tukar oksigen sensor. . . alhamdulillah masaalah selesai. . .

      Fahmi said:
      September 25, 2016 at 4:09 pm

      Saya alami masaalah yg sama . . .cek com. . 02 senser xberfungsi . . Dh tkr baru. . Sama juga. . Cek lg dan lagi. . . Alhm dulillah . . Dh ok. . Kos rm 700++ tkr barang + comp scan. . Skrg speed 200kmh . . Ok . .baru2 ni blk seremban. . Speed 200kmh xnyala dh. .
      . Nk tau barang apa sy tkr. . Sms sy. . 0164124234/01110902668

        Raja said:
        October 7, 2016 at 2:13 pm

        Bagitau je la apa yang rosak. kau siap nak buat duit ke apa? tak bole blah kedekut ilmu.

        Choi said:
        July 4, 2017 at 11:01 am

        Ape da manusia

    cinan said:
    January 13, 2015 at 1:10 am

    salam…mak sya memiliki Gen2 2004,bru2 ni mak sya bwak,engin tiba2 je mati,pam minyak ok cabel plug api cntik crank sensor dh tukar tp engin msih lg x bleh hidup,ape lg ye..tlong bntu…

      naz said:
      January 13, 2015 at 1:10 pm

      Mungkin Relay fuel pump

        MBB said:
        June 17, 2016 at 6:04 pm

        Relay fuel pump kat mane bro?

      ewhyskrtel said:
      February 14, 2015 at 11:49 am

      Check power relay. Tukar yg baru. Temporary action,xbole start or crank engine msh kosong,Bkk ecu cover cabut power relay,lps 2 pasang balik n start. Better ada 2 org,1 start 1 lg hold relay 2 goyang2 ckit..then start. InshaAllah.

    Zikri89 said:
    January 6, 2015 at 4:56 pm

    Salam Bro..saya pemilik Gen 2 Auto 2005..baru2 ni kete sy tengelam dek air banjir.Tengelam had hand brake jgak la kn..try stat da xbole..ad pomen ckp psal ECU,brape hrga ek tuk buat sume 2???

      naz said:
      January 13, 2015 at 1:16 pm

      Klau lps banjir enjin x blh start.cabut bateri dan ecu biarkan dia kering semulajadi.kalau dah start mmg merosakkan ecu.ecu mmg mhl.try cari half cutla.

        mahnesnapi said:
        February 12, 2015 at 12:31 pm

        Salam.. Saya punya kereta gen2 auto 1.3 dah masuk 9tthn usianya..problemnya ialah masuk gear D in jin gegar kuat mcm tu jugak dgn gear revers..kalo jln in jin jd berat lampu in jin pun menyala tekan minyak jd kosong.. Kena mati injin dulu 3,4 minit start blk kekadang normal blk.. Kekadang pulak 3,4 hari normal.. Bankel ckp sensors gearbox btul ke?

          BFL said:
          February 12, 2015 at 12:42 pm

          ayat encik ni sangat klasik. sy suka.
          injin (enjin)
          bankel (bengkel)

          ewhyskrtel said:
          February 14, 2015 at 11:45 am

          Bro…g proton service,suro diorng check ecu cable,mungkin ada current or voltage xsampai,sbb 2 bla shift gear D or reverse jerk. Myb ada pin dkt sockect 2 dh patah atau berkarat. N lg 1 tukar la power relay d ecu box 2..I have encountered this problem before,alhamdulillah skrg dh ok. Hilang poning palo den ni 😂

          Syafiq said:
          February 7, 2016 at 11:43 am

          Dah setle ke masalah bro? Saya kena masalah yg sama dah poning tak tahu punca. Ada tips? Please

            peter said:
            June 17, 2016 at 2:22 pm

            hai kwn2 nk tnye klu proton blm xbole hdup apa masalh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s