Cukuplah Sekali Duhai Proton

Posted on Updated on

Proton sama macam UMNO ..Batu nisan dah lama siap tapi
tunggu masa ajal jer.
Sememangnya saya dah serik dan serik serta terus serik untuk memiliki kenderaan jenama PROTON
Sejarahnya saya pertama kali membeli proton Persona (acuan Gen2) begitu teruja sekali . Tanggal November 2007 saya mula menggunakan Persona untuk ulang alik kerja dari KL ke Muar seminggu dua kali.

Tapi nak jadikan cerita selepas dua bulan guna ada je masalah bunyi semacam kat enjin , odometer dan fuel indicator walaupun lepas isi penuh kat petrol station tetapi fuel indicator baru menunjukkan tiga suku . Bila ditanya Proton Edar jawabnya benda kecik jer tapi lama ke lamaan akan neutral balik lah. Selepas 6 bulan guna benda yang sama masih tetap macam tu juga.

Nak jadikan cerita saya selepas isi minyak kat Pagoh (full tank ) melalui Highway PLUS terus ke Sekudai selepas membayar tol kat Sekudai tetiba je cermin kereta tak dpt dinaikkan. Jamed . Ketika itu pula hujan lebat. Allah saja yang tahu. Lebih mengejutkan masa yang sama saya tengok penunjuk minyak pada paras E ???? terkejut lah kawan ni. Dalam keadaan hujan lebat air masuk dalam kereta tahu saja lah . Terus ke stesen petronas selepas tol tu untuk isi balik minyak dan panik dengan cermin tingkap yang tak naik. Banyak lah siri selepas itu nak cerita betapa PERIT nya memiliki biawak hidup keluaran PROTON.

Genap 8 bulan maka bercerailah saya dengan PERSONA . Faktor penceraian saya yang terakhir ialah kerana layanan Proton Edar yang amat mendukacitakan dan kerana bencinya pada hanky panky servis Proton Edar sebab benda kecik pun nak settle berbulan-bulan.

Saya jual lelong saja PERSONA dengan nilai RM30k ( memang tak ada nilai walaupun baru guna 8 bulan ) dan saya mulai memandu TOYOTA CAMRY model terbaru mulai Julai 2008. Barulah puas hati tak payah pening kepala nak fikirkan cermin tingkap tak naik, fuel indicator tak normal, bunyi kipas ekon dan compressor mcm kereta 70an. Body tu jangan ceritalah.

Saya telah bernazar , andaikata saya bertuahlah memenangi sebuah kereta keluaran Proton daripada peraduan atau pertandingan ke ingatkan saya bahawa kereta itu akan takkan saya gunakan malahan saya akan jualkan terus kepada sesiapa yang berminat . Hasil jualannya saya sedekahkan kepada mana mana pembinaan MASJID dan 5 sen daripadanya saya serahkan kepada Pengurus Proton Edar sebagai penghargaan kepada layanan serta kualiti proton yang begitu teruk sekali.

Jay-jay : Cukuplah Sekali.

137 thoughts on “Cukuplah Sekali Duhai Proton

    pitt said:
    February 7, 2014 at 5:40 pm

    biasa kalau pkai 2.0 trus mesti kaki lenjan jauh punye… tggu kelemah kenderaan apa jua tetap ada kelemahan…..

    Anonymous said:
    October 24, 2013 at 5:15 pm

    yang duk hentam proton tu biasanya salesman lain tu.diaorang xder sales..buat apa nk kutuk sanan sini, tiap2 barang buatan manusia pasti ada kelemahannyer…ada faham

    syafie said:
    October 10, 2013 at 12:22 pm

    bang..masih ulang alik muar kl ke..klu masih..ingat nk carpool…harap dpt email sy…tq…

    muthukumar said:
    September 28, 2013 at 1:35 pm

    sy pernah pakai prt persona baru pakai 2 bln sistm elotrnk dah rosak,nasb baik ada grntk slp 1thn pula minyk hitam gaskt bocor

    Anonymous said:
    July 12, 2013 at 1:48 pm

    apola

    Yoox voucher said:
    May 27, 2013 at 12:55 am

    I live in Portugal now so things are new and exciting over here but
    I miss the English. Appreciate you for reminding me.

