Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


881 thoughts on “Saga

    hafidz said:
    November 15, 2014 at 1:17 pm

    sy nk tye, kalau service kali ke3 tu xbuat kat proton sc then kita nye warranty void ke?

    Elly said:
    November 15, 2014 at 12:57 pm

    saya baru pakai SV sebulan lebih…dh buat first service 1000km…sekarang ada masalah enjin kerap mati…kdg2 tak boleh start…dan enjin bunyi terlalu kasar…mohon bantuan sesiapa yg tau apa masalahnya ni…

    usop said:
    October 29, 2014 at 10:52 am

    enjin kereta blm saya pecah,,saya nk beli enjin terpakai sapa yang nk jual enjin maklum kat saya ye 1.3

      zulkifli said:
      November 9, 2014 at 1:34 pm

      Sya ada keter ok lgi nk jual syang lgi.Tay 2083 tiada msaalah lgi dh 4 thun.

    Sri said:
    October 18, 2014 at 12:22 pm

    Bagaimana nak buka seat sandar belakang saga blm?

    ali said:
    September 8, 2014 at 8:44 pm

    salam, nak tahu brp harga sebiji engine saga blm tu.. anggaran cost..?

      sammegavalve said:
      November 14, 2014 at 10:11 pm

      xmhal pn saga blm punya engn,dlm 1500 bleh dpt,tp halfcut bwah pkok je lah..lau lain tmpat wa xtau.tp wa salute lah lu sb pkai smpai pecah engin..wa xpernah jpa ini case haa…haiiya,mnyak heran lah gua

    namee said:
    August 4, 2014 at 8:44 pm

    nak tanye kalo gear auto saga ade sentakan, contohnya mslh nk tuka dari d ,n ke r atau p, ap mslhnyr, hantar ke workshop katenye ad mslh gearbox, mmg kene ribu riban gak? ad silution lain ke?

    sani said:
    July 18, 2014 at 9:25 am

    aku lampu cvt menyala la..pernah menyala tapi dh ok..ni baru menyala balik..kereta baru 2 tahun setengah..kos p proton servis berapa untuk check cvt??

      wak said:
      August 11, 2014 at 2:03 pm

      takde orang reply ah.

      khalis said:
      November 17, 2014 at 5:48 pm

      Keta saya pernah alami masalah yang sama….. tapi puncanya mentol lampu brek ketiga terbakar… dah 2 kali berlaku…

    Nuar said:
    June 21, 2014 at 9:22 am

    Salam.sy pakai saga blm manual.kalau sy nk tukar kpd auto ok x sbb ada dgr kalau tukar kpd auto nanti ada bnyk problem.dan blh tahu berapa anggaran kos utk convert ke auto

      sammegavalve said:
      November 14, 2014 at 10:19 pm

      abe oii..jgn cri pnyakit tkar ke auto lah,nti kering poket lu nti..ni sebab yg akan timbul nti:
      gearbox used nti problem
      Nti u sesal nk pkai MT lak
      F.C tinggi bro n pick up kureng
      Org ram nti u xleh reply.hahaha
      Last,kne cekik pomen mse tkar nti

    strwberry said:
    June 21, 2014 at 2:04 am

    Nk tnye,ari tu aq langgar tiang.slalunye brape kos tukar bonet blkg saga 1.3 ekk?

    strwberry said:
    June 21, 2014 at 2:02 am

    Nk tnye,klu bonet blakang saga 1.3 slalunye brpa anggarannye ekk.?aritu aq langgar tiang.

    ahmad sahil said:
    May 25, 2014 at 9:00 pm

    Salam, sy pkai proton saga blm auto, bru pkai 2 tahun, yg bt hal skrg ni, enjin dh mati, kipas x b,henti pn, ape mslah keta ni, relay dh tkar pn jdi jgak, pening la aku dgn keta ni..

      cegu za said:
      July 7, 2014 at 12:34 pm

      biasakan panaskna enjin sehingga bar kepanasan naik sehingga 2-3 bar..then baru jln..sbb enjin yg sejuk bila d perah trus jln 80kmj..masa berhenti nnti kipas still pusing dalam jangka masa 2-4 minit (walaupun enjin dah tutup)..ini untuk bg enjin tu sejuk sikit…

      mat said:
      July 15, 2014 at 8:50 am

      chck fius dulu..kalau kipas ketuk sikit kadang dia longgar..enjin mati waktu bila?masa bergerak ke?

        cegu za said:
        July 21, 2014 at 9:46 am

        saya rs, mksd enjin mati tu – bila di berhentikan kereta n paking n stop enjin, kipas still berpusing..cuma dia tak nyatakan selepas enjin di matikan, brapa lama kipas tu berpusing..kalo setakat seminit atau kurang, itu normal. kesan jika enjin tak di panaskan dulu, trus d bawak jln laju2 jarak perjalanan sekejap n sederhana..sbb tu mmg fungsi relay kipas yg di arah utk sejukkan enjin yg masih panas mengejut..(bro, tu pendapat aku bro)hahaha..sbb aku pernah try test mcm ni..tp slalu aku mmg panaskan enjin..ada pagi tu lambat msuk keje, aku pecut trus. sampai opis kipas masih pusing. dlm 15 kali jugak aku buat..rumusannya sama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s