Iswara

Apa Komen Anda Tentang Proton Iswara? Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini.. Iswara


670 thoughts on “Iswara

    zahar said:
    July 17, 2014 at 3:21 pm

    salam,tumpang tanye, berapa harga kipas radiator iswara ye? kipas dah kong pulak dekat raye ni

    Nizam said:
    July 14, 2014 at 8:38 am

    Aku punya iswara LMST tahun 2005, dari mula beli takde masalah pun. Lepas cukup 5 1/2 baru la ada kerosakkan tu pun distributor & alternator dah kong. Beli alat ganti kat proton part centre Glenmarie S Alam, dua barang ni harga sama RM521 habis gakla seribu. Kalu beli distributor recond meter RPM tak naik bila tekan minyak. Carburetor aku tuning sendiri je. Tambak ngan carburetor cleaner spray sambil main minyak skit pastu tutup lubang angin carburetor tu sampai rapat (lubang kat blakang carburetor). Buka balik lubang dlm 2 1/2 atau 3 pusingan penuh. Pastu adjust screw minyak sikit. Pastikan RPM kereta antara 850 ke 900. Kalu on aircond RPM dekat 1000. Kalu tak setting tuning carburetor betul, memanglah kuat makan minyak petrol. Cuma satu je masalah tak settle sampai sekarang ni, autochoke dah jem. Pagi2 start enjin kena main minyak sikit kalu tak enjin semput2, gegar, susah nak start. Autochoke ni bengkel tak repair sebab leceh dan senang patah, aku nak repair sendiri tak berani. Autochoke ni kalu dah jahanam rosak, harga nya saja kat proton sama ngan harga seketul carburetor (kalu tak silap RM1800). Kedai spare part biasa tak jual autochoke ni. Bagi aku kalu kena cara service nya, mana ada masalah. Korang ni pandai pandu je service tak ambil kisah patutlah kereta tu banyak ragam.

      schods said:
      July 15, 2014 at 8:59 pm

      Iswara LMST mmg terbaik pakai sampai 10 tahun x pernah buat hal tengah jalan cuma masalah2 kecik je relay rosak,power window rosak kalo bab enjin mmg tiptop yg penting servis kena tepat waktu part yg patut tuka kena tuka bila dah sampai waktu.

      azhar9504 said:
      July 22, 2014 at 12:57 pm

      saya baru nie pernah kena macam nie. bila stat pagi kereta jadi semput.. bawa p ke pomen dia kata auto choke jem. lepas tu dia buka dan servis. kena RM 40.00 saja… sekarang keta dah ok.. bukan semua pomen pandai wat benda nie..

    langsuyr said:
    July 10, 2014 at 10:07 pm

    Ade sape2 nak iswara 1.5 boleh call 0195429116(segera nk pkai Duit)harga rm5500 ( boleh kurang runding smpai jadi…..

    abg kodiang said:
    June 19, 2014 at 8:32 pm

    Bagi saya engine iswara terbaik…. sebab saya dh pakai sejak 2003, nk jual pn sayang… baru masuk workshop sekali je…iswara problem dia wirering je…..

    Faiz88 said:
    June 1, 2014 at 4:39 pm

    As-salam semua..nak mintak tnya yg pakar..betol ke kipas radiator iswara akan pusing bertentangan dgn kipad aircond?…aku tgok waja bpak aku, dua2 kipas ikut pusingan arah yg sama.. aku pnya temperature enjin high..bila check kipas radiaotr & aircond mmg dua2 jalan..normal mcm biasa..tpi tak tahu kenapa indicator menyala..or wirering problem maybe?

      zahril said:
      July 13, 2014 at 2:43 pm

      sepatutnye dua2 jalan arah yang sama. sbb ia jugak akan menyejukkan bahagian luar enjin dengan membawa angin luar masuk ke bahagian ruang dalam engin.. kalau radiator tu terbalik… boleh rase angin nyer… jika menolak kedal ok la tu.. kalau tolak keluar tak ok.. sbb haba panas dari engin akan melalui radiotor tu menyebabkan ia semakin panas.

    yoo said:
    June 1, 2014 at 4:00 pm

    Sy nk tnye..enjin satria 1.3 dan iswara 1.3..adakah sama?..barang dia boleh masuk ke..

    amirsataysz@gmail.com Amirsataysz said:
    May 7, 2014 at 7:51 pm

    Aku beli metr baru hari tu 350

    afiq said:
    May 1, 2014 at 7:08 pm

    assalamualaikum bro. saya pkai kete iswara dan problem kete sy meter rpm, meter temperature dgn meter minyak. meter rpm sy kdg2 naik kadang2 tak. mter temperature sy plak sah gila.. kdg2 naik smpai merah.. kdg2 bese.. smpai sy nak kne jentik plak bnde tu. mmg meter x betul. aritu kipas sy x bpusing so enjin jd panas smpai air mngelegak. tp ble sy tgk temperature normal.. rosak ape pn sy x thu. dan meter mnyak sy kdg2 naik kdg2 x. so skang ni sy nak mnx tolg pakar la spaya sy bleh tahu ape problem meter2 kete sy tu. sy ni kurg pndai bab2 kete ni..

      pojie said:
      May 6, 2014 at 9:30 pm

      Salam kereta sy brmasalah wiper on no 2 x jalan kenape tolong…………no1 jalan……pas tu tarik air hjan x keluar….tolong la sy

      pojie said:
      May 6, 2014 at 9:38 pm

      Sy ingt mmg sah meter ru dh gila…….masalah keta awak sma mcm keta sy hahaha kna tkar meter baru la jwap nye……..

      Tham said:
      May 11, 2014 at 3:20 pm

      You say your Iswara tachometer not working ? Mine too. Sometimes work, sometimes does not. When yours does not work, does the three small lights for the handbrake, charge and oil all go out too ? Mine is like that.

        Tham said:
        May 11, 2014 at 3:24 pm

        I am not sure if it is the socket loose, or the PCB and IC is spoit. What do you think ?

    acap said:
    April 19, 2014 at 8:19 pm

    Nak tnya sikit bole..filter aircond iswara ni duk tang mana yer..aq tengok proton la bukuk bukang tong simpanan tuhh dh nampak dh..ni dekat mana kedudukkan dya ya..?

    san said:
    April 15, 2014 at 9:46 am

    Boleh cuba di HuaHong Auto Supplies Bandar Sri Damansara 03 6279 2000 dulu di Jalan Pahang sekarang sedang pindah

    hakim said:
    April 14, 2014 at 3:13 pm

    salam…sy tengah mencari door trim iswara lmst…ada sapa2 bleh tolong bgi tahu kat mana sy boleh beli…..

      pojie said:
      May 6, 2014 at 9:32 pm

      Cuba g cari tmpt speapart di meru klang…….speapart situ murah n baru

    san said:
    April 11, 2014 at 5:19 pm

    Bro LL, beli caburator di mana boleh bagi no contact kedai. Terima kasih

    Bro LL said:
    April 8, 2014 at 12:02 am

    Kereta gua Iswara AB tahun 2002 kuat makan minyak petrol, 1 KM = 0.40 sen . Gua baru tukar caburator ori (Japan) kena RM 1,700. Lepas tukar 1 KM = 0.30 sen. Masih kuat maaa apa mau bikin lagi ?.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s