    Rosalie said:
    May 7, 2013 at 1:13 am

    Very descriptive post, I enjoyed that bit. Will there be a part 2?

    tuah said:
    December 27, 2012 at 3:01 am

    aku ni dah 2 minggu skrol2 kat web, nk baca review pengguna Proton Preve. ni hari aku sibuk baca komen korang dlm blog nih. byk betol byk jugak x betol. kalau pikir bajet, memang aku nk tuka Pr. Wira S.E aku tuh jd Preve. nk beli keta nih, bukan beli pisang goreng. semua perancangan keluar beb. tinggal nk istikarah jer lagi.
    pgalaman aku pakai iswara, pastu tuka wira s.e, dah masuk 9 tahun ku naik wira nih. mcm ni lah, aku ni manusia, sama mcm korang. ada lembu ker dlm nih?
    dlm hidup aku, ada zmn gelap, ada jgak zmn terang nyer. ngaku jer lah, selagi x ngaku, selagi tu ko x dpt jawapan nyer. zmn gelap, bila aku ulang alik keluar mlm tinggal solat, ronda2 bawak awek, buat dosa dlm keta. kalau takat area Danga Bay, memang muka aku tiap2 sabtu kat situ. kalau dah asyik2 buat dosa, korang pikir keta tu berkat ke? dah setan duduk, mane berkatnya. mcm2 lah rosak. power window, radiator, jerking semua ader beb. window x dpt nait time hujan lebat, time memang terbahak2 lah setan atas roof ketawakan aku, coz nk bg aku marah last2 sumpah seranah selagi ada makhluk yg ada kat dunia nih. tu lah keje setan kan?

    tp bila dh msuk zmn terang, solat x miss, xde pun keta aku ni bermasalah.
    jd, baik aku stop baca komen2 maki hamun ni, semua benda/harta sama jer. hukum karma main peranan kut. payday Jan 2013, aku nk tuka wira tuh jd preve. semoga semuanya sentiasa berkat.

      faid said:
      December 30, 2012 at 3:32 pm

      ayh aku pkai mercedes benz w211 pn ada msalah.lock pintu rosak,radiator msuk myk dn lbh lg.total2 smua repair dlm 5k ja x kecoh pn..pkai persona pn rosak nk kecoh.tp camry ada jgk mslah..tp xmw la cta ttg apa..

        hamba kepada yg esa said:
        December 30, 2012 at 9:37 pm

        sombong btul ayt ko tu. tuhan nk tarik sekejap je tau. bg yg berkemampuan nk membazir dgn kete import ni baik x payah sembang la. 5k dari servis kereta baik sedekah bg fakir miskin lg baik. kami yg pakai kereta murah ni sb xnk lupa diri. hidup biar bersederhana, asalkan x lupa diri. dari buang duit byk2 utk kereta lebih baik salurkan pd yg memerlukan. so jimat pakai kereta tempatan, ad lg duit utk simpan utk diri sendiri dan boleh jgk membantu org yg memerlukan. x elok membangga diri dgn apa yg ad sb bnd tu x kekal lama. x jamin pun hidup di akhirat nnt. so beringat sikit. diorang bkn kecoh sb apa tp diorang ni menuntut hak sbg pengguna. kami golongan biasa ni klu boleh beli barang biar menang memakai jgn menang membeli tp buang duit sb nk jg maintenance kereta je. so pk2 la.

    Anonymous said:
    October 1, 2012 at 5:58 am

    mcm tu la contraktor2 tempatan…bila x boleh catch up…salahkan client utama…
    Ak pn penah bekerja melibat kn kotraktor2 tempatan ni….sampaikan masalah company sendiri nk melibatkan client utama…bile kne push..buat muka sedih…cite itu la…ini la..itu xboleh,ini x boleh…pastu buat muka x malu menagih simpati…ak pn pelik mcm mane boleh dpt kontrak kalau company asyik problem…dh mmg x layak…yg lain ok je..klau pengeluar lain yg tempahan nya lain byk dari proton boleh buat..kenapa tidak kita?…satu je jawapan nyer..”Masyarakat kita yg bermasalah sebenarnya”….tp klau amik kontraktor luar..perghhh…kita push sikit diorg leh catch up…klau x boleh pn..sama2 leh bg solution lain…

    kyoritsu said:
    October 1, 2012 at 2:59 am

    mengikut pengalaman aku, mentaliti kerja org jepun dgn malaysia sgtlah berbeza,jepun ni buat kerja teliti pasal 1 biji skru aku kena ketuk kepala klu org kita lantaklah itu jawapanya (cincai).kerja biar ikhlas,yg beli pun ikhlas baru dapat keberkatan.harap2 proton bule improve dan bersaing di persada dunia.

    Anonymous said:
    October 1, 2012 at 2:27 am

    aku bekas contraktor proton,kebanyakkan budak2 proton tak puas hati kerana dateline terlampau ketat,kerja kena pantas kejar quantiti bukan quality.malah contractor sendiri kena denda kalau lambat siap repair line.diorang selau dajal production line ashik shutdown.yg duduk atas pulak ashik kira komisen je buat duit dari shutdown.Jadi nasib le siapa yg beli mungkin dapat elok atau kereta kena dajal.

