Saga

Apa Komen Anda Tentang Proton Saga Sekiranya ada, bolehlah kita berkongsi pengalaman suka duka anda dengan kereta proton ini..


810 thoughts on “Saga

    irwan said:
    April 16, 2014 at 9:59 am

    salam …pada semua…saya menggunakan saga blm..baru2 ni saya tukar motor kipas sebab ianya rosak…lepas dua tiga hari bunya kipas tu kuat semacam je…ade maslah ke dengan kipas saya tu..? mohon bantuan dari pakar-pakar…tima kasih

    yuzairy said:
    March 24, 2014 at 7:17 pm

    salam, sape berminat dengan logo LED proton sesuai untuk saga blm..sila sms/call/whatsapp sy 017-2737280

    zuhri said:
    March 15, 2014 at 12:36 pm

    pasal enjin bunyi tu manifold, aku da pegi proton servis, aku bgtau dia enjin ada bunyi,dia cek dan terus tuka, setakat ni xde lg bunyi, kereta dlm warranty xpayah bayar, terbaik…

    azlan hairuni said:
    March 15, 2014 at 4:18 am

    saya guna kereta saga blm tahun 2008. mileage x sampai pun 80k KM. tapi gear 5 selalu tendang jadi free. kalau nak bawak laju mmg x dpt. kadang2 slow sgt pun dia tendang jadi free. apa masalah sebenarnya ek? clutch plate ke? ke kena tukar gear box len? ke ada masalah lain? mintak bantuan. kalau dapat email ke saya lagi bagus. ini email saya azlan.hairuni@gmail.com

    dilema saga said:
    March 9, 2014 at 9:31 pm

    salam pada semua otai di sini…saya masih baru lg pakai saga blm ni,baru ambik setahun..saga blm manual taun 2008.saya nak minta pendapat semua yg ada d sini, berapa anggaran kos nk tukar drpada transmisi manual ke auto?nak tukar sebab rs mcm xbole go la dgn manual ni..minta pendapat semua..

      blm expert said:
      April 17, 2014 at 7:38 am

      kos semua dalam rm3500

    Priscilla said:
    March 4, 2014 at 9:32 pm

    Hello, just wanted to mention, I enjoyed this article.

    It was practical. Keep on posting!

    rizuwan said:
    February 28, 2014 at 2:28 am

    APe sbnarnye mslah bnyik enjin saga blm 2008 eh? Kereta baru,tp knape mcm kereta perang..Smpi ade org tegur 2 kereta ke teksi.. Da byk bnda kna tukar,crmin dpn blkg xthan snang crack,sgnal hazard,radio hrm jdah,brek pam kiri knan..brek pad,,

    Shah Ariel said:
    February 18, 2014 at 4:11 pm

    2010 beli Saga M- Line auto 40k….nak jual balik sebab nak trade in Toyota innova (kononnya)..hutang kat bank ade dalam 30k…Market price sekarang below 18k..resolusi: Tak berbaloi jual balik kene topup 10k…terpakse la habiskan bayar…so…pakai dua kereta…innova n saga BLM…Tapi kalu boleh mmg nak tolak BLM ni..Moral of story: jangan beli kereta nasional…dalam masa 3 tahun jer…merudum banyak…sangat sedih…

    PLF said:
    February 12, 2014 at 4:32 pm

    aku pakai saga blm dlu…..tahun 2009. memang dah terbaik. kira nak main dengan honda punxda hal walaupun stendet. aku jual sebab enjin dah pernah bukak sebab salh pomen. aku beli SV, lagi terbaik beb…..gear lancar, kabin keta lagi senyap, pecutan bertambah baik, tukaq sport rim 15 lagi sedap bawak. minyak jimat wey…..just xleh pakai dalam kesesakan yang teruk seperti penang n KL ja sbb penggunaan minyak jadi tinggi. apa2 pun aku pakai sebulan n tukaq rim terus travel dari kedah ke melaka xda masalah langsung. janji servis cantik…..sampai tahap waktu balik dari melaka malam n hujan lebat…..aku stail boleh mantain 150kmj xda hal, bini aku pun xrasa kata aku bawak laju….dia cakap aku bawak 100kmj ja waktu balik. dalam 5 jam aku sampai kedah…….terbaik bro…. sampai sekarang aku dh hampir 6 bulan pakai…..so far so good…top speed 170kmj(auto)…. keta ni aku guna tiap hari sebab rumah kedah, keja penang…no hal…………………….get ur car now.

    zack said:
    February 6, 2014 at 3:47 pm

    Dah Tukar Rim Besar? Lembab Naik Bukit? Kurang Pickup? MINI TURBO Penyelesaiannya! Jimat Petrol & TingkatKan Prestasi. TERBAIK!

