Iswara

Apa Komen Anda Tentang Proton Iswara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Iswara


730 thoughts on “Iswara

    san said:
    December 19, 2014 at 12:40 pm

    Boleh cuba tanya meter dan spare lain di HuaHong Auto Supplies Bandar Sri Damansara 03 6279 2000 Hong Tat Auto Supply Sdn Bhd Jalan Ipoh 03-62574560

    zulyusoh said:
    December 17, 2014 at 6:17 pm

    saya pun cari meter utk iswara saya. meter minyak dh berjoget, rpm langsung x gerak

    MFA kecut said:
    December 16, 2014 at 10:32 pm

    R

    juan said:
    December 16, 2014 at 8:17 pm

    Alhamdulillah, saya pemilik Proton Iswara Aeroback 99.
    sehingga kini kereta kesayangan saya belum pernah buat hal
    kerana saya dan isteri selalu memuji muji ketahanan dan kebaikan kereta saya, cuma terdapat sedikit kerosakan pada sbb kelalaian saya sendiri..

    faiz said:
    December 11, 2014 at 4:22 pm

    saya cari barang iswara kenapa susah sangat lak yek… iswara 1995 saya cari meter banyak kedai spare part cakap kena cari kat half cut tapi bila pergi half cut dorang pun kata x ada… xkan kereta lama dari syarikat dan negara lain boleh dapat dengan mudah dan murah tapi kereta buatan nasional susah…

    MFA bajet Bagus said:
    December 7, 2014 at 8:41 pm

    !

    halim said:
    December 5, 2014 at 6:29 pm

    Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..
    saya juga pemilik proton iswara 1.3. Saya telah menggunakan kereta ini selama 13 tahun. Sepanjang tempoh itu tiada masalah pada kereta tersebut dan saya tidak pernah menghantar kereta utk di servis di proton kerana saya buat servis sendiri.
    Baru2 nie kereta saya ada sedikit masalah.
    Setelah saya siasat apa masalah nya saya dapati RPM meter saya mcm ada masalah
    Apabila RPM saya jatuh kereta saya akan jd “jerking”….ada ketika injin mati dan start x mau hidup sehinggalah saya crank bsnyak kali dan RPM berfungsi baru injin blh hidup.
    tolong kawan2 klu ada sesiapa yg tahu apa masalah tersebut

    Che mat said:
    November 29, 2014 at 12:12 pm

    Tangki senget.. fuel pump senget.. haha

      Abgmacho said:
      November 30, 2014 at 11:21 pm

      Kena anta hospital betulkan.

    Che mat said:
    November 29, 2014 at 12:12 pm

    Tangki senget.. fuel pump senget

    azrul said:
    November 29, 2014 at 1:02 am

    Sy nk tnye, sy pakai enjin vr4 utk iswara sedan. Dan sy telah tukar tanki kpd tanki uk spec iaitu injection punye. Mslh nye skrg, bile myk sikit(dlm satu bar) kereta jd semput2. Dan bile kereta senget belah driver mesti myk dh xsupport. Melainkan myk dlm tangki melebihi satu bar. Adakah mslh fuel pump pasang xbtol atau sebalik nye? Mungkin kah fuel pump senget atau ade yg salah pasang? Tlg sy. Terima kasih semua.

      hafiz said:
      December 11, 2014 at 5:37 pm

      tuan klo boleh cari tangki injection iswara uk specs..sy mengalami masalah seperti tuan sebelum ni

    muhd aditia said:
    November 28, 2014 at 1:24 am

    nak tanya .
    1) apa beza dari segi spare part iswara uk spec dgn malaysia spec ? adakah susah nak cari atau lagi mahal ?
    2) berapa anggaran repair gear box iswara 1.5 auto ? sama x harga dengan iswara malaysia speck ? tq

      hafiz said:
      December 11, 2014 at 5:38 pm

      beza uk spec injection tp negara kita guna karburator

    shafiq said:
    November 27, 2014 at 11:46 am

    hai. nak tanya skit. saya punya meter rosak la di bahagian jumlah kilometer yang kita dah jalan tue. cmne nak repair?. thank you.