    AHMAD ADIB said:
    September 18, 2012 at 7:48 am

    kereta kebal aku.
    80 hinggt sampai Johor bahru,

    الله اكبر said:
    June 19, 2012 at 1:32 pm

    kereta yg selalu rosak ialah kereta yg tidak dijaga dengan betul…aku ade Proton Exora CPS x de masalah pun

    pazil said:
    May 29, 2012 at 7:15 am

    ak memang tengah bengang tahap gaban skrang nih,ak baru beli kereta preve cvt 1.6 auto,baru pakai sehari pintu belakang sebelah driver dah x boleh bukak,dalam ngn luar pulak tu..ak pergi service centre dia cakap sruh tinggal sehari,tp x pe ak tnggu jjugak smpai dia buat,ak nk tgok apa masalah,las2 dia ckp kena oder barang dlu utk smngu,perggh ak baru beli kereta 2 hari kena tnggal pulak,baru nk melaram ngn kreta baru,memg x snggup ak tnggal,ak tngu dlu balik kL nnt bru g hntr kt hq trus sbb skrg ak ada kt kg..tp serius ak mnyesal beli kerta proton,sbb ni kreta prtama aku,dlu memg 2,3 kali pikir nk beli proton or toyota,tp dengan janji baik proton tu ak angkt la proton…so ak nk cakap kt sini,cukup hnya sekali ak pakai proton..!!

    Dato K said:
    May 28, 2012 at 3:50 pm

    apa la korang ni.pasal kereta pun mau gaduh ka.macam budak budak la.semua kereta pun ada problem la.aku pakai estima taun 2007 first hand pun rosak x sampai setahun setengah.ecu problem..kalau tukar ecu sama harga saga fl.38k ye.kereta kebal pun boleh jahanam brader walaupun dia kebal.fikir2kan

    Korzan said:
    May 25, 2012 at 3:10 am

    penipu la lu bro!!
    nie mesti pro pembangkang!
    bangsa xgheti bersyukur!!

    Anonymous said:
    May 10, 2012 at 9:28 am

    kereta persona saya beli thn 2008 tapi sampai sekarang ok je tapi minyak boleh tahan juga kuatnya melantak

    zamza said:
    April 3, 2012 at 8:44 am

    aku pakai persona dah 3 tahun ok ja…..cuma bunyi kipas econ sikit kuat, tp xpa la econ sejuk gila… nasib baik kalau aku duduk dlm kereta xdengar sgt bunyi kipas econ pasai kedap bunyi jugak kereta aku…

    proton aniaya rakyat malaysia said:
    March 23, 2012 at 4:14 pm

    aku nak kongsi sikit pengalaman aku mengenai proton tahun 2003 dulu masa aku baru dapat kerja, aku beli keta waja baru harga lebih kurang 65 ribu special edition..baru pakai sebulan..lepas isi minyak kat petronas n start engine tiba2 bateri kereta aku (dry batery) meletup, pergh..kelam kabut betul time tue..buka bonet enjin habis cip-cip sekali terbakar..tel proton service centre..dekat 5 jam baru sampai (kena tarik coz kete auto) sampai sana mekanik tue cakap keta waja nie tak sesuai guna bateri sel kering..dalam hati aku kepala hotak dia x sesuai, dah tentu-tentu keta baru memang guna bateri tue..lepas abis semua check up n claim warranty aku guna la macam biasa keta tue dalam 3 tahun agaknya selain dari masalah remeh (tingkap, pembuka pintu, bunyi air cond) paling aku tak boleh lupa, keta aku time aku bawa speed dalam 80 lalu hihgway seremban ke nilai, tiba2 keta berhenti sendiri dengan semua emergency lamp menyala n alarm berbunyi tak semena2. nasib aku x bawak laju n dok kat line kiri..prgh dashat tul pengalaman aku tue,,itu la paling last aku pakai proton.. mmg macam sampah..dan aku harap proton bankrap 1 hari nanti dek selalu menipu org Malaysia..

    antuah said:
    March 11, 2012 at 10:12 am

    yela2 sory2… aku teremosi sikit aritu … pasal kete diorang gaduh2… hmm..aku just ade kete satria GTI je…hehehe tp tulah kete proton nie kalo jual balik xde harga ar bro… aku memang setuju pendapat LEMON TEA AIS kat atas nie sebab kenapa pasal harga kete luar negara harga dye melatun naik? sebab kerajaan nak selamatkan proton …. tak tau le bile le kerajaan nak turunkan duti import kete asing nie…

      Pupununu said:
      June 13, 2012 at 11:16 am

      Selagi “timbangan” memerintah..selagi 2 la cukai tggi..utk isi perut geng diorang 2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s