Savvy

Apa Komen Anda Tentang Proton Savvy? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Savvy


1,380 thoughts on “Savvy

    ias said:
    August 29, 2014 at 8:14 pm

    Sapa-sapa nak cari kereta untuk lenjan, aku rekomen ambik savvy manual. Ambik dah murah, repair sikt lebih kurang, confirm puas hati.

      pijo said:
      September 1, 2014 at 3:59 pm

      ada x org nk jual keta savvy? hehe..nk bli ni

        pijo said:
        September 1, 2014 at 4:00 pm

        lagi satu, klau nk bli. cmne nk chek gearbox smua.

    bobi said:
    August 29, 2014 at 5:49 pm

    sesapa nak pakai savvy memang digalakkan. Tapi kena cari bengkel yg betul utk buat service dan repair.
    Elakkan terus bengkel2 biasa yang pomen kaki kenceng tapi cakap besar semua tau. SC proton jugak jangan pegi. Itu pun buaya jugak. Barang-barang sparepart kat mudah besepah.

    Lepas dah jumpa bengkel yg betul dan jujur, barulah korang akan rasa nikmat pakai proton savvy. Keta laju, body keras, minyak amat jimat, bawak sedap, enjin tahan. Good Luck!

    zamri said:
    August 29, 2014 at 3:06 pm

    Salam. Pada pengguna savvy xguna dah nk menyesal sbb kalau nk jual blk savvy ni mmg akan rugi berganda. Jadi penyelesaian yg terbaik adalah dapatkan sebanyak mana ilmu yg boleh pasal savvy ni dan cuba cari foreman yg memang arif tentang savvy.

    Tentang spare part mmg x dinafikan mahal tambahan kalo original dr proton lagi tercekik rasanya kalau boleh dapatkan spare part dari kedai2 luar sbb memang berbaloi dari harga proton.

    harap perkongsian yg x seberapa ni berguna. terima kasih.

      Julia Mohamed Idris said:
      August 29, 2014 at 6:34 pm

      Setuju. Savvy AMT khususnya bukan kereta racing. Ppuan elok la bawa Savvy. Ianya kereta yg kita tak boleh bergasak. Kita kena cermat dan follow sebijik2 rules nak memandunya.. kalau buat kepala sendiri atau style pemanduan kasar sendiri mmg cepatlah rosak sana2. Foreman yg saya rekemen TNH Auto Car Care Sdn Bhd di Seksyen 25 Shah Alam. Foreman Boy namanya mmg pakar Savvy dan Renault. Tapi lama sikit la dia pegang kereta kita sbb dia mmg so into it. Dia memang mahir. Jgn pi worksyop pomen muda2 dan apabila kita adu mcm2 dia baiki sekejap sgt sedangkan kita tahu apabila kita suruh buat itu dan ini lama servis yg perlu dia buat. Depa ni kerja cincai.

    abdul said:
    August 28, 2014 at 3:22 am

    mencari gearbox manual

    yoi said:
    August 27, 2014 at 10:37 am

    salam sy ada mslah psl rdiator bcor pd bhgian tepi ( plstik ) blah knan kalu mnghdap dpn savvy..anggran ada Rm130,Rm150 n RM200…mntak pncrahan…

    zarul said:
    August 26, 2014 at 1:48 am

    Sebagai pengguna proton savvy manual tahun 2005.xpernah ade problem besar..setakat coil je problem dgn power steering oil.tp bile jumpe bengkel yg betul,savvy aku xpernah buat problem lg.

    daus said:
    August 24, 2014 at 12:55 pm

    salam..baru2 nk jinak guna savvy..pasal akan guna bakal isteri punye..lame da x jalan pasal pkai saga flx b4 ni..rase cm nk hanto bengkel n soh dorg cek n adjust mane yg kurang..ade rekemen x bengkel2 are JB?
    so far, sensor cabot pasal xnak ade problem..just ade jerking je la siket..
    and skrg ni just xle hidop pasal da lame x stat..tu pasal bateri je kot..thnx..

    Julia Mohamed Idris said:
    August 19, 2014 at 9:24 am

    Sabtu lepas savvy amt saya stall di parking lot Dewan Komuniti Tun Dr. Ismail, Damansara. Sudah ada di bengkel di Shah Alam (0355255520) di Jalan Unggul, Seksyen 25/40. Kata dek foreman worksyop tersebut Robotic Arm faulty. Setelah 7 tahun mengguna dan bergembira berduka bersama Savvy AMT ni akhirnya dia memberi saya sakit yg paling saya takuti sbb setelah membuat sedikit research yang saya tak pasti kesahihannya parts utk robotic arm ni mencecah lebih kurang RM24k nilainya tapi ada yang saya jumpa harganya RM5.5k. Tak kiralah apa harganya tapi lebih baik saya membeli sebuah kereta baru. Saya sayang Savvy saya. Tokeh masih belum menghubungi saya untuk memaklumkan apa sebenarnya kerosakan dan bayaran yg perlu saya tahu.

      Julia Mohamed Idris said:
      August 26, 2014 at 6:38 pm

      Alhamdulillah mungkin bawah RM5k repair kerosakan dan lain2 parts yg tak pernah berganti dan sepatutnya dah lama berganti diganti. Saya juga peroleh tips dari pakar Savvy+Renault. Makin susah pulak hati nak jual Savvy AMT tu sbb dah ada ilmu sesikit diberi oleh foreman berpengalaman. Kalau korang ada masalah dengan Savvy hantar lah ke :

      TNH Auto Car Care Sdn Bhd
      No 18, Jalan Ungggul 25/40,
      Taman Sri Muda, Seksyen 25,
      40400 Shah Alam, Selangor.