      sammegavalve said:
      November 27, 2014 at 2:30 pm

      hi,nk repair agk susah ckit sb xbleh nk buka n ganti gear dlm.cmnilah bro,awk g halfcut,tkar sketul cos dlm 150 aje n psang sdiri pn senang jugak.ok itu pencerahan dari kawan

        shafiq said:
        November 28, 2014 at 9:02 am

        oraitt. thank you.

      halim said:
      December 5, 2014 at 6:34 pm

      Meter rosak tu disebabkan selalu reset meter semasa kereta bergerak. Xtvt tu menyebabkan gigi pd counter tu rosak. Jawapnya cari used dan beli lain jer…..

    puyol said:
    November 22, 2014 at 6:49 pm

    Berapa harga untuk compressor Iswara?

      sammegavalve said:
      November 27, 2014 at 2:17 pm

      hi,harga depent kdailh.tp aggaran dlm 350-450.bnyik agk mhal tp mmg realiti lh brg ni mahal..kalo dh kong,tkr sketul lh tp stakat cluth plate je yg rosak,u crik kt potong je..tp awas jgn bli compresor recon..bahaya utk kesihatan poket anda.so amk brand new Denso@ apm sahaja..denso agk mhal cket,tp ia sejuk n than lama..yg pnting servis sume line air con jikka anda msuk comp baru,coz habuk n dirt lame2 akn rsakkn comp anda nti..

    puyol said:
    November 16, 2014 at 11:17 am

    meter panel punya back light dah terbakar. Boleh tukar ke mentol dia?

      sammegavalve said:
      November 16, 2014 at 7:49 pm

      sure,wt sdiri je sb snang sgt..bli mentol cucuk kkt sparepart 5pcs, 12v 5w..buka screw ats n bwah kt panel tu,bka 4srew meter n carik mentol yg utk panel,,ajak yg tahu skali join awk bru sng..ingat:jgn lupa msukkn blik srung gtah kaler hijou tu lau saga,n iswara xde sarung ok.,,good luck

    baskeran said:
    November 15, 2014 at 8:28 am

    hi kereta iswara nak tukar mounting enjin berapa ya

      sammegavalve said:
      November 15, 2014 at 12:00 pm

      hi.lau mount tngah, mrah jer..dlm 100 with labour,n lau mount gearbox n body blah belt tu mahal cket..biasenyer slalu down yg tgah je.so cmni,lau u dk dlm kabin rse gegar dash tu,mybe yg tgah..lau ase sentap time lpas cluth tu,mount yg lg dua tu..stanby dlm 250 with labour,good luck

    sammegavalve said:
    November 15, 2014 at 8:14 am

    if u have any problem about saga/iswara,ples tell me n i can help u what i know…REmember: dont try to fix your car if u dont know,,its can cause serios injury n makes your pocket empty..therefore,,u will get bite with person also know as formen,,formally known the pomen nasi bungkus

      Meen said:
      November 24, 2014 at 1:16 pm

      How can i buy komperaser iswara kasi lebih sejuk? Any suggestion sbb yang sebelum ni dah rosak blow slow sangat gas tak rasa email saya muhaimin_fauzi@yahoo.com

    mr one said:
    November 14, 2014 at 7:36 pm

    Sy pun pemunya proton iswar,a sy pun ingin mencari rear axle nak yang ori,segala spare part sy pakai yang ori sebab tahan lama..

      sammegavalve said:
      November 14, 2014 at 9:49 pm

      bagus..gunakan brg genuie bru best nti pkai brg fake,proton jga dslahkn nti…demo g kdai ptong kwe ase dlm 200 je axle dye…slamat mncuba..

    mizu said:
    September 22, 2014 at 2:20 pm

    terima kasih en faiz88, ya sebelum ni bateri ada lemah, 4lima li startaru hidup tapi bukan selalu la…..tinggal thermostat lagi yang belum check…..

