Savvy

Apa Komen Anda Tentang Proton Savvy? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Savvy


1,336 thoughts on “Savvy

    Dila said:
    July 22, 2014 at 11:19 am

    Saya ada masalah dengan gear savvy AMT.. dah pernah tukar sekali gearbox lebih kurang 4 tahun lepas. Sekarang gear N sahaja tak boleh masuk gear lain. Boleh start macam biasa tapi dah tak boleh gerak. Ada mekanik area Cheras Kajang tak? Mekanik sini semua reject. Kalau convert dari AMT ke manual boleh ke? Berapa kos ek?

    Jasmine Jaafar Sidek said:
    July 22, 2014 at 7:28 am

    As salam…saya nak tanya klu kipas yang biasa klu kite berenti kete sepatutnya dia akan berpusing utk sejuk akan enjin tu sudah tidak berpusing lagi..tpi klu kite on air cond dia berpusing. Jadi sy ada pergi ke bengkel katanya tuko motor n kipas…tpi kipas ok lagi..motor tu yg kdg2 function kdg2 x..tpi kedai tu nk tuko semo adakah moto tu disebabkan wayar or fius? Jadi saya nak bwk kete tu balik kg jauh…takut jdi apa2 di tgh jalan…boleh bg advice x?

    farieh said:
    July 11, 2014 at 9:26 pm

    You kat area mana?

    http://Myhondablog.Tumblr.com/tagged/abs said:
    July 11, 2014 at 4:37 am

    Could I register for your posts? I don’t know how to
    do it and don’t want to miss your next ones.

    mcja said:
    July 3, 2014 at 4:01 pm

    saya nak jual savy gear auto manual tahun 2005..saya br beli dr member..br 6 bln..ak jual sbb nk beli kereta yag baru…sesiapa beminat boleh tel saya di no contact 016-9302688 eira..harga boleh dirunding

    mohdsuhairi said:
    July 3, 2014 at 11:43 am

    Saya ingin menukar minyak gearbox manual pd proton savvy ..jenis apakh yg sesuai selain drapada spec asal minyaknye. Utk pengetahuan en kerata saya telah berusia 9 thn..

      Johari said:
      July 8, 2014 at 11:30 pm

      total elf gear oil

    farieh said:
    July 3, 2014 at 11:21 am

    Wsalam… saya dah beli semalam. Thanks ya.

    farieh hassan said:
    July 1, 2014 at 1:42 pm

    Salam semua…. Saya nak cari bumper belakang savvy 2007 hitam. kalau2 sape tau kat mana saya boleh dapat, tolong email saya ya. Terima kasih dan selamat berbuka puasa.

      khairul said:
      July 3, 2014 at 5:48 am

      Salam..nk call sy..0172459517..khairul..

    AdamRyan said:
    June 30, 2014 at 12:25 pm

    Salam. Saya baru habis belajar, and baru je kerja dalam 6 bulan. dan saya tak suka hutang, nak buy kereta vash walaupun 2nd tapi cari yang elok dan murah ikut bajet kan. tengok proton savvy murah sangat jadi agak berminat tapi ada mushkil sikit sebab murah kan. bayangkan tahun 2006-2007 boleh dapat dalam rm6-7k.

    jadi saya nak tanya, orang yang ada pengalaman, kenapa kereta ni murah sangat? susah nak dapat sparepart ke or sparepart mahal? and selalu problem ke sampai harga jatuh sangat? minyak memang save saya tau tapi takut maintenance dia sll buat hal. jadi plz sesape bagitau berbaloi ke saya buy kereta ni. if x saya angkat wira je. sebab wira so far ok.

    Thanks

      khairul said:
      July 1, 2014 at 12:04 pm

      Utk savvy dr segi handling,mnyak mmg save dan top..utk maintance disarankan amik manual sbb lebih mudah jaga berbnding amt..sbb amt parts agak sedikit mahal..utk spare part pulak sgt byk skrg di pasaran..x perlu risau..so utk savvy amik manual..cnfrm puas hati..

    khairul said:
    June 30, 2014 at 6:18 am

    Salam,

    Promosi hari raya utk proton savvy anda..

    New timing belt rm 350
    Amt problem RM ?? ( depend pada kerosakan )
    Eng oil ( shell semi syntc ) + filter RM 100
    Dan byk lagi

    Sila hubungi utk mklumat lnjut, sy juga ada supply savvy amt and manual spare parts..

    0172459517 call / sms / whatsapp / viber
    khairul

    Khairi said:
    June 28, 2014 at 2:43 am

    Sy baru beli Savvy AMT 2005 2nd hand,
    1. Bila dlm gear 1 atau 2 selalu jerking sama juga dlm mode “D” enjin jerking bila gear rendah .
    2. Kalau kereta berhenti dlm mode “N” atau “D” dan sy tekan brek, tak lama kemudian indicator “auto” akan menyala, bila sy lepaskan pedal brek indicator padam. Ada masalah trasmission ke?
    3. Ada sape2 tahu worksyop yg expert savvy di Kuantan tak?

    Terima kasih.

      khairul said:
      June 30, 2014 at 6:11 am

      Salam..utk solution mcm bro kena scan tool utk kpstian punca kerosakan..klu di kuantan xpsti bgkel mne yg blh buat..bgkel sy di batu 8 gombak..tq

        Khairi said:
        June 30, 2014 at 9:16 am

        Terima kasih Khairul

      lina said:
      June 30, 2014 at 8:56 am

      salam. Saya servis segala mak nenek kat workshop di padang lalang. Win Hin Auto.

        Khairi said:
        June 30, 2014 at 9:17 am

        Ok ke harganya Lina?

    nuwul said:
    June 27, 2014 at 9:42 am

    nak tanya, saya pakai savvy MT dah 7thn. so far xde byk ragam laa… dia wat hal pun kalu major part dh smp masa kena tukar tapi most of the time spanjang 7thn ni yang ditukar pun baru sekali je. cuma skang ada beberapa problem baru:
    1. kereta susah nak start – check sindri batri, minyak kete, radiator tank, ok je….
    2. bila dah start tibe2 bacaan RPM (errr yg tulis r/m tu so tul laa tu RPM kn) naik sampai 2… bese kan lebih satu pun sikit je

    saya ada check kat bengkel, guna alat dia la…pastu kat screen tu dia tulis ‘switch …. lambda fault’…. dia kata pas dia lap (switch kot), dia test drive n test balik gn comp tu dh xde error kuar. katannya kalau keluar lagi datang bengkel tukar exhaust & break switch…. betul ke??? kalau betul mahal x part ni?

    mohon pencerahan….tq

      ucien said:
      June 27, 2014 at 8:33 pm

      1.susah start ada dua ketogeri…boleh crank tak hidup atau tak boleh start senyap jer.check manatic sensor
      2.check heat sensor dan oxcgent sensor selalu masuk air.kat bawah sebelah exzoz

    alend said:
    June 21, 2014 at 11:55 am

    Nak tanye..gear tak berfungsi.. Still kat N je..knape ye..

      ucien said:
      June 27, 2014 at 8:24 pm

      gear joy stik check

    Boy Slgor said:
    June 17, 2014 at 3:23 pm

    salam…
    sapa2 ada masalah dgn proton savvy saya syorkan hubungi WRS Garage (wan – 012-6047305)
    (area selangor,putrajaya,kl,kajang,puchong,subang jaya)
    bengkel di Taman Putra Perdana,puchong,Selangor.
    foreman berpengalaman luas dlm bidang engin continenal renault & Proton Savvy.
    harga dijamin puas hati
    saya salah seorang pelanggan tetap workshop tersebut.
    thumbs up!
    fb dia – https://www.facebook.com/wrs.garage

      Hamba Mu said:
      July 1, 2014 at 2:04 pm

      Ini sama dengan yang kat Subang Bistari dulu ke?

    khairul said:
    June 17, 2014 at 3:43 am

    Salam…

    Sesiapa yang ada masalah dengan savvy terutama amt atau manual boleh contact Saya…insyaallah sy boleh bantu…sy juga ada menyediakan perkhidmatan scan tool utk savvy anda…dan juga ada menjual alat ganti kereta terutama untuk SAVVY AMT / MANUAL..sila hubungi 0172459517 call / SMS / whatsapp / viber

      rugged.basterds@gmail.com said:
      June 28, 2014 at 1:39 pm

      salam… nk tnya sikit, berapa harga additional bearing savvy…?

      juliana said:
      July 9, 2014 at 4:04 pm

      Nk tnya brapa harga timing belt n siap upah psng skali..keta sy dh perlu tkar timing belt dh nie so sy nk servy harga…

      Salina said:
      July 11, 2014 at 10:36 am

      salam, area jb blh tlg tak?

    babah5014 said:
    June 16, 2014 at 6:49 pm

    ok jer..savvy..baca apa kehendakinjin yer… savvy banyak program n sensor tu je..kena amik tau laa kawan kawan..jgn komen2 n blem2 kalautak tau yer..:)–RS2 CREW JB

      rugged.basterds@gmail.com said:
      June 28, 2014 at 1:58 pm

      salam… duk jb ke?

    mohdsuhairi said:
    June 10, 2014 at 9:04 pm

    Asal am mualaikumusalam. ..en nk tanye tentang manual tranmission. ..utk savvy boleh pakai selain dari gred 75w80 ..tak.

      ucien said:
      June 27, 2014 at 8:26 pm

      tak boleh..bayak kes gear lima tendang lepas kapai minyak lain…gear bakar

    youtube.Com said:
    June 8, 2014 at 7:57 am

    Fantastic post, man. Just can’t wait for the next one.

      nash said:
      June 12, 2014 at 7:48 pm

      Engine savvy mudah overheating

        asd said:
        June 13, 2014 at 10:48 am

        engine savvy la yg lasak. takde istilah overheating. kami pakai fully coolant.

        ucien said:
        June 27, 2014 at 8:27 pm

        fan tak berfungsi dengan betul sila check

          fadli said:
          June 27, 2014 at 8:31 pm

          Dulu kereta saya pun sama. Rupanya motor fan rosak, pemegang motor fan cair. Lps tukar baru dah ok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s