      Foreman dia sgt berpengalaman

    khairul said:
    August 18, 2014 at 8:59 pm

    Salam…

    Sesiapa yang ada masalah dengan savvy terutama AMT atau MANUAL boleh contact Saya…insyaallah sy boleh bantu…sy juga ada menyediakan perkhidmatan scan tool utk savvy anda…dan juga ada menjual alat ganti kereta terutama untuk SAVVY AMT / MANUAL..bengkel di gombak…sila hubungi 0172459517 call / SMS / whatsapp / viber

      Rose said:
      August 26, 2014 at 4:38 pm

      Salam, ada menjual sparepart savvy “engine oil pump” tak? Kete saya bermasalah, enjin jam.. skrg dekat bengkel di JB. enjin dah diperbaiki tapi still sparepart ni je yang takde.. pomen ckap itu punca masalah enjin jam. dia ada jumpa satu sparepart baru RM1500. agak2 harga sparepart ni berapa? thanks. is it worth it to take it? for the overall cost will be more than RM4k…

    JuNz365 said:
    August 5, 2014 at 9:25 am

    assalammaualaikum…
    sy tgh mencari front skirt + bumper kete savvy.
    kat mn n brp harganya ye?
    sy dok di bangi…
    hrp ada yang membantu…

      hidafiz said:
      August 8, 2014 at 9:27 pm

      kat jb boleh tolong la,sini set skirting front lip,side skirting, rear skirt n spoiler siap pasang dlm rm700 ke rm800 siap pasang.set pu

        hidafiz said:
        August 8, 2014 at 9:33 pm

        masa baru pakai terpengaruh jugak ngan komen pasal problem dia,tapi bila dah ada knowledge sikit pasal kete ni dah xrasa maintanence dia mahal,kebnyakkan problem savvy dtg dr sensor n sebenarnya boleh dibaiki tanpa perlu ditukar.

      khairul said:
      August 18, 2014 at 9:01 pm

      Sy ada stock bumper..nk yg mana Satu..blh plih..colour atau fiber..hrga serendah dr RM 380 shj..0172459517..

    budak nakal said:
    July 31, 2014 at 2:03 pm

    Hahahaha..setuju sesangat…sekali dah pandu kekura ni….terus jatuh cinta..savvy like ferarri….dan jika nak guna savvy, jangan pertikaikan kos pembaikannya…

      hidafiz said:
      August 8, 2014 at 9:29 pm

      betul,dulu aku kutuk kete ni shape cam x siap,sekali bawak pergh….aku jual gen2 beli savvy.hehehehe

    Melissa said:
    July 31, 2014 at 12:48 am

    Salam.. Savvy sya keluaran 2006 AMT. Minggu lepas, tetiba nak jalan, masukkan gear ke D & R tp xgerak. Rpm je naik mengaum. Apakah masalah kreta saya ini? & anggaran tuk memperbaikinya? Harap2 rakan2 savvy dapat bantu. Thanks in advanced.

      akhish said:
      July 31, 2014 at 8:17 am

      most probably just a broken gear lever. u can search mudah.com to get a replacement. better yet google for Flyways tnt, a workshop in malacca. give him a call. he is an A+ savvy mechanic.

      khairul said:
      August 18, 2014 at 8:52 pm

      Call sy 0172459517…Bgkel di gombak

    siti nafsia said:
    July 29, 2014 at 11:10 am

    Savvy sy amt die gerak tp die xleh nkvbc auto nape ye

      akhish said:
      July 31, 2014 at 8:17 am

      most probably just a broken gear lever. u can search mudah.com to get a replacement. better yet google for Flyways tnt, a workshop in malacca. give him a call. he is an A+ savvy mechanic.

    siti nafsia said:
    July 29, 2014 at 11:09 am

    Sy pkai savvy dah setahun .. now suspek gearbox or cmptr box yg adew masalah…..boleh tlg x suggestkn….bngkel kereta yg murah sikit di shah alam nie……j need help…

      akhish said:
      July 31, 2014 at 8:26 am

      jangan dengar cakap orang. cuba google cari flyways tnt. call him. saya dah kena. menyesal. dari belanja 3k – 4k boleh selesai masalah langsung cecah 10k. tak ke bangang rasanya. call flyways. saya yakin dia boleh selesaikan masalah cik adik.

    Nor Ziratul Aqma Norzaman said:
    July 26, 2014 at 5:06 pm

    Salam..nk tya..kalau dalam traffic jam..aircond kereta jadi xsejuk.naper ek.ag satu bila dari n ke gear 1/d nk gerak tuh punyala lambat.masalah apa ek.

      ucien said:
      July 29, 2014 at 11:41 pm

      check fan motor,ngan clucth

      akhish said:
      July 31, 2014 at 8:22 am

      gi kedai aircond la cik adik. masalah normal aje. bak kata ucien, check fan. if it is working, then a service will solve the problem. jgn panik dan dengar cakap orang yg agak2 aje. esok kok pokai mengganti barang yg tak rosak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s