      mizu said:
      September 22, 2014 at 2:21 pm

      correction untuk diatas 4 5 kali start baru hidup

    mizu said:
    September 22, 2014 at 10:22 am

    saya punya masalah iswara lmst 2004 saya temperature selalu naik, mula mula dulu masalah buka airond je naik 4 bar tapi bila ditutup turun balik 3 bar, dah tu lama2 tak buka aircond dia still naik tapi sebeluim tu kalau buka arcond pun ianya mengeluarkan hawapanas kalau bawa slow atau berhenti. sekarang ni dah naik sampai 5 bar kalau enjin terlalu panas kalau bawadalam bandar,traffic jam, dan juga bawa slow, tapi kiipas ok, sampai berkelip kelip temperature dan terpaksalah berhenti…..

      faiz88 said:
      September 22, 2014 at 1:03 pm

      Salam..utk pengetahuan encik, kereta sy alami masalah yg sama..tgh highway speed giler2 pon naik smpai 6 bar..bila check balik radiator so xder masalah..tgok kipas so jalan jek..tpi indicator menyala over heat..sy check balik wirering & thermostat sbab kalo bkak aircond je temperature naik tinggi..so sy yakin ianye thermostat..encik check hose, radiator ada leaking ke tak,water pump, kipas & thermostat..kalo semua ok maknanye wirering problem or dah gile..check bateri jgk sbab bateri kong pon boleh wat indicator gila..tu pon ikut pngalaman yg sy da lalui baru2 ni..ingtkn wirering problem..rupanye bateri..

        sammegavalve said:
        November 14, 2014 at 9:56 pm

        abg kebal..kau buang jer thrmostat tuh,cni bkn tmpat salji bang oii..solve problem n wt sdiri pn sng jek cme guna spanar 12 n glu gasket n bli gasket host yg baru..modal 10 hengget je..slamat ber -D I Y

        amiez said:
        November 29, 2014 at 11:41 pm

        en mizu… sy pon dapat penyakit yg sama… memula.. saya buat direct wiring kipas… bila pusing je suis.. kipas terus on… (cuma jgn lupa tutup, nanti batt kong) ok kejap, lepas 1 thn jadi lg, sy bawak kete pg service radiator… kete masa tu umur 6thn… sambil tu suruh pomen buang thermostat tu… ok gak sampai 1 tahun… overheat balik… so..kemudian sy beli radioator double layer, tukar kipas, dan alhamdulillah… sampai sekarang tak de lagi masaalah enjin overheat..

        sekarang aircond plak tak sejuk… dan masa start tu ada bunyi nyaring… mula-mula sy guna air dari hose… sembur ke radiator aircond tu dan tabung hitamnya sambil enjin dan air cond dihidupkan… kipas akan pusing bila radiator air cond tu jadi sejuk… dan semalam semasa saya buat macamtu saya perasan… compressor tak nak pusing, sedangkan kipas tengah pusing… nampak gayanya kena tukar compressorlah jawabnya… tak pun hantar kedai yang boleh service compressor..

          amiez said:
          November 29, 2014 at 11:44 pm

          pembetulan…

          dan semalam semasa saya buat macamtu saya perasan… compressor tak nak pusing, sedangkan tali kipas tengah pusing… nampak macam berat je compressor tu nak pusing…

      Hj zamz said:
      October 5, 2014 at 11:28 pm

      saya alami perkara yg sama. Mudah je atasinya. Tambah wire earth baru iswaea anda. Kedai wiring tahu mcm mana nk buat. Mrk akan sambung wayar hijau dari bateri ke body…buat 2-3.

      So far meter temp dah tak naik.

        sammegavalve said:
        November 14, 2014 at 10:04 pm

        for your knowlege,lmst temp is shown digital n mybe circuit hang..please check or even better use the analog meter from saga@iswara with dashboard.u will be satisfied n interior look good n eyes are not hurt with the blue xenon from display meter,its it right

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s