    Sila ke sini –>> https://www.facebook.com/miniturbopower

    saga flx said:
    February 2, 2014 at 1:26 pm

    Aku setuju 1000% siapa tak alami memang akan cakap protn terbaik tapi bg siapa yg dah beli bru tau inilah kereta cap ayam brand in t he world..quality adalah terburuk dn tak pernah nak maju atau berubah..proton nampak trend nak ambil kesempatan pada rakyat dn pengguna..terutama FLX amat mengecewakan tak sama hakikat dgn yg diiklankn tau dipromosikan..menyesal kereta bru lagi tahun 2012 flx exec tapi dah macam2 hal timbul yg tk sepatutnya sbg kereta yg baru..!!

    Moc said:
    January 23, 2014 at 9:44 pm

    Sape Ada Problem Bunyi Mcm Geseran Kat Alternator? 2 3 Bijik Dah Aku Jumpa, Termasuk Aku Mslh Ni.. Tanya Pomen Die Ckp Bearing Alternator. Tp Baru Td Jumpa n Tanya Pak Cik Bwk Teksi, Aku Igt Aku Punya Saga Je Bunyi Jahanam.. Bunyi Teksi Saga Die Yg Geser Tu Lagi Perit n Menyakitkan Hati, Die Plak Ckp Bkn Alternator… Dekat Manifold.. Mane 1 Daa??

    karlos said:
    December 21, 2013 at 1:01 pm

    saya ada kereta saga flx tahun 2011.
    masalahnya head lamp dia selalu terbakar.
    bila tukar baru dalam sebulan dua camtu dia terbakar lagi..

    so bila terbaca pasal grounding ni boleh ke saya buat grounding?
    or just beli je voltage stabilizer?

    mohon pendapat.

      Eleeza Bt Roslan said:
      April 22, 2014 at 3:46 am

      sy pn pki saga flx, beli pd dec 2012, slalu gak jd pd lampu yg sme..kate suami proton pnye wayaring mmg prob..huhu xtaw la btl or x

    indra said:
    December 20, 2013 at 4:10 pm

    Salam tuan blog,,,saya ada kereta saga lama,,,usia lebih 20tahun,,,tapi nk convert ke iswara,,,bumper depan,fender,bonet semua dh tukar ke iswara,,,masalah saya adalah nk tukar ke bumper belakang iswara,,,tengok2 dia punya lubang nut x sama plk!camne nak bg dia boleh masuk ye?tq…

    nuri said:
    December 12, 2013 at 5:14 pm

    Aku ada problem, bila bawak proton saga FL aku tayar bunyi berdengung. tapi bila bawak antara speed 80kmh ke 100 kmh bunyi lagi kuat samapi nak pecah telinga aku time bawak kereta. Kalau bawak lebih 100 kmh bunyi tu slow balik. Nak tanya pendapat? ini masalah bearing kereta ker?

      saya dan saga FL BLF**** said:
      December 18, 2013 at 10:03 pm

      tayar jenama apa?silverstone mmg agak kuat sikit bunyi dia….dulu sy mcm ni gak…bila tkr tayar jenama lain/…..kurang sikit la

      Moc said:
      January 23, 2014 at 9:40 pm

      Dah Penah Kena.. Sebijik Mslhnye.. Mula Suspect Bearing, Pi Pomen Cek Ok Je… Pomen Suspek Bunyi Tyr Yg Berdengung.. Sbb Tayar Lama.. Tukar Baru Terus Diam.. Legaaa..

      die said:
      February 3, 2014 at 10:00 am

      biasanya bearing

      amirsataysz@gmail.com Amirsataysz said:
      February 28, 2014 at 12:04 am

      Macam mana nak bukak cover lampu belakang
      Tolong